הכל על שלישיית המועמדים לאימון ברצלונה
מאמן ברצלונה לואיס אנריקה ייפרד מהקבוצה בסיום העונה הנוכחית. הספקולציות לגבי ממשיך דרכו הגיעו לשיאים חדשים, ולא מעט שמות נזרקו לאוויר כמועמדים לאחד הג'ובים הנחשקים בכדורגל העולמי
העונה בספרד עדיין לא נגמרה, אך את אוהדי ברצלונה תחושת הסיום מלווה כבר מההפסד ההוא ליובנטוס. הקטאלונים לא העלו על דעתם שכך ימצאו עצמם בחודש מאי- ליגת האלופות שוב חמקה להם מהידיים בשלב רבע הגמר, היכולת לאורך כל העונה רחוקה מלעמוד בסטנדרטים הגבוהים, והקבוצה נמצאת עם הגב לקיר במרוץ לאליפות ספרד, כשהיא מחכה למעידה של היריבה המרה ממדריד.
לא מעט משחקים במהלך העונה חשפו את הפגמים של ברצלונה, ויש לא מעט כאלה, החל משחקני הרכש הרבים שהגיעו הקיץ ולא התאימו עצמם לרמה, דרך השחקנים הוותיקים יותר אשר גימגמו ביכולתם על כר הדשא לכל אורך העונה. אך זה נגמר, כמובן, באיש אליו מטבע הדברים נשלחו חיצי הביקורת, המאמן לואיס אנריקה שישים את המפתחות על השולחן בעוד כחודש. רשימת המועמדים להחליף אותו הלכה והתנפחה לה משבוע לשבוע, עד שבוקר אחד גם אוסקר גרסיה מיודענו איכשהו מצא עצמו כלול בתוכה. על מנת לעשות קצת סדר בדברים, ריכזנו עבורכם אינפורמציה על המועמדים הבולטים, שינסו להחזיר את בארסה למסלול בעונה הבאה.
רונלד קומאן – פרצוף מוכר וטוב
בתור שחקן, קומאן נחשב לאייקון בברצלונה – הוא כיכב בקאמפ נואו בין השנים 89'-95', אז היווה חלק אינטגרלי בדרים טים של יוהאן קרויף. למרות היותו בלם, הוא זכה לכבוש לא פחות מ-200 שערים במהלך הקריירה (הבלם הפורה בכל הזמנים), ועל שמו רשום גם אחד מהשערים החשובים והזכורים בתולדות ברצלונה, בגמר ההוא בוומבלי בדיוק לפני 25 שנים, שם הפציץ בעיטה חופשית לרשת של סמפדוריה והביא לקבוצה את גביע אירופה הראשון שלה. "כולם יודעים כמה גדולה האהבה שלי למועדון בו התבגרתי כשחקן וכבן אדם" הצהיר לאחרונה המאמן ההולנדי בתקשורת הקטאלונית.
קומאן עלה על מדי האימון במונדיאל 98', תחילה כדי לשמש כעוזרו של חוס הידינק בשורות נבחרת הולנד. את מיטב שנותיו כמאמן עבר קומאן בארצו כשהסתובב בין איינדהובן, איאקס, פיינורד, ויטסה ואלקמאר. הוא זכה באליפויות ובגביעים עם איאקס ואיינדהובן, אך נכשל מחוץ למולדתו אצל בנפיקה מפורטוגל ו-ולנסיה הספרדית. המעבר לאנגליה ב-2014 הפיח בקומאן רוח חיים, לאחר שקיבל לידיו את סאות'המפטון ממאוריסיו פוצ'טינו. הוא הוביל את סוטון לצמרת הפרמייר-ליג, ונהנה משבחים רבים על היכולת הטובה שגילו שחקניו. העונה קומאן לקח על עצמו את תפקיד מאמן אברטון, וגם עם הטופיז הצליח להותיר רושם חיובי על הקהל האנגלי.
בדיוק כמו כל הולנדי מעולם הכדורגל, גם קומאן מחשיב את עצמו לטקטיקן בלתי נלאה. מבעד לחזות הקרירה ומלאת שלוות הנפש שהוא מקרין כלפי חוץ, מסתתר בחור עקשן ופדנט, כזה היודע לעמוד בלחצים ופועל בצורה סיסטמטית וידועה מראש. נוסף על כך, הוא פיתח אוריינטציה משלו בהתמודדות עם כלי התקשורת, ועל כך יעיד גם לואי ואן חאל, אותו הצליח קומאן להדיח מתפקידו כמנהל ספורטיבי באיאקס כשהפך את היוצרות וניצל בשיטתיות את אפיקי התקשורת.
הציפייה שלו משחקניו היא למשמעת טקטית גבוהה, ומי שלא מראה נכונות להשתלב בסגנון שלו, יורד לספסל. כך פעל עם זלאטן איברהימוביץ' הצעיר בתקופתו באיאקס, אך המקרה שיותר זוכרים לו היה ב-2009 כשאימן את ולנסיה, וזרק לספסל את הקפטן האהוב דויד אלבלדה יחד עם השוער סנטיאגו קניסארס. קומאן לא מגלה חמלה, גם לא לכוכבים הגדולים ביותר שלו, והוא לא יגיע לקאמפ נואו על מנת לשמשכ מריונטה של ברתומיאו ושותפיו.
בעבר נמנה קומאן עם חובבי מערך ה-4-3-3, לאחר מכן פנה אל מערך 4-3-2-1 ("עץ האשוח", כפי שמכונה באנגליה), ואיתו התגמש לעיתים לפורמטים בעלי אופי דומה. בתקופתו בפיינורד שיחק 5-3-2, אך עם השנים זנח את המערך. סביר להניח שיחזור למקורות אם אכן יקבל לידיו את ברצלונה, שמרגישה יוץר בנוח עם 4-3-3.
"יש לי שני חלומות שאני רוצה להגשים", הודה קומאן בעבר, "לאמן את נבחרת הולנד זה אחד, והחלום השני הוא לאמן את ברצלונה". חרף ההצהרה הדרמטית הזו, קומאן גם התבטא לאחרונה בפני התקשורת הבריטית כי בכוונתו להשלים את השנתיים שנותרו לו באברטון, ורק אז יחשוב על מעבר אפשרי לספרד. אך למדנו כבר שבכדורגל הצהרות הן דבר אחד ומעשים הם דבר שני, כך שהסיכוי לראות קאמבק של קומאן בברצלונהלא בהכרח תלוש מן המציאות.
ארנסטו ואלוורדה - כשקטאלוני פוגש בבאסקי
כמו קומאן, גם ארנסטו ואלוורדה הוא נצר לדרים טים של יוהאן קרויף. שחקנים רבים וגדולים שיחקו תחת קרויף בתקופתו כמאמן, וכולם יעידו על הרבדים העמוקים יותר של המשחק אליו נחשפו בהדרכתו. למזלו הרב של ואלוורדה, הוא נכלל בין תלמידיו של קרויף. אך יש לו צד נוסף. צד שונה לחלוטין עמו הוא מזוהה הרבה יותר – הצד הבאסקי. ואלוורדה שיחק שש שנים באתלטיק בילבאו, ובנוסף, יסגור העונה שבע שנים נוספות על הקווים בסאן מאמס שהתחלקו לשתי קדנציות. כך שרוב תורת המשחק של ואלוורדה שואבת השראה מהסגנון הבאסקי.
ואלוורדה בן ה-53 התבסס בספרד עם קבוצות כמו אספניול, ולנסיה, ויאריאל וכמובן בילבאו. רוב התארים הרשומים על שמו הגיעו דווקא בתקופתו עם אולימפיאקוס היוונית - שלוש אליפויות ושני גביעים מקומיים. "ואלוורדה הוא אל כאן ביוון", סיפר יורשו באולימפיאקוס. באשר לגיחותיו הקצרות בוויאריאל ובוולנסיה - ואלוורדה יעדיף לשכוח מהן לאחר שלא הותיר רושם חיובי. אולם מן העבר השני, עם אספניול הצליח לטפס עד לגמר הליגה האירופית, שם נכנע בפנדלים לסביליה, ובבילבאו פתח את ארון התארים של המועדון לאחר 30 שנים ארוכות, כדי להכניס את הסופר קופה הספרדי מיד לאחר שרמס את אותה ברצלונה 1:5 בתום שני משחקים.
מה שיציע ואלוורדה לברצלונה הוא המשך לאפקט הכדורגל הישיר אליו פנתה בארסה מאז הגיע לואיס אנריקה. המאמן הבאסקי רוחש חיבה רבה למערך ה-4-2-3-1, ופחות שם את דגש על החזקה בכדור דרך הקישור. הוא מעדיף כדורים הארוכים וריצה המהירה קדימה. הוא דורש לחץ גבוה בחלק המגרש של היריבה, ובניגוד ללואיס אנריקה, ואלוורדה לא שוכח לתת את הטון גם בחלק ההגנתי, אספקט אותו בארסה תהיה חייבת לשפר לקראת העונה הבאה. הסטייל שלו אמנם לא מקביל לזה של ברצלונה, וכמו קומאן, גם הוא חסר ניסיון ממשי בליגת האלופות. אולם יש במאמן הבאסקי קסם מסוים, ואת זה גם הנהלת ברצלונה רואה. לפי הדיווחים האחרונים שעלו בספרד, הוא האיש אליו ברצלונה מכוונת בראש ובראשונה, בטח כשהמנהל הספורטיבי רוברט פרננדס זוכר לו חסד נעורים מתקופתם יחדיו.
חואן קרלוס אונסואה – האיש מבפנים
הוא תיקן את סיטואציית המצבים הנייחים ממנה סבלה הקבוצה, לזכותו נזקפים שינויים טקטיים רבים, ביניהם המעבר ל-3-4-3 באמצע העונה, והוא כבר "נתפס" מספר פעמים השנה נובח פקודות מן הקווים אל עבר שחקני ברצלונה. חואן קרלוס אונסואה, עוזרו של לואיס אנריקה, רוצה להזכיר לכולנו שלפעמים עדיף לא לחפש רחוק, כי הפתרון אולי נמצא ממש מתחת לאף.
בתקופתו כשחקן עמד אונסואה בין הקורות, ואף רשם פרק בברצלונה כשוער מחליף, אך את רוב הקריירה בנה בסביליה. אונסואה נחת בברצלונה בשנת 2003 כמאמן שוערים בצוות שהרכיב פרנק רייקארד. הוא שרד את חילופי המשמרות לאחר שהגיע פפ גווארדיולה, וב-2010 אף קיבל את ההחלטה לנסות את מזלו בקדמת הבמה. בתום מסע של חיפוש עצמי כמאמן בסנטאנדר ובנומאנסיה מהליגה השנייה, חזר ב-2014 לקאמפ נואו, הפעם כדי לשמש כיד ימינו של לואיס אנריקה.
"אונסואה יודע הכול על המועדון ואיך הוא מתנהל", סיפר עליו אנדרס אינייסטה, "הוא יכול להיות מאמן נהדר ויש לו סטייל שמזוהה איתנו". איבן ראקיטיץ' הוסיף: "הוא מכיר אותנו היטב, ואנחנו בוטחים בו. לאונסואה יש הרבה רעיונות בראש". סגל השחקנים שם את מבטחיו באונסואה, עכשיו רק נותר לראות האם ההנהלה תעביר אליו את הלפיד כפי שעשתה עם טיטו וילאנובה וגווארדיולה לפניו.
סיום העונה בספרד הולך ומתקרב, ובמקביל לכך, רשימת המועמדים למשרת האימון בבארסה הולכת ומתנקזת לה לשלושה שהוזכרו למעלה. אבל דברים רבים עוד יכולים להשתנות, ודמות חדשה יכולה לעלות לה לפתע מתוך כל ערימת הספקולציות הזאת, שום דבר עוד לא בטוח. מה שכן בטוח זו העובדה כי מעבר להצגת יכולת טובה המלווה בתארים, המאמן הבא ייאלץ להתמודד עם אחת המשימות המאתגרות ביותר שנפלו על מאמן בקאמפ נואו - לתכנן ולהכין את היסודות לחילופי הדורות אשר יגיעו בעתיד הלא רחוק בברצלונה.
אי אפשר להתעלם מן העובדה כי אינייסטה כבר בן 33, וגם פיקה, לואיס סוארזס ואפילו לאו מסי קרובים הרבה יותר לסוף מאשר להתחלה. המאמן שיבוא חייב יהיה לבנות סגל שיהיה מוכן לחילופי המשמרות בברצלונה, לנסות ולתקן את ההגנה הרעועה של הקבוצה, להחזיר את משחק החזקת הכדור אותו ברצלונה זנחה בשנתיים האחרונות ולהשתית שיטה חדשה. המשרה הנחשקת בכדורגל העולמי אמרנו? מכאן אשלח את תנחומיי הכנים לאיש אשר ייקח על עצמו את כאב הראש הזה.