שתף קטע נבחר

 
אורי קופר

פרד ומשול / פרד רוטן מגיע להציל את מכבי חיפה

הבשורות הטובות מבחינת אוהדי חיפה: רוטן נחשב לטקטיקן נפלא שמתמחה בפיתוח שחקנים ואפילו נבחר למאמן העונה בהולנד. הבשורות הרעות: הוא מתקשה לעמוד בלחצים ודבקה בו תדמית של לוזר. אורי קופר על המאמן החדש של הירוקים

לפגרת החורף שהביאה איתה את שנת 2015 יצאה פיינורד במצב רוח מרומם. הקבוצה ניצחה בשמונה מ־11 המשחקים לפני הפגרה ונראתה מחוברת יותר משבוע לשבוע. חודשיים מאוחר יותר, אחרי עוד הפסד ועוד הפסד, הסיפור כאילו התהפך ב־180 מעלות. העונה הלכה לאיבוד. "פרד רוטן הוא שוב המאמן שתמיד היה", כתב אז העיתונאי בעל הטור סיירד מוסו על הבוס של פיינורד באותה עונה. "רוטן תמיד יהיה באמצע, בין שיא המקצוענות לספק הנצחי. מתברר שהאנטי־גיבור הוא עדיין רק אנטי־גיבור".

 

אם רוצים לאפיין את רוטן, שהתמנה השבוע למאמן החדש של מכבי חיפה, אנטי־גיבור זו אכן הגדרה נחמדה. טקטיקן נפלא, ידען, למדן, מורה בחסד, מתמסר לעבודה עד הסוף, אבל חסר לו דבר אחד, דבר חשוב – תמונת ניצחון. אין לו את התואר שגיבור הסיפור זוכה לו בסוף. או כמו שנכתב פעם בעיתון "אלחמן דגבלדט": "רוטן איש כדורגל מדהים, אבל חסר לו את האינסטינקט של ווינר מלידה".

 

פרד רוטן (משמאל) אתמול בסמי עופר (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
פרד רוטן (משמאל) אתמול בסמי עופר(צילום: עוז מועלם)

 

אחרים, בעיקר אוהדים, יכנו את רוטן בשם המלא "לוזר". אנשי כדורגל שמעריכים את המקצועיות יגידו שבמקרה שלו מדובר בחוסר מזל. האמת בטח נמצאת איפשהו באמצע, אבל דבר אחד בטוח: בכל מקום זה היה אותו סיפור עבור רוטן. עבודת אימון נפלאה, אבל מתישהו תמיד הגיעה נפילה מנטלית ומקצועית, נפילה שהובילה לכך שלמרות שאימן בקבוצות הגדולות של הולנד מעולם לא זכה באליפות.

 

רוטן בן ה־55 היה בלם לא רע בכלל, ששיחק כל הקריירה בטוונטה, שם גם החל לאמן, ועלה בצורה מטאורית. בעונה השנייה, עם סגל בינוני, רוטן וטוונטה זכו בגביע אחרי ניצחון בפנדלים על איינדהובן, התואר היחיד שהשיג עד היום. לאחר הזכייה רוטן עבר לאיינדהובן כמנהל האקדמיה ומהר מאוד המאמן חוס הידינק התרשם מהידע העצום שלו, מינה אותו לעוזרו ונתן לו סמכויות נרחבות. רוטן העביר את רוב האימונים, ויש שחקנים מאותה תקופה שמספרים כי מבחינת יכולת ללמד שחקן משהו באימון רוטן הוא הכי טוב שיש.

 

כך רוב מאס נשמע בסוף המשחק    (צילום: עוז מועלם)

כך רוב מאס נשמע בסוף המשחק    (צילום: עוז מועלם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

רוטן. בעל ידע עצום (צילום: getty images) (צילום: getty images)
רוטן. בעל ידע עצום(צילום: getty images)

 

רוטן חזר לטוונטה. הוא בנה קבוצה נפלאה, סיים במקום הרביעי ובשנת 2008 זכה בפרס "רינוס מיכלס", שמחולק למאמן העונה בליגה ההולנדית. שנתיים מאוחר יותר הוביל סטיב מקלארן את טוונטה לאליפות על בסיס היסודות שבנה רוטן. ההולנדי עשה עבודה טובה, אבל מישהו אחר קטף את התואר שחסר לו. שוב איינדהובן, הפעם כמאמן ראשי. ההשקעה הכספית בבניית הקבוצה הייתה גדולה, אבל רוטן הגיע פעמיים רק למקום השלישי. במהלך העונה השלישית הודיע שלא יחדש חוזה, ותוצאות הקבוצה מיד הידרדרו. המהלך פגע בתדמית שלו. החלו דיבורים על כך שרוטן אינו יודע להתמודד עם לחץ.

