ליגת האומות של אופ"א: כך זה עומד לפעול
בצהריים (13:00) תיערך הגרלת הבתים לליגת האומות שנועדה להחליף את משחקי הידידות ולהפוך אותם למעניינים יותר. הפרס: ארבעה כרטיסים ליורו 2020. מבולבלים? הנה מדריך מקוצר
איך מורכבת הליגה?
אופ"א חילקה את הנבחרות לארבע "ליגות" – 12 בראשונה, 12 בשנייה, 15 בשלישית ו-16 ברביעית. החלוקה נעשתה לפי הדירוג האירופי בסיום מוקדמות המונדיאל (לפני הפלייאוף). בכל ליגה הנבחרות מחולקות לפי הניקוד האירופי שלהן לשלושה או ארבעה דרגים לפיהם תתבצע ההגרלה.
בליגה הראשונה והשנייה יהיו ארבעה בתים של שלוש, בליגה השלישית שלושה בתים של ארבע ואחד של שלוש, ובאחרונה ארבעה בתים בני ארבע נבחרות כ"א. שלב הבתים יתקיים בין ספטמבר לנובמבר 2018.
מי נמצאת בכל ליגה?
ליגה ראשונה: דרג 1 – גרמניה, פורטוגל, בלגיה, ספרד. דרג 2 – צרפת, אנגליה, שווייץ, איטליה. דרג 3 – פולין, איסלנד, קרואטיה, הולנד.
ליגה שנייה: דרג 1 – אוסטריה, וויילס, רוסיה, סלובקיה. דרג 2 – שוודיה, אוקראינה, אירלנד, בוסניה. דרג 3 – צפון אירלנד, דנמרק, צ'כיה, טורקיה.
ליגה שלישית: דרג 1 – הונגריה, רומניה, סקוטלנד, סלובניה. דרג 2 – יוון, סרביה, אלבניה, נורווגיה. דרג 3 – מונטנגרו, ישראל, בולגריה, פינלנד. דרג 4 – קפריסין, אסטוניה, ליטא.
ליגה רביעית: דרג 1 – אזרבייג'ן, מקדוניה, בלארוס, גיאורגיה. דרג 2 – ארמניה, לטביה, איי פארו, לוקסמבורג. דרג 3 – קזחסטן, מולדובה, ליכטנשטיין, מלטה. דרג 4 – אנדורה, קוסובו, סן מרינו, גיברלטר.
הבתים יורכבו מנבחרת אחת מכל דרג. בגלל מתיחות פוליטית, רוסיה ואוקראינה, וכך גם ארמניה ואזרבייג'ן, לא יוגרלו לאותו בית. בגלל התנאים בחורף, בליגה השלישית לא יוכל להיות בית שיכיל יותר משתיים מבין נורווגיה, פינלנד, אסטוניה וליטא. באופ"א גם לקחו בחשבון נסיעות למרחקים מופרזים, וכך בליגה הרביעית לא יוכל להיות יותר מאחד מהצמדים הללו באותו בית: אנדורה וקזחסטן, איי פארו וקזחסטן, גיברלטר וקזחסטן, גיברלטר ואזרבייג'ן.
איך יתנהל המפעל?
נבחרות הליגה הראשונה ייאבקו על תואר אלופת ליגת האומות, בעוד בליגות האחרות המטרה תהיה העפלה לליגה גבוהה יותר, או הימנעות מירידה לליגה נמוכה. כל הבתים ייערכו בשיטה בה כל נבחרת פוגשת את היריבה פעמיים, בבית ובחוץ.
בליגה הראשונה, ארבע מנצחות הבתים יעלו לפיינל-פור שיתקיים באחת מארבע המדינות ביוני 2019, ומנצחת הגמר תוכתר לאלופת ליגת האומות. לעומת זאת, ארבע הקבוצות שיסיימו במקומות האחרונים בבתיהן ירדו לליגה השנייה. השיטה דומה בליגה השנייה והשלישית, רק שבמקרה הזה ארבע מנצחות הבתים יעלו ליגה, וארבע האחרונות ירדו. מהליגה הרביעית יעלו ארבע מנצחות הבתים.
איך מגיעים ליורו?
או, טוב ששאלתם. הרבה אחרי ששלב הבתים יתקיים, אופ"א תחזור לליגת האומות כדי להשלים את רשימת העולות ליורו 2020. במארס 2019 ייפתחו מוקדמות היורו (הגרלה ובתים שונים לחלוטין), ויסתיימו כעבור שנה. 20 נבחרות יעפילו דרך המוקדמות, וארבעת המקומות הנוספים שמורים לליגת האומות.
כרטיס אחד יחולק לכל ליגה, כך שביורו תשחק בוודאות נבחרת מהליגה הרביעית החלשה. איך משיגים את הכרטיס? קודם כל, הקבוצות שכבר העפילו מהמוקדמות ירדו מהפרק. וכך, ארבע הנבחרות המובילות הנותרות מכל ליגה יתמודדו בפלייאוף על כרטיס.
קודם כל מדובר במנצחות כל בית, ואם נבחרת שסיימה ראשונה בבית כבר העפילה, מי שתיכנס לרביעיית הפלייאוף היא הנבחרת שסיימה במיקום הכי גבוה באותו דרג ולא עלתה (למשל, הקבוצה עם המאזן הטוב ביותר במקום השני). ייתכן מאוד, למשל, שבליגה הבכירה לא יישארו ארבע נבחרות שלא עלו מהמוקדמות, וכך המקומות בפלייאוף יעברו לנבחרות הבכירות שלא עלו מהליגה השנייה.
הדבר הופך את הקרב בליגה הרביעית למרתק. בהנחה שיהיה לנבחרות שישחקו שם קשה מאוד להגיע ליורו דרך המוקדמות, מקום ראשון בבית יכול להציב אותן שני ניצחונות מכרטיס לחגיגה.
מה המצב של ישראל?
הנבחרת של (השלימו את החסר, מי יודע?) לא צריכה לבנות יותר מדי על הליגה הזו. היא תשחק כאמור בליגה השלישית, ונמנעה ממפגש עם מונטנגרו, בולגריה ופינלנד שנמצאות בדרג שלה. עוד לא ברור אם תשחק בבית של ארבע או שלוש נבחרות, אך נראה שבבית של ארבע יהיו יותר הזדמנויות לתקן ולהימנע מסיום במקום האחרון ומירידה לליגה הרביעית (למרות שבאופן אירוני, במבט קדימה הדבר יוכל לשפר את הסיכוי לעלות ליורו 2024...).
בית קשה יציב את ישראל מול רומניה וסרביה הנהדרת שעלתה למונדיאל. גם שילוב של סלובניה ויוון יהיה רע, ויש לשאוף במקרים האלה להיכנס לבית מרובע, כי הסיכוי לסיים מעל המקום האחרון ישתפר ברגע שקפריסין, אסטוניה או ליטא יהיו בבית. הגרלה נוחה יחסית תהיה מול סקוטלנד, נורווגיה ואסטוניה.