ארגון הבריאות העולמי: הנקה מונעת השמנת ילדים
הארגון קובע, על סמך מחקרים קודמים, כי תינוקות יונקים נמצאים בסיכון נמוך משמעותית לסבול מהשמנה בהמשך חייהם. ההמלצות: הנקה בלעדית לפחות בחצי השנה הראשונה לחיים
תינוקות יונקים נמצאים בסיכון מופחת לסבול מהשמנה בהשוואה לתינוקות הצורכים פורמולה. כך קובע ארגון הבריאות העולמי בהנחיות שקוראות לאמהות להניק לפחות בחצי השנה הראשונה לחיים.
לדברי הארגון, מחקר בינלאומי שכלל 16 ארצות וכ-30 אלף ילדים בגילאי שש עד תשע שנים מראה כי תינוקות שמעולם לא ינקו נמצאים בסיכון גבוה ב-22 אחוזים ללקות בהשמנה, בהשוואה לתינוקות שינק חלב אם בששת החודשים הראשונים לחיים או יותר.
הארגון הוסיף כי הממצאים צריכים לעודד את רשויות הבריאות בעולם למנף את ההנקה כחלק מהתוכניות למניעת השמנה, וכי יש להטיל מגבלות נוקשות יותר על יצרניות תחליפי החלב.
בהנחיות החדשות שם הארגון למטרה להביא עד שנת 2025 לכמחצית מילדי העולם לכדי הנקה בלעדית בששת החודשים לחיים. הארגון ממליץ להמשיך בהנקה בשילוב מוצקים עד מקסימום גיל שנתיים.
קראו עוד:
"מפריע לאנשים שאני מניקה את בתי בת השנתיים"
אולי הוא רעב? 7 מיתוסים על הנקה
יועצת ההנקה הראשונה: "נחשבתי מוזרה"
מאבק במגפת ההשמנה
ההנחיות החדשות הן חלק ממאבק של ארגון הבריאות העולמי במגפת ההשמנה לא רק בקרב מבוגרים, אלא בקרב תינוקות וילדים. נתונים של השנים האחרונות הראו בבירור כי ילדים הסובלים מהשמנת יתר, לוקים בהמשך חייהם בסיבוכים רפואיים ובהם יתר לחץ דם, סוכרת, רמות שומנים גבוהות ומחלות לב.
מחאת הנקה בציבור:
המחקר הראה כי כמעט בכל המדינות, מעל 77% מהילדים יונקים חלב אם. עם זאת בשלוש מדינות שיעור ההנקה היה נמוך מאוד: באירלנד 46% מהילדים מעולם לא ינקו חלב אם, בצרפת 38%, ובמלטה 35%. עוד עולה מהנתונים כי רק ארבע מתוך המדינות שנסקרו הקפידו על הנקה בלעדית בשיעור של 25% או יותר: טג'יקיסטן (73%), טורקמניסטן (57%), קזחסטן (51%) וגרוזיה (35%).
בשלוש מדינות שיעור ההנקה נמצא נמוך מאוד: בצרפת אחוז ההנקה הבלעדית בחצי השנה הראשונה לחיים עמד על 26.4%. באירלנד שיעור ההנקה הוא 22.6%, ובמלטה 24.6%.
ירידה בשיעור ההנקה
סקר משרד הבריאות שנערך בשנת 2012, מגלה ירידה בשיעור ההנקה במהלך החודשים הראשונים לחיי התינוק. בתשאול הראשון ציינו 88.4% מהנשים היהודיות ו-97.7% מהערביות כי הן מתכוונות להניק את התינוק. 9.8% מהנשים היהודיות ו-1.4% מהנשים הערביות, הצהירו שאינן מתכוונות להניק, והשאר לא החליטו עדיין.
לאחר תקופה, 42.2% מהיולדות היהודיות ו-39.2% מהיולדות הערביות דיווחו כי היה ניסיון הנקה בחדר הלידה. מבין אלו שלא ניסו להניק מיד לאחר הלידה, 28% מהיהודיות ו- 34.2% מהערביות דיווחו כי לא הוצע להם להניק על ידי הצוות בחדר הלידה.
נשים רבות, מתברר, ביקשו שלא להזין את התינוקות בתחליפי חלב במהלך השהות בבית החולים. 63.9% מהיהודיות ו-49.6% מהערביות דיווחו כי ביקשו שהילוד יזון מהנקה בלבד. עם זאת, 64.7% מהיהודיות ו-74.6% מהערביות דיווחו שלתינוק ניתנה תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) במחלקת היולדות.
שיעור ההנקה באוכלוסייה היהודית בגיל חודשיים היה 70.9%. שיעור ההנקה הבלעדית היה 61.4%. באוכלוסייה הערבית, שיעור ההנקה היה 87.2% ושיעור ההנקה הבלעדית, 47.5%. בגיל חצי שנה שיעור ההנקה ירד ועמד על 51.5% ביהודיות ושיעור ההנקה הבלעדית עמד על 22.5%. הנתונים המקבילים אצל נשים ערביות היו 64.6% ו-12.3%. בגיל שנה הנתונים ירדו עוד יותר ועמדו על 26.8% אצל נשים יהודיות ו-36.9% אצל נשים ערביות.