מהפכת החיג'אב של נייקי
החיג'אב שהשיקה השבוע החברה לספורטאיות הוא יותר מעוד מוצר של ענקית ההלבשה העולמית, והוא הציף את הקשיים שאיתן מתמודדות ספורטאיות מוסלמיות. "משהו שאנחנו יכולות ללבוש תוך 10 שניות? זה הולך לשנות את הכל", אמרה האתלטית מאנאל רוסטום
חברת נייקי השיקה השבוע לראשונה חיג'אב ספורטיבי, המיועד לספורטאיות הנוהגות ללבוש את כיסוי הראש המוסלמי המסורתי. המוצר, ששמו "פרו חיג'אב", עשוי מבד גמיש ומכיל חורים זעירים לנשימה. הוא אמור לשפר את הגמישות והנוחות במהלך הפעילות הספורטיבית בהשוואה לחיג'אב מסורתי "רגיל". ענקית ההלבשה, ששוויה מוערך ב-93 מיליארד דולר, מודעת היטב בפוטנציאל שבפנייה לשווקים נוספים.
עם זאת, החיג'אב הספורטיבי החדש יוצע למכירה רק בשנה הבאה, באביב 2018. הוא צפוי לעלות 35 דולר, יהיה מיוצר מפוליאסטר ויוצע בצבעים שחור ואפור. הוא נבדק על ידי קבוצה של ספורטאיות, בהן זהרה לארי, המחליקה על הקרח הראשונה מהאיחוד האמירויות המתחרה בתחרויות בינלאומיות; אמנה אל חדד, מרימת משקולות מאיחוד האמירויות; ומאנאל רוסטום, רצה המתחרה גם בתחרויות טריאתלון ומתגוררת כיום בדובאי.
"לא היו ספורטאיות עם חיג'אב שיכולתי להסתכל עליהן כשגדלתי, ונאלצתי להיות חלוצה בעצמי", אמרה מאנאל רוסטום ל"ניו יורק טיימס". "עכשיו לבנות כיום יש נשים כמו זהרה לארי או אמנה אל חדד כמודל לחיקוי, וזה כל כך מעורר השראה. לראות נשים כאלה ולראות את המהפכה הזאת - זה ישנה את פני הספורט עבור בחורות מוסלמיות ערביות, בין אם הן לובשות חיג'אב או לא". לדבריה, הדגם החדש יוכל להקל מאוד עליה ועל ספורטאיות אחרות: "משהו שאנחנו יכולות ללבוש תוך 10 שניות? זה הולך לשנות את הכל".
עד היום רוסטום לבשה חיג'אב משני חלקים שעשוי מפוליאסטר ומכותנה. "הכותנה היא מאוד לא נוחה, במיוחד אם את מתאמנת בחוץ או רצה למרחקים ארוכים, ובמיוחד כשאנו חיות באחת המדינות החמות ביותר בעולם".
נייקי החלה לפתח את המוצר בעקבות תלונות מצד ספורטאיות מוסלמיות על לבישת כיסוי הראש המסורתי במהלך תחרויות. "התרגשתי מאוד לראות את הדגם החדש של החיג'אב", סיפרה זהרה לארי, "ניסיתי כל כך הרבה חיג'אבים שונים, וכל כך מעט היו טובים בשבילי. כשניסיתי להחליק על הקרח עם החיג'אב הזה נדהמתי מההתאמה ומהמשקל הקל".
ספורטאיות שעוטות חיג'אב הפכו עם הזמן למראה נפוץ יותר מבעבר. זכורה במיוחד איבטיחאג' מוחמד, הסייפת שייצגה את ארצות הברית במשחקים האולימפיים בריו.
מבחינות רבות הספורט הנשי במדינות ערב שבמזרח התיכון עדיין בחיתוליו. ב-2012 שלחו קטאר, סעודיה וברוניי לראשונה נשים לאולימפיאדה. באותה שנה ייצגו את מצרים בלונדון 37 ספורטאיות, המספר הגבוה ביותר של נשים שייצגו את המדינה באולימפיאדה עד אז.
לא תמיד הממסד מקל על נשים מוסלמיות להתחרות לפי אמונתן. פיפ"א אסרה ב-2014 על לבישת כיסוי ראש דתי במשחקי כדורגל, כולל חיג'אב. לפיב"א קיים חוק דומה בכדורסל, ובחודש מאי צפויה להיערך הצבעה בעניין.