שתף קטע נבחר

 

סדנת צילום ביתית - בעזרת הנייד

איך מעודדים את הילדים לשתף אותנו בתחושות ובחששות שמציפים אותם נוכח המציאות החדשה שנכפתה עלינו? הצלם עדו לביא מציע לכם תרגיל צילום משפחתי שיאפשר לילדים לחשוף את מה שעל ליבם בדרך יצירתית וכיפית במיוחד

ילדים בחופשה בחסות הקורונה - יש, טלפון נייד - יש, מצלמה בנייד - יש. כעת עולה השאלה - איך מנצלים את השילוב הקטלני הזה (שבדרך כלל מוקדש לבהייה בלתי פוסקת במסך מכל סוג שהוא) בצורה מועילה, שונה ויצירתית? למשל, באמצעות הצילום.

 

המציאות המבלבלת שנחתה עלינו כרעם ביום בהיר, בשילוב אי הוודאות המרחף באוויר - מציבים אותנו מול שאלות רבות ולא פשוטות מצד הילדים, שחווים גם הם בלבול וקושי להתמודד עם היעדר השיגרה. באמצעות הצילום, ניתן ליצור שיח אחר ומעט שונה, כזה המאפשר להביע רגשות ותחושות דווקא במקומות שעל פניו נראים מעורפלים ולא ברורים.

 

לחקור את הסביבה הקרובה (צילום: עדו לביא)
לחקור את הסביבה הקרובה(צילום: עדו לביא)

עוד בנושא:

מדריך: כך תבנו סדר יום לילדים בבית

13 רעיונות לזמן איכות עם הילדים

הדרך המהירה להפחית לחצים

 

לפני שמתחילים - 5 טיפים לצילום ביתי:

  1. נקו את עדשת המצלמה. עדשה מלוכלכת היא המקור לכך שאובייקט הצילום עלול להיראות לכם מטושטש או לא בפוקוס.
  2. אל תעשו zoom in! רוצים צילום קרוב יותר? פשוט תתקרבו לאובייקט אותו אתם מעוניינים לצלם.
  3. פוקוס. תחשבו על זה - מה שבפוקוס הוא למעשה מה שחשוב. רוצים לשים דגש על מה שאתם מצלמים? פשוט תדאגו שיהיה בפוקוס.
  4. מיסגור. תתכננו את הפריים שלכם כך שרק מה שאתם רוצים יהיה בו, ומה שלא - הוציאו מחוצה לו.
  5. צבע או שחור לבן? לא משנה במה תבחרו - זה ישפיע על התמונה כולה. אגב, אתם לא חייבים לחליט על כך מההתחלה, ויכולים בהחלט לקבל את ההחלטה בשלב העיבוד של התמונה.

 

אגב, שימו לב כי שפת הצילום היא למעשה אותה שפה בה אנחנו משתמשים ביומיום שלנו - "תהיה בפוקוס", "תתמקד", "תצא לי מהפריים", "למה אתה רואה את החיים בשחור לבן" ועוד. אז איך מחברים את כל המידע הזה לשיחה שלמה? המשיכו לקרוא.

 

לטובת הפעילות, רכזו את הילדים יחד, ודאו שהבטרייה טעונה ושתפו אותם בטיפים שקיבלתם זה עתה. נהלו איתם שיחה קצרה, במהלכה שתפו אותם בכך שאנחנו נמצאים בתקופה של חוסר ודאות, כזו שגם לנו כמבוגרים אין תמיד תשובות כי גם עבורנו מדובר במצב חדש. הבהירו להם שאתם מבינים שהתקופה הזו יכולה לבלבל ולעורר הרבה שאלות.

 

תקופה של חוסר ודאות (צילום: עדו לביא)
תקופה של חוסר ודאות(צילום: עדו לביא)

ועכשיו - ניגש למלאכה: שלחו את כל המשפחה למסע של צילום; אם אפשר לצאת החוצה, מצויין. אם לא - גם בבית זה טוב.

 

צאו ובחנו מה אתם רוצים לצלם

במשך רבע שעה, צאו כולכם לחקור ולבחון מה אתם רוצים לצלם, והרשו לעצמכם להיות זמן מה במקום של חיפוש. והעצה החשובה ביותר: אל תתייאשו. כמו כל דבר חדש - גם כאן צריך לתת לזה זמן לתרגל ולהתרגל. מבטיח לכם שזה יהיה שווה בסוף.

 

במקביל, בקשו מהילדים שתי משימות צילומיות:

1. צלמו משהו שמבטא עבורכם מקום של פחד או חשש.

2. צלמו מה נותן לכם כוח או תקווה בימים אלו.

 

צפייה משותפת

סיימתם לצלם? מעולה! עכשיו הזמן להתכנס חזרה לצפייה משותפת. אתם יכולים לפתוח whats app web ולצפות דרך המחשב, אפשר דרך מסך הטלויזיה באמצעות כבל מתאים, אפשר להדפיס את התמונות במדפסת הביתית ואפשר גם להעביר את הטלפון מאחד לשני. האופציה הטובה ביותר, היא כמובן זו שתאפשר לכם לצפות יחד בתמונות.  

