מריוס ויזר: "לבטל תחרויות במדינות ערב זה הפתרון הקל"
נשיא איגוד הג'ודו העולמי אופטימי בנוגע למאמצים לאפשר לישראלים להתחרות במדינות ערביות ללא מגבלות ("אנחנו מנסים להשיג פתרונות, לא רוצה לחשוב מה יקרה אם איחוד האמירויות לא יעמדו בתנאים שלנו") וגם בנוגע לאפשרות שישראל תארח בעתיד את אליפות העולם. ראיון בלעדי
במרומי מלון "Sofitel" היוקרתי במרקש, בתוך הסוויטה הנשיאותית, התמקם לו בשבוע שעבר אחד האנשים החזקים ביותר בספורט בעולם - נשיא איגוד הג'ודו העולמי, מריוס ויזר, שהגיע לשם לכבוד אליפות העולם במשקל פתוח.
ויזר בן ה-59, יליד רומניה שהעתיק את חייו בשנים האחרונות להונגריה, מכהן בתפקיד מאז 2007. נדמה כי המהפכה שעשה בענף, החל מהשיווק ועד הכפלת התחרויות, שינוי החוקים והחשיפה הטלוויזיונית, תשאיר אותו באותה עמדה עוד שנים רבות.
עם זאת, בשנתיים האחרונות עסוק ויזר לא מעט בצרות של מדינה קטנה במזרח התיכון. בזמן שמדינות ערביות מנסות למנוע מהספורטאים הישראלים להיכנס לשטחן ומקשות עליהם לקבל ויזה, ואף מונעות מהם להתחרות עם סמלי המדינה ונמנעות מהשמעת ההמנון, הוא נלחם לשנות החלטות אלו.
תוך שהוא מסיים עוד סיגר קובני, התפנה ויזר לראיון בלעדי ל-ynet ספורט, שבו סיפר על המטרות שהוא מנסה להשיג, ההתעקשות שלו להכניס את ישראל למדינות ערביות, פריצות הדרך בעניין וגם דעתו על התקדמות הענף בארץ.
"לפני שנתיים השגנו את ההשתתפות הראשונה של נבחרת ישראל באבו דאבי, עכשיו זו הפעם השנייה, אבל עם גישה הרבה יותר טובה", אומר ויזר. "אני מקווה שבעתיד הקרוב נוכל להשיג את תנאי ההשתתפות הטובים ביותר עבור ישראל".
"לפעמים באומץ, בכבוד ובאדיבות אתה יכול לפתור מתחים וקונפליקטים שלא נפתרו עשרות שנים", הוא מכריז בנוגע להצלחה של ישראל בגראנד סלאם באבו דאבי, שאותו סיימה המשלחת עם מדליית זהב וארבע מדליות ארד. "המשלחת הישראלית טופלה טוב מאוד ועם כבוד רב".
הייתה לך פגישה עם פונטי וראשי האיגוד המקומי בסיום. הדברים ייראו אחרת בשנה הבאה? קראת לזה 'פגישה היסטורית'.
"היתה בסיום פגישה מאוד חיובית. זו לא שאלה של מחאה עבור כל מיני ארגונים כאלה או אחרים. אנחנו מנסים בכל פעם להתגבר על כל הקשיים בעזרת דיאלוג ולהתרכז רק בספורט, גם בנושא של ישראל. הם היו מאוד פתוחים להקשיב ואני מקווה שברגע שנפתור את הבעיה של אבו דאבי, אנחנו נפתח דלת חשובה מאוד ביחס בין ישראל למדינות ערב".
"אני לא רוצה לחשוב מה יקרה אם איחוד האמירויות לא יעמדו בתנאים שלנו. זכותכם להתחרות שם כמו כל מדינה, למרות כל הבעיות. במקרה שנתחיל לבטל את אבו דאבי, מרוקו או טוניסיה רק נגרום ליותר שנאה. אנחנו מנסים להשיג פתרונות בכל דרך אפשרית".
