הילד שלכם קנאי? זכיתם
קנאה עלולה להיות הרסנית ולגרום לתקיעות אצל ילדים, ומהצד השני היא יכולה לפתח מוטיבציה אדירה ולגרום להם להתקדם בחיים. כרגיל, להורים יש חלק חשוב. כך כדאי לכם להתמודד עם קנאה אצל ילדיכם
אמא יקרה, הילד שלך קנאי? אבא אהוב, הילדה שלך קנאית? ברכותיי, יש לכם ביד חומר גלם נהדר לעבוד איתו, עכשיו רק צריך לדעת מה עושים ואיך לא לשרוף את התבשיל המבעבע הזה הקרוי קנאה.
עוד משחר ההיסטוריה קנאה הייתה חלק משמעותי בהיסטוריה האנושית, החל מקין והבל, דרך יוסף ואחיו ועד לסינדרלה ואחיותיה החורגות. תמיד זה שם - גם בין אחים ומשפחה וגם בין ילד אחד לחברו לספסל הלימודים, וגם ביננו לבין עצמנו המבוגרים "הדשא של השכן תמיד ירוק יותר".
רגש אנושי
קנאה זהו רגש אנושי, קדמוני ועוצמתי. כולנו חווים קנאה במהלך חיינו וכנראה נחווה זאת בעוצמות משתנות בעתידנו וכן גם דרך עיניהם של ילדינו.
הורים רבים חושבים שקנאה היא דבר רע אך חשוב להבין שאף רגש הוא לא טוב או רע, השאלה היא המינון ובעיקר איך מתמודדים ולאן לוקחים אותו.
קראו עוד:
בזכות הגננת - ההורים יצאו לחופשה
כך העבר שלכם משפיע על סגנון ההורות
בדקנו - עד כמה ההורים מכירים את הילד שלהם
קנאה יכולה להיות הרסנית ולגרום לכאוס ותקיעות אצל הילד, ומהצד השני היא יכולה לפתח מוטיבציה אדירה ולגרום לילדינו לנסוק ולהתקדם בחיים למקומות רמים ולקחת אותם למחוז חפצם גבוה יותר מכל האחרים סביבם.
אז מה הסוד? מה יגרום לילד אחד לפתח אובססיה וקנאה הרסנית ולאחר השגיות? ניחשתם נכון - אנחנו ההורים והדרך שנתמודד מולה.
ובמה מריבות בין אחים מועילות? צפו:
לא להילחץ מגילויי קנאה
המושא העיקרי עליו ילדיכם יתחרו הוא תשומת הלב שלכם, הזמן שלכם ואהבתכם, וזה טבעי ונורמלי (יעקב ועשיו כבר אמרנו?) ילדכם תמיד ילחם להיות האהוב, הבלעדי והיחיד שלכם וכל ניסיון לעקוף אותו יתקל בתגובה עזה של קנאה.
ולכן עצתי לכם היא זאת: ראשית לא להילחץ מגילויי הקנאה. גם אם זה באח הקטן שרק נולד וגם אם בחברה לכיתה. דברו איתם על הנושא, תרגמו את ביטוי הכעס למלל על תחושת הקנאה והתחרות, ספרו להם כי גם אתם מקנאים ואף גלו להם מה גורם לכם לקנא, באמת ובתמים. ילדיכם יעריכו את פתחון הלב שלכם ויבינו כי זהו חלק לגיטימי מהעולם שלכם.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
חשבו יחד איתם איך להתמודד עם התחושות ועם הקושי. נסו יחד איתם לתעל את הקנאה למקום חיובי. הסבירו להם כי על ידי עבודה קשה יגיעו להישגים גבוהים יותר בלימודים. הדגימו כיצד בזכות האימונים יהפכו להיות ספורטאים טובים יותר, ובכל מקרה אל תטיפו שאסור לקנא או שקנאה היא דבר שלילי.
סייעו להם לנתב את קנאתם ולמדו אותם לפתח אישיות הישגית. אישיות כזאת שהקנאה היא רק אחד ממנועיה לצמיחה, לצד ערכים של כבוד, פרגון והדדיות.
ודבר אחד אחרון, זכרו: לא להיבהל מהדבר הזה שנקרא קנאה, אל תתעסקו בלרוץ ולפצות את ילדיכם, אל תבטלו את תחושותיהם או תמזערו אותן.
תפקידנו כהורים ללמד את ילדינו התמודדות נכונה מה היא. גייסו אותם למציאת פתרונות, אל תציעו אלטרנטיבות במקומם אלא תנו להם למצוא את הדרך היעילה ביותר עבורם.
היו שם עבורם להכיל את הכעס והכאב שקנאה מעוררת, ואת התחושות הללו הפכו לחומר הבנייה להגשמת חלומותיהם והישגיהם בעתיד.
הכותב הוא מומחה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי (M.S.W) ומדריך מוסמך