15 הליגיונרים הגדולים בהיסטוריה
למעלה מ-150 ישראלים, החל מאברהם (ברה) אלמוג מבני יהודה שחתם ב-1959 בגלאטסראיי, שיחקו עד כה מחוץ לישראל. אבינעם פורת החליט לדרג את הטובים והמצליחים ביותר ברחבי הגלובוס, בלי קשר ליכולת שלהם בארץ ותרומתם לנבחרת ישראל
15. אליניב ברדה
הישראלי המצליח ביותר בליגה הבלגית במילניום הנוכחי. שיחק שש עונות בגנק והיה משמעותי ביותר בזכייה באליפות ב-2010/11, ובשני גביעים (2008/9 ו2012/13). היה בורג משמעותי בעלייה שלה לליגת האלופות כשכבש שער חוץ מול מכבי חיפה באצטדיון רמת גן בשלב הפלייאוף של המוקדמות. יש לו 58 שערים בקבוצה, חמישי בכל הזמנים.
למה הוא במקום ה-15? תשאלו את אחד המעריצים שלו, העונה לשם קווין דה בריינה.
14. דודו אוואט
השוער הישראלי המצליח ביותר בחו"ל, עם מעל ל-300 הופעות בליגה הספרדית. תרם להישארות ראסינג סנטאנדר בליגה הראשונה ואף שימש כקפטן שלה. בהמשך היה במהלך שלוש עונות שוער דפורטיבו לה קורוניה, כשבאחת מהן דורג כשוער השני בטיבו בליגה הספרדית. בעונה הרביעית לא שותף בגלל החלטת ההנהלה לנפות אותו מהסגל. עבר למאיורקה, כשב-2009/10 הקבוצה סיימה במקום החמישי בליגה. סיים את הקריירה במדי מאיורקה בליגה השנייה, אך נותר אחד המשפיעים במועדון.
למה הוא במקום ה-14: האם יש שוער ישראלי היום שיכול לשחק בליגה הספרדית?
13. ביברס נאתכו
הכדורגלן הישראלי הראשון והיחיד בצמרת הליגה הרוסית. ב-2012/13 זכה בתואר הזר המצטיין ברוסיה כששיחק במדי רובין קאזאן, תואר מחמיא נוכח העובדה שבליגה הרוסית ישנם לא מעט זרים מעולים. אחרי עונה בפאוק סלוניקי חזר לרוסיה וחתם בצסק"א מוסקבה. עימה זכה באליפות והופיע גם בליגת האלופות, יש לו 45 שערים ב-195 הופעות.
למה הוא במקום ה-13? עונה אחר עונה מוכיח את מקומו באימפריה הרוסית.
12. מוטל'ה שפיגלר
הרבה לפני ניימאר, מוטל'ה שפיגלר היה הרכש הנוצץ של פריז סן ז'רמן. הצטרף ב-1972 לקבוצה שאותה סייע לעלות לליגה הראשונה עם עשרה שערים ב-23 משחקים. לפני כן שיחק בפ.צ פריז מהליגה הראשונה. ב-1975 יצא להרפתקת חייו בניו יורק קוסמוס, שהשתלבה בליגה החדשה בארה"ב, שם שיחק עם האחד והיחיד: פלה.
למה הוא במקום ה-12? כמה כדורגלנים יכולים להתהדר בכך ששיחקו עם פלה?
11. טל בנין
הישראלי הראשון ששיחק בליגה האיטלקית, זה היה במדי ברשיה. בעונתו הראשונה שם ירד עם קבוצתו לליגה השנייה, אחר מכן סבל מפציעות ובשלישית סייע לה לחזור לליגה הראשונה. את הקריירה באירופה החל בנין ב-1993 כשהיה בן 22 בקאן הצרפתית שאותה אימן לואיס פרננדז. הוא הצטיין בצרפת וסייע לקבוצה לסיים במקום השישי, אך חזר לקבוצת נעוריו הפועל חיפה.
למה הוא במקום ה-11? כי הוא שיחק בליגה האיטלקית בתקופה בה היא נחשבה לליגה הטובה בעולם.
10. טל בן חיים
שיחק באנגליה למעלה מ-200 משחקים, בעיקר בבולטון, קבוצתו הראשונה, ובפורטסמות'. לאחר מכן עבר לצ'לסי והרוויח שכר נאה (כ-60 אלף ליש"ט בשבוע), שיחק 19 פעמים בקבוצה החזקה של ז'וזה מוריניו.
למה הוא עשירי? כי כיום אין בלם ישראלי שמספיק טוב אפילו לליגה האנגלית השנייה.
9. גיורא שפיגל
שפיגל, המאסטרו של מכבי ת"א, היה הישראלי הראשון שנכנס לשנת הסגר כדי לצאת לחו"ל משום שהצהובים סירבו לשחרר אותו. אחרי שסוף סוף עבר לשטרסבורג, פתח בסערה עם ארבעה שערים בארבעת המשחקים הראשונים, את העונה סיים עם תשעה כיבושים, ועונה לאחר מכן עלה לעשרה. כל זה כקשר מרכזי. ב-1975/6 הפך לקפטן הזר הראשון של הקבוצה, אך לא הצליח למנוע את ירידת שטרסבורג לליגה השנייה. בהמשך שיחק בליון כבלם אחורי במשך שנתיים, אך כבש 9 שערים ב-43 משחקים.
למה הוא תשיעי? כי הצליח להיות המאסטרו גם בצרפת.
8. ויקי פרץ
ב-1980, כשהוא בן 27 ואחרי סדרת הצלחות במכבי ת"א, נחת בליגה צרפתית והותיר בה חותם. כבר בעונתו הראשונה בשטרסבורג, אז האלופה היוצאת הפך למלך השערים שלה עם 14, שהספיק לו לסיים כסגן מלך השערים בליגה. גם בעונה השניה הרשית 13 שערים וסיים את שתי העונות שלו ב-71 משחקי ליגה ו-27 שערים. אחר-כך עבר לראן וסייע לה ב-17 שערים שהבקיע לעלות מהליגה השנייה לראשונה. חזר לארץ בתום שלוש עונות בחו"ל.
למה הוא שמיני? כי למרות שיצא לאירופה בגיל מאוחר יחסית, הצליח מאוד.
7. ערן זהבי
אם לא יקרה משהו מיוחד, יזנק ערן זהבי לראש טבלת המרוויחים הישראלים אי-פעם בחו"ל ויחלוף גם על ברקו או בניון. למרות שקיים ויכוח על איכות הליגה הסינית, הוא בהחלט שווה את הכסף שמשלמים לו: בעונה האחרונה היא הבקיע 27 שערים, אחד פחות משיא כל הזמנים בליגה. בנוסף נבחר לשחקן העונה בסין. הקדנציה הקודמת שלו בחו"ל הייתה מעט פחות מוצלחת, כשלא השתלב בפאלרמו האיטלקית.
למה הוא שביעי? כי תוך זמן קצר מאוד הפך לכוכב על בסין.
6. אבי כהן ז"ל
ב-1979 קרה דבר מדהים בכדורגל הישראלי: בלם מכבי ת"א, אבי כהן, חתם בליברפול הגדולה של המנג'ר האגדי בוב פייזלי, שזה בערך כמו ששחקן היום יחתום בריאל מדריד או ברצלונה. משחק הבכורה שלו באנפילד היה במשחק האליפות של האדומים, 1:4 על אסטון וילה, במשחק בו הבקיע שער עצמי אך תיקן בשער משלו. בעונת 1980/1 שיחק בכל המשחקים המוקדמים של ליברפול בגביע אירופה לאלופות. הוא לא שותף בגמר, אך נחשב כשותף מלא לזכייה. ב-1985 עבר לגלזגו ריינג'רס כדי לשחק תחת גרהאם סונס, אך ויתר על העונה השנייה בקבוצה כי לא הסתגל לחיים בגלאזגו.
למה הוא שישי? כי לעבור ממכבי ת"א לליברפול אז זה כמו לעבור ממכבי ת"א לברצלונה היום.
5. חיים רביבו
יצא לשחק ב-1996 בסלטה ויגו הספרדית ונתן ארבע עונות נהדרות. יחד אתו הקבוצה הגיע לרבע גמר גביע אופ"א, כשרביבו הבקיע את שער הניצחון בליברפול (0:1), אך הדבר לא עזר מכיוון שהאנגלים ניצחו בוויגו 1:3. תקופה גדולה עוד יותר חווה בפנרבחצ'ה הטורקית כשכבש במדיה 16 שערים, בישל 22 ודחף אותה לאליפות, באותה עונה נבחר לזר המצטיין בטורקיה. עונה לאחר מכן הפך לישראלי הראשון בשלב הבתים בליגת האלופות ואף כבש מול באייר לברקוזן.. תקדים נוסף: ב-2002/3 חצה את הכביש וכבר לגלאטסראיי, ואף כבש שלושער במשחק הבכורה שלו.
למה הוא חמישי? כי אין ילד שגדל בשנות התשעים שלא זוכר את ההרכב הפותח של סלטה ויגו עם מוסטובוי, קרפין והחברים.
4. אלי אוחנה
ב-1988 יצר תקדים של שחקן ישראלי המוביל קבוצה לזכייה בגביע אירופי. זה היה במדי מכלן הבלגית, במדיה הבקיע ארבעה שערים בדרך לגמר גביע המחזיקות. בגמר בישל את השער הניצחון מול איאקס. עונה מאוחר יותר איבד את המקום בהרכב אך היה שותף לזכייה של הקבוצה באליפות בלגיה. ב-1990 עבר לבראגה הפורטוגלית בה שותף 25 פעמים והבקיע שלושה. איבד נקודות בדירוג זה מכיוון שהקריירה האירופית שלו נקטעה אחרי שהחליט לחזור לבית"ר ירושלים, שהייתה אז בליגה הלאומית.
למה הוא רביעי? כי איזה עוד שחקן ישראלי סחב קבוצה על הגב לזכייה בתואר אירופי?
3. יוסי בניון
אחרי תקופה טובה בראסינג סנטאנדר הספרדית, הגיע לאנגליה ושיחק בין השאר בווסטהאם ליברפול, צ'לסי וארסנל. התקופה הטובה שלו הייתה בליברפול בה הבקיע שלושער מול באשיקטש בליגת האלופות וכמובן שער מול ריאל מדריד בסנטיאגו ברנבאו, גם במדי סנטאנדר כבש באצטדיון הזה. בסך הכל ב-13 עונות באירופה יש לו 301 הופעות.
למה הוא שלישי? כי בכל פעם שהוא משחק מול קבוצה מחו"ל שחקנים רצים אליו כדי להחליף איתו חולצה, בניון הוא אגדת כדורגל.
2. רוני רוזנטל
השפיע רבות על זכייתה האחרונה של ליברפול באליפות אנגליה, אי שם בשנת 1990 כשהוא מבקיע שבעה שערים בשמונת המחזורים האחרונים. אחרי ארבע שנים בליברפול, שיחק גם בטוטנהאם ו-ווטפורד. הבקיע 33 ב-192 משחקי הליגות שלו באנגליה. ב-1987 הוביל את ברוז' לחצי גמר גביע אופ"א.
למה הוא שני? כי הוא סחב את ליברפול לאליפות, מכירים עוד ישראלי כזה?
1. איל ברקוביץ'
ג'יימי רדנאפ, כדורגלן עבר ופרשן מוערך בהווה, דירג את איל ברקוביץ' בין עשרת המוסרים הטובים ביותר בתולדות הפרמייר-ליג. לפני דייויד בקהאם וסטיבן ג'רארד. המסקנה: 13 שנים אחרי סיום חלקו באנגליה, עדיין זוכרים אותו. ב-2009 בחר בו העיתון "טיימס" לאחד מעשרת הקשרים הגדולים ששיחקו בפרמייר ליג וזכה יותר מכל ישראלי אחר בתואר "איש המשחק" באנגליה, כולל בדרבי של מנצ'סטר. ב-1999 שבר את שיא ההעברות עד אז בכדורגל הסקוטי, כשהצטרף תמורת 9.5 מיליון דולר לסלטיק. הופיע ב-215 משחקי ליגה באי הבריטי והבקיע 34 שערים.
למה הוא ראשון?: פעם אחר פעם נבחר לאחד המוסרים הטובים ביותר בפרמייר-ליג, וזה אומר הכל.