אבל יש לא מעט בעיות, ראינו עכשיו גם במרוקו סיפור דומה סביב אשרות הכניסה. למה זה קורה?
"אני שוחחתי עם שר הפנים של מרוקו והוא אמר לי שבכל הנוגע לוויזת ספורט, הזמן הכי מוקדם שבו נותנים את הוויזה הוא רק באותו שבוע, וזו המדיניות. הסברתי לו שזה מקשה מאוד על מדינות שצריכות לעבור דרך עצירת ביניים (טיסת קונקשן) כדי להגיע לכאן. ביקשתי מהם לשים לב בעתיד, כי זה מקשה על קניית כרטיס הטיסה ברגע האחרון, הכרטיסים עולים יותר כסף וקשה להשיג לפעמים גם מקום בטיסה. צריך לזכור שבסופו של דבר הבעיה נפתרה".
"באמנה האולימפית כתוב שאסור לפגוע באף מדינה, ואני עושה את כל המאמצים כדי שישראלים יוכלו להגיע לתחרויות בכל מקום שירצו. אבל אני והג'ודו לא יכולים לפתור בעיות היסטוריות בין מדינות", מוסיף ויזר. "אנחנו משתדלים לעשות את המיטב. ראינו שהצלחנו להתגבר על המון קשיים גם באבו דאבי, אבל אנחנו ריאליים ויש המון קשיים שעוד צריך לפתור. כל זה דרך דיאלוג וצעד אחר צעד".
ומה תעשו במקרה שלא יאפשרו להתחרות בתנאים שווים ולהגיע להסכמים?
"הפתרון הכי קל זה לבטל את אותן תחרויות, אבל אנחנו מנסים לא להגיע למצבים האלה, כי זה יהיה כרוך בפגיעה כלכלית גדולה עבר איגוד הג'ודו העולמי. אנחנו מוכרים מראש את הזכויות לשידורי הטלוויזיה ולהחליף מיד למדינה אחרת זה בלתי אפשרי, בגלל תקציבים והחלטות ממשלה של אותה מדינה".
אולי דרך הג'ודו והספורט אפשר להשיג הרבה יותר בצד הפוליטי?
"שוב, צריך לזכור שאנחנו לא הממשלה ואנחנו לא נפתור סכסוכים של עשרות שנים, אבל אנחנו בדרך הנכונה כי יש כאן שלושה גופים מעורבים בהכל: IJF, איגוד הג'ודו הישראלי והמארגנים. גם כשיש חילוקי דעות, כל הגופים האלה הולכים באותו כיוון. גם אם אלה לא פתרונות מושלמים וצריך להתפשר כמה שיותר, המטרה העיקרית הייתה לאפשר לישראל להתחרות בכל מקום והמטרה הזאת הושגה. עכשיו אנחנו מנסים למצוא את הדרך לתת להם את התנאים המלאים בעתיד".
אליפות העולם בבאקו בשנה הבאה נקבעה ליום כיפור והסכמתם לדחות אותה מעט.
"היה לנו כבר לוח זמנים עבור אליפות העולם ובסופו של דבר האליפות תפתח ב-20 בספטמבר 2018, כך שזה לא יפריע לשום דבר. גם מבחינת צופים, הייתה לנו בעיה להתחיל בימי עבודה וכשיש ילדים בבית ספר, וככה זה יהיה אטרקטיבי עבור כולם".
מה אתה חושב על ספורטאים שלא מתמודדים מול ישראלים או לא לוחצים להם את היד בסיום קרב?
"זו סיטואציה היסטורית, ובג'ודו לשמחתי יש לנו פחות ופחות מצבים כאלה. ראינו בגראנד סלאם אבו דאבי שספורטאי מאיחוד האמירויות כן התחרה מול ישראלי. נכון שהיה מצב לא נעים בסיום כשהוא לא לחץ את היד, אבל צריך לזכור שבחוקים שלנו בג'ודו אין מצב שבו חייבים ללחוץ יד. יש כאלה שגם מתחבקים".
"נכון שזה לא מנומס, לא ללחוץ יד כשהאחר מושיט אותה, אבל רק 10 אחוז מהקרבות מסתיימים בלחיצת יד. כולם מסתיימים בקידה או חיבוק. אבל בוא נראה את הצדדים החיוביים, שהיריב עלה להתחרות מול הישראלי. אני שמח שלנשיא איגוד הג'ודו של איחוד האמירויות היה האומץ לבוא ולהתנצל בסיום על כך שהוא לא לחץ את היד".
"אפשרי שישראל תארח גם את אליפות העולם"
ההצלחה הגדולה בשנים האחרונות של הג'ודו הישראלי, שהגיעה לשיאה במשחקים האולימפיים בריו 2016 עם מדליות הארד של אורי ששון וירדן ג'רבי, הביאה בסופו של דבר לישראל את הזכות לארח לראשונה בהיסטוריה כאן את אליפות אירופה. הצמיחה של הג'ודו בישראל לא נעלמה מעיניו של ויזר, שאפילו מקפיד לעבור עם עוזרו על ידיעות שמתפרסמות על הענף בארץ.
"בתקופה האחרונה הג'ודו הישראלי ממשיך לצמוח. מהצד שלי, שעוקב אחרי הספורט, אני חושב שהג'ודו בישראל הוא ענף הספורט הכי מוצלח ויש לזה גיבוי מהכוח הפוליטי שמעורב בכך וגם מביא כספים".
ישראל תארח באפריל את אליפות אירופה בפעם הראשונה.
"לארח אליפות אירופה זה מהלך גדול שנובע מהכרה בתוצאות שהיו לישראל בג'ודו בשנים האחרונות. כבר המלצתי לאיגוד הג'ודו לארח גם אירועים של IJF, כמו גראנד פרי או גראנד סלאם, וזה יעזור לקדם גם את המהלך של ההכרה מול מדינות ערב שיוזמנו לישראל. זה הזמן להראות להם דוגמה והם ללא ספק יגיעו, הם חייבים".
יש דיבורים על כך שישראל רוצה לארח את אליפות העולם ב-2021, זה אפשרי?
"אם ישראל מוכנה למלא את כל התנאים, אנחנו מוכנים לתת לישראל לארח את אליפות העולם מתי שהיא רוצה. זה אפשרי. אבל המצב הריאלי הוא קודם כל לנסות לארח את האירועים של ה-IJF, ובמקביל הממשלה צריכה לעשות צעדים לקראת הכיוון הזה ולהיות מעורבת בתהליך".
"אני מציע שאיגוד הג'ודו הישראלי ישלח לנו מכתב ויבקש לארח את אחד האירועים. נשלח מיד את התנאים ונהיה פתוחים לארגן בכל זמן כל אירוע בישראל, כשהתקציב הוא לא יותר מאליפות אירופה. רק צריך להראות את הסימנים שרוצים בכך", מציין ויזר.
איך אתה רואה את הג'ודו בעוד 10 שנים? הפופולריות שלו תתחזק?
"צריך לעצור רגע ולראות מה השגנו עד עכשיו, ביחד עם מועצת המנהלים, ספורטאים, מאמנים, שופטים. יש בינינו שיתוף פעולה נהדר והג'ודו רק הולך ומתפתח. יש לנו את התמיכה של המדיה, שזה מעלה את הסטנדרט לכל אירוע ואני חושב שאנחנו בדרך הנכונה. כל זה בשילוב התחרות הקבוצתית החדשה, שאני רואה בה משהו אטרקטיבי מאוד. תהיה מכסה שווה לגברים ולנשים באולימפיאדה, עם שלושה גברים ושלוש נשים בתחרות הקבוצתית. אני מקווה שגם ישראל תהיה בתחרות הקבוצתית, לשם יגיעו 12 עד 16 נבחרות".
"אני חושב שעד אולימפיאדת טוקיו הג'ודו ימשיך לגדול", מסכם ויזר, "אנחנו במומנטום נהדר לקראת החזרה למולדת הג'ודו".