 

אותו דבר היה גם בוויטסה, אז רב עם הבעלים באמצע העונה, ובפיינורד, שגם שם ברגע שהתוצאות היו פחות טובות הודיע שלא ימשיך. אם כן, הדפוס ברור – ההתחלה תמיד טובה, יש מחמאות, הכדורגל חכם וממושמע, אבל אז צצה בעיה של עמידה בלחצים ונפילה בטווח הארוך. למרות הדברים, במכבי חיפה מקבלים מאמן עם ניסיון אימון בקבוצות גדולות, כאלה שאמורות לשלוט במשחקים שלהן, וזה דבר חשוב עבורה.

 

סטיב מקלארן. קצר את הפירות בטוונטה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
סטיב מקלארן. קצר את הפירות בטוונטה(צילום: אורן אהרוני)

 

אמר "לא" להתאחדות ההולנדית

רוטן מתגורר באוברדינקל, עיירה קטנה בה חיים 4,000 תושבים, ממש על הגבול עם גרמניה. כשאינו מאמן הוא נעלם, לא רואים אותו בתקשורת. מתבודד בעיירה עם אשתו, שתי בנותיו והאופניים שלו. אם באים אורחים - אלה בדרך כלל מאמנים, כי רוטן מדבר כמעט אך ורק על כדורגל.

 

הוא נחשב "חיית כדורגל", המשחק הוא כל חייו. היכולת שלו להסביר לשחקנים כיצד להשתפר היא ברמה הגבוהה ביותר והוא מעולה בפיתוח שחקנים. שחקני נבחרת הולנד כמו אלג'רו אליה, שהמשיך לבונדסליגה ורשם כמה משחקים ביובנטוס, או איברהים אפלאיי שהגיע לברצלונה, התקדמו מאוד אצל רוטן. גם מאמנים, אגב. הוא נחשב למנטור של אריק טן האג, שהיה במשך שנים רבות עוזרו וממש לא מזמן מונה למאמן איאקס.

 

איברהים אפלאיי (מימין). למד הרבה מרוטן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איברהים אפלאיי (מימין). למד הרבה מרוטן(צילום: רויטרס)

 

רוטן הוא "קונטרול פריק", חייב שליטה מלאה, רוצה להיות הבוס, להחליט על הכל. תמיד עבד עם מנהל מקצועי, כפי שיעשה עכשיו עם בן ארצו מו אלאך, ולא הייתה בעיית סמכות, אבל רוטן כן חייב להיות מעורב בכל דבר – הוא צופה בכל משחקי הנוער ומתערב אפילו בתפריט האוכל ובסדר היום של השחקנים. בהתאחדות ההולנדית סימנו בתקופה האחרונה את רוטן כמועמד המוביל להיות המנהל המקצועי של הכדורגל הכתום, זה שאמור להוביל את המדינה בחזרה לצמרת. מדובר בתעודת כבוד גדולה עבור רוטן, אבל הוא ויתר. "אני רוצה לאמן, עדיין לא מוכן לבלות זמן מאחורי שולחן", אמר. וכך הגיע לחיפה.

 

סדר וארגון על חשבון יצירתיות והתקפיות

אז מה רוטן יעשה מקצועית בחיפה? קשה לדעת, כיוון שיש להניח שהסגל בעונה הבאה יהיה שונה לגמרי. כן אפשר לומר שהוא תמיד משחק בשתי שיטות, 1־3־2־4 או 3־3־4, עם סדר וארגון, מילים שרוטן נוהג להשתמש בהן, גם על חשבון יצירתיות והתקפיות. לרוטן הבנה טקטית טובה, אבל למעט הקדנציה השנייה בטוונטה, הכדורגל שלו לא נחשב "התקפי" ולפעמים מוגדר דווקא כחסר ברק. הוא מעדיף שחקנים עם משמעת טקטית על פני כישרון טבעי, מוכן לוותר על מהירות כדי לא לאבד כדורים. השחקנים, בעיקר בקישור, לא מקבלים מקום לחופש יצירתי אלא נדרשים לעבודה טקטית.

 

רוצה לאמן (צילום: getty images) (צילום: getty images)
רוצה לאמן(צילום: getty images)

 

זה מה שרוטן יביא איתו לחיפה, והמבחן שלו יהיה כמובן בעיקר בעונה הבאה. רוטן יודע להרים קבוצות ולבנות אותן וחיפה זקוקה לכך. היא גם כל כך רוצה חזרה למאבק אליפות, דבר שרוטן משתוקק אליו כל הקריירה שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים