שתף קטע נבחר
הוסף כתבה

איך זוכים גם באליפות וגם בצ'מפיונס?

כדי לעבור בהצלחה את שני המפעלים, גם הקבוצות הגדולות ביותר זקוקות לחיבור של מרכיבים רבים - בהם מאמן טוב, שחקנים עם יכולת מנהיגות והרבה מזל

ליגת האלופות סידרה לנו השנה שלב רבע גמר מפתיע ביותר, וההדחות המוקדמות של אלופות מקומיות חזקות כדוגמת ברצלונה (שכבר מבטיחה את התואר) ומנצ'סטר סיטי זרקו את עולם הכדורגל לחשוב ולהתחבט בשאלה אחת: האם היכולת להתבלט בליגת האלופות וללכת עד הסוף בבמה הגדולה באירופה דורשת ויתורים כואבים על האליפויות המקומיות? האם דאבל שכולל גם אליפות מקומית וגם גביע בעל אוזניים גדולות הוא הישג כמעט בלתי אפשרי? כיצד, אם כן, הצליחו קבוצות מסוימות לזכות בכל זאת בשני התארים החשובים יחד?

 

בשבוע שעבר קרו מספר אירועים סנסציוניים, נפל דבר בעולם הכדורגל. רומא, שנאבקת עם לאציו על המקום השלישי בסריה א', חזרה מפיגור 4:1 לניצחון אדיר באולימפיקו על ברצלונה של מסי, בעונתו האחרונה ככל הנראה של אנדרס אינייסטה האגדי במועדון הקטלאני. ליברפול, שנאבקת גם היא עם טוטנהאם על המקום השלישי בפרמייר-ליג, הדיחה את מנצ'סטר סיטי מהאלופות בתוצאת הסיכום 1:5. סיטי של פפ הייתה מתחילת העונה אחת הקבוצות החזקות והמבטיחות באירופה, וברצלונה של ארנסטו ואלוורדה הייתה ללא הפסד ליגה או צ'מפיונס עד אותו 3:0 נגד רומא. שתי המודחות המאוכזבות נראו כמו פייבוריטיות בטוחות לקחת את ליגת האלופות. ההדחה של שתיהן ודמותן של המעפילות שהדיחו אותן, מרמזות על הבדלים מהותיים בין הליגות המקומיות לליגת האלופות.

 

דניאלה דה רוסי ואלסנדרו פלורנצי חוגגים (צילום: getty images)
רומא מעיפה את ברצלונה(צילום: getty images)

 

לעומת בארסה וסיטי, ריאל מדריד נראתה נורא בחלק הראשון של העונה. אף אחד לא האמין שתאבד את הסיכוי לאליפות עוד לפני שמינית הגמר בצ'מפיונס, וכאשר הגרילה את פריז סן ז'רמן הדורסנית של ניימאר וחבריו, רבים מיהרו לקבוע שהעונה של ריאל גמורה. רונאלדו כבש ארבעה שערי ליגה עד אז, ונדמה היה שהגיל מתחיל לתת אותותיו. כולם חוו ירידה חדה ביכולת, והשובע מהזכייה השנייה ברצף אשתקד לא איפשר לזידאן לחלץ את העגלה מהבוץ. בהמשך, רונאלדו הראה שהוא כמו יין שמשביח עם השנים, ריאל חזרה להיות אותה קבוצת מאני טיים שמבקיעה ללא הרף בתזמונים הנכונים, וכעת היא כבר מסומנת בעיני רבים כזו שתניף בפעם השלישית ברצף את גביע אירופה.

