שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

איש השלג: מרטין פורקאד פוגע במטרה

"מחוץ לרדאר": הוא גולש על השלג במהירות מדהימה, יורה בדיוק מירבי גם בדופק שיא והפך את ענף הביאתלון למופע של איש אחד. באליפות העולם שתיפתח השבוע הפנומן הצרפתי צפוי לקרוע לכולם את הצורה – במיוחד ליריביו מרוסיה

כל מי שירה בחייו במטווח צבאי או אזרחי יודע עד כמה חשובה הסדרת הנשימה כדי לפגוע בדיוק במטרה. נשימה נחשבת לאחד מיסודות הירי, צלפים וקלעים ספורטיביים מתרגלים אותה בלי סוף.

 

לכל הכתבות של "מחוץ לרדאר"

 

עכשיו דמיינו לכם סיטואציה שבה אתם צריכים להסדיר את הנשימה לצורך ירי רגע לאחר שרצתם 10 ק"מ, או לחלופין אחרי שגלשתם כמה קילומטרים טובים על משטח שלג מישורי. ברוכים הבאים לענף הביאתלון.

 

צפו בביצועיו של פורקאד

צפו בביצועיו של פורקאד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הביאתלון, שמקורותיו באימונים של הצבא הנורווגי, הוא אחד מענפי החורף המאתגרים ביותר. מרוץ ביאתלון כולל גלישת סקי במישור לצד עצירות במהלך הדרך לירי במטווח כשעל כל החטאה המתחרה נענש (העונש משתנה מתחרות לתחרות ויכול להיות הוספת דקה לזמן הכללי או הקפת עונשין של 150 מ'). השילוב בין גלישה מפרכת לירי דורש מהמתחרים מיומנויות גלישה, כושר גופני ויכולת אירובית וגם ריכוז גבוה וחוסן מנטלי. לא אחת קורה שביאתלט הנמצא בעמדה טובה לקראת סיום המרוץ, נשבר מנטאלית במטווח האחרון ומידרדר בדירוג בגלל החטאות.

 

באופן טבעי, בתור ענף שמצריך את המיומנויות הגבוהות ביותר, הוא גם אחראי לכמה מהספורטאים האגדיים ביותר של אולימפיאדת החורף.

ה-אגדה של הביאתלון, המייקל ג'ורדן והמראדונה גם יחד, הוא ללא ספק אולה איינר ביורנדלן הנורווגי. למעשה, ביורנדלן שגם כיום בגיל 43 ממשיך להתחרות,

 

מייקל ג'ורדן של הביאתלון. ביורנדלן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מייקל ג'ורדן של הביאתלון. ביורנדלן(צילום: gettyimages)

 

הוא ככל הנראה ספורטאי החורף הגדול בכל הזמנים. במאזנו שמונה מדליות זהב אולימפיות, ארבע מדליות כסף ומדליית ארד אחת – יותר מכל ספורטאי חורף אחר. בנוסף לכך הוא זכה 20 פעמים באליפות העולם ומחזיק בשיא הניצחונות בסבב גביע העולם, שספק אם אי פעם יישבר, 95 פעמים בראש הפודיום.

 

הצגת יחיד

אגדת ביורנדלן אמנם עוד לא הגיעה לסיומה, את הספורטאי הבלתי נגמר הזה אתם ככל הנראה תראו גם באולימפיאדת החורף בפיונגצ'אנג בשנה הבאה, אבל את מקומו כביאתלט הטוב בעולם כיום הוא כבר איבד מזמן לטובתו של הפנומן הצרפתי מרטין פורקאד (28).

 

פורקאד, אלוף אולימפי פעמיים ועשר פעמים אלוף עולם, הפך בחמש השנים האחרונות את ענף הביאתלון לסוג של הצגת יחיד. כדי להבין עד כמה הוא דומיננטי, דרוש מעט רקע על מבנה הסבב בביאתלון. בשנה לא אולימפית, עונת ביאתלון נערכת לרוב על פני שלושה חודשים בין דצמבר למארס ומורכבת מתשעה מפגשי סבב גביע העולם ומתחרות השיא של העונה – אליפות העולם. בכל אחד מהמפגשים הללו ישנם מספר מקצים אישיים: 20 ק"מ נגד השעון, ספרינט (10 ק"מ נגד השעון), רדיפה (12.5 ק"מ כשסדר ההזנקות הוא לפי התוצאות שנקבעו במקצה הספרינט) וזינוק המוני (15 ק"מ).

