שתף קטע נבחר

 

סגרו את השער

הם מנסים להביא עוד ועוד אוהדות ליציעים, אבל טיפוח כדורגלניות הרבה פחות מעניין אותם. למה לאף אחד ממועדוני ליגת העל אין קבוצת נשים?

"החזון הוא שמשחק הכדורגל יהיה נגיש לכל ילדה, נערה ואישה בכל מקום ברחבי המדינה ויהווה אמצעי להנחלת ערכים חינוכיים וערכיים, כל זאת תוך כדי יצירת נבחרות מנצחות בזירה הבינלאומית"

מתוך מצגת של ההתאחדות לכדורגל על כדורגל הנשים בישראל

 

חזון זה דבר יפה וחשוב, אבל מספרים הם חזקים לא פחות. וכשבכדורגל הישראלי יש 1,318 קבוצות גברים לעומת 88 קבוצות נשים, קשה להתעלם מהעובדה שלא ממש סופרים כאן את כדורגל הנשים. על אף עלייה הדרגתית אך עקבית במספר השחקניות (556 פעילות ב-2006/7 לעומת 1,327 העונה), כדורגל הנשים בישראל לא מצליח להתרומם.

 

 (איור: ליאו אטלמן) (איור: ליאו אטלמן)
(איור: ליאו אטלמן)

 

יש לכך מספר גורמים, כמו חוסר מודעות ציבורית, תדמית שזקוקה לריענון ותרבות ספורט לא מפותחת. מתחת לרדאר מסתתרת סיבה חשובה לא פחות: העובדה שהמועדונים הגדולים, שנהנים מפופולריות ומושכים בשנים האחרונות יותר ויותר נשים ליציעים, מייחסים חשיבות אפסית לכדורגל נשים.

 

בעולם זה נראה אחרת. לא במקרה רוב המועדונים בליגות המובילות באירופה מחזיקים קבוצות נשים מצליחות. הם מבינים שהישגיות בקרב הנשים חשובה לא פחות מזו של הגברים, ויכולה לחזק עוד יותר את כוחם. אם ברצלונה ופריז סן ז'רמן עושות זאת, אין סיבה שזה לא יקרה גם במכבי ת"א ובהפועל באר שבע.

 

זה נכון במיוחד כשהצד הנשי של הענף זקוק לדחיפה. הרי הידע המקצועי נמצא אצל המועדונים הגדולים. לחלק לא מבוטל מקבוצות ליגת העל יש צוותי אימון בכל שכבות הגיל ובעיקר הרבה ניסיון. ועוד לא דיברנו על מאגר אוהדים עצום שממנו אפשר לגייס שחקניות פוטנציאליות. אם מועדונים גדולים כמו מכבי חיפה, למשל, היו מעבירים כמה אחוזים מהתקציבים שלהם ומקימים קבוצות נשים, אולי היה כאן בסיס לשינוי.

 

מצעד התירוצים

בינתיים זה ממש לא קורה. בליגת העל אפשר למצוא כיום קבוצות כמו מ.כ רמה"ש, מ.ס קריית גת, מכבי כישרונות חדרה, אס"א ת"א, מכבי חולון, האקדמיה לכדורגל בנות, בנות נתניה. אפילו הפועל רעננה והפועל באר שבע (לאומית) אינן קשורות למועדוני הגברים בעלי אותו שם. התקציבים ברצפה, וכך גם התעניינות הקהל והתמיכה מצד ספונסרים.

 

אס"א ת"א. "כדורגל הנשים בישראל אינו מוגדר כמקצועני" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אס"א ת"א. "כדורגל הנשים בישראל אינו מוגדר כמקצועני"(צילום: אורן אהרוני)

 

פנינו למועדוני הגברים בליגת העל ושאלנו מדוע אינם מפעילים קבוצות נשים. חלקם התחמקו, אחרים גילגלו אחריות לאחרים. במכבי ת"א, למשל, דווקא פתחו לאחרונה פרויקט נערות, אבל לא עשו הרבה מעבר לכך. הם בעיקר מפנים את האצבע המאשימה לעבר ההתאחדות.

 

"אנו מחזקים את הקשר עם נערות המעוניינות לשחק כדורגל ולכן התחלנו פרויקט שבמסגרתו קבוצה של כ-20 ילדות מתאמנות במתחם קריית שלום", אמרו במועדון הצהוב. "כדורגל הנשים בישראל אינו מוגדר כענף מקצועני אלא חובבני. עד שההתאחדות לכדורגל בישראל לא תשנה את החוקים ותתאים אותם לסטנדרט העולמי, לא ניתן יד לפעילות בה העברת שחקניות מתנהלת כסחר עבדים".

