בכפר האולימפי במינכן ייפתח מוזיאון לזכר י"א החללים
פרסום ראשון: בשבוע הבא ייערך טקס מיוחד לציון 45 שנה לרצח הספורטאים, בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין, נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר ויו"ר הוועד האולימפי הבינלאומי תומאס באך. אילנה רומנו, אלמנתו של יוסף רומנו: "זה רגע היסטורי ומרגש"
"זה יהיה רגע היסטורי ומרגש אחרי עשרות שנים של מאמצים, סירובים והתגייסויות של אנשים רבים וטובים למען המטרה", כך אמרה היום (שני) אילנה רומנו, אלמנתו של יוסף רומנו, שנרצח במשחקים האולימפיים במינכן 1972. רומנו התייחסה להכרזה הצפויה בשבוע הבא על פתיחת המוזיאון בכפר האולימפי במינכן לזכר י"א החללים, עליה נודע לראשונה ל-ynet. הטקס ייערך ב-6 בספטמבר ובכך יצוינו גם 45 שנים לטבח.
באירוע לזכר הנרצחים ישתתפו נשיא המדינה ראובן ריבלין, נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר, ראש ממשלת בוואריה הורסט זיהופר ויו"ר הוועד האולימפי הבינלאומי תומאס באך. את ישראל ייצגו בין היתר בטקס גם יו"ר הוועד האולימפי יגאל כרמי, מנכ"ל הוועד האולימפי גילי לוסטיג והאתלטית אסתר רוט שחמורוב שהתחרתה באותה אולימפיאדה.
"אנחנו מאוד מתרגשות מהיחס החם לנושא וההצטרפות למעמד מצד נשיא המדינה רובי ריבלין", אמרה רומנו, בשמה ובשם חברתה אנקי שפיצר. כידוע, אילנה רומנו, אלמנתו של מרים המשקולות האולימפי יוסף רומנו, ושפיצר, אלמנתו של אנדריי שפיצר מאמן הסיוף, הובילו את מאבק משפחות ההרוגים למען ההכרה ברצח כאחד האירועים החשובים והמטלטלים בתולדות האולימפיאדות.
"היינו בנות 26 כשהתחלנו במאבק ועכשיו אנחנו בגיל 71, מאושרות על כך שהמהלכים הבשילו והצליחו. כשהייתה דקת דומייה באולימפיאדת ריו הרגשנו כאילו שהשמיים נפתחו בפנינו", הוסיפה רומנו.
ממשלת בוואריה שלחה כרטיס אחד למשפחות החללים, שרכשו בעצמן את שאר הכרטיסים. כך, למשל, תמנה משפחת רומנו בטקס שבעה נציגים. בסך הכל יגיעו 26 מבני המשפחות למינכן.
גם נושא הקמת המוזיאון, שזכה לתמיכת קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, היה כרוך בלא מעט קשיים. בתחילה הייתה הצעה להקים אותו על גבעה מסוימת, אבל המקומיים טענו כי זה ימנע מהילדים שלהם לשחק במגלשות השלג. אחר כך נדחתה הצעה להקמת המוזיאון מול מעונות סטודנטים; אלו הצליחו להקפיאה בטענה שהמוזיאון יקלקל להם את המסיבות. "רק בניסיון השלישי הצלחנו", אומרת רומנו.
לפני חמש שנים נערך בנמל התעופה במינכן טקס לציון 40 שנה לרצח. באותה הזדמנות העלה נציג משרד החוץ טיבי שלו-שלוסר את ההצעה להקים אתר משמעותי. רומנו אמרה היום כי המוזיאון לא היה קם לולא המאמצים הרבים של ד"ר לודוויג שפאלה, שר החינוך והספורט בממשלת בוואריה.
ב-6 בספטמבר יתקיימו שני טקסים, הראשון ב-11 בבוקר באולם המכיל 58 מקומות בלבד, והשני כשעה לאחר מכן באולם המכיל 300 מקומות. נשיא המדינה ריבלין מתכוון לבקר גם במחנה ההשמדה דכאו, יחד עם אסתר רוט שחמורוב, שהייתה אמורה להשתתף במרוץ ל-100 מ' משוכות ביום הרצח.
תרעומת מסוימת כלפי הגרמנים הביע ניצול הטבח, ההלך שאול לדני. "רק בארץ נודע לי מפי מנהל רדיו ARD הגרמני, טים האוסמן, על הטקסים. רכשתי כרטיס כדי לכבד את החללים. לצערי, על אף שאני מגיע על חשבוני ולא ברחתי גם בעת סכנה מהביתן הישראלי, ניתן לי אישור הזמנה רק לטקס השני". לטענת המארגנים, כפי שגם אילנה רומנו אמרה, הטקס באולם הראשון ייערך במתכונת מצומצמת מהמקובל.