שתף קטע נבחר
הוסף כתבה

הזרים חוסמים את התקדמות הישראלים

אב לשחקן בליגת העל בכדורסל במכתב פתוח לשרת הספורט: הגיע הזמן לבטל את הטבות המס לזרים

מכתב פתוח לשרת הספורט, הגב' מירי רגב.

 

אני פונה אלייך בשם אלפי הורים שבניהם משחקים כדורסל, מקט סל ועד ליגות הבוגרים, וזאת לאור המהלך שמנסות להנהיג חלק מקבוצות הכדורסל בישראל לביטול החוק הרוסי וחוק הצעירים, והגדלת מספר הזרים בליגה. הגיע הזמן להציף את הבעיה המרכזית בכדורסל הישראלי - והיא הטבות המס הניתנות לשחקנים זרים. הטבות אלה גורמות לכך שליגת העל מוצפת בזרים, חלקם שחקנים דרג ב' וחלקם כאלה שבאים לשנה-שנתיים לקבל דקות, להשתפר ולהמשיך לכסף הגדול יותר באירופה. אותם שחקנים תופסים מקום של ישראלים ומהווים חסם אמיתי לפיתוח שחקנים ישראלים.

 

הזרים של הפועל ירושלים (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
הזרים של הפועל ירושלים(צילום: ראובן שוורץ)

 

להלן הנתונים: ידוע כי המיסוי המקסימלי על ספורטאים זרים בישראל עומד על 25%, אך מתחת לרדאר פועלות קבוצות הכדורסל במשך שנים, כשהן משתמשות בסעיף מס נוסף, שברוב המקרים משחרר אותן מתשלום מס עבור שחקנים אמריקאים. אפילו לא תשלום של שקל אחד. כיצד? אמנת המס למניעת כפל מס בין ארה"ב לישראל קובעת כי ספורטאי תושב ארה"ב שעובד בישראל, לא יצטרך לשלם מס על הכנסתו, בתנאי שהיא אינה עולה על 400 דולר ברוטו ביום (12 אלף דולר בחודש).

 

כלומר, קבוצות שלוקחות שחקנים אמריקאים לעונת משחקים של תשעה חודשים, לא משלמות עבורם מס, במידה ששכרם לא עולה על 108 אלף דולר. על כמה כדורסלנים מדובר? רוב השחקנים בליגת העל. למעשה, מלבד שתי קבוצות בליגה - הפועל ירושלים ומכבי ת"א - כמעט כל הקבוצות האחרות "מתכווננות" על שכר של פחות מ-12 אלף דולר לחודש לאמריקאים.

 

התוצאה - יותר זול להעסיק שחקן אמריקאי מאשר שחקן ישראלי. כלומר, שחקן ישראלי ושחקן זר, שמכניסים לחשבון את אותו שכר נטו, עולים למועדון באופן שונה. וכן, זרים עולים פחות. וכתוצאה מכך - אם שחקן ישראלי ושחקן זר דורשים את אותו שכר נטו, לקבוצה שווה להעסיק את השחקן הזר על פני השחקן הישראלי שגדל אצלה.

 

מכבי תל אביב (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מכבי תל אביב(צילום: אורן אהרוני)

 

כתוצאה מהאמור לעיל, נחסמת דרכם של שחקנים ישראלים צעירים להתקדם, ודוגמאות לא חסרות: קחו את רפי מנקו שנבל בירושלים תחת עומס הזרים וראו מה קורה כעת באילת - מנקו הפך לשחקן בולט בליגה. נשאלת השאלה, "כמה "רפי מנקואים" ברחו במהלך השנים מתחת לרדאר כי לא קיבלו את הצ'אנס הראוי? והדבר העצוב ביותר הוא שרוב קבוצות הליגה, מלבד מכבי תל אביב והפועל ירושלים, מתבססות בתקציבן בעיקר על כספי ציבור, תמיכת עיריות ותמיכת הטוטו. כלומר, מלבד הטבות המס, כספי ציבור מוזרמים למימון שכר של שחקנים זרים ולא לקידום הספורטאי הישראלי. שלא יעבדו עלייך.

 

גם על נושא כמות הצופים ישנה השפעה. רוב הקבוצות בליגת העל מחלקות מאות, אם לא אלפי כרטיסים חינם למשחקי הליגה שלהן בכל שבוע על מנת למלא את היציעים, זאת מכיוון שלרוב הקהל הישראלי אין את היכולת והעניין ליצור הזדהות עם הקבוצות ושטף הזרים שמתחולל כאן. מוטי ארואסטי ומיקי ברקוביץ' היו שחקנים ותיקים בגיל 22, ולקחו גביע אירופה בגיל 23 עם שני זרים בלבד. היום, לעומת זאת, צריך להגן על "צעירים" בני 25 בחוק!

 

נבל בירושלים, פורח באילת. רפי מנקו (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
נבל בירושלים, פורח באילת. רפי מנקו(צילום: יאיר שגיא)

 

עובדות נוספות: היום, למרות החוק הרוסי וחוק הצעירים - אין ישראלים בליגה הישראלית. אם ממוצע הישראלים על המגרש בליגה הוא 2.36 לקבוצה, הדבר אומר שברגע נתון יותר ממחצית השחקנים על המגרש הם זרים. הנתונים מראים שהמצב היום רע מאוד עבור הכדורסלן הישראלי. במקום להפוך את הזרים לכלי שמטרתו לתמוך בשחקן הישראלי ולשפר אותו, הליגה נהפכה לליגה שמרכזה הוא הזרים. ליגה של קבוצות חסרות זהות והזדהות.

 

אם השחקן הישראלי ישחק - הוא ישתפר. אין דרך אחרת. שחקן ישראלי משופר זו ליגה ישראלית משופרת, מותג כלכלי טוב יותר - כתוצאה מהמשכיות ומזהות.

אני קורא לך לשים קץ להרס הכדורסל הישראלי, לבטל את הטבות המס ולהפנות את התקציבים הציבוריים לקבוצות אשר ישתפו שחקנים ישראלים ע"פ פרמטרים שימנעו מכספי הציבור לממן משכורת של שחקן זר. אני בעד ביטול כל החוקים המגנים היום באופן מלאכותי על השחקן הישראלי, אולם זה צריך להיות מותנה בשינוי מהותי בחלוקת כספי הציבור וביטול הטבות המס.

 

גילוי נאות, הכותב הוא אב גאה לשחקן צעיר בליגת העל (צוף בן משה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארקה
הפועל ירושלים
צילום: מארקה
מומלצים