 

במכבי חיפה דווקא הקימו קבוצת נשים לפני 20 שנה, כשליגת העל יצאה לדרך. היא זכתה בשתי אליפויות ובשלושה גביעים בחמש שנים, ואז התפרקה. "לצערנו לא היה מנוס", אומרים במועדון, "הליגה לא הייתה מספיק מקצוענית, ולא מעט קבוצות הוקמו במטרה לנצל את המענקים או התקציבים, ולא מתוך כוונה כנה לקדם את הענף". בחיפה סיפרו כי "בשנתיים האחרונות נפתחו במחלקת הנוער קבוצות לבנות, אך לצערנו ההיענות הייתה דלה (פחות מחמש בנות) וגם תוכנית זו הסתיימה".

 

כץ ושחר. "ההיענות הייתה דלה" (צילומים: ראובן כהן וראובן שוורץ) (צילומים: ראובן כהן וראובן שוורץ)
כץ ושחר. "ההיענות הייתה דלה"(צילומים: ראובן כהן וראובן שוורץ)

 

אפילו מהפועל באר שבע, מועדון שבראשו עומדת אישה, לא הגיעה הבשורה. "ברצוננו להרחיב את הפעילות בכדורגל גם לבנות, אבל אנחנו נתקלים בבעיית תשתיות", נמסר מהאלופה. גם במ.ס אשדוד הפילו את העניין על נושא התשתיות ("האפשרות נפלה בגלל מצוקה קשה של מתקנים"). בבית"ר ירושלים אפילו לא טרחו להסביר מדוע אין להם קבוצת נשים פעילה. מכבי נתניה בלטה מעט לטובה לאור התמיכה שהיא מעניקה לקבוצת בנות נתניה.

 

כסף, זה שם המשחק

"הבעיה היא כסף", אומרת סילבי ז'אן, הכדורגלנית הישראלית הטובה בכל הזמנים. "אף מועדון גדול מהגברים לא ירצה להקים קבוצת נשים, כי הראש עסקי. אם הם לא רואים שהעניין ישתלם להם כספית הם לא יעשו את זה. לכן זה המצב. זה עצוב".

 

ז'אן מבינה היטב את החשיבות בגיוס המועדונים הגדולים, ונזכרת בימים שבהם שיחקה בהפועל ת"א, כשזו הפעילה קבוצת נשים מצליחה בשנים הראשונות של ליגת העל (גם היא הספיקה להתפרק מזמן). אם יש לא מעט אוהדים שתומכים במועדון שלהם גם בענפי ספורט כמו כדורעף וכדוריד, אפשר לרתום את האהדה שלהם למועדון ולסמל וליצור חוויית צפייה גם בכדורגל הנשים. "היה לנו את זה אז בהפועל ת"א", אומרת ז'אן. "המשחק שלנו היה מתחיל לפני המשחק של הגברים, אז האוהדים היו מגיעים לפני כדי לראות אותנו".

 

ז'אן. "הבעיה היא כסף" (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
ז'אן. "הבעיה היא כסף"(צילום: פרטי)

 

בהתאחדות עובדים על העלאת המודעות בקרב צעירות, אך עדיין לא עושים את הצעד המתבקש: לחייב את מועדוני הגברים בליגת העל להפעיל גם קבוצות נשים, כפי שהם נדרשים להחזיק מחלקות נוער. ולראייה, כשחובה להפעיל מחלקות נוער, יש 441 קבוצות נערים בישראל. וכמה קבוצות נערות יש בארץ? 20 בלבד. זה אומר הכל.

 

לדברי מנהלת אגף כדורגל נשים בהתאחדות ורכזת "אתנה", שרון זאבי, נעשו בעבר ניסיונות לחייב את המועדונים להקים גם קבוצות נשים, אך "יש בעיות של מתקנים ותקציבים. מהלך כזה צריך להיות בשיתוף פעולה ומתוך רצון אמיתי של קבוצות ליגת העל והלאומית להרחיב את מחלקות הנוער והנשים שלהן. הפועל קטמון היא דוגמה נהדרת. בשנים האחרונות יש שינוי לטובה: הפועל ת"א ומכבי ת"א פתחו בית ספר לכדורגל נשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
אס"א תל אביב
צילום: אורן אהרוני
מומלצים