שנה למונדיאל: הצרות של רוסיה
האצטדיונים עדיין לא מוכנים, דאעש מאיים לבצע פיגועי טרור וגם החוליגנים והגזענות מטרידים. שנה בדיוק לשריקת הפתיחה של גביע העולם בכדורגל 2018 ורגע לפני גביע הקונפדרציות, נדב יעקבי מציג תמונת מצב
ב-14 ביוני 2018, בשעה 17:00 שעון ישראל, ייצא לדרך המונדיאל ה-21, כאשר רוסיה, הנבחרת המארחת, תשחק מול יריבה שתקבע בהגרלת הבתים (ב-1 בדצמבר). חוץ מרוסיה הבטיחו עד עתה את השתתפותן רק ברזיל ואיראן. יתר 29 הנבחרות ייקבעו בחודשים הקרובים, כשעד ל-14 בנובמבר יושלמו משחקי המוקדמות ברחבי העולם.
משחק הפתיחה של המונדיאל יתקיים באצטדיון לוז'ניקי שבמוסקבה. ייערכו בו שבעה משחקים, כולל אחד ממשחקי חצי הגמר וכמובן הגמר ב-15 ביולי. כבר שנתיים עומלים על הכנתו של האצטדיון המרכזי למונדיאל והעבודות עדיין לא הושלמו. המארגנים מקווים שמשחק המבחן הראשון יתקיים במהלך הסתיו.
למעשה כרגע רק ארבעה מ-12 האיצטדיונים שבהם יתקיימו 64 המשחקים כבר מוכנים. באופן לא מפתיע מדובר באותם ארבעה אצטדיונים שיארחו החל מסוף השבוע את גביע הקונפדרציות. אלו הם האצטדיונים בסנט פטרסבורג, בקאזאן ובסוצ'י וכן האצטדיון של ספרטק מוסקבה, אלופת רוסיה הטרייה.
אגב, ה"אוטקריטייה ארנה" של ספרטק הוא האצטדיון היחיד מבין ה-12 שנבנה ללא כספי המדינה. לאוניד פדון, הבעלים של ספרטק, גייס את המימון לבניית המתקן שעלה כ-430 מיליון דולר ונחנך לפני שבע שנים.
אם כבר מדברים על כסף, אז בהשוואה לאולימפיאדת החורף, המונדיאל זה כסף קטן. רוסיה השקיעה במשחקי החורף בסוצ'י, הבייבי של ולדימיר פוטין, 51 מיליארד דולר. סכום עצום שהשאיר מאחור אפילו את האולימפיאדה המטורפת שאירגנו הסינים ב-2008 ("רק" 44 מיליארד). הערכות המומחים מדברות כרגע על סך כולל של 11.8 מיליארד דולר שממשלת רוסיה משקיעה באירוח המונדיאל, כולל הקמת האצטדיונים, שיפוצם ושיפור התשתיות (שדות תעופה, כבישים ובתי מלון).
כשרוסיה זכתה באירוח המונדיאל ב-2010 היא הכריזה שהמשחקים יתקיימו ב-16 אצטדיונים, מהם 13 חדשים לגמרי. שנה לאחר מכן המספר ירד ל-14 וב-2012 המארגנים סגרו על 12 אצטדיונים.
אז נכון, בשנים האחרונות רוסיה סובלת ממשבר כלכלי קשה בעקבות הפיחות הדרמטי בערכו של הרובל, וגם לכך יש השפעה על התקציב. ועדיין, עבור מעצמה כמו רוסיה מדובר בסכום סביר. צריך לזכור שבקיץ הבא הרבה יותר אנשים ברחבי העולם יצפו במשחקי הכדורגל מאשר אלו שצפו לפני שלוש שנים בתחרויות הסקי במורד, מזחלות השלג והביאתלון.
אצטדיון קרסטובסקי בסנט פטרסבורג הוא היקר ביותר מבין התריסר. העבודות עליו החלו לפני 11 שנים והעלות כבר טיפסה ל-800 מיליון דולר. התכנית המקורית הייתה שהוא יושלם בדצמבר 2008, אולם רק בחודש שעבר היה צורך להחליף את כר הדשא כולו.
לאורך כל השנים הארוכות של הבנייה עלו טענות רבות לשחיתות בקשר למכרזים שהוצאו לחברות השונות, אבל שום דבר לא הוכח. ב-22 באפריל התקיים המשחק הרשמי הראשון בקרסטובסקי, כשזניט סנט פטרסבורג ניצחה את אוראל 0:2. אבל מתוך 68 אלף המושבים אוכלסו רק 20 אלף, בחלק התחתון, שכן העבודות בשאר היציעים עדיין לא הושלמו.
בשבת תשחק רוסיה מול ניו זילנד במשחק הפתיחה הרשמי של אצטדיון קרסטובסקי וכולם מתפללים שהכל יעבור בשלום. ראשי זניט, שהאצטדיון החדש הוא הביתי שלהם, כבר הודיעו שבעונה הבאה הם מתכוונים לחזור לאצטדיון הישן, פטרובסקי, עד שכל העבודות יושלמו לשביעות רצונם.
ויש בעיות נוספות. תקציב הבנייה של הקוסמוס ארנה בעיר סמארה זינק ל-320 מיליון דולר. הארכיטקטים נאלצו לשנות את העיצוב כדי לעמוד בלוח הזמנים. שערורייה אחרת פרצה כאשר מגזין נורבגי חשף ש-17 פועלי בניין מקוריאה הצפונית נהרגו במהלך עבודות הבנייה, לאחר שהועסקו בתנאי עבדות. בסופו של דבר, ולמרות כל הבעיות והעיכובים, כל האצטדיונים יהיו מוכנים בזמן. כך קרה גם בדרום אפריקה ב-2010 ובברזיל ב-2014.
הטרור, החוליגניזם והגזענות במוקד
מה שמטריד ומפחיד כיום הרבה יותר מאשר בעבר הוא החשש מפיגועי טרור. באפריל נהרגו 15 אנשים בפיגוע במטרו של סנט פטרסבורג, העיר שתארח ארבעה משחקים בגביע הקונפדרציות, כולל הגמר ב-2 ביולי, ושבעה משחקים במונדיאל, כולל אחד ממשחקי חצי הגמר והמשחק על המקום השלישי.
בדאעש כבר הכריזו כי ינסו להוציא לפועל פיגועים במהלך גביע הקונפדרציות והמונדיאל נגד רוסיה, שמסייעת לנשיא הסורי בשאר אסד בהפצצות עליהם מן האוויר. אלכסיי לברישצ'ב, האחראי על מערך האבטחה בשני האירועים, הבטיח שכל האמצעים יינקטו כדי לשמור על ביטחון האוהדים.
חוץ מטרור יש גם חשש מחוליגניזם של אוהדים רוסים, כמו אלו שהשתוללו ברחובות צרפת בקיץ שעבר, במהלך משחקי היורו. לא מעט אוהדים ממדינות אירופה המערבית חוששים להגיע לרוסיה בקיץ 2018, בשל הפחד מהחוליגנים הרוסים, הנחשבים לאלימים וגזענים במיוחד.
אלכסיי סורוקין, נשיא הוועדה המארגנת של המונדיאל, אמר לא מכבר: "מה שקרה במארסיי בשנה שעברה נעשה על ידי עשבים שוטים, אבל הרשויות ברוסיה הכינו מערך אבטחה שימנע חזרה של המקרים הללו. אנחנו משוכנעים שגם גביע הקונפדרציות וגם המונדיאל יהיו בטוחים לחלוטין". סורוקין הוסיף: "נכניס לשימוש תעודת זהות מיוחדת לאוהדים, כך שחובבי הכדורגל מכל העולם יוכלו להיכנס לרוסיה ללא צורך בוויזה ויוכלו לנוע בין הערים המארחות בחינם. כמובן שתעודות הזהות הללו יסייעו לנו לצורכי האבטחה".
מעבר לכך הוכנה רשימה שחורה שכוללת כעת 191 חוליגנים רוסים מוכרים עליהם נאסר להגיע למשחקים. בנוסף, הרוסים קיבלו מידע ממשטרות זרות לגבי אוהדים "מסוכנים" ותוקנו תקנות מיוחדות שיאפשרו לשלטונות החוק לטפל בהם במהירות.
מי שמונה באופן מפתיע לשמש כראש הקמפיין למלחמה בגזענות לקראת המונדיאל הוא קפטן הנבחרת לשעבר אלכסיי סמרטין. למה מפתיע? שכן רק לפני שנתיים טען סמרטין בראיון ל-BBC: "ברוסיה אין גזענות. אין, היא לא קיימת. מדובר באופנה שהגיעה מחו"ל". סמרטין (42) רשם 55 הופעות במדי הנבחרת ושיחק בין היתר בצ'לסי, פורטסמות' ופולהאם, שבה סיים את הקריירה ב-2007.
רבים ראו במינוי שלו לתפקיד סוג של בדיחה, או לפחות הוכחה לכך שהרוסים לא מתייחסים ברצינות בכל מה שקשור לגזענות. בראיון לכלי תקשורת מערביים סמרטין נשמע כמי ששינה את דעתו, אם כי לא באופן גורף. "הגזענות קיימת בכל העולם, זו עובדה קיימת, וזו לא בעיה רק של רוסיה", הוא אמר. "רוסיה היא מדינה רב-תרבותית שחיים בה אנשים שונים שלאורך כל הדורות הסתדרו טוב מאוד ביחד. אני משוכנע שלא יהיו אירועים גזעניים בגביע הקונפדרציות ובמונדיאל".
אבל עם כל הכבוד לדבריו של סמרטין, בשנים האחרונות נרשמו לא מעט תקריות גזעניות באצטדיוני הכדורגל ברוסיה. בעיקר כאשר נשמעו נהמות וקריאות גנאי מכוערות כלפי שחקנים שחורים, כולל כוכבי על כמו הולק ורוברטו קרלוס.
הולק סיפר כי בתקופה בה שיחק בזניט סנט פטרסבורג הוא סבל מקריאות גזעניות כמעט בכל משחק. על שחקנים אפריקנים הושלכו בננות. יאיא טורה, קשרה של מנצ'סטר סיטי, אמר כי השחקנים האפריקנים צריכים להחרים את המונדיאל ברוסיה, אחרי שאוהדי צסק"א מוסקבה לא הפסיקו לנהום כלפיו במשחק גביע האלופות ב-2013.
במערב טענו כי חלק גדול מהבעיה זו ההתכחשות של ראשי ההתאחדות הרוסית והפוליטיקאים המקומיים ממה שמתרחש, הזלזול שלהם בתופעה וחוסר ההבנה.
כך למשל ויאצ'סלב קולוסקוב, מי שהיה סגן נשיא פיפ"א, אמר בעבר כי נהמות הן בכלל לא אקט גזעני.
דוגמה מצויינת לכך הייתה רק בשבוע שעבר, כאשר בתהלוכה שהתקיימה בעיר סוצ'י לקראת גביע הקונפדרציות הופיעו ברחוב רקדנים בבגדי נבחרת קמרון, כשפניהם צבועים בשחור והם אוחזים באשכול בננות. ראשי העיר התנצלו ואמרו כי הדבר נעשה בתמימות וכי מדובר באי הבנה. אבל זה בדיוק העניין - חוסר המודעות המביך.
נותר רק לקוות שבמהלך השנה שנותרה עד שריקת הפתיחה הרוסים יעמדו בכל הבטחותיהם, כדי שהמונדיאל הראשון שיתקיים במזרח אירופה יהיה חגיגה בינלאומית אמיתית, לפחות כפי שהיה גביע העולם בברזיל לפני שלוש שנים.