כך תזהו דיכאון אחרי לידה אצל גברים
מכיוון שגברים מבטאים דיכאון באופן שונה מנשים, גם בדיכאון לאחר לידה יופיעו אצלם לרוב תסמינים אחרים, וברוב המקרים הם לא ידברו על התחושות שלהם. איך בכל זאת אפשר לזהות שמשהו עובר עליהם כדי להציע עזרה?
לידתו והצטרפותו של תינוק חדש לתא המשפחתי מהווים שלב מעברי בחיי בני זוג, העלול להיות מלווה בלחצים, לבטים וחששות. לעיתים קיים קושי מתמשך להסתגל למצב החדש ומתפתחת תגובה דיכאונית.
עד לאחרונה נהוג היה לייחס דיכאון לאחר לידה רק לנשים, אולם מחקרים שנעשו בעולם בשנים האחרונות מצביעים על תופעה דומה אצל גברים, בשיעור של כ-10% בקרב אבות, בהשוואה לכ-12% בקרב אימהות.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
אחד המיתוסים הנפוצים הוא שגברים לא חווים שינויים הורמונליים ולכן הם לא לוקים בדיכאון לאחר לידה. על פי עדויות במחקרים, גברים חווים אף הם שינויים הורמונליים סביב הלידה ושינויים הורמונליים אלו הם רק גורם אחד בסדרה של גורמים ביו-פסיכו-סוציאליים, הגורמים להפרעת מצב-רוח לאחר לידה.
עצבות וביקורת עצמית
מכיוון שגברים מבטאים דיכאון באופן שונה מנשים, גם בדיכאון לאחר לידה יופיעו אצלם לרוב תסמינים האופייניים לגברים כמו: נטייה להתקפי כעס, ביקורת עצמית, התמכרויות, כאבים גופניים ועוד. זאת בנוסף לתסמיני דיכאון כמו עצבות, אובדן הנאה ועניין בחיים, תשישות וחוסר אנרגיה, חוסר שקט, תחושות חוסר ערך ואשמה, הפרעות שינה ושינויים בתיאבון. דיכאון לאחר לידה מאובחן כאשר התסמינים נמשכים כשבועיים או יותר והם מופיעים במהלך השנה הראשונה לאחר הלידה.
חשוב לציין, כי לא כל תגובה רגשית המתפתחת אצל האב הטרי הינה סימן להפרעה. עלייה ברמות הלחץ אצל הורים טריים, מופיעה כחלק מתגובות הסתגלות נורמליות לשינויים מהותיים ומקיפים באורח החיים המלווים בדרישות תפקודיות אינטנסיביות.
מה מרגיש האב הטרי?
אכזבה, כעס, חוסר הנאה מהתינוק, ירידה בערך העצמי ובתחושת המסוגלות להיות הורה. המעבר החד לאבהות כרוך לעיתים בקושי להסתגל לשינויים הדרמטיים באורח החיים, לעומס הדרישות והתפקידים החדשים ולאובדן תחושת החופש. כובד האחריות והציפיות לשאת בעול הפרנסה מוטלים על כתפיו.
קראו עוד:
אמא ל-4: "דקה אחרי הלידה הקפצתי לחוגים"
ההייטקיסט שיצא לחופשת לידה פעמיים
אב שלקח חופשת לידה: "זה רחוק מאוד מחופשה"
לעיתים, חווה האב גם שינויים ביחסים הזוגיים והמיניים. נוצרים מתחים בין בני-הזוג עקב מחלוקות הנוגעות לטיפול בתינוק ולחלוקה בנטל. הגבר עלול להרגיש שהוא נדחק הצידה, שהקשר עם זוגתו השתנה ואינו בר-תיקון והוא חווה תחושת חוסר ביטחון ואובדן. חלק מהגברים יגיבו בהתרחקות, יעדיפו להימנע מחוויות ותחושות אלו הגורמות לתסכול. לעיתים אף ירחיקו אותן מהתודעה, תוך קושי להבין מה גורם למצוקה.
מדוע קיים קושי באיתור דיכאון לאחר לידה אצל גברים?
דיכאון לאחר לידה זוכה לאי הכרה ואף דה-לגיטימציה חברתית. הסביבה מצפה מההורים להביע אושר שמחה ויכולת הסתגלות. ביקורת מופנית להורים שלא מתאהבים ממבט ראשון בתינוק, או שאינם חוות רגשות חיוביים מרגע הלידה. האב והאם הטריים עלולים לחוש אשמה וירידה בערך העצמי כשאינם עונים לציפיות אלו. עמדה זו של החברה, שמי שאינו עונה על הציפיות הוא פגום, מגבירה את הכחשת הקושי והמצוקה אצל הורים לאחר לידה.
הקושי באיתור ואבחון דיכאון לאחר לידה קיים גם אצל נשים וגם אצל גברים. לא תמיד קיימת מודעות אצל ההורה שהוא בדיכאון וכאשר קיימת מודעות, היא לעיתים מלווה בבושה ואשמה המונעת דיווח על תחושות שליליות.
בעוד שאצל נשים ניתן לאמוד את היקף התופעה באמצעות שאלונים שהן מתבקשות למלא בטיפת חלב (שאלון אדינבורו), אצל גברים לא קיים מנגנון איתור ואבחון ראשוני בתקופה שלאחר הלידה. כתוצאה מכך, יש אבחון חסר. יש חשיבות לאבחון מוקדם, על-מנת לספק טיפול מתאים ולמנוע החמרה.
גברים פחות "מדברים על זה" עם עצמם ועם הסביבה. החברה אינה מעודדת גברים להתבונן פנימה, להיות במגע עם רגשותיהם. בשל בושה או מודעות חלקית, הם אינם חושפים תחושות קשות כגון פגיעות, בלבול, כעס וקושי להתחבר לתינוק. גברים אינם נוטים לפנות לעזרה כאשר הם נמצאים במצוקה.
גורמי סיכון להתפתחות דיכאון לאחר לידה אצל גברים כוללים: אפיזודות דיכאון קודמות, קשיים בקשר הזוגי ומערכת תמך מצומצמת. כמו-כן, דיכאון לאחר לידה אצל בת הזוג מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר לידה אצל הגבר.
איך מטפלים?
אם הדיכאון קל או מתון, טיפול באמצעות שיחות עם איש מקצוע מתחום בריאות הנפש הוא מאוד יעיל. במצבים חמורים יותר ניתן לשלב גם טיפול תרופתי נוגד דיכאון. טיפול בשלב מוקדם הוא חיוני, גם בשל השפעת דיכאון לאחר לידה על בת-הזוג והתפתחות הילד.
בטיפול מספקים הסברים לתסמינים של דיכאון לאחר לידה, מעודדים את האב הטרי לבטא את רגשותיו ומנסים להבין את המקור לקשייו. מציעים לו להתנסות באינטראקציה חיובית עם התינוק, דבר שמעצים אותו ומעלה את תחושת המסוגלות שלו.
בנוסף, מלמדים אותו טכניקות להפחתת לחצים ולהתמודדות עם מחשבות שליליות ומסייעים לאב הטרי לאזן בין תחומי האחריות המשפחתיים הדומיננטיים לאחר לידה, לבין הצרכים האינדיבידואליים שלו שגם הם לגיטימיים. בנוסף, מעודדים את האב לחפש עזרה ותמיכה מבת הזוג והמשפחה המורחבת, ובעת הצורך ממליצים על טיפול זוגי.
הצעד הראשון הוא ההכרה והמודעות למצבו הנפשי של האב. ברגע שקיימת לגיטימציה, הדרך המובילה לאבחון וטיפול קצרה. חשוב לזכור – אפשר וחיוני לטפל בדיכאון.
הכותבת היא פסיכולוגית קלינית ומדריכה, מומחית לטיפול פרטני וזוגי ב"עולם ומלואה" - המרכז המתקדם לבריאות נפש האישה