שתף קטע נבחר

 

איך יוצרים עם הילדים לוח חזון?

אחרי שמשבר הקורונה יסתיים, נחזור לשגרה ונרצה שהילדים שלנו יזכרו את התקופה כמיוחדת וחיובית. הילה אנקור מציעה פעילות משפחתית קצת אחרת שתתן לכם רגעים אופטימיים, למרות כל מה שמסביב

הימים עוברים, אנחנו רוצים שהילדים יזכרו את התקופה הזו כמיוחדת וחיובית, עד כמה שאפשר, ומחפשים רעיונות יצירתיים. כבר מיצינו את "ארץ-עיר", למרות שהמצאנו קטגוריות חדשות, שיחקנו מונופול וטאקי, ומחפשים דברים חדשים. אופציה נוספת לפעילות שונה שתגרום גם להורים לעצור רגע ולחשוב קדימה היא בניית לוח חזון.

 

"מדובר בכלי שעוזר לנו לייצר תמונה ויזואלית של המטרות, היעדים והחלומות שאנו רוצים לזמן ולדייק לחיינו", מסבירה הילה אנקור, מרצה, מנחת סדנאות לוח חזון ומאמנת אישית. "מחקרים מוכיחים שכשהמוח רואה תמונה קל לו יותר לבצע. מבחינת המוח לדמיין ולראות זה אותו הדבר, זו אותה מערכת. בתהליך הכנת הלוח אנחנו מחזקים גם את האינטואיציה וההקשבה לתחושות הבטן".

 

לוח חזון (צילום: הילה אנקור)
לחשוב על העתיד(צילום: הילה אנקור)

איך מתחילים?

"מה שכיף בלוח חזון זה שהחומרים נמצאים כמעט בכל בית: מספריים, דבק, תמונות, מגזינים, לוח קרטון או בריסטול בגודל A3. במידה ואין מגזינים אפשר לחפש ולהדפיס מהרשת בהתאם לרשימה היעדים".

 

מאיזה גיל אפשר לעשות את הפעילות הזו עם ילדים?

"אפשר להכין לוח חזון כמעט בכל גיל. לילדים יש חלומות שרוצים להגשים, ולכוח שיש בלוח אין גיל. אביגיל, הבת שלי, הכינה לוח חזון בגן כבר בגיל שלוש. לכל גיל יש את ההבנה שלו להכנת לוח חזון, וכבר מגיל שמונה אפשר להסביר את המשמעות של הכלי מעבר ליצירה.

 

"בפעם הראשונה שעשיתי לוח חזון עם ילדים, דאגתי למגזינים מתאימים לגילם. ביקשתי מהם לחשוב על הדברים שהם רוצים ועל החלומות שלהם. התחלנו עם מדיטציה קלה, מותאמת לילדים, ואז כל אחד התרכז בעבודה ובבחירת התמונות שהוא מתחבר אליהם.

 

סדנת צילום ביתית - בעזרת הנייד

 

"ההתמסרות שלהם לתהליך הפתיעה אותי מאוד. באיזשהו שלב הרגשתי שהם יכולים להמשיך ככה עוד שעות ארוכות. הם חלמו, גזרו, הדביקו, לא הפסיקו להתרגש מהתמונות שמצאו ומהחלומות שגילו. פתאום החלומות שלהם קיבלו תוקף ומשמעות חדשה. הם יכלו להבין מה הם רוצים, לראות את זה ואחר כך גם להגיד את זה בקול רם.

 

"בשיחת הסיכום נוגה אמרה לי בחיוך שלא ידעה שיש לה כל כך הרבה חלומות ויואב אמר שזה היום הכי כיף שהיה לו. כל אחד מהם שיתף את החלומות ואת בחירת התמונות. בדקנו מה אפשר להגשים כבר עכשיו ואילו פעולות צריך לעשות בשביל להגשים חלומות אחרים".

 

חולמים, גוזרים ומדביקים (צילום: הילה אנקור)
חולמים, גוזרים ומדביקים(צילום: הילה אנקור)

כשאנחנו מדברות על התקופה הנוכחית, הדאגות חששות ובעיקר חוסר הוודאות, אנקור אומרת - "החשיבה על העתיד טבעית עבורנו כמו נשימה. אנחנו משתמשים בה לצורכי הישרדות, הנאה ובניית תוכניות לעתיד. זה כלי בסיסי כל כך בחיינו, עד שאנחנו כמעט לא מבחינים בקיומו.

 

"הכנת לוח החזון זו פעילות כיפית, משפחתית ומגבשת. פעילות שמרגישה כמעט כמו יצירה. מומלץ לשים מוזיקת רקע טובה, וזמן שבו אנחנו נותנים ביטוי לרגשות, לתחושות, לא רק במילים. יכול להיות שיעלו גם פחדים והרהורים שמשקפים את התקופה. הילדים, בדיוק כמו המבוגרים, נמצאים בתקופה שהכל נראה שביר. האומץ להגשים את עצמנו מקבל משמעות חזקה וזה בדיוק הזמן לדייק את היעדים והמטרות, להיכנס רגע פנימה, להקשיב לתחושות הבטן ולראות איפה אנחנו באמת רוצים להיות כשכל הכאוס הזה יגמר.

 

"תקופה כזו תמיד גורמת לנו לחשוב, להרהר ולחשב מסלול מחדש. הרבה פעמים גם נותנת זריקת אומץ לעבר ההגשמה שלנו. לנו, המבוגרים, לעיתים קל יותר לפעול, לרשום רשימת חלומות, לשבת מול המחשב ולעשות סדר במחשבות. הילדים מחכים לקבל מאיתנו כלים ואמצעים להביע את הרגשות, לעשות סדר במחשבות ובעיקר ללמוד איך שומרים על אופטימיות וחשיבה חיובית בתקופה הזו".

 

יכול להיות שיעלו פחדים והרהורים, תוך כדי חשיבה (צילום: הילה אנקור)
יכול להיות שיעלו פחדים והרהורים, תוך כדי חשיבה(צילום: הילה אנקור)

מה צריך להסביר להם לפני שמתחילים?

"קודם כל שיזרמו, שיהיו פתוחים לתהליך והכי הכי חשוב שייהנו ושיהיה להם כיף. לפני שמתחילים כדאי לבקש מהם לחשוב מה החלומות שלהם. אפשר למקד את זה ספציפית לאחרי תקופת הקורונה או בכלל מה הם חולמים לעשות ולהיות כשיהיו גדולים.

 

"בהתאם לגיל, אפשר להסביר את הנושא של מחשבה מייצרת מציאות ואת הכוח שיש לנו כשאנחנו מדמיינים תמונה של משהו שאנחנו רוצים לעשות או להיות. צריך לאפשר להם זמן להתמסר ולהתחבר לתהליך. יש כאלה שיזרמו מיד ויש כאלה שבחצי שעה הראשונה עוד יקראו כתבות ויחפשו תמונות של זמרים שהם אוהבים".

 

עשו בעצמכם: סדנת יצירה עם הילדים בבית

 

אוקיי, השתכנענו. ועכשיו - איך יוצרים לוח חזון?

"כשאני ניגשת להכנת לוח חזון אני משלבת שתי טכניקות. הטכניקה הראשונה היא רשימה של הדברים שאני רוצה, היעדים והמטרות שלי לתקופה הקרובה. ממש מתכננת יעדים ובמקום לשים אותם בטבלת אקסל אני בוחרת תמונות שמתאימות ליעד ולמטרה שאני מציבה לעצמי, ואז אני מייצרת תמונה ויזואלית של החלומות.

 

"בטכניקה השנייה, אני משאירה מקום לתת מודע. נותנת ללב ולאינטואיציה לבחור את התמונות. אני לא מתכננת ולא שואלת את עצמי יותר מדי שאלות. כשהבטן בוחרת תמונה מסוימת וממש מתעקשת איתי לשים אותה - אם אני מתחברת אני פשוט זורמת. אני מאמינה שיגיע הרגע המדויק שאבין למה היא שם ומה תפקידה בדרך שלי.

 

"שילוב שתי הטכניקות מאפשר לי להתייחס ללוח החזון כמו לכלי עבודה, רק בלי אקסל ומספרים. אני תמיד שמה את לוח החזון במקום שאפשר לראות אותו ונוהגת להתבונן בו לעיתים קרובות. בכל פעם שאני מסתכלת עליו אני מגלה דברים חדשים, נופלים לי אסימונים נוספים ואני מוצאת שם את התשובות לשאלות שעולות לי בדרך".

מסבירים למה בחרו כל תמונה (צילום: הילה אנקור)
מסבירים למה בחרו כל תמונה(צילום: הילה אנקור)
 

האם כדאי לדבר עם הילדים על הלוח אחרי ההכנה?

"בהחלט. חלק מהתהליך זה לשתף, לספר מה החלומות שלנו, אילו תמונות בחרנו ולמה, מה אנחנו רוצים להגשים. אצלנו בבית כבר כמה שנים הילדים לא מביעים משאלה בלב ביום ההולדת אלא אומרים אותה בקול רם, שנדע מה לעזור להם להגשים.

 

"בדיוק ככה גם עם לוח חזון, הרבה פעמים כשאנחנו אומרים משהו בקול רם והוא מקבל משנה תוקף חזק יותר, גם מבחינתנו וגם מבחינת הסובבים. פתאום אנחנו מבינים מה אנחנו רוצים. חשוב להסביר להם שעכשיו, כשיש לוח מוכן ואנחנו יודעים את הכיוון שלנו, צריך להתחיל לפעול. הלוח ממקד אותנו, אבל הפעולות יקדמו אותנו. אני ממליצה לעשות סבב שיתוף שכל אחד אומר מה החלומות, במה הוא בוחר להתמקד ואיזה פעולות הוא מתכנן לעשות כדי להגשים את החלומות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הילה אנקור
מתמסרים לתהליך
צילום: הילה אנקור
מומלצים