אדלשטיין צריך להסתכל לנו בעיניים ולומר: טעיתי
למרות הטעויות והתוצאה הסופית, אולי כן כדאי להפגין אורך רוח ופעם אחת לתת למישהו הזדמנות נוספת, אבל כל עוד שארז מסרב להודות בכישלון – הוא לא ראוי להיות המאמן הלאומי
"יש אכזבה, לא כישלון", כך ביקש ארז אדלשטיין להתייחס להדחה מאליפות אירופה. אז מה ההבדל בין כישלון לאי-הצלחה? טרום הטורניר, אי העפלה לשלב הבא היה יכול להיות מוגדר כאי-הצלחה, שהרי לפחות ארבע מחמש הנבחרות איתן הוגרלנו לאותו בית נחשבות טובות לא פחות מאיתנו. כך שאי השגת המטרה אינו יכול להיחשב ככישלון. אלא שמבחן התוצאה אינו המבחן היחידי, ובמקרה הזה האופן שבו קרו הדברים הוא זה שהופך את הדבר לכישלון, ואם להיות נקודתי – המשחק הראשון (מול איטליה) והאחרון (מול אוקראינה). בשאר המשחקים קרו דברים כפי שצפוי שיקרה בספורט תחרותי – יש טובים יותר וטובים פחות, לפעמים הולך יותר ולפעמים פחות.
את המשחק מול ליטא, הנחשבת מהטובות ביבשת, קשה היה מראש לצפות לרשום בטור הניצחונות, וההפסד של ליטא ערב קודם לכן "הרג" כל סיכוי להפתעה גם אם הנבחרת הייתה משחקת טוב יותר. במשחק מול גרמניה הושג ניצחון יפה, כאשר היכולת של השחקנים והאופי שהפגינו נעזרו בכמה אקס פקטורים – המזל, השיפוט והקהל, וכשמדובר בניצחון של סל בודד, בהחלט יש לכך משמעות. ואילו במשחק מול גיאורגיה הציגה הנבחרת את משחקה הטוב ביותר, אלא שלמזלנו הרע גם הגיאורגים "תפסו יום", ובסופו של דבר העייפות מהמאמץ של הימים הקודמים הכריעה את השחקנים שלנו בהארכה.
לעומת שלושת המשחקים הללו שהתנהלו תחת תסריט הגיוני וסביר, בשניים האחרים קרו דברים שמובילים לאותו כישלון: בראשון, חטף אדלשטיין שח-מט טקטי מזהיר ממסינה הסופר-מאמן. את הזמן הרב יחסית שיש להתכונן לנבחרת מסויימת, ניצל מסינה כהלכה והצליח לשתק את המשחק הישראלי כמעט לכל אורך 40 הדקות. בניגוד לו, כשל אדלשטיין טקטית בהכנת הנבחרת ליריב, וכשל עוד יותר בביצוע התאמות לאורך המשחק. והתוצאה – התחלת טורניר עלובה שהופכת (שוב, אם נוריד את המשחק מול ליטא כאופציה לניצחון) את שלושת המשחקים האחרונים למשחקי גמר, שרק ניצחון בשלושתם יכול להבטיח העפלה.
גלגל ההצלה שקיים בטורניר כזה נוצל ע"י הנבחרת כבר בערב הראשון. ובמשחק האחרון נכשלה הנבחרת והמאמן איתה בדבר הבסיסי ביותר בספורט – הפגנת ספורטיביות, הגינות ורצון לנצח. אין שום תירוץ מול ההתפרקות שקרתה מול נבחרת בינונית מאוד ומול אלפים שלמרות שלא נותר סיכוי עדיין הגיעו לעודד. ואיך אפשר להסתכל בעיניים של הגיאורגים, שנצחון ישראלי היה מאפשר לה להעפיל לשלב הבא, כשהם מביטים באוסף של שחקנים שרוח הספורט אינה נר לרגליהם? ומה היו אומרים אותם שחקנים (והפרשנים והאוהדים) אם נבחרת אחרת היתה מזלזלת כל-כך במשחק קריטי לישראל?
ובכל זאת, לא בטוח שאדלשטיין צריך להיות מפוטר או להתפטר בעצמו. לא בטוח שקטש או שמיר יצליחו
לבשל ארוחה טובה יותר כאשר מראש מוצרי הבסיס שעומדים לרשותם אינם מוצרי גורמה. למרות הטעויות שעשה ולמרות התוצאה, אולי דווקא כן כדאי להפגין אורך רוח ופעם אחת לתת למישהו הזדמנות נוספת – כולנו עושים טעויות וגם אותנו לא מעיפים מעבודתנו בעקבות כל כשלון. אלא שכדי שיוכל לקבל הזדמנות נוספת ולהיעזר בנסיון שצבר, אדלשטיין צריך להסתכל לנו בעיניים ולהגיד: "טעיתי, אכן נכשלנו. אבל אני יכול ללמוד מהטעויות שלי כדי להגיע לתוצאות טובות יותר בהמשך". רק כך אפשר להשתפר ולהתקדם, כל עוד הוא מסרב להודות בכישלון הוא ממש לא בחור כארז, ואינו יכול לראות עצמו כמועמד ראוי להמשיך בתפקידו.