מחפש שורשים: השבוע הגורלי של פוצ'טינו וטוטנהאם
התרנגולים יתמודדו מחר (ש') בדרבי מכריע מול ארסנל וביום שלישי יפגשו בליגת האלופות את יובנטוס בטורינו, המקום בו נולד סבו של המאמן הארגנטינאי. בינתיים הוא הספיק לעצבן את האוהדים באנגליה ולעורר מחלוקות ישנות
מבחינתו של מאוריסיו פוצ'טינו, מאמנה הארגנטינאי של טוטנהאם, למשחק מול יובה תהיה גם זווית אישית, שכן סבו היגר לארגנטינה מטורינו. בראיון שהעניק לא מכבר ל"גזטה דלו ספורט" אמר פוצ'טינו: "כשנערכה ההגרלה וקיבלנו את יובנטוס אמרתי לעצמי שסוף סוף אגיע לראות את המקום שבו נמצאים השורשים שלי. הייתי באיטליה כמה פעמים בעבר, אבל מעולם לא הגעתי למחוז פיימונט. נכון שבגלל לוח הזמנים הצפוף לא יתאפשר לי להגיע למקומות בהם חי הסבא שלי, אבל אוכל לפחות לנשום את האוויר של טורינו".
טוטנהאם הרשימה מאוד בשלב הבתים של ליגת האלופות, כשניצחה את ריאל מדריד וסיימה לפניה בטבלה. עכשיו היא עומדת לשחק מול סגנית אלופת אירופה ואלופת איטליה, שלמרות שסיימה שנייה בבית שלה, עדיין נחשבת לפייבוריטית.
פוצ'טינו נותן ליובה כבוד: "יובנטוס מייצגת את הטופ של הכדורגל האירופאי. עובדה שהיא הגיעה לשניים משלושת הגמרים האחרונים. זה שאנחנו מארחים את הגומלין לא ממש משנה. מדובר במאבק של 180 דקות ויהיה קרב אמיתי".
טוטנהאם ניצחה את יובנטוס 0:2 באוגוסט האחרון במשחק ידידות בוומבלי, משערים של הארי קיין וכריסטיאן אריקסן, אבל פוצ'טינו לא מייחס לכך חשיבות: "זה היה משחק קיץ לא רשמי, ההכנות היו שונות. לחצתי ידי למסימיליאנו אלגרי, ואני חושב שאנחנו דומים בכך ששנינו מאמנים לא מקובעים ואוהבים להחליף מערכים".
טוטנהאם תארח את יובה ב-7 במארס במשחק הגומלין בוומבלי, שיהיה כמובן מלא ב-80 אלף אוהדים. זו העונה השנייה שהקבוצה מקיימת את משחקי הבית שלה באצטדיון הלאומי, בשעה שאצטדיונה החדש הולך ונבנה.
"זה נכון שבעונה שעברה הייתה לנו בעיה בוומבלי, כי לא הרגשנו שם כמו בבית", הסביר פוצ'טינו. "ווייט הארט ליין זה הבית האמיתי של טוטנהאם. וומבלי הוא בית המקדש של הכדורגל וכשהוא לא מלא, זה משפיע. נגד סאות'המפטון למשל היו 55 אלף צופים ושליש מהאצטדיון היה ריק". אולי, אבל כשוומבלי מלא, כמו שהיה מול ריאל מדריד וכפי שיהיה מול יובנטוס, זו חווייה מדהימה גם עבור האוהדים וגם עבור השחקנים.
החל מהעונה הבאה תשחק טוטנהאם בווייט הארט ליין החדש, איצטדיון סופר מודרני עם 61 אלף מקומות – 568 מקומות יותר מה"אמירויות" של ארסנל – ויהיה האיצטדיון הגדול ביותר בלונדון (למעט וומבלי) . עלות הפרוייקט נאמדת ב-750 מיליון ליש"ט ואחרי המעבר אליו תוכל טוטנהאם ליישר קו, מבחינה כלכלית, עם מנצ'סטר יונייטד וארסנל – שעשתה מהלך דומה במעבר מהייבורי ל"אמירויות" – וצ'לסי, שמתכוונת להגדיל את התכולה של סטמפורד ברידג' לכ-60 אלף מקומות.
אבל עד שזה יקרה יש כאמור לטוטנהאם כמה משימות קרובות: לעבור את יובנטוס בליגת האלופות, לזכות בתואר ראשון מזה עשור (התואר האחרון היה גביע הליגה ב-2008) וכמובן להבטיח מקום בליגת האלופות גם בעונה הבאה. נכון לעכשיו הקבוצה מדורגת רק במקום החמישי, ואם תסיים מחוץ לרביעייה הראשונה ייחשב הדבר לכישלון ענק עבור קבוצה שסיימה אשתקד כסגנית האלופה ועונה קודם לכן סיימה במקום השלישי.
מאחר שהאליפות של מנצ'סטר סיטי נראית בטוחה מתנהל כעת מאבק בין חמש קבוצות - מנצ'סטר יונייטד, ליברפול, צ'לסי, טוטנהאם וארסנל - על שלושת הכרטיסים הנוספים לצ'מפיונס ליג. משום כך, הדרבי בשבת מול ארסנל הוא קריטי עבור הספרס, שנמצאים במרחק נקודה מצ'לסי ושתי נקודות מליברפול. ארסנל, עם 45 נקודות (4 פחות מטוטנהאם) יודעת שהפסד בדרבי ישלח אותה כנראה פעם נוספת לליגה האירופית.
בשבוע שעבר סיימה טוטנהאם ב-2:2 דרמטי מול ליברפול באנפילד, משחק שבו נפסקו לזכותה שני פנדלים מעוררי מחלוקת, כולל זה שממנו הבקיע הארי קיין את שער השיוויון בדקה ה-95. באנגליה התעורר ויכוח סוער בקשר לשיפוט במשחק, וגם בקשר לנפילות של שחקני טוטנהאם ברחבה. פוצ'טינו לא ישב בשקט והדברים שאמר בנושא, במיוחד בנוגע לנפילה התיאטרלית של דלה עלי, עליה היה צריך הקשר לקבל כרטיס צהוב על התחזות, עוררו סערה נוספת.
"בכדורגל אתה כל הזמן מנסה להערים על היריב שלך, נכון?", אמר המאמן. "מה המשמעות של טקטיקה? כשאתה משתמש בטקטיקה אתה מנסה להערים על היריב. שחקן מתחיל לשחק בצד ימין ואז עובר שמאלה. לפני 20 או 30 שנה כולנו בירכנו שחקנים שידעו לגרום לשופט לשרוק לטובתם. זה הכדורגל שהייתי מאוהב בו כשהייתי ילד. כן, בארגנטינה, אבל גם באנגליה זה היה כך. אתם באמת מאמינים שבאנגליה תמיד הייתם הוגנים ומושלמים?"
הדברים של פוצ'טינו העלו שוב אל פני השטח את היריבות ההיסטורית בין הכדורגל הארגנטינאי והאנגלי. שוב נזכרו כולם בשער "יד האלוהים" של דייגו מראדונה. אבל לא רק. פוצ'טינו הזכיר לכולם את המשחק בין ארגנטינה לאנגליה במונדיאל 1998 בצרפת, כאשר הוא עצמו היה הבלם של האלביסלסטה. כזכור, מייקל אואן צלל לידו ברחבה וסחט פנדל, שלא היה ולא נברא. "אואן זינק אז כאילו שהוא קופץ לבריכה", הוא נזכר.
פוצ'טינו סבור שבאנגליה מקדישים יותר מדי תשומת לב למה שהוא מכנה "הפרטים הקטנים". הוא הוסיף: "לדלה עלי הגיע כרטיס צהוב. זה אירוע שקורה כל הזמן. הבעיה כעת היא שאנחנו יותר מדי רגישים למצבים האלה. זה היה צהוב, אבל זה הכל. דלה אינו מושלם. אף אחד לא מושלם. הבעיה היא שאנחנו מתרכזים בפרטים הקטנים. אני חושש שבעוד כמה שנים הספורט שכולנו אוהבים יהפוך למשהו אחר, עם כל שיפוט הווידאו וההתעסקות באירועים הקטנים. גם השופטים הם בני אדם. לפעמים הם צודקים ולפעמים טועים. אני חושש שכל מה שקורה עכשיו הורג את המשחק".