 

לצלם משהו שנותן לכם כוח (צילום: עדו לביא)
לצלם משהו שנותן לכם כוח(צילום: עדו לביא)

שיח פתוח

בקשו מהילדים לשתף בתחושות שהם מבטאים באמצעות התמונות שצילמו, ותנו להם את המקום הפתוח והמאפשר לבטא את עצמם. אל תשכחו להתאזר בסבלנות במהלך השיחה, שכן לעיתים עלול לקחת להם קצת זמן להצליח לבטא את עצמם. עם זאת, האמינו בהם - הם יודעים מדוע צילמו דווקא את התמונות הללו, וזו דרך מצויינת לאפשר להם להביע חששות ותקוות.

 

במקביל, נסו לנהל שיח פתוח שבו כל בני המשפחה מביעים את תחושותיהם ומספרים מה עומד מאחורי התמונות שצילמו. אל תחששו לשתף אותם בחזרה בתחושות ובחששות שלכם, והדגישו את המקום האופטימי וספרו להם מה נותן לכם כח ותקווה בימים אלו.

 

תמונות החשש והתקווה של עלמה

על מנת שתבינו טוב יותר כיצד לעשות זאת, אדגים לכם את כוונתי באמצעות שתי תמונות שהבת שלי צילמה במסגרת אותו תרגיל. במהלך המשימה הראשונה לחקור ולבחון את אובייקט הצילום, היה מעניין במיוחד לראות כיצד היא אכן בוחנת ומתלבטת, בהתחלה מראה סימני ייאוש קלים, ובהמשך עולות התובנות והמחשבות בבהירות רבה יותר. לפניכם כמה דוגמאות לתמונות שצילמה.

 

תמונת החשש

עלמה יצאה מהבית, וצילמה את הסלון שלנו מבחוץ כלפי פנים. באמצעות הצילום, היא הביעה את החשש שלה שהדברים לא יחזרו להיות אותו דבר כשהכול ייגמר. למעשה, היא מסתכלת על הבית שמסמל עבורה מקום בטוח, וחוששת מהלא נודע.

 

סדנת צילום לילדים (צילום: עלמה לביא)
המקום הבטוח(צילום: עלמה לביא)

תמונת הכוח והתקווה

במקרה הזה, עלמה בחרה לצלם את המדף שעליו מונחים ספרי הבישול. הוא, מסמל עבורה את המשפחתיות ואת ה"ביחד", את השיגרה של הבישול ופעילות משותפת של מציאת מתכונים חדשים לארוחות השבת. במקרה הזה, המחשבה על המסורת המשפחתית של ארוחות השבת - מעניקה לה כוח ותקווה.

 

אוכל מנחם (צילום: עלמה לביא)
אוכל מנחם(צילום: עלמה לביא)

בסיום התרגיל, ניסיתי לברר עם עלמה האם הצילום עזר לה לבטא תחושות שקשה לה להוציא בדרכים אחרות. ואכן, הסתבר לי כי במהלך הימים האחרונים היא מסתובבת עם חשש גדול מהלא נודע, והצילום איפשר לה לבטא את אותן התחושות שעד עכשיו לא נתנה להן מקום.

 

תמונות החשש והתקווה של אלון

לא ויתרתי גם לצד הגברי, ושלחתי גם את אלון, בני האמצעי, למשימת הצילום. הוא הסכים אך הזהיר מראש שאין לו כל כוונה לשתף בתחושותיו.

 

תמונת החשש

אלון חזר עם תמונה מטושטשת מעט של מעקה אדום מכוסה בחלודה. בהתחלה אמר בתגובה טיפוסית: "אבל אני לא רוצה לדבר על זה". נראה לכם שוויתרתי לו? ברור שלא - ולבסוף זה השתלם.

 

תלוי באוויר (צילום: אלון לביא)
תלוי באוויר(צילום: אלון לביא)

אלון סיפר שהתמונה מבטאת עבורו את התחושה של משהו שתלוי באוויר, ובדומה לעלמה - גם הוא אמר שהוא חושש מהדברים שעלולים ללכת לאיבוד ולא לחזור יותר בגלל התקופה הזו. שאלתי אותו אם מפריע לו שהתמונה לא בפוקוס, והוא מצידו ענה שלא והוסיף כי זה דווקא מתחבר לו לתחושת אי הוודאות שמציפה אותו בימים אלה.

 

תמונת התקווה והכוח להמשך

את ריח ההדר של פריחת ההדרים שבתמונה אי אפשר להעביר באמצעות המסך, לצערי, אבל ההסבר של אלון לבחירה שלו לצלם דווקא את התמונה הזו - מעניק לה ניחוח נוסף.

 

ביטחון בימים מבלבלים (צילום: אלון לביא)
ביטחון בימים מבלבלים(צילום: אלון לביא)

הוא סיפר כי הפרחים משמאל מסמלים עבורו את המשפחה, ואלו שמסביב - את החברים ושהשילוב ביניהם מעניק לו מעטפת של ביטחון בימים המבלבלים האלו.

 

כדרכם של בנים, הוא יותר מתומצת אבל גם מדוייק מאוד, ואין לי ספק שהוא מחובר לעצמו ולמקומות שמהם הוא שואב כוחות. מודה שזה מרגש אותי כל פעם מחדש איך תמונה אחת יכולה לתת ביטוי לרגשות שלא תמיד מצליחים לצאת בדרכים אחרות.

 

הכותב הוא צלם אופנה ופוטותרפיסט, בעל הבלוג "צילום מחולל שינוי ", ועורך סדנאות בעלות אותו השם לטיפול באתגרים בארגונים באמצעות צילום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדו לביא
תנו לילדים להיות במקום של חיפוש
צילום: עדו לביא
מומלצים