חולמות בגדול: הכירו את השייטות הצעירות של ישראל
מה צריך כדי להיות ספורטאית מצטיינת, מה הקשר של הנסיכות של דיסני לעניין וכיצד מעבירים מסר חשוב בכל העולם? ההבטחות הגדולות של ישראל בתחום השייט, מאיה מוריס וירדן איסק, בראיון אישי על כוחה של תמונה, על התמודדות על אתגרים ועל החלומות הגדולים שהן רוצות להגשים
בשיתוף חברת וולט דיסני ישראל בע"מ
"אומץ לב ונחישות הן תכונות בעלות חשיבות לא משנה באיזה תחום עיסוק את בוחרת. בספורט, באופן ספציפי, חשובה מאוד גם יכולת ההתמדה, מכיוון שעיסוק מקצועי בספורט דורש אורח חיים מיוחד שלא תמיד קל, ובטח שלא לנערות בגילי שרוצות לבלות עם חברים", אומרת מאיה מוריס, השייטת בת ה-18, שכבר הספיקה לגרוף תואר אלופת העולם לנוער בשייט על גלשן רוח.
מוריס, יחד עם ירדן איסק בת ה-17, אלופת ישראל ואירופה לנוער על גלשן רוח, נבחרו כחלק ממיזם חדש שמטרתו העצמה נשית, בדגש על גילאים צעירים ועידודן לחלום בגדול ולהגשים את החלומות. לשם כך הושק קמפיין צילומים בינלאומי ברשתות החברתיות העונה על השם Dream Big Princess ובו מוצגים סיפוריהן האישיים של נערות מכל העולם, אשר הגיעו להישגים מרשימים המעוררים הערכה וראויים להפוך למקור להשראה.
דיסני, האמונה על המיזם, מצליחה ליצור את השינויים על ידי שימוש בדמויות הנסיכות שהולכות ומתפתחות עם השנים בהתאם לשינויים החברתיים המתחוללים סביב, ובעשורים האחרונים בחרה להציג דמויות חזקות יותר, פחות "הנסיכה של פעם", אלא יותר נערה עצמאית שעומדת על שלה, אמיצה ובעלת חלומות שאינן כוללים את הגבר לצדן - להיות חזקה ועצמאית, לזכות בכבוד המגיע לה וכדומה.
הנסיכות החדשות שואפות ומגשימות חלומות, משדרות כוח ועוצמה, אמינות, אמיצות, מלאות ביטחון, ואפילו מוכנות למרוד במוסכמות "המערכת",
במידה וזו עומדת בניגוד לחלומותיהן. בקיצור, לא עוד פסיביות ונזקקות לאהבה, אלא פנתרות לוחמניות שלא מוותרות.
כאמור, הנסיכות הישראליות אשר נבחרו לייצג בקמפיין את ארצנו הקטנה הן מאיה מוריס וירדן איסק בת ה-17. מי שתיעדה אותן היא הצלמת רונית כהן שמתמחה בצילום נשים וספורט והנה בעלת מיזם האינסטגראם ROCO RUNS אשר מתעד נשים כחלק מהעצמה. תפסנו את שלושתן בין האימונים והעבודה לשיחת נשים קצרה על הישגיות, ספורט נשים ומה שביניהן.
"אני חייבת לומר שמאוד פירגן לי שנבחרתי להעביר את המסר החשוב שלאמונה בעצמי ובחלומות, יש כוח רב", אומרת בהתרגשות מאיה, "זה ריגש אותי במיוחד מכיוון שאני מאמינה שלאמונה בעצמי ולעבודה קשה באמת יש כוח שמניב הגשמה עצמית. אני נרגשת להיות מקור להעצמה ומודה על כך שניתנה לי האפשרות להעביר את המסרים האלה לנערות אחרות."
האם לדעתכן נדרשות מנערות אשר פונות לענפי הספורט המקצועי תכונות אופי שונות ממה שדרוש על מנת להצליח בתחומים אחרים?
"בין אם אתה נער ובין אם את נערה, העיסוק בספורט מפתח אופי אחר, כי לעיסוק בספורט יש המון השפעה גם על החיים עצמם וגם על היכולות שהאדם מפתח", מוסיפה ירדן לדבריה של מאיה בפתיח.
"בתור מי שליוותה את הבנות הללו יום שלם למטרת הצילומים, אני יכולה לומר בוודאות שמעבר לכך שהן חזקות, הן גם מאוד אוהבות את מה שהן עושות וזה ניכר בכול", אומרת כהן, "וכשנהנים מהעיסוק בספורט ומפיקים ממנו כיף אפשר גם להתמיד ולהצליח, להתקדם ואף להגיע לפסגה."
האם נערות שמעוניינות לעסוק באופן מקצועי בספורט נתקלות בקושי רב יותר מאשר הנערים?
"לא, הקושי הוא לא הרבה יותר גדול מזה שהנערים צריכים להתמודד איתו. הנערות צריכות אולי קצת יותר חיזוק על מנת להמשיך ולהתמיד. אני מקווה שהנערות שמעוניינות אך מתלבטות, יוכלו לשאוב את ההשראה ואת החיזוקים מהמיזם שאני באופן אישי גם מאוד נהניתי להשתתף בו", אומרת מאיה.
"לדעתי, דווקא בגלל המיעוט היחסי של נערות העוסקות בספורט, מושקע בנו הרבה יותר מאמץ וניתן לנו הרבה יותר עידוד לעסוק בספורט",מוסיפה ירדן.
כיצד התחלתן לעסוק בגלישת רוח באופן מקצועי?
"אני התחלתי לגלוש בגיל 8", מספרת ירדן, "הייתי אחרי פציעה והוריי חיפשו עבורי חוג שיעסיק אותי. חברים שבנם היה בחוג גלישה המליצו להורי לקחת אותי לניסיון וההתאהבות הייתה מידית. יחד עם זאת, אני יכולה לומר שרק בשנה האחרונה (ובעקבות הזכיות שלי), החלטתי להמשיך לספורט מקצועי בליגת בוגרים," היא מוסיפה.
"אני התחלתי לגלוש בגיל 10 בתור תחביב", מספרת מאיה, "אבל התחביב הזה שינה את חיי והפך למקצוע שאני מקדישה לו את כל כולי. כשאני במים על הגלשן, אני חווה אושר פנימי ותחושת סיפוק. מה שחיזק אותי והפך אותי לספורטאית הם הספורטאים הגדולים שהיו עבורי מודל לחיקוי וגם החוויות שחוויתי בדרך ושהפכו אותי למה שאני היום."
בין הספורט לחיים
מה שניסיתי להציג בצילומים, הוא יום סטנדרטי בחייה של ספורטאית", אומרת רונית. "ממש מהרגע שבו הן מגיעות בבוקר למועדון הגלישה ומתחילות להכין את הגלשן שלהן ליום אימונים."
"אורח החיים שלנו שונה לחלוטין מאורח החיים של בנות שלא עוסקות בספורט. העיסוק בספורט דורש מאיתנו המון ויתורים, בעיקר על זמן בית הספר אותו צריך להשלים אחרי זה וגם על חיי החברה שלנו. השלמת הבגרויות דורשת המון כוח רצון וחוסר הזמן לבלות עם חברים ועם בני המשפחה בגלל הנסיעות הרבות לחול, אינם קלים. יש לנו גם תזונה מיוחדת שעל הספורטאים להקפיד עליה. דרוש המון כוח רצון כדי לעמוד בכל זה וגם להצליח להגיע להישגים", מסבירה מאיה.
"ההבדל הכי משמעותי ביני לבין חברותיי הוא שלי יש הרבה פחות זמן לבלות. זה גם החלק הכי קשה בלהיות נערה (או נער) שעוסקים בספורט באופן מקצועי, כי בגיל הזה יש חשיבות גדולה לחיי החברה שלספורטאיות פשוט אין בשבילם זמן", מוסיפה ירדן.
האם הציפיות מהספורטאיות שונות מהציפיות מהספורטאים?
"לא, ממש לא. הציפיות והדרישות זהות לחלוטין, כל הספורטאים באשר הם חייבים משמעת עצמית אבל נערות לדעתי נדרשות לעשות יותר עבודה בחיזוק הפן הרגשי והמנטלי. מבחינת היכולות הפיזיות אין בעיניי שום הבדל בין נשים לגברים כי אנחנו חזקות כמו הגברים ויש לנו את היכולת להגיע להישגים מרשימים בספורט אם רק נבחר לרצות בכך", אומרת מאיה.
האם מצבן של נשים בספורט ישראלי זהה למצבן במדינות אחרות?
"לדעתי ספורטאיות הישראליות עדיין לא מקבלות את החשיפה לה זוכות הספורטאיות בחו״ל אבל הזמן עושה את שלו ויש מגמת עליה מתמדת. ספורט הנשים בארץ תופס תאוצה וההצלחה בענפי הספורט כבר אינה קשורה יותר לשאלות מגדריות. מי שרוצה להיות ספורטאית מצליחה צריכה רק להאמין בעצמה, לעבוד קשה ולא לוותר. כולנו בסופו של דבר מתחילים מאותו קו התחלה, השאלה היא לאן כל אחד לוקח את היכולות שלו. הקמפיין המדהים הזה נועד להראות לבנות שאם רק יחלמו בגדול, גם הדברים הגדולים כמו מדליית זהב, יהיו ברי השגה עבורן", אומרת רונית.
מהו סוד ההצלחה בענפי הספורט המקצועיים, מלבד כמובן, העבודה הקשה?
"חד משמעי ההנאה", אומרת מאיה. "בעיניי, על מנת להצליח את חייבת לאהוב את מה שאת עושה ולעשות את מה שאת אוהבת," מוסיפה ירדן להשלמת התמונה הכוללת של העיסוק בספורט מקצועי.
מעצימים את הנערות
השאלה היא כיצד מקדמים תובנות אלה, כיצד מחדירים את הפילוסופיה הפמיניסטית בקרב בנות ובאיזה ערוץ מפיצים את רוח האינדיווידואליזם. ובכן, את המשימה הזו לקח על עצמו האו"ם. לשם השגת המטרה הוקמה ב-2010 קרן Girl Up, התומכת במנהיגות והעצמה של נערות בגיל ההתבגרות. מאז קיומה, הקרן הזו מימנה תוכניות להעצמת נערות ב-90 מדינות בעולם בתחום הבריאות, הבטיחות ההשכלה והמנהיגות. קמפיין Dream Big Princess הושק ברחבי העולם ב-2016 במטרה לעודד ילדים באשר הם לחלום חלומות גדולים והוא עושה זאת על ידי הפניית תשומת הלב לרגעים מעוררי השראה בסיפוריהן של נסיכות דיסני הממחישים תכונות כגון אומץ הלב, נחישות, התמדה ויכולת להתמודד עם הקשיים בדרך להגשמת החלום. מטרתו של הקמפיין היא לגייס תרומות לקרן Girl Up.
הצילומים הבינלאומיים - במסגרת הקמפיין - מציגים נערות ונשים מכל העולם שנחלו הצלחה גם לנוכח קשיים, ביניהן: ספורטאית סינית פראולימפית שזכתה במדליית זהב, מובילת נבחרת רוכבות האופניים הראשונה שהוקמה באפגניסטן, נערה שכתבה ספרים המסייעים לילדים בלימודי מתמטיקה ומדעים, האלופה הצעירה לגלישת גלים מברזיל ועוד.
כיצד הצילום משרת מטרות של העצמה?
"לתמונות יש יכולת מדהימה לספר סיפור ולהעביר מסר ולשתי הספורטאיות הצעירות שנבחרו לקמפיין יש סיפור מדהים. לספורט יש כוח העצמה מדהים, כי העיסוק בו מלמד אותנו להתמודד עם מכשולים, לעמוד באתגרים ולהאמין בעצמנו", אומרת רונית כהן.
"העיסוק בספורט גם מחשל ומחזק מאוד בכל המובנים, לכן ללא ספק, זהו אחד הכלים היעילים ביותר להעצמה נשית בכלל ולהעצמה של נערות בפרט. כאשר מתבוננים בירדן ובמאיה בעת כניסתן למים עם הגלשן, ברור שהן נכנסות לתוך ה-comfort zone שלהן, זה ניכר בהכול וזה מרשים לא פחות היכולת שלהן לשלוט בגלשן. כשרואים את זה, זה משאיר אותך מהופנט וממלא אותך בהשראה. היה לי חשוב להציג את העוצמות האישיות של הבנות והיה לי חשוב לא פחות להראות שלפני הכול ספורט זה גם כיף", מסכמת רונית.
בשיתוף חברת וולט דיסני ישראל בע"מ