רשם העמותות נגד אריק קפלן: "חוסר תום לב"
טענות התאחדות "אילת" נדחו והיא קיבלה הוראה להפסיק לאלתר את תשלום שכרו של הנשיא, שעומד על מאות אלפי שקלים בשנה. תגובת ההתאחדות: "הרשם מאשר הלכה למעשה את עמדתנו"
"אנחנו רואים חוסר תום לב בהתנהלות העמותה" - כך קבע בשבוע שעבר רשם העמותות בתשובה לטענות התאחדות "אילת", שעירערה על הדרישה להפסקת תשלום שכר של מאות אלפי שקלים בשנה לנשיאה אריק קפלן. בהודעת הרשם נאמר כי אם העמותה לא תפסיק את התשלום לאלתר, היא מסתכנת בביטול אישור ניהול תקין שניתן לה.
הפרשה נחשפה ב"ידיעות אחרונות" לפני כשלוש שנים. קפלן, ששימש כיו"ר התאחדות איגודי הספורט הלא אולימפיים, מצא דרך לעקוף את הסעיף בחוק העמותות שאוסר עליו לקבל שכר. הוא שינה את הגדרת תפקידו מיו"ר ל"נשיא", והחל מפברואר 2012 השתכר כ-26 אלף שקל בחודש.
את התלונה לרשם הגיש עו"ד אמיר רוזנברג, בא-כוחו של איגוד האושו קונג-פו, בצירוף מסמכים המעידים כי קפלן הפך ל"נשיא", אך המשיך בדיוק באותן פעולות שביצע כיו"ר. בדו"ח חמור שהוציאה באוגוסט אשתקד עו"ד טל פיקובסקי-שפירא מחטיבת התרבות והספורט ברשם העמותות נקבע כי מינוי קפלן לנשיא נעשה בניגוד לחוק העמותות וללא ידיעת מינהל הספורט. מהתאחדות "אילת", שנדרשה להפסיק את תשלום שכרו, נמסר אז כי "לטענות אין בסיס".
"מינוי המחליף אינו אלא פיקציה"
אלא שבשבוע שעבר התברר, כאמור, שדווקא טענות "אילת" היו נטולות בסיס. "במקום להפסיק את הכהונה של מר קפלן ולבצע את ההחלטה שנתקבלה, הועלו שוב שלל טענות", כתבה בדו"ח הסופי עו"ד פיקובסקי-שפירא. "אין במכתבכם כדי לשנות מעמדתנו, נהפוך הוא. מר קפלן היה מעורב, ולכל הפחות בעל השפעה משמעותית, במינוי ובהכשרת תפקידו בשכר".
עוד נאמר בהודעת הרשם: "קפלן הפך מיו"ר לנשיא בשכר מלא של מאות אלפי שקלים בשנה, אולם מעולם לא נמסרה הודעה רשמית למינהל הספורט בדבר השינוי במעמדו. מינהל הספורט מסר כי לא קיים פגישה עם יו"ר 'אילת', מחליפו של קפלן, וכלל לא התאפשר להכירו. מכך עולה כי מינוי המחליף אינו אלא פיקציה".
עו"ד פיקובסקי-שפירא הצביעה גם על הנזקים שעלולה לגרום התנהלותה של "אילת" לספורטאים האולימפיים. "מבירור שערכנו מול מינהל הספורט עולה כי הפרסום ברבים על מעמדו החדש של קפלן כנשיא הנוטל שכר מהעמותה עשה הדים ברוב איגודי הספורט, בעיקר האולימפיים. לעניין זה עשויה להיות השפעה רוחבית, כך שיושבי ראש איגוד ספורט ינסו להעתיק את המודל ולהמציא לעצמם תואר של נשיא בשכר. במצב הנוכחי, שבו קיים חוסר משמעותי בתקציבים לקידום פעילות ספורטיבית, אין מקום לתת אפשרות להעמסת כוח אדם נוסף בשכר. במידה שהדבר היה מתאפשר, היה מדובר במכה קשה לעולם הספורט בפן התקציבי".
"לאחר שבחנו שוב את הנטען במכתביכם, ההחלטה נשארת על כנה - הבקשה לשינוי התקנון לא מאושרת", נקבע במכתב הרשם. "על העמותה לפעול להסדרת סמכויות המנכ"ל והנשיא ולהגיש בקשה חדשה לשינוי תקנון. אין מניעה כי העמותה תמנה את קפלן כמנכ"ל בשכר, ואין מניעה כי ימונה גם כנשיא, אולם בגין פעילות זו לא יהיה זכאי לשכר".
בהודעה לראשי התאחדות "אילת" מבהירה עו"ד פיקובסקי-שפירא כי "תשלום
שכר לעורך-דין המייצג את מר קפלן צריך להיות משולם על ידי מר קפלן עצמו ולא מקופת העמותה, שכן מדובר בקידום עניינו האישי". בנוסף מותח הרשם ביקורת על טענת "אילת" כי מדובר ברדיפה אישית: "אנחנו דוחים מכל וכל טענה זו, שעלולה לעלות כדי הוצאת דיבה".
מטעם התאחדות אילת נמסר: "במכתב הרשם כתוב בצורה ברורה כי ניתן למנות לתפקיד נשיא את מי שממלא תפקיד אחר בעמותה, ובפרט כי אין מניעה שאריק קפלן יכהן כמנכ"ל העמותה ויקבל שכר, ובנוסף ישמש גם כנשיא העמותה ללא שכר. ואכן, החלטת הנהלת ההתאחדות משנת 2012 קובעת כי קפלן הוא מנהל ההתאחדות ונושא בתואר נשיא. הנהלת 'אילת' קיבלה בסיפוק את מסקנות רשם העמותות, המאשר הלכה למעשה את עמדתה, ולאחר שגם מינהל הספורט קבע כי אין כל מניעה לכך".
תגובת עו"ד רוזנברג: "החלטתו החמורה של הרשם לא מותירה שום ברירה לעמותת 'אילת', שחייבת לדרוש מיידית מקפלן החזר של כל הכספים שקיבל שלא כדין מאז 2012. מדובר בשכר שעלותו כ-400 אלף שקל מדי שנה. אני מעריך שזה עדיין לא סוף הסיפור".