גארי לינקר, כוכב העבר של נבחרת אנגליה וכיום מגיש בטלוויזיה, שמע את הדברים ומיהר לצייץ: "לא מאוריסיו, מה שהורג את המשחק זו הרמאות". לינקר לא היה היחיד שהתרעם על הדברים, שכן הנראטיב המקודש באנגליה מדבר על "משחק הוגן" לפני כל דבר אחר. ולא משנה שבמקרים רבים מדובר על סיסמא יפה, שלא באמת באה לידי ביטוי על כר הדשא. ארסן ונגר אמר השבוע שהכדורגלנים באנגליה כבר הפכו למומחים בנושא.
בארגנטינה רואים את הדברים אחרת. נכון, אנחנו כבר לא חיים בתקופה שבה שחקני אסטודיאנטס היה דוקרים את שחקני היריב עם סיכות. ועדיין, הנראטיב הדרום אמריקני הוא שזה בסדר לכופף את החוקים לטובתך - כל זמן שלא נתפסת. שזה חלק מהמשחק ומהניסיון לנצח. פוצ'טינו סיפר כי בצעירותו, כששיחק בניואלס אולד בויז, הם היו מתאמנים על נפילות ברחבה כדי לסחוט פנדלים.
למרות כל הדברים הללו, אף אחד לא יכול להתעלם מהעובדה שמאוריסיו פוצ'טינו הפך לאחד המאמנים הטובים באירופה מאז שהגיע לטוטנהאם. כשיו"ר המועדון דניאל לוי חיפש בקיץ 2014 מאמן
חדש, המועמד שלו היה לואי ואן חאל. המו"מ עם מאמן נבחרת הולנד היה קצר והסתיים כאשר ואן חאל העדיף, באופן לא מפתיע, את מנצ'סטר יונייטד. לוי המאוכזב נאלץ לפנות לפוצ'טינו, שאימן עד אז את סאות'המפטון ועשה עבודה טובה. מצד אחד היה ברור שמדובר במאמן צעיר עם פוטנציאל. מצד שני הוא מעולם לא עבד עד אז בקבוצה גדולה.
ואסור לשכוח, פוצ'טינו הוא ארגנטינאי. למעט אוסבלדו ארדילס, שאימן תקופה קצרה ולא מוצלחת באנגליה, אף מאמן מתוצרת ארגנטינה לא עבד מעולם בפרמייר ליג. וכמו שכולם יודעים, באנגליה תמיד שרר חוסר אמון במאמנים ארגנטינאים, בטח כאלו שלא ידעו מילה באנגלית בתחילת דרכם.
שלוש שנים וחצי מאז שפוצ'טינו הגיע, ונראה שדניאל לוי לא ממש מצטער על פניית הפרסה שעשה ואן חאל, שנכשל ביונייטד. "פוצ'ה" הפך את טוטנהאם לקבוצת צמרת, תוך שהוא מעלה להרכב שחקנים צעירים שהפכו לכוכבי נבחרת אנגליה. הארי קיין, שהיה חלוץ מחליף שכמעט ולא קיבל הזדמנויות, הפך אצלו לאחד החלוצים הטובים בעולם. גם דלה עלי הפך אצלו לכוכב על.
לפני כשנה וחצי האריך פוצ'טינו את החוזה בטוטנהאם עד 2021, אבל כלל לא בטוח שהוא יסיים אותו. לא מעט קבוצות גדולות פוזלות לעברו, כולל פריז סן ז'רמן, בה שיחק בין 2001 ל-2003. אבל עד אז יש עוד זמן. כרגע הוא מרוכז כולו בטוטנהאם, בדרבי מול ארסנל ובביקור המרגש ביום שלישי בטורינו.