החופשה המשפחתית המיוחדת שלנו
ד"ר עוז גוטרמן בילה עם משפחתו שלושה שבועות בטבע וחזר עם המלצות לזמן איכות עם הילדים. "הבידוד והפשטות מכריחים את המשפחה להיות ביחד ולפעול ביחד", הוא אומר
בשבועות האחרונים בילינו עם הילדים במחנה נודד. פעמיים-שלוש בשנה אנחנו יוצאים כל המשפחה לכמה שבועות בשטח - ישנים באוהל, מבשלים על המדורה ומטיילים הרבה.
הפעם יצאנו לשלושה שבועות בגליל העליון. בגלל שאני מאמין שלטבע יש כוח עצום לגעת בילדים ומבוגרים, לחבר משפחות ובכלל להרגיע ולרענן אותנו, אנסה לתאר בקצרה את החוויה בחמש שאלות קצרות.
מחפשים רעיונות לזמן איכות? הנה כמה פשוטים ומהנים:
למה לצאת לשטח?
משום שהבידוד והפשטות מכריחים את המשפחה להיות ביחד ולפעול ביחד (להקים את האוהל, לפרק את האוהל, להכין ביחד ארוחת ערב, להדליק מדורה, לתכנן מסלול וכו'), משום שהטבע נותן חופש לילדים (להתלכלך, לטפס, לחקור, לדמיין, לחפור) וההליכה מובילה אותנו לחוויות שלא תכננו ויוצרת חיבור בין בני המשפחה
ככל שהחופשה פעילה יותר, חוזרים ממנה יותר ערניים ומלאי כוחות, משום שבטבע פוגשים את האנשים המגניבים ביותר והשיחות איתם תמיד מדהימות. בנוסף, לומדים המון על גאולוגיה, פאוניסטיקה, בוטניקה, סוציולוגיה ובעיקר על עצמנו, והשקט עושה טוב לכולם.
מה הכי קשה בשטח?
בשבילנו, כלום. היות ואנחנו רגילים לכך מזה שנים רבות אין לנו כמעט התארגנות, הילדים הרבה יותר חופשיים, אנחנו לרוב לבד בשטח או עם חברים קרובים, ולכן לא צריך להיות בשקט או להיזהר לא להפריע לאחרים.
מה חשוב לקחת בחשבון בשטח?
1. הרגלים: חשוב לבנות הרגלים בהדרגה ומהתחלה. אין אצלנו בתי מלון. לא אני ולא אשתי ממש אוהבים בתי מלון, לכן זה מה שהילדים מכירים מגיל אפס.
כבר בגיל 4-3 חודשים לקחנו אותם במנשאים למחנות נודדים. למבוגרים שלא רגילים, לוקח זמן להרגיש חופשיים בטבע. קחו את הזמן לאט, לבנות הרגלים טובים.
2. תנו לילדים חופש: מותר ומומלץ לטפס, מותר לשחק בחול ומומלץ מאוד להתלכלך (גם מאוכל, גם מחול וגם מפחם או כל דבר אחר), מותר לגלף ומותר להדליק את המדורה ולטפל בה.
3. התפנקו בציוד: כל משפחה ומה שחשוב לה. לנו לדוגמה חשובים מזרונים. כן, אנחנו ישנים בטבע באוהל על מזרונים עבים. יש לנו גזיה מעולה והשקענו באוהל גדול ונוח. כל ההוצאות יעלו לכם פחות משהות של שבוע בבית מלון, אבל ישרתו אתכם שנים רבות - תתפנקו.
4. התפנקו בפעילות: כל משפחה והכיף שלה. אנחנו אוהבים הליכות ארוכות באזורים מבודדים. למשפחות אחרות מתאימים סיורים קצרים. אחרים אוהבים להיות בעיקר במקום אחד לפעמים אפילו שבוע או שבועיים, ובכל מקרה תמיד אפשר לשלב בין הדברים. לימדו מכל שהייה בטבע ומצאו לאורך שנים את השילוב המושלם עבורכם.
קראו עוד:
15 שאלות מעצבנות שהורים שואלים
לקבל טלפון מהגננת ופרצופים מהבוסית
ממה להיזהר?
אני ידוע כפחדן גדול אבל מעדיף לפחד ממה שבאמת מסוכן ולא מדברים דמיוניים. כשרק נולדו הילדים הלכתי למאגר התאונות של חדר הבקרה של משרד החינוך ובדקתי ממה נפצעו ילדים בטיולים בטבע.
מהמאגר למדתי, כי שני הדברים העיקריים שעליהם חשוב להקפיד הם גובה ונוזלים רותחים. לגבי גובה, חשוב להבין שילדים מאבדים בקלות תשומת לב, לכן אני ממליץ עד גיל שש לפחות (ולפעמים הרבה יותר) ליד צוקים להחזיק לילד יד ולא לשחרר, גם אם נראה שהכל בסדר.
לגבי נוזלים רותחים הכלל הוא פשוט - אם יש נוזל רותח (קפה, מרק, שמן או כל נוזל אחר) ילדים לא נמצאים בסביבתו, וכן נוזל רותח לא נשאר ללא השגחת מבוגר. גם בבית לצערי קורות לא מעט תאונות שבהן מעורבים נוזלים רותחים. היות ורוב גדול של הפגיעות בטבע הן משני מקורות אלו חשוב להקפיד לגביהם.
למה כדאי לשים לב?
כמו תמיד עם ילדים חשוב לשים לב שלא משרתים אותם, אלא שכל הפעילות מתבצעת ביחד ולטובת כולם. אחד הדברים הגרועים ביותר עבור ילד הוא לגרום לו להיות עסוק ב"לקבל שירות".
שווה לשלב ילדים בכל שלבי העשייה - מהתכנון והחשיבה ועד הקמת האוהל והבישול. בנוסף, זכרו שהילדים הם לא המטרה היחידה. כל בני הבית הם המטרה, לכן כולם צריכים ליהנות ובכולם צריך להתחשב, גם אם זה אומר שיש בהם פעילות שמתאימה יותר למבוגרים.
בנוסף, אני ממליץ לחקור - הטבע מלא בחידות מרתקות, אבל רק אם מתאמנים על המיומנות של חקירה ושאילת שאלות. מזמין את כולכם ליהנות מהטבע המדהים שלנו, ובפעם הבאה שאתם יוצאים לחופשה כדאי לחשוב גם על האפשרות של מלון 1,000 כוכבים.
הכותב הוא מרצה בכיר באוניברסיטת בר אילן וראש חטיבת משאבי אנוש באקדמית גליל מערבי. מנהל קבוצת הפייסבוק "מר מחר"