שתף קטע נבחר

 

הספסל רועד

בעלי קבוצות שהפכו לסמכות מקצועית, מועדונים מבולגנים וגם התנהלות לקויה של האנשים על הקווים. כך הידרדר מעמד המאמן בישראל לשפל חסר תקדים שהוביל לגל פיטורים בליגת העל

אלישע לוי, בדיוק כמו קודמיו בתפקיד בקדנציות האחרונות, הגדיר את תפקיד המאמן הלאומי כבית קברות, אכסניה שבה לא ניתן להצליח, אלא שנראה כי ההגדרה חילחלה גם למציאות של אימון קבוצות בכדורגל הישראלי.

 

לטבלת ליגת העל

 

מדובר במגיפה, מספר עצום של מאמנים עוזבים ומפוטרים. אין ספק שהתופעה מושפעת מבעלים ששידרגו את עצמם למנהלים מקצועיים בפועל, ובכך המאמנים שלהם הפכו לבובה על חוט, אלא שגם למאמנים עצמם יש חלק בלתי מבוטל במעמדם הירוד.

 

 

יש לך טלפון

מרבית מאמני ליגת העל מוצאים עצמם עובדים תחת בעלים שמחשיבים עצמם לבעלי ידע, ורמת ההתערבות שלהם בנושאים המקצועיים בוטה במיוחד. על חלק מהספסלים תוכלו למצוא בעלי תפקיד עם טלפון סלולרי, וברגע שהבעלים (ולא משנה אם הוא ביציע או במדינה אחרת) רוצה להעביר מסר למאמן, הוא מעביר הודעה דרך ה"שליח". העונה, למשל, נשלחה במהלך משחק הודעה לבעל תפקיד בקבוצה בכירה בה נדרש להורות למאמן להחליף את אחד הכוכבים. לאחר המשחק, הבעלים הסביר לשחקן: "לא נראית רענן".

 

ג'קי בן זקן, שלכאורה לא נושא בתפקיד רשמי באשדוד, מציב ערבויות אישיות שלו ומנהל את המועדון מכלא חרמון, בו הוא מרצה עונש על הרצת מניות. הדבר כולל שיחות מהטלפון הציבורי עם המאמנים שכבר עזבו, רן בן שמעון וראובן עטר, ובאחת מחופשותיו האחרונות הוא סגר את מינויו של עמיר תורג'מן במקום עטר. אלו הפנים של הכדורגל הישראלי.

 

מימר. פוטר מבית"ר וחתם במכבי פ"ת אחרי המחזור הרביעי (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מימר. פוטר מבית"ר וחתם במכבי פ"ת אחרי המחזור הרביעי(צילום: ראובן שוורץ)

אלי טביב, שהושעה לשנתיים מניהול בית"ר ירושלים, הוא עדיין זה שמעביר את התקציבים למועדון, ולהתאחדות אין את היכולות או הכלים לאכוף את המעורבות שלו בניהול השוטף. רק בקיץ האחרון פיטר טביב את שרון מימר בניגוד לרצונו של נציגו אלי אוחנה, בין היתר מאחר שלא הסכים לתרגל את אנטואן קונט כבלם באחד האימונים.

 

מחליפו הזמני היה גיל לבנדה, וכעת בני בן זקן אחראי. למי ששכח, בעלי קריית שמונה איזי שרצקי פיטר בעונה החולפת את בן זקן בשידור חי ברדיו, אחרי שהמאמן לא פתח עם אחמד עאבד (שרצקי גם נפרד ממוטי איוניר, שהתעקש לשחק עם שלושה בלמים). ודווקא אותו בן זקן התיישר בבית"ר עם המציאות לפיה ההחלטות צריכות להתקבל יחד עם הבוס.

 

בלגן במועדון

גם ההנהלות מתרשלות בהתנהלות מול המאמנים ובבחירתם, לפעמים אפילו בלי בדיקה אודותיהם – עיינו ערך ססאר מנדיונדו בהפועל ת"א, או הסיפור של ז'אירו סבירסקי. המאמן הברזילאי נחת בקיץ בסכנין בלי שאנשי המועדון שוחחו איתו או בדקו את עברו, ואחרי תקופה קצרה עזב את הארץ ללא הודעה, מה שהוביל לפיטוריו.

 

סבירסקי. פוטר לפני פתיחת העונה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
סבירסקי. פוטר לפני פתיחת העונה(צילום: אלעד גרשגורן)

קובי רפואה ראה הקיץ את מכבי פ"ת מתפוררת מול עיניו. בשלב מסוים הוא שוחח עם ההנהלה לגבי גיא מלמד, אחד השחקנים הבכירים שלא נמכרו, ושמע כי ככל הנראה החלוץ יחזור מפציעה במחזור החמישי ויעמוד לרשותו. יומיים לאחר מכן הוא למד מהתקשורת שמלמד חתם בבאר שבע, מה שהוביל להתפטרותו. ראובן עטר הגיע לאשדוד שבוע לפני תחילת העונה, וראה את הקבוצה מוכרת את אחד מהשחקנים המשמעותיים במערך שלו, חאתם אל חמיד. הוא לא השיג ניצחון ופוטר.

 

ורק לפני מספר ימים קיבלנו את סיפור גיא לוי. אחרי ארבעה מחזורים כושלים תחת דודו אברהם ועוזרו דני בונדר (שלא מחזיק אפילו בתעודת מדריך), הוחלט בהפועל רעננה להחתים את לוי לעונה שלמה. אחרי שלושה מחזורים בלבד הודיעו ברעננה כי החליטו לוותר עליו, בטענה שאינו מתאים לסיטואציה.

 

לוי אמר אתמול ל"ידיעות אחרונות": "היום, לצד תכנון מערך האימונים, בניית הסגל וקביעת הרכבים, המאמן הוא בעצם מנהל בפועל. עליו לשמור על כל מערך השחקנים מאורגן ומגובש. בנוסף, מאמן היום נדרש לכישורי תקשורת כי הוא בעצם הפנים של הקבוצה. אם הוא מתחיל לוותר על חלק מהדברים שבאחריותו, אז מעמדו נפגע".

 

בן שמעון. עזב את אשדוד לפני המחזור הראשון (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
בן שמעון. עזב את אשדוד לפני המחזור הראשון(צילום: אבי רוקח)

 

ויתרו על הכבוד

כאמור, גם למאמנים יש חלק גדול בהידרדרות במעמדם. בן זקן אימן עד לפני מספר שבועות את הפועל עפולה, אך כשקיבל מסר ראשוני מאוחנה, פנה להנהלת עפולה שלא אישרה לו את המעבר. הוא הגיש בתגובה מכתב התפטרות ומיד לאחריו סיכם בבית"ר לשמונה חודשים בלבד, עם אפשרות לצאת מחוזהו בתמורה לפיצוי של שלושה חודשים בלבד.

 

הוא היה המאמן השני שנוטש את עפולה בזמן קצר, אחרי שעטר עשה זאת רגע לפני פתיחת העונה כשקיבל פנייה מאשדוד (עפולה דווקא אישרה את המהלך ההוא). אריק בנאדו עזב את הנבחרת הצעירה, פעם לטובת סיכום בהפועל ת"א שלא יצא לפועל ולאחר מכן לבני יהודה, ועמיר תורג'מן ניצל לאחרונה את סעיף היציאה בחוזה ועבר מבית"ר ת"א/רמלה לאשדוד, שאיבדה שבוע לפני המחזור הראשון את בן־שמעון שקיבל הצעה מנבחרת קפריסין.

 

אברהם. לא החזיק מעמד ברעננה (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
אברהם. לא החזיק מעמד ברעננה(צילום: ראובן כהן)

ההתנהלות של מימר בולטת לרעה בהקשר הזה. הוא כבר היה קרוב לסיכום בהפועל רעננה, וקבע פגישה עם הבעלים אשר אלון בה היה אמור לחתום על חוזה, אבל אז רפואה התפטר והגיעה ההצעה ממכבי פ"ת.

 

אנחנו רק במחזור השביעי, וכבר ישנם עוד מספר כיסאות מתנדנדים. תשאלו את גיא לוזון. והכל, בסופו של דבר, מהווה עוד נדבך בתדמית העגומה של הכדורגל הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
גיא לוי
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים