באפריקה חוגגים, באירופה פחות
אליפות אפריקה היא מסיבה של כדורגל איכותי, אבל הקבוצה מאירופה ששלחו לשם שחקנים לחודשיים כבר מרגישות את חסרונם
מכירים את זה שמשהו בלתי צפוי מגיע? משהו שובר שגרה, שלמרות שידעתם על קיומו הוא יפתיע אתכם כל פעם מחדש? אז זוהי אליפות אפריקה שמגיעה אלינו ומספקת לנו נוף שונה מהיורו, הקופה אמריקה והמונדיאל. אך מסתבר כי גודל ההשפעה שלה הוא הגדול והמכריע ביותר בכדורגל העולמי.
הדבר השונה באליפות אפריקה הוא שבניגוד לשאר הטורנירים היא משוחקת במהלך העונה בחודשי ינואר-פברואר, חודשים קריטיים לחלק מהליגות והקבוצות, חודשיים בהן הן עומדות בצומת דרכים - מקבוצה ששואפת לאליפות או לקבוצה שנלחמת להישאר בליגה.
אליפות אפריקה כל כך משפיעה על הכדורגל העולמי, ולא בגלל היבשת השחורה, לא בגלל אלפי הסקאוטרים שנוהרים לגאבון (המדינה בה נערכת האליפות) כדי לגלות את השחקן המבטיח הבא שיגיע לאירופה, אלא בגלל שאותם שחקנים שלוקחים חלק בטורנירמשפיעים על הליגה ועל הקבוצה שלהם במידה רבה. קחו לדוגמה את הליגה הצרפתית, בה לא פחות מ-53 שחקנים פעילים הולכים להמשיך לשחק במלוא המרץ בנבחרת במקום בקבוצה, והסיכוי שלהם להיפצע גובר.
אליפות אפריקה לא מרחמת על אירופה, ולא פוגעת רק בליגה הצרפתית, אלא בכל היבשת. למשל, נבחרת גיניאה-ביסאו מורכבת אך ורק משחקנים מאירופה, כשרובם המכריע מגיע מפורטוגל (13 שחקנים). סאדיו מאנה הוא אחד השחקנים הלוהטים בליגה האנגלית ואחד משחקני המפתח של ליברפול שחזרה השנה למאבקי האליפות. לשחקן יש נתונים פנטסטיים של 9 שערים ו-4 בישולים. אך הנה מאנה (שהבקיע אתמול במדי סנגל) כבר לא שיחק שלושה משחקים בעקבות אליפות אפריקה, ובשלושת המשחקים ליברפול לא הצליחה לנצח. והאליפות התחילה רק השבוע.
צירוף מקרים? ללסטר סיטי, אלופת אנגליה הנוכחית, שלושה שחקנים שיצאו לגאבון. אחד מהם הוא שחקן העונה שעברה, ריאד מחרז, אותו שחקן שהוביל את השועלים לאליפות היסטורית, והאלג'יראי השני הוא איסלאם סלימאני, ששניהם סיפקו השנה לקבוצה 8 שערים ו-5 בישולים וכעת ינטשו את הקבוצה לחודשיים בעוד היא נלחמת על הישארות בליגה במשחקים אינטנסיביים בליגה האנגלית.
אחד השחקנים הגדולים ביותר שהולכים לככב בטורניר שייך למארחת גאבון, פייר אמריק-אובמיאנג. שחקנה של דורטמונד, אחד הסקוררים הגדולים ביותר בכדורגל העולמי בשנים האחרונות, כבש בינתיים 16 שערים ב-15 משחקים בליגה הגרמנית. דורטמונד מפחדת משני דברים שיקרו לה במהלך הטורניר - האחד, שחקן המפתח שלה נוטש אותה ממש לקראת סיום פגרת החורף בליגה, והקבוצה שגם ככה מתרחקת מפסגת הטבלה לאט לאט הייתה רוצה לראות אותו, במיוחד בתקופה הזו. הדבר השני הוא שאובמיאנג ימשיך ביכולת הנהדרת שלו במדי הנבחרת, וסוף סוף הדיבורים על המכירה שלו יתגשמו והוא יעבור לריאל מדריד/מנצ'סטר יונייטד מוקדם מהצפוי בחלון ההעברות הנוכחי.
אולם יש שחקנים שמבינים את ההשלכות של הטורניר, ודווקא בוחרים לא ליטול בו חלק ולנוח בפגרה, הדבר המפתיע הוא ש-7 משחקני הסגל של קמרון בחרו להישאר בבית, כמו ג'ואל מאטיפ (ליברפול) ואריק שופו מוטינג (שאלקה 04).
לטורניר ייצאו מיבשת אירופה 216 שחקנים. מספר בקנה מידה עצום. אז לרוב הקבוצות באירופה שמחזיקות בסגל שלהם שחקנים שהולכים לשחק בטורניר מצפה תקופה מעניינת ומאתגרת, תקופה שבה ניתן לבנות אופי או פשוט לראות כמה הקבוצה תלויה באותם שחקנים שלפתע נעלמים לחודש ואף יותר.
אליפות אפריקה היא טורניר שונה, שניתן ללמוד ממנו המון ולהפיק לקחים בעתיד. אנו רואים שהאליפות הזו פוגעת בליגות באירופה, אז מה יהיה אי שם בשנת 2022, אז קטאר תארח את המונדיאל בחודשים נובמבר-דצמבר? נותר רק לראות איך הליגות באירופה וקבוצותיהן הולכות להיערך בהתאם, כי הפעם זה הולך לפגוע בהן יותר.