שתף קטע נבחר
הוסף כתבה

מונאקו, היפה מכולן

פ.ס.ז' תארח הערב בחצי גמר הגביע את הקבוצה מהנסיכות, הפרויקט המפלצתי שהפך לספינת הדגל של הכדורגל הצרפתי, מכונה התקפית, אך כזו שגם יודעת להיות אחראית. קבוצה מהפכנית

אפריל 1998. אלופת איטליה יובנטוס פגשה את מונאקו בחצי הגמר ליגת האלופות. הגברת הזקנה, סגנית אלופת אירופה דאז, הייתה בשיאה המקצועי והתודעתי, אשר בא לידי ביטוי בדמות שתי העפלות רצופות לגמר. ב-1996 היא גם הניפה את הגביע אחרי שניצחה 2:4 בפנדלים את איאקס (שבעצמה זכתה במפעל עונה קודם לכן), עם שחקנים כמו אלסנדרו דל פיירו, זינדין זידאן, פיליפו אינזאגי, אנג'לו פרוצי, אנטוניו קונטה ואלסיו טקינארדי,

 

מונאקו הופיעה למשחק ההוא עם חבורת שחקנים שיהפכו לשם דבר בכדורגל העולמי: פביאן בארטז, תיירי הנרי, דויד טרזגה ו-ויקטור איקפבה. כולם שיחקו ב-2:3 המופלא, שכזכור לא הספיק לקבוצה מהנסיכות בשל התבוסה 4:1 במשחק הראשון בדלה אלפי. החבורה הצעירה של ז'אן טיגאנה אמנם סיימה את אותה עונה במקום השלישי בליגה, כאשר לאנס שזכתה באליפות ומץ של רובר פירס הקדימו אותה, ובכל זאת, טרזגה, הנרי ובארטז הניפו את גביע העולם שלושה חודשים לאחר מכן והיוו חלק מרכזי בתקופת הזוהר של נבחרת הטריקולור. טרזגה, שלימים יעבור ליובנטוס ויהפוך לאחד הכובשים הגדולים בתולדות הליגה האיטלקית, הוא זה שכבש את שער הזהב נגד איטליה ביורו 2000 ובכך השיג סוג של נקמה סימבולית.

 

מונאקו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מונאקו(צילום: EPA)

 

19 שנה לאחר מכן, ובאיזשהו מקום אותו תסריט עלול לחזור על עצמו. כמובן שאי אפשר להשוות בין סגנונות המשחק. מונאקו הנוכחית היא הפורייה באירופה, והרשיתה כבר 143 שערים, כשנותרו לה מינימום שמונה משחקים (במקרה בו תודח הערב בחצי גמר הגביע ע"י פ.ס.ז' בפריז, ובצ'מפיונס ע"י יובנטוס) עד לסיום העונה. היא מחפשת גביע ראשון מאז 2003, אחרי שבגמר גביע הליגה הובסה 4:1 על ידי פ.ס.ז', אשר דולקת אחריה בליגה עם מספר נקודות זהה של 80 נקודות ומשחק עודף. למרות זאת, זו עדיין עונה חלומית בכל קנה מידה.

 

יש הגיון בשיגעון

דמיטרי ריבולובלב רכש את המועדון ב-2011, כאשר הקבוצה הייתה בשפל מקצועי. המיליארדר הרוסי שפך בקיץ 2013 לא פחות מ-150 מיליון אירו על שחקני רכש נוצצים, ביניהם ז'ופרי קונדוגביה, ז'ואו מוטיניו, חאמס רודריגס ומעל כולם רדאמל פלקאו, שנרכש ב-50 מיליון אירו מאתלטיקו מדריד. הפרויקט השאפתני הזה הגיע למקום השני, הישג נאה למועדון שרק עלה ליגה. אבל חאמס, שהגיע בקול תרועה רמה, לא כל כך מצא את עצמו בליגה הצרפתית ונחשב לאכזבה מסוימת. דווקא עמנואל ריבייר היה לתופעה המרנינה, כאשר הרשית 14 שערים. ופה קבור הכלב. כשהליך הגירושין של ריבולובלב איים לגרום לו להיפרד מכ-50 אחוז מנכסיו, הוא מכר מיד את פלקאו וחאמס.

 

בלעדיהם, השחקנים שהטביעו את חותמם היו דווקא הצעירים דוגמת יאניק פריירה קראסקו, אנתוני מרסיאל ואלמאמי טורה, שהובילו את הקבוצה עד לרבע גמר ליגת האלופות ב-2015, אחרי ניצחון 1:2 מדהים על ארסנל באמירויות, תחת הדרכתו של לאונרדו ז'ארדים שהחליף את קלאודיו ראניירי. למרות כל האמור לעיל, סגנון המשחק היה אפור יחסית, וביקורת רבה נמתחה מצדה של התקשורת הצרפתית בטענה שהכדורגל שמשחקת מונאקו משעמם וחסר מעוף. גם אם הביקורת הייתה מוצדקת בחלקה, התקשורת הצרפתית פיספסה נקודה מהותית, והיא שמונאקו מאמינה בחומר הגלם הצרפתי.

 

חאמס, קונדוגביה, קראסקו, איימן עבדנור ולבאן קורזאווה נמכרו בסכומים עצומים, כאשר לנעליהם הגדולות נכנסו תומא למאר, ברנרדו סילבה, ג'יימרסון, טימואה בקאיוקו, ג'יבריל סידיבה ובנג'מין מנדי במחירים זולים הרבה יותר. לא רק שזה השתלם מקצועית, אלא שאופ"א נתנה את האוקיי בכל הקשור לפייר-פליי הכלכלי. אל הצעירים הצטרף פלקאו שחזר אחרי שנתיים מסויטות במנצ'סטר יונייטד ובצ'לסי - ואל טיגרה כבר הרשית העונה 28 שערים בכל המסגרות. קרדיט גדול מגיע למאמן, שמיד עם חזרתו לקבוצה העניק לו את סרט הקפטן.

 

פלקאו ואמבאפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פלקאו ואמבאפה(צילום: AFP)

 

פלקאו אינו המתקמבק היחיד. ואלר ז'רמן סוף סוף זוכה להערכה אותה הוא הרוויח בזכות. החלוץ בן ה-27 עשה עם הקבוצה את כל הדרך מהליגה השנייה, אבל היה הקורבן העיקרי של מדיניות הרכש הגרנדיוזית בראשית דרכו של הפרויקט. הוא לא מצא את עצמו ובשלב מסוים נשלח להתאמן עם קבוצת המילואים. אבל החלוץ הוכיח כי הוא מקורץ מחומר לא פחות איכותי מאביו (ברונו ז'רמן, חלוצה של פ.ס.ז' ונבחרת צרפת בעבר). יחד עם חאתם בן ערפה, ז'רמן הוביל אשתקד את ניס לעונה מסחררת במהלכה כבש 14 שערים, כולל צמד קריטי מול סנט אטיין בקרב ישיר על המקום הרביעי, אשר הוביל לליגה האירופית. בסופו של דבר ז'רמן חזר למונאקו דרך הדלת הקדמית - ועם צמד פנטסטי העניק ניצחון 1:3 על פנרבחצ'ה שמחק הפסד 2:1 באיסטנבול במסגרת הסיבוב השלישי של מוקדמות ליגת האלופות.

 

אף אחד לא יכול להישאר אדיש לביצועיו המופלאים של ילד הפלא קיליאן אמבאפה, "הנרי החדש", שחצי יבשת חושקת בשירותיו. הכישרון הפנטסטי הזה, לו בקושי מלאו 18 חורפים, לא היה יכול לנפק 23 שערים ללא התלכיד המלוטש. "אנחנו עובדים כקבוצה והחברים עושים עבודה נהדרת", הוא אמר ל"ל'אקיפ" אחרי ה-1:3 הגדול על מנצ'סטר סיטי. הוא צודק, בגלל שבכל משחק מגיח כישרון אחר שמספק ביצוע מסחרר. קחו לדוגמה את סידיבה ומנדי, המגינים הסילוניים, שלצד מהירות אדירה מביאים למשחק מסירה רכה. ברור לכולם כי השניים יובילו את הטריקולור בעתיד הקרוב. ובכל זאת, שניהם לא היו בסגל למשחק הראשון מול דורטמונד, ולנעליהם נכנסו אלמאמי טורה ואנדראה ראג'י, שהפגינו יכולת נהדרת ב-2:3 לעיני 80 אלף איש בזיגנל איידונה פארק.

 

 גם אם במשחק אחד נזכה לראות מסירת אומן של ברנרדו סילבה או פריצה מסחררת של למאר (4 מיליון יורו מקון!), החבורה המופלאה יכולה להכריע משחק עם מסירה אחראית של ז'ואו מוטיניו, דחיקה של ז'רמן, נגיחה של קמיל גליק ואפילו דרדל'ה של בקאיוקו. זו מונאקו.

 

את המפגש הערב בין שתי הענקיות של הכדורגל הצרפתי אי אפשר שלא לקשר למערכת הבחירות הסוערת של ארץ הבאגט. בעוד ניכר הרושם כי אזרחי הרפובליקה החמישית הולכים אחרי אדם שאין מאחוריו מפלגה, העתיד של הכדורגל הצרפתי נמצא בקבוצה אשר מגיעה מהנסיכות העשירה כלפיה אזרחים רבים מרגישים סלידה. לפחות על הנייר, פ.ס.ז' תמיד הייתה הקבוצה של הממסד הצרפתי, ובכל משחק בית בפארק דה פאינס ניתן לראות פוליטיקאים דוגמת ניקולה סרקוזי ביציעים. למרות שבחלק גדול ממשחקיה הביתיים של מונאקו ניתן לראות 6,000 צופים בלבד, כולם כבר יודעים לטובת מי יהיו הערב האוהדים הנייטרלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים