טל לביא: "יודע מאיפה באתי ולאן אני הולך"
יו"ר איגוד הכדוריד החדש דוחה הטענה שהוא בובה של מרכז מכבי, נאלץ לשים בצד את תוכניותיו לשינוי בעקבות טיוטת דו"ח משרד האוצר ("כמו כדור בפניו של שוער"), ומתרכז בחודש הקרוב שיתווה את איך תראה הקדנציה שלו ושל ההנהלה הטרייה ("נצטרך לקבל החלטות ניהוליות")
ב-11 בינואר הכדוריד הישראלי הופתע. טל לביא, מי ששימש בעבר כשוער נבחרת ישראל, אך בעשר השנים האחרונות כלל לא היה מעורב בענף, נבחר ליושב ראש האיגוד. למה ההפתעה? כי השמות שעלו קודם לכן היו בין השאר של השר לשעבר, אופיר פינס, ויו"ר ועד עובדי חברת החשמל, מיקו צרפתי, שני אנשים מוכרים הרבה יותר מבחינה ציבורית.
"זה חלום ילדות עבורי, סגירת מעגל, אבל לא הופתעתי שפנו אליי. מבחינתי זה צו 8 וידעו שלא אסרב", אומר לביא. "כשחקן לא הצלחתי אף פעם להיות מספר אחד. הייתי סגן אלוף המדינה וסגן מחזיק גביע המדינה. זה כנראה תיקון. בפנים תמיד ידעתי שיום אחד אהיה יו"ר האיגוד".
לא היית המועמד הראשון לתפקיד, לא קצת מעליב?
"היו ויהיו הרבה אנשים ראויים, וזה טוב מאוד. הגעתי כמועמד מוסכם על כולם. הגבלתי את עצמי לשתי קדנציות בדיוק כמו אובמה וטראמפ. אם פינס או צרפתי היו עומדים מולי לא הייתי נכנס לזה. לדעתי שילוב של שחקני עבר בשדרה המובילה בספורט בכלל זו מגמה ראויה".
למרות הבחירה בו פה אחד, כבר בישיבת ההנהלה הראשונה הוגשה עתירה להדיחו מתפקיד היו"ר ע"י עזרא אבי יחזקאל מסיעת פריפריה, בטענה להתנהלות לא נכונה. "אני שמח שבסוף הוא משך את העתירה האישית כלפיי, אבל לאחר מכן הוא הגיש עתירה נגד ההנהלה עצמה על כך שהוא לא קיבל ייצוג בוועדה המקצועית. יהיה דיון ב-6 במארס בבית הדין ונקבל את מה שיוחלט שם. יש שאומרים דמוקרטיה בשיאה אחרים אומרים פוליטיקה בגרוש".
אדוני השופט
עם הסמכתו כעורך דין פרש לביא בגיל 30 ממשחק והקים משרד שעוסק בנזקי גוף. במקביל החל קריירה במשפט ספורט. ב-2003 שב לכדוריד כדי לכהן כיו"ר איגוד השופטים, תפקיד שעשה עד 2007. לאחר מכן שימש כדיין בבית הדין העליון של התאחדות הספורט וגם בהתאחדות לכדורגל. מ-2008 גם כבורר ב-CAS (המוסד לבוררות ספורט בלוזאן, שווייץ)
יש איזה מקרה ב-CAS שהכי זכור לך?
"התיק שהכי הפתיע אותי היה בתקופת הבלאגן עם טורקיה ומשט המרמרה. היה סכסוך בין קבוצה טורקית וספרדית בכדורגל, וקיבלתי מינוי לדון בנושא ע"י הקבוצה הטורקית. זה הפתיע אותי מאוד בגלל היחסים בין המדינות. אבל זה הראה לי שעושים הפרדה בין פוליטיקה לספורט".
ימים ספורים אחרי כניסתו לתפקידו החדש, נפלה על איגוד הכדוריד מכה קשה – טיוטת דו"ח מטעם משרד האוצר שמצביעה על התנהלות לא תקינה מבחינה פיננסית, בין השאר על תרומה בסך 500 אלף שקלים ממפלגת ישראל ביתנו דרך מכון וינגייט שנעלמה. מאותו הרגע לביא מתעסק בעיקר בנושא זה.
"אנחנו פועלים לפי הנחיות של הגורמים המקצועיים, בעיקר מבקר האיגוד שמונה עוד בהנהלה הקודמת, רואה החשבון משה מועלם. בישיבות הקרובות נקבל החלטות קריטיות. אנחנו חייבים לעשות שינויים, הדו"ח של משרד האוצר מחייב אותנו. דבר אחד שכבר עשינו זה למנות גזבר שהוא לא חבר הנהלה - גדי גריף, בעל עבר רב בתחום בגופים מרכזיים. כמו כן, נביא לאישור את מינויו של תת אלוף במילואים אילן הררי, קצין חינוך ראשי לשעבר, שהוא מבקר הפנים של הצבא, לתפקיד יו"ר ועדת הביקורת של האיגוד. כשאתה שם שני אנשים כאלה בתפקידי מפתח אתה בעצם מראה לכל הגורמים הרלוונטיים לדו"ח שאנחנו לוקחים בשיא הרצינות את הדברים ומתכוונים לתקן את כל הליקויים".
אפשר להגיד שהדו"ח פגע בכל מה שרצית לעשות באיגוד בהתחלה?
"הדו"ח הוא כמו כדור בפנים לשוער כדוריד. מיד צריך להתאושש, בקרת נזקים, איפה פגע, מה נשבר, לאן עף הכדור. מחקתי את כל התוכניות שהיו לי בראש, החזרתי למגירות את כל התוכניות שהבאתי ולמעשה מה שקובע לי את סדר היום ותעדוף המשימות הוא טיוטת הדו"ח הזה, לטוב ולרע".
יש שאומרים שמונית כדי להיות בובה של מרכז מכבי והקבוצות החזקות.
"כל תשובה יכולה להתפרש לא נכון על ידי מישהו. יותר מפעם אחת הוכחתי לעצמי שאני לא שוכח מאיפה באתי ולאן אני הולך. רוב המשימות שיש לאיגוד לא קשורות לאדום או צהוב, לשמור על הניהול תקין של האיגוד הוא אינטרס של כולם, שלא נתבלבל".
30 ימים מאתגרים
החודש הקרוב יהיה חשוב עבור הנהלת האיגוד החדשה בראשות לביא. היו"ר קבע שלוש ישיבות הנהלה בחודש אחד, דבר שאפילו זקני האיגוד לא זוכרים. הראשונה דרך אגב תיערך כבר הערב (חמישי): "אנחנו צריכים לקבל לא מעט החלטות - כלכליות, מקצועיות וניהוליות. נכון, כמות הישיבות היא חריגה ביחס לזמן אבל זה בגלל שיש הרבה דברים שצריך לאשר. אם הייתי מתמנה קודם אז היה יותר זמן".
תדברו גם על פרויקט גרמניה?
"בין השאר נדבר גם על זה וגם על מינוי מאמן לנבחרת ישראל, סגל הזהב והאקדמיה בוינגייט. אלה נושאי הליבה שייקבעו את המשך הדרך".
שתי סוגיות נוספות שיעלו כבר בישיבה הראשונה יהיו כמות הזרים (נכון להיום שניים לקבוצה) והשיפוט בליגה. בוועדה המקצועית בראשות פלח נוטים להמליץ על שלושה זרים, אך יש גם כמה מתנגדים שטוענים כי זה ייפגע בשחקן המקומי. לביא מתייחס גם לעניין הזה: "לדעתי בנושא הזה זרים איכותיים יכולים מאוד לעזור בקטע של הצופים. אם הרמה תהיה גבוהה ויהיו הצלחות קהל יבוא. אי אפשר לבלף פה. זה תהליך והכדוריד חייב להיות יותר מעניין".
אז אתה בעד הגדלת כמות הזרים?
"השאלה היא לא מספר הזרים, אלא הרמה שלהם. אם יביאו זרים כדי להוריד את השכר של הישראלים אז אנחנו במקום לא טוב. קח אותי לדוגמא, נדחקתי החוצה מלופ השוערים בליגת העל בגלל שהגיעו לכאן בשנות ה-90 השוערים הרוסים - זייקמן, דורשנקו ולוין. אין מה לעשות הם היו טובים יותר וזה הספורט. אם יבואו זרים מליגות בכירות באירופה אז יהיה פה כדוריד איכותי".
לאחרונה היו המון תלונות על השיפוט, מה דעתך על הנושא?
"הייתי ארבע שנים יו"ר איגוד השופטים, אז אני מכיר את הנושא. כמו שצריך מאמנים ושחקנים טובים, כך צריך גם שופטים טובים ובכושר. איגוד השופטים בראשות שחקן העבר, דן בלדר, חייב לעבוד עם תוכנית עבודה, מסלול לשופטים בינלאומיים, קליטת שחקנים שנפצעו לשיפוט. לחשוב מחוץ לקופסא. צריך לתת לאיגוד הזה עצמאות ואמון. אסור להתערב בשיבוצים אחרת מדובר במדרון חלקלק".
יש יושבי ראש שרוצים שופטים זרים. זה יכול לקרות?
"רעיונות ומחשבות טוב לשתף, כמו ששחקן צריך ניסיון בחו"ל גם שופט. אולי הסכמי חילופי שופטים עם איגודי שופטים אחרים בעולם, מאתגר לביצוע, אבל להביא לכאו שופטים מחו"ל כי חושבים שהשופט כאן לא טוב או לא מקצועי או נוקם. אני לא בטוח שכולם מבינים את כל המשמעויות לדוגמא שבשביל להביא שופט מחו"ל צריך לקבל אישורי עבודה של עובד זר, בירוקרטיה ולא מעט כסף שאולי עדיף להשקיע אחרת".