 

פוקראד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוקראד(צילום: AFP)

 

בנוסף נערכים גם מקצי שליחים קבוצתיים. קצת בדומה לפורמולה 1, הביאתלטים זוכים בניקוד בהתאם למיקום שלהם בכל המרוץ ובסוף העונה מוכתרים מנצחי גביע העולם בכל מקצה וכמובן המנצח בקטגוריה היוקרתית ביותר: הסיכום הכללי. בחמש השנים האחרונות ניצח פורקאד בסיכום הכללי וגם בעונה הנוכחית הוא מטייל בדרך לזכייה שישית ברציפות – הביאתלט היחיד בהיסטוריה שזכה בתואר שש פעמים הוא, ניחשתם נכון, ביורנדלן. אם לא תקרה קטסטרופה כבר השנה פורקאד ישווה שיא אגדי של הגדול מכולם.

 

פורקאד מחזיק בשילוב המושלם עבור ביאתלט. הוא גולש מהיר מאוד, אחד המהירים בסבב. הוא גולש כל כך מיומן שמפעם לפעם הוא משלב בתוכנית המקצועית שלו גם תחרויות גלישת קרוס-קאנטרי נטו. אלא שמעבר להיותו גולש מהיר במיוחד, פורקאד הוא גם אחד הקלעים המדויקים בסבב. האיזון הזה הופך אותו לקשה מאוד להכנעה. גם גולש כמו יוהאנס תינגס בו הנורווגי, מהבודדים בסבב שאולי-אולי מהיר יותר מפורקאד, יתקשה מאוד לגבור עליו בגלל העליונות של הצרפתי במטווחים.

 

"לקח את הענף לרמות חדשות"

פורקאד גדל כאח הצעיר מבין שלושה בנים בישוב קטנטן בשם לגונה בחבל אוקסטיניה וכמו הרבה ספורטאים היה ילד היפראקטיבי ושובב. אביו מרסל, שאף כיהן כראש היישוב, הבין מהר מאוד שאם הוא רוצה שהריהוט בביתו יישאר שלם, הוא יצטרך לשלוח את בניו לחוגי ספורט כדי שיוציאו את האנרגיות הרבות האגורות בהם במקומות הנכונים.

 

הילד ההיפראקטיבי שהפך לאלוף (צילום: AP) (צילום: AP)
הילד ההיפראקטיבי שהפך לאלוף(צילום: AP)

 

פורקאד התנסה בענפי ספורט רבים כמו ג'ודו, אופני הרים, שחייה וטריאתלון, אבל כמו הרבה אחים קטנים הוא חיפש לפני הכול לחקות את אחיו הגדול, וכשמלאו לו 15 הוא הלך בדרכו של אחיו סימון והחל להתאמן בביאתלון. סימון יהפוך לימים לביאתלט מקצוען עם חמש מדליות מאליפויות העולם, מרטין יילך רחוק הרבה יותר.

 

ההתחלה של פורקאד הקטן בביאתלון לא בישרה את העתיד לבוא. הישגיו בנוער היו צנועים למדי והסתכמו במדליית ארד אחת באליפות העולם, וגם היא במקצה שליחים. "זיהיתי את הפוטנציאל הגדול שלו כבר בשלב מוקדם", מספר תיירי דוסרה שאימן את פורקאד בצעירותו, "כל הקטע הפיזי בא לו בקלות, החיסרון שלו אז היה בירי אבל הוא היה חרוץ מאוד ועבד קשה כדי להשתפר".

 

הפריצה הגדולה של פורקאד הייתה בעונת 2009/10 כשהפך לחבר של קבע בעשירייה הראשונה בסבב גביע העולם. ההתקדמות הגדולה שלו הקנתה לו מקום בנבחרת הצרפתית לאולימפיאדת החורף בוונקובר 2010. שם בקנדה רשם פורקאד הישג מדהים כשזכה במדליית הכסף במקצה הזינוק ההמוני. עבור ביאתלט שעד כה מעולם לא עמד על הפודיום בגביע העולם, הזכייה במדליה אולימפית הייתה הישג סנסציוני.

 

 

צפו בעוד ביצועים של פורקאד

צפו בעוד ביצועים של פורקאד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נישא על גבי ההצלחה האולימפית, פורקאד הפך בתוך שנתיים למפלצת. בעונת 2012-13 הוא ניצח בסבב גביע העולם בכל המקצים האישיים, אפילו ביורנדלן

הענק לא רשם הישג דומה. בשנה שעברה שיחזר פורקאד את ההישג וזה כבר משהו שאף ביאתלט לא עשה מעולם.

 

בסיומה של אולימפיאדת סוצ'י ממנה חזר עם שתי מדליות זהב ומדליית כסף הוא הפך לספורטאי החורף הצרפתי המעוטר בהיסטוריה וביסס את מעמדו כביאתלט השני בהיסטוריה. "הוא פשוט לקח את הענף שלנו לרמות חדשות", אמר על פורקאד ביורנדלן לאחר שהפסיד לו באליפות העולם בשנה שעברה.

 

פורקאד מעיד על עצמו שהוא חולה תקשורת. הוא משתף פעולה בשמחה עם כתבים שמסקרים אותו וקורא כל כתבה וכל פיסת מידע על הענף. בנוסף, הוא פעיל מאוד ברשתות החברתיות ומחזיק מנויים פעילים בפייסבוק (375 אלף עוקבים), אינסטגרם (189 אלף עוקבים) טוויטר (155 אלף עוקבים) ואפילו ברשת הרוסית, Vkontakte.

 

חולה תקשורת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חולה תקשורת(צילום: AFP)

 

למרות שהוא סופרסטאר לכל דבר בספורט החורף וחרף חיבתו הרבה לתקשורת, דווקא במולדתו צרפת החשיפה התקשורתית שלו מוגבלת למדי ובדומה לספורטאים אולימפיים ישראלים, מתרכזת בעיקר בתקופה הסמוכה לאולימפיאדה. בסקנדינביה לעומת זאת, שם הביאתלון זוכה לפופולאריות רבה, הוא נחשב לכוכב-על וזוכה לחשיפה רבה לא רק בשנה אולימפית.

 

חזית נגד רוסיה 

החל מיום חמישי הקרוב ישתתף פורקאד באליפות העולם באוסטריה. הוא מועמד למדליית זהב בכל אחד מארבעת המקצים האישיים. בשנה שעברה הוא זכה בשלוש מדליות זהב מתוך ארבע אפשריות בתחרות האישית והוסיף גם זהב במקצה השליחים המעורב.

 

מבין שלל היריבים שמצפים לו באליפות העולם הקרובה, סביר להניח שאת המבטים העוינים יותר יפנו לעברו הביאתלטים הרוסיים. פורקאד יצא לאחרונה בביקורת חריפה נגד הספורט הרוסי והסתבכויותיו הרבות בעבירות סמים.

 

דו"ח מקלארן המדובר שהצביע בין שלל הסקנדלים הרוסיים גם על 31 מקרים חשודים בענף הביאתלון הימם את פורקאד והעלה את חמתו. פורקאד כל כך זעם שהוא איים להחרים את סבב גביע העולם אם לא יינקטו סנקציות חמורות נגד רוסיה. "אם להתאחדות שלי אין ביצים גדולות מספיק בשביל להתמודד עם הבעיה,

אז אנחנו הספורטאים נעשה זאת בעצמנו", הוא אמר, "אני אהיה גאה מאוד לא להתחרות כדי לנקות את הענף שלנו".

 

לא היסס לאיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא היסס לאיים(צילום: AFP)

 

האיום של פורקאד לא יצא לפועל, אבל החזית שלו מול הרוסים נמשכה. בפוסט שפרסם באינסטגרם לאחרונה הוא תקף את ההתאחדות הרוסית על שהחזירה לנבחרת את אלכסנדר לוגינוב שריצה הרחקה בת שנתיים על שימוש ב-EPO, החומר הידוע לשמצה הזכור משערוריית לאנס ארמסטרונג.

 

פורקאד אמנם מחק את הפוסט לאחר מכן, אבל את היצרים הוא כבר הספיק להלהיט. "אולי פשוט פורקאד חושש מתחרות. הוא פחדן", תקף בחזרה יבגני רדקין, ביאתלט לשעבר ואלוף אולימפי מרוסיה. לא בטוח שרדקין עשה שירות טוב עבור הביאתלטים ממדינתו, יריביו של פורקאד. ספורטאים כמו פורקאד עדיף לא לעצבן – ומי שחושב אחרת מוזמן לראות כיצד בשבוע הקרוב באוסטריה הביאתלט-האלכימאי יהפוך עצבים לזהב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים