כך מונעים ניגוד אינטרסים וביורוקרטיה באיגוד הכדוריד התקדמות של כישרון צעיר
שניר נציה (1.98 מ', 114 ק"ג) נחשב לאחד משחקני העתיד של הענף. אחרי שלא הגיע להבנות עם עירוני רחובות על שחרור, הוא מחכה לוועדה למעמד השחקן שהוקמה בקול תרועה לאחרונה, כדי שתכריע בעניינו. הבעיה: היא לא באמת עובדת
נציה היה חלק מהמחזור הראשון של פרויקט גרמניה, במסגרתו שהו שחקני נבחרת הנוער במדינה במהלך העונה שעברה, התנהלו כמקצוענים לכל דבר ושיחקו נגד קבוצות הנוער של מועדוני הפאר בגרמניה.
עם חזרתו לארץ רצה נציה, השייך לעירוני רחובות, לדעת איזו תוכנית מקצועית מתכנן לו המועדון כדי להמשיך ולהתקדם. לטענת המשפחה עברו חודשיים, ורק אחרי התערבות של עו"ד יהב ארגמן הסכימו ברחובות להיפגש עמם. באותה פגישה שאלו נציגיו של השחקן שאלות, לא קיבלו תשובות מספקות ודרשו לעזוב את המועדון. ברחובות לא הסכימו והעניין הגיע לבוררות.
הבורר, דויד גולן, שמע את הצד של נציה בעניין וכן את הצד של רחובות, שאף הביאה את הפרויקטור, דורון שמחי, עובד האיגוד, שיעיד לטובתם. בסופו של דבר קיבל גולן את הצד של רחובות והאיגוד וקבע כי נציה לא יוכל לעזוב, גם לא תמורת סכום כספי.
יש לציין שמדובר בהחלטה מפתיעה, כי בדרך כלל במקרים כאלה הבורר קובע תג מחיר והשחקן יכול לשלם את הסכום ולעבור, לא לשלם ולהישאר בקבוצה או לחלופין להיכנס להסגר. כך למשל קרה לפני מספר שבועות במקרה של שי הרשקוביץ', שגדל בהפועל ראשון לציון ונאלץ לשלם 130 אלף שקל על פי פסיקת הבורר כדי לעבור ליריבה העירונית, מכבי ראשון לציון.
ב-20 ביוני 2017, חודש לפני הבוררות בין הצדדים, הוציאו באיגוד הודעה רשמית על הקמת הוועדה למעמד השחקן. מדובר בהחלט בהיסטוריה בענף, בו עד היום שחקן שהתחיל לשחק כשהיה ילד באגודה מסוימת, היה למעשה כבול אליה עד הפרישה, ורק אם זו החליטה על דעת עצמה לשחררו הוא יכול היה לעזוב. אם תרצו, השחקן הוא למעשה שבוי של האגודה.
עו"ד ארגמן ומשפחתו של נציה הבינו כי אין מנוס ואחרי פסיקת הבורר פנו לוועדה למעמד השחקן במטרה שזו תחליט האם וכמה כסף אם בכלל צריך הפיבוט לשלם כדי לעבור למועדון אחר. הבעיה היא שלמרות שעברו כמעט חודשיים מאז אותה הודעה היסטורית, הוועדה למעשה לא קיימה דיון אחד, או במילים אחרות - היא לא קיימת.
שבועיים אחרי אותה הודעה היסטורית שלח יו"ר הוועדה, יעקב סנדלר, מייל בהול לאיגוד הכדוריד שכותרתו: תקנון המוסד למעמד השחקן. במשך תקופה ניסח סנדלר את תקנון הוועדה אותו שלח כדי שיאושר על ידי הנהלת האיגוד. הבעיה הייתה שההנהלה החליטה על דעת עצמה לשנות סעיפים בתקנון שעל פי סנדלר מוטים מפורשות לטובת הקבוצות ונגד השחקנים.
סנדלר טוען לגבי שינוי ארבעה סעיפים משמעותיים: הראשון מדבר על הסכם בין השחקן לקבוצה. יו"ר הוועדה ניסח את הסעיף כך שאם אין לשחקן הסכם כתוב הוא רשאי לעבור לקבוצה אחרת, כשלקבוצת האם שלו יש אפשרות לפנות לוועדה לדרישת דמי השבחה, אך בהנהלת האיגוד שינו את הסעיף וטענו כי גם אם אין לו הסכם כתוב הוא לא יוכל לעבור לקבוצה אחרת.
הסעיף השני מדבר על רף פיצוי מינימלי לקבוצה המעבירה. סנדלר טוען שלא יכול להיות קיים רף כזה מבלי לדעת את כל העובדות במקרה הספציפי, ולכן הקבוצה למעשה נמצאת בעמדת יתרון על השחקן ומעמידה את הפוסק בבעיה.
הסעיף השלישי מתייחס לגורם הממנה את חברי הוועדה למעמד השחקן. בהנהלת האיגוד החליטו כי הם אלה שימנו את החברים, אולם יש פה ניגוד אינטרסים חמור, שכן מי יושב בהנהלת האיגוד? ראשי הקבוצות. סנדלר דורש כי גוף חיצוני יהיה אחראי על מינוי חברי הוועדה.
הסעיף האחרון, ואולי המקומם ביותר, הוא נושא ההסגר. סנדלר מלין על הקביעה של הנהלת האיגוד כי במידה ושחקן לא קיבל את החלטת הוועדה בעניינו, הוא לא יוכל להיכנס לתקופת
הסגר. מנגד, אם הוא כן קיבל את ההחלטה ומעוניין לשלם את הסכום הנדרש, הקבוצה המעבירה עדיין יכולה למנוע ממנו לעבור ולהכניסו להסגר.
בינתיים נציה הכישרוני תקוע ולא יודע מה יהיה עתידו המקצועי. האם ענף הכדוריד בדרך לאבד את אחד הכישרונות הכי גדולים שלו בשנים האחרונות בגלל ענייני ביורוקרטיה וניגוד אינטרסים? כנראה שכן.
יו"ר עירוני רחובות, מוטי מרגלית, הגיב: "שניר הוא שחקן לגיטימי של הקבוצה. אנחנו בונים עליו והוא חלק אינטגרלי מהקבוצה. על מנת לפנות לו מקום בקבוצה בעונה שעברה כשחזר מגרמניה, שחררנו שחקן זר ששילמנו עליו הרבה מאוד כסף, רק כדי ששניר יוכל להשתלב ולשחק אצלנו. אני חושב שהוא רוצה להישאר אצלנו, לפחות זה מה שהוא אומר לנו. לדעתי מה שמנסים לעשות לשניר לא נעשה על דעתו".
"הלכנו לבוררות והבורר אמר את דברו. הוא אפילו אמר להם שהוא יכול להיכנס להסגר אם ירצה. הבעיה מבחינתם היא שאם הוא ייכנס להסגר הוא לא ייהנה מכל הסוכריות מסביב, שזה מעמד של ספורטאי מצטיין בצבא ולהמשיך לשחק כדוריד באופן רציף. זו הסיבה שהם לא בחרו להיכנס להסגר. אי אפשר להתייחס לקבוצה ולכל מה שהשקיעה בך כאילו זה כלום. יש הרבה דיסאינפורמציה בסיפור הזה. אנחנו לא רוצים לפגוע בכבודו של הילד ונציגיו, אבל צריכים להבין שאנחנו עמותה שמשקיעה הון עתק בגידול חבר'ה צעירים. לפרויקט גרמניה הוצאנו 5 מתוך 14 השחקנים. המטרה שלנו היא שהילדים שגידלנו ישחקו אצלנו בקבוצה הבוגרת".
תגובת איגוד הכדוריד: "הוועדה למעמד השחקן הינה מהלך מבורך,
שמטרתו ברורה - לחולל שינוי חיובי וטבעי במעמד השחקן וההעברות השחקנים בענף הכדוריד, ובו בזמן מתן ודאות לקבוצות שאכן יקבלו תמורה בעד ההשקעה הנדרשת בטיפוח דור שחקני העתיד של הענף".
"חברי הוועדה שהוקמה התבקשו להגיש המלצות ולתקנן רגולציה. חלק קטן מההמלצות לא התקבלו ע"י האיגוד, ועל כך ביקשו יו"ר הוועדה מר יעקב סנדלר, מר אורי אפק ועו"ד אשר שור להגיע לכלל הסכמות בנוגע לתקנון ולפיצוי הכספי המוצע. עניין זה מטופל בימים אלו כדי לגבש נוסח סופי ומוסכם. כמו גם, אישורם כחברי ועדה, יחד עם שני מועמדים נוספים - ייעשה ע"י גוף חיצוני בלתי תלוי. אנו קשובים ונלמד מהערות לצורך שיפור התהליך, תוך הקפדה על הסמכויות הברורות שניתנו לחברי הוועדה, שהינם בעלי ניסיון עשיר בתחום".