כשזהבי וסוזה שוב נפגשים: הליגה בסין נפתחת
הישראלי שידרג את חוזהו בגוואנגז'ו R&F, אבל בסין החליטו הקיץ דווקא לסגור את הברז. הסכומים המטורפים קוצצו, הכוכבים הגדולים נשארים באירופה ודווקא המאמנים הם אלה שמתפתים להגיע למזרח הרחוק. נדב יעקבי על הליגה שביצעה מהפך קוסמטי
ערן זהבי עשה הרבה כותרות בימים האחרונים כאן אצלנו, כאשר שידרג את שכרו בגוואנגז'ו R&F ל-12 מיליון דולר בשנה, וגם האריך את החוזה בקבוצה. אולם הסיפור הגדול בליגה הסינית ערב פתיחת העונה החדשה הוא דווקא הירידה החדה בסכומים.
אם לפני תחילת עונת 2017 הוציאו הקבוצות הסיניות כ-500 מיליון דולר על רכש שחקנים חדשים, הרי שהשנה הסכום הצטמק ל-86 מיליון דולר בלבד לכל 16 קבוצות הליגה הראשונה. רק לפני שנה שילמה שנגחאי SIPG לצ'לסי 75 מיליון דולר כדי לרכוש שחקן אחד, אוסקר הברזילאי.
השחקן היקר ביותר שנרכש לקראת עונת 2018 הוא הקשר הבלגי יאניק קראסקו, עליו שילמה העולה החדשה דליאן ייפאנג 37.5 מיליון דולר לאתלטיקו מדריד - בדיוק מחצית מהסכום ששולם עבור אוסקר.
הסיבה העיקרית לכך היא השינויים שעשתה ההתאחדות הסינית בחוקי הליגה. השינוי העיקרי הוא ההחלטה להטיל מס של 100 אחוז על כל העברה של שחקן זר מעל ל-7 מיליון דולר. המס שייגבה יועבר לפיתוח הכדורגל הסיני בגילאי הנוער.
כשמדובר בהעברות לא יקרות במיוחד, הקבוצות הסיניות העשירות מוכנות לשלם את הסכום הכפול. אבל כאשר מדובר בסכומי עתק, זה כבר סיפור אחר. זו הסיבה שדייגו קוסטה, שהיה אמור לחתום בטיאנג'ין קוונג'יאן, נשאר לבסוף באירופה וחזר לקבוצתו הקודמת אתלטיקו מדריד. צ'לסי דרשה עבור קוסטה 90 מיליון דולר, ואם טיאנג'ין הייתה מבצעת את העסקה היא הייתה עולה למעשה 180 מיליון.
החוק החדש סיבך את בייג'ינג גואן, שסיכמה על רכישתו של סדריק בקאמבו, החלוץ הכשרוני של ויאריאל ב-50 מיליון דולר. בקאמבו כבר הספיק להשתתף במשחקי ההכנה של הקבוצה בפורטוגל, אולם אז התברר כי בייג'ינג ניסתה להערים על השלטונות.
התרגיל של בקאמבו
על פי מה שהתפרסם, בקאמבו שילם בעצמו את 50 מיליון הדולרים לוויאריאל כדי להשתחרר מהחוזה ולהפוך לשחקן חופשי - כדי שבייג'ינג לא תשלם את המס. החשד הסביר הוא שאת הכסף לא שילם השחקן עצמו, אלא גורם שלישי, והכל בנסיון להימנע מתשלום המס.
נכון לעכשיו, ההעברה של בקאמבו עדיין לא אושרה, והנהלת הליגה הסינית חוקרת את הסיפור. יש עוד חוקים חדשים שעצרו את טירוף הרכישות של השנים האחרונות. בעבר יכלה כל קבוצה לרשום חמישה שחקנים זרים והמספר ירד לארבעה, כאשר רק שלושה יכולים להיות בזמן נתון על המגרש. בנוסף, קבוצה חייבת שיהיו על המגרש בכל זמן נתון את אותו מספר של שחקנים סינים מתחת לגיל 23, כמו מספר השחקנים הזרים. בעונה שעברה החוק קבע שמספר השחקנים הזרים יהיה שווה למספר השחקנים הסינים הצעירים בהרכב הפותח. מה שקרה בפועל זה שהמאמנים היו מעלים ארבעה זרים וארבעה צעירים, אולם כבר אחרי 15 דקות אחד הצעירים היה מוחלף בשחקן בכיר.
אם לפני שנה הזהירו מאמנים בכירים באירופה, ביניהם אנטוניו קונטה, שסין מעמידה בסכנה את הכדורגל האירופי, היום זה כבר לא כך. ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, אמר לא מכבר: "אנשים לא שמו לב אבל הסינים האטו את הקצב. הרבה אנשים בכדורגל האירופי אומרים לעצמם: 'או קיי, אנחנו נאלצים לשלם את מחירי העתק האלה, כי אם לא, הסינים ייקנו את השחקנים האלה', אבל זה נגמר. הסינים נרגעו בשנה האחרונה והם הרבה יותר זהירים בבזבוז של כסף גדול על שחקנים מפורסמים".
אחד הגורמים לכך היה קרלוס טבס, הכוכב הארגנטיני, שנחת לפני שנה ברעש וצלצולים בשנגחאי שנואה. בקבוצה היו להוטים כל כך להחתים שם גדול שהיו מוכנים לשבור עבורו את הבנק, לשלם לו 40 מיליון דולר לשנה ולהפוך אותו לכדורגלן בעל השכר הגבוה בעולם. הרבה יותר מליאו מסי ומכריסטיאנו רונאלדו. אבל טבס היה כישלון קולוסאלי. הוא כבש ארבעה שערים בלבד במהלך 12 החודשים האחרונים - לעומת 27 השערים שכבש ערן זהבי - ובחשבון פשוט קיבל 10 מיליון דולר על כל שער.
טבס לא עשה מאמץ להראות שאכפת לו, התנהג בחוסר מקצוענות וזילזל בכדורגל הסיני. הוא הגיע לסין אך ורק בשביל הכסף ולא חשב לרגע שהוא גם צריך להחזיר במשהו על הכסף המטורף שקיבל. המקרה של טבס גרם לסינים להבין שכסף הוא לא חזות הכל. המועדונים הבינו זאת וגם ההתאחדות, שרוצה בסך הכל לקדם את השחקנים המקומיים. ולכן שורת החוקים החדשים.
מזהבי ועד אוסקר: הכוכבים הגדולים
ביום שישי תצא לדרך העונה החדשה כאשר באופן טבעי המועמדת לאליפות תהיה שוב גוואנגז'ו אברגראנדה, ששואפת לתואר שמיני ברציפות. המאמן החדש של אברגראנדה הוא פאביו קנבארו האיטלקי, שנבחר בעונה שעברה למאמן העונה אחרי שהוליך את העולה החדשה טיאנג'ין קוואנג'ואן למקום השלישי. קנבארו מחליף את לואיס פליפה סקולארי הברזילאי.
הכוכב של אברגראנדה נשאר הברזילי ריקרדו גולארט, סגנו של ערן זהבי בעונה שעברה בטבלת המבקיעים. גולארט כבש 20 שערים והוסיף גם 9 בישולים. העונה תיפתח ביום שישי במשחק הדרבי בין שתי הקבוצות של גוואנגז'ו, עימות מרתק בין זהבי לגולארט.
שנגחאי SIPG שסיימה כסגנית האלופה מקווה לשבור את ההגמוניה של אברגראנדה. גם היא החליפה מאמן, כאשר ויטור פריירה הפורטוגלי בא במקומו של אנדרה וילאש בואש. פריירה בן ה-49 זכה בעבר באליפות פורטוגל עם פורטו ובאליפות יוון עם אולימפיקוס.
הכוכבים של הקבוצה הבכירה בשנגחאי הם שלושת הברזילאים אוסקר, האלק ואלקסון. אוסקר, השחקן היקר ביותר אי פעם בליגה הסינית, היה אכזבה בעונת הבכורה שלו עם 3 שערים בלבד. הוא גם היה מעורב בקטטה אלימה במשחק מול קבוצתו של זהבי והושעה מ-8 משחקים. האלק, שעליו שילמה שנגחאי 70 מיליון דולר, הצליח הרבה יותר וכבש 17 שערים. אולם גם ממנו ציפו ליותר.
מי שעשויה להפתיע היא העולה החדשה דלין ייפנג, שחוץ מקרסקו רכשה מאתלטיקו מדריד גם את הקשר הארגנטיני ניקולס גייטאן והביאה מווסטהאם את הבלם הפורטוגלי ז'וזה פונטה. מה שמעניין זה שדליאן לא חיפשה מאמן זר אלא סומכת על מא לין המקומי. אגב, רבע מ-16 המאמנים בליגה הם סינים. יש שני איטלקים, שני ספרדים ושלושה פורטוגלים, אחד מהם הוא פאולו סוזה, מאמן מכבי ת"א לשעבר.
סוזה הוא המאמן החדש של טיאנג'ין קוואנג'יאן, שסיימה כאמור את העונה שעברה במקום השלישי, ומחליף שם את קנבארו. אל אקסל ויטסל הבלגי ואלשנדרה פאטו הברזילי הצטרף במהלך העונה הקודמת החלוץ הצרפתי אנטוני מודסט, שכבש 40 שערים בשנתיים במדי פ.צ. קלן.
זהבי היה במגעים עם טיאנג'ין, אבל לבסוף החליט להישאר בגוואנגז'ו R&F ששידרגה עבורו את החוזה לשכר של 12 מיליון דולר בעונה. הגיוני כאשר מדובר בשחקן שזכה במלכות השערים ובתואר שחקן העונה, ובעיקר בזכותו סיימה הקבוצה הצנועה במקום החמישי.
צריך לזכור, R&F היא הקבוצה עם האיצטדיון הקטן ביותר בליגה הראשונה (רק 18 אלף מקומות) ויש לה גם את הקהל הקטן ביותר. ממוצע הקהל במשחקי הבית שלה אשתקד היה 9,904 צופים, זה בהשוואה ל-45,589 צופים בממוצע בכל משחק של אברגראנדה. ויש עוד ארבע קבוצות עם ממוצע של למעלה מ-30 אלף צופים למשחק.
גם לאחר השידרוג בשכרו, ערן זהבי לא נמצא בצמרת הגבוהה של המשתכרים בליגה הסינית, שארבעה נמצאים מהם בעשירייה הראשונה בעולם - אוסקר (רביעי בעולם אחרי מסי, ניימאר ואלכסיס סאנצ'ס) מרוויח 21 מיליון דולר בשנה, אסקיאל לאבסי, החלוץ הארגנטיני של חבאיי עם 20 מיליון, האלק מרוויח 17 מיליון והאיטלקי גרציאנו פלה משאנדונג לונג משתכר 15 מיליון דולר בשנה.
גם בגזרת המאמנים בסין משלמים סכומים יפים מאוד. קנבארו מרוויח כ-15 מיליון דולר, מנואל פלגריני מחבאיי ופאביו קאפלו, מאמנה של ג'יאנגסו סונינג, מרוויחים 12 מיליון דולר לעונה. ודרגאן סטויקוביץ', המאמן הסרבי של ערן זהבי, מכניס לחשבון הבנק 10 מיליון דולר בעונה.
השם הגדול ביותר שהצטרף כעת לליגה הסינית הוא כמובן חאבייר מסצ'ראנו, שעזב את ברצלונה לטובת חבאיי תמורת 11 מיליון דולר. הוא ישתף שם פעולה עם חברו לנבחרת ארגנטינה "פוצ'ו" לבאסי, עם הברזילאי הרנאנס וג'רביניו, החלוץ מחוף השנהב. את החבורה המוכשרת הזו מאמן הצ'יליאני מנואל פלגריני, שאימן בעבר את ריאל מדריד ומנצ'סטר סיטי. אתמול נסגרה עיסקת העברתו של אורלנדו סה, חלוץ מכבי ת"א לשעבר, שחתם בהנאן ג'יאנייה, אליה עבר מסטנדרד ליאז'.
אז נכון, הטירוף של השנתיים האחרונות נבלם, אבל סין היא עדיין יעד שקורץ להרבה מאוד שחקנים ומאמנים. כי הכסף שם עדיין גדול מאוד. ויעיד על כך הנציג הישראלי בליגה הסינית.