כך תעזרו לילדים ללמוד תחומים חדשים
להכין קולאז' מעיתונים, לצייר על אבנים ולחפש עובדות מעניינות על מדינות בעולם הם רק חלק מהרעיונות שיעזרו לילדים ללמוד דברים חדשים. אור שוורץ כהן ניסתה בבית וממליצה בחום
אנחנו נמצאים בתקופה לא פשוטה. הכל מסביבנו משתנה והחיים עצרו את מסלולם הקבוע. הלחץ שבו אנחנו נמצאים, יחד עם השינויים הרבים - עלולים ליצור אצל הילדים חרדות ופחדים שלא תמיד מבינים למה אי אפשר ללכת רגע לפגוש את החבר מהקומה למטה. עם הזמן הממושך בבית עלולה להיות רגרסיה בהתנהגות שלהם, צעקות, אלימות, בכי, הרטבה ועוד.
יחד עם זאת, בתוך השגרה החדשה, אנחנו יכולים למצוא נקודות אור רבות. המצב הזה מאפשר לנו לבלות זמן איכות עם הילדים, כמו שלא היה לנו קודם. יש לנו הזדמנות לחזק את הביטחון העצמי שלהם ולהעלות את הדימוי שלהם דרך שיח, זמן משותף ופעילויות מעניינות שניתן לעשות יחד.
קראו עוד:
למרות הכול: 10 רעיונות לליל סדר חוויתי
זום עם ילדי הגן: ימי הולדת בעידן קורונה
הורים מגלים מה יעשו ביום שאחרי הקורונה
מספר רעיונות לפעילות רגשית ויצירתית משולבת למידה וחקר כדי שתוכלו לעשות בשיתוף עם הילדים בשבועות הקרובים בבית:
1. למידה רוחבית
כדי שנוכל לייצר שגרת לימודים טובה ובעלת משמעות לילדים, שלא יאבדו עניין וכדי שיוכלו להפיק ממנה את המרב, הלמידה צריכה להיות רוחבית. כלומר, לקחת נושא אחד שמעניין את הילדים וללמוד עליו מכיוונים שונים (כמו חקר, כתיבה, קריאה, תוכנה, שרטוט וכדומה), לאורך תקופת זמן של שבוע לפחות.
למשל, אחת הפעילויות שאני עושה עם בני היא חקר ארצות. אנו חיים בעולם גלובלי, כל העולם עכשיו יחד סגור ולא ניתן לטייל. זה פתח בפנינו רעיון לחקור קצת על כל ארץ, על המנהגים, המאכלים והמקומות המעניינים שיש בה.
כל יומיים נבחרת ארץ אחרת על הגלובוס והילדים חוקרים בספרים ובמחשב ומחפשים עובדות מעניינות על אותה הארץ (קריאה וכתיבה), מכינים מאכלים בסגנון, מנסים למצוא תחפושות מתאימות, מכינים יצירה שקשורה לאותה הארץ, מחפשים אותה על המפה, מרכיבים מלגו מבנה מפורסם שקשור למקום ולסיום מכינים מצגת על מה שחקרו ומשתפים חברים בוידאו.
2. יצירה
יצירה חשובה מאוד לשחרור דאגות ופחדים, מאפשרת רגיעה ועוזרת לחיבור וקשר בין ההורים והילדים שבבית. ניתן לתת לילדים התנסות חופשית בחומרים שונים, ולאפשר להם לזרום עם הדימיון. תנו לילדים חומרי יצירה שונים, מדבקות, קרטונים, מכלי פלסטיק, פקקים, חרוזים, מקלות, עלים, מספריים, דבק וכדומה, ותנו להם להפליג עם המחשבות ולהכין יצירה מיוחדת כיד הדמיון שלהם.
ניתן לתת לילדים גם חומרים שונים מהטבע - עלים, פרחים, אצטרובלים ובוץ, ולתת להם יד חופשית ללא הכוונה להכנה מעניינת ונפלאה. עם זאת, לפעמים כיף ומעניין גם לעשות יצירה עם הכוונה, משהו שמאפשר לילדים להתנסות בדברים שיש להם מבנה וסדר פעולות. דוגמאות נחמדות וצבעוניות:
קולאז' חיה צבעוני:
- חומרים: עיתונים, דפים צבעוניים, קרטון ודבק סטיק.
- נבחר איזו חיה אנו רוצים להכין.
- נשרטט על הקרטון קווי מתאר של החיה בלי לצבוע אותה (למי שזה קשה לו ניתן להדפיס חיה לצביעה מהאינטרנט, לגזור מסביב ולהדביק על הקרטון).
- נקרע את הדפים הצבעוניים/עיתונים לפיסות קטנות.
- נדביק בעזרת הדבק את קרעי הנייר בתוך תמונת החיה שלנו.
- אם רוצים, ניתן לצבוע מסביב את הרקע.
צביעת אבנים:
- חומרים: אבנים בגדלים שונים (עדיף חלקות עד כמה שניתן), טוש פרמננט, צבעי גואש ומכחולים
- משמיעים מוזיקה רגועה ברקע.
- מציירים על האבנים בטוש פרמננט ציור חופשי על האבנים, צובעים עם מכחול וצבעי גואש.
- מחכים שיתייבש.
- מציבים לקישוט בבית, במרפסת או בחצר.
3. קופסת "פסק זמן" וקופסת "בואו נדבר על זה"
ניתן להשתמש בצנצנות, קופסאות טישו ריקות או אפילו שקיות קטנות. קופסת "פסק זמן" מכילה בתוכה פעילויות קצרצרות של 15-5 דקות. הפעילויות מתאימות לזמן ביניים: במעבר בין פעילויות ארוכות, זמן שיעמום, הפסקה בין לימודים, הפסקת ריב בין אחים וכדומה. מה יהיה בקופסה? פעילויות כגון: לקפוץ על רגל אחת 20 פעמים, להתאמן על שני קסמים, להתקשר לסבא וסבתא או להמציא חמש בדיחות.
קופסת "בואו נדבר על זה" מכילה פתקים עם שאלות מנחות לשיח רגשי עם הילדים בנושאים שונים כדי לשחרר מתח, לדבר על רגשות, לעבוד על הקשיים ויחד לדמיין דברים שהיו רוצים לעשות. אנחנו כל כך רגילים לנהל שיחות עם הילדים שלנו בצורה של חקירה ("אז איך היה לך היום?", "עם מי שיחקת?", "מה אכלת?", "הכנת שיעורים?") שאנחנו שוכחים לפעמים פשוט לדבר איתם, לבדוק מה מעניין אותם, מה מפחיד אותם, מה מצחיק אותם.
מה יהיה בקופסה? שאלות כגון - מה היית רוצה לשנות בחדר שלך, מה הכי מעצבן בלהיות ילד, איזה תחביב אתה אוהב במיוחד ואיזו מתנה ממש לא היית רוצה לקבל?
שימרו על עצמכם, תחבקו את פסק הזמן הזה כדי לעשות את כל הדברים שלא היה לכם זמן לעשות בשגרה הקודמת. תגלו על הילדים שלכם דברים חדשים שלא ידעתם ותחזרו ליהנות מיצירה ושיחה רגועה עם הילדים.
הכותבת היא יועצת ומנחת הורים ומשפחות , מאמנת רגשית לילדים והורים דרך יצירה