 

הפער בין המפעלים הודגש כמה פעמים בשנים האחרונות: מחד, באיירן מינכן של פפ גווארדיולה שקרסה בחצי הגמר שלוש פעמים ברצף אחרי אליפות קלילה ומוקדמת, והנשירה המהירה של נאפולי הנפלאה של סארי משלב הבתים, ומאידך, לסטר שהעדיפה להתמקד בהעפלה לרבע גמר הצ'מפיונס אחרי האליפות הסנסציונית ב-2016, וכאמור ליברפול וריאל מדריד העונה, שההישגיות באירופה עלתה מבחינתן על האליפות המקומית. קבוצות שהצליחו להביא את שני התארים אל חיקן מאז שנת אלפיים הן ריאל מדריד אשתקד, ברצלונה בשנים 2006, 2009, 2011 ו-2015, באיירן מינכן ב-2001 וב-2013, ואינטר, מנצ'סטר יונייטד ופורטו בעשור הקודם. לשלל הקבוצות הללו אין מכנה משותף אחד, אך כולן נדרשו למספר גורמים, נדרשו להן יכולות מסוימות, חלקן במינונים שונים ובתזמונים מדויקים.

 

אז מה נדרש לזכייה באליפות או בליגת האלופות? ומה ההבדל בנדרש לשני המפעלים?  

תרבות ומסורת - בכדי לזכות באחד משני התארים קבוצה צריכה מסורת. תרבות המועדון היא סיפור חשוב במירוץ לאליפות ולסטר היא איננה דוגמה שיש בה ללמד על הכלל (לעיתים הספורט איננו ניתן לחיזוי). הסמל עבורו משחקים השחקנים, ההיסטוריה עליה הם נשענים והמסורת של משפחות וקהילות אוהדים מימים עברו מהוות נדבך חשוב במרוץ הארוך של הקבוצה, של המועדון. בליגת האלופות, חשיבות המסורת גדולה אף יותר. מועדוני-על עם רקע במפעל יוצרים אווירה חשובה בקרב השחקנים על כר הדשא. במילים של רינוס מיכלס: "המסורת מאפשרת לקבוצה ברגע הנכון להתאחד בשם ההיסטוריה ולהפוך את הבלתי אפשרי למציאות".

 

פפ גווארדיולה (צילום: רויטרס)
פפ גווארדיולה(צילום: רויטרס)

 

עמדת המאמן – למאמן חשיבות מכרעת בכל אחד מהמפעלים. בין המאמנים שעשו זאת בשני המפעלים בעשור האחרון נמצאים פרגוסון, גווארדיולה בברצלונה ויופ היינקס. למאמן בליגה נדרשות חדשנות טקטית ויכולת התאמה לסיטואציות שונות במשך העונה, יכולות תגובה למקרים כמו פציעות, שינויים בסגל בינואר ועוד. בליגת האלופות, לעומת זאת, נדרש מאמן קר רוח בעל שפה פשוטה בתקשורת עם שחקניו. אלכס פרגוסון נשאל בעבר על תפקיד המאמן בגביע אירופה. "המאמן צריך שפה משותפת עם השחקנים, עליו להיות מובן ולשחק מהלכים שהשחקנים תירגלו". על המאמן לתת שקט לקבוצה שלו, כדי לאפשר לה לשחק את הכדורגל שלה בשלבי הנוקאאוט. מאמן שינסה חידושים ויוזמות חדשות במשחקי נוקאאוט ימצא עצמו, לרוב, מחוץ לטורניר.

 

משבר – קבוצות תמיד חוות משברים, אך התזמון של המשברים ואורכם עשוי להיות גורלי. משבר קטן באמצע העונה יכול לשנות את דפוסי המחשבה של השחקנים ולגרום להם להשתפר. משבר גדול מדי יכול לעלות באיבוד אליפות, ומשבר בתזמון לא טוב ברגעי ההכרעה יכול לסיים עונה אירופית. ברצלונה ומנצ'סטר סיטי חוו עונות קסומות ללא אף משבר, אך ברגע האמת, שלב רבע הגמר האירופי, הגיע משבר גדול של עייפות ותשישות, של מנטליות חלשה, שסיים עבורן את הדרך.

 

מזל – קרלו אנצ'לוטי שהביא לריאל מדריד אליפות אירופה עשירית במספר אחרי בצורת ארוכה של 12 שנים אמר לאחר הזכייה: "ליגת האלופות היא הבמה הכי גדולה וכדי לנצח אתה חייב מזל". קבוצה טובה ככל שתהיה, זקוקה לשערים בתוספת הזמן, לטעויות של היריבה שיאפשרו לה לכבוש ברגעים המתאימים, לרשלנות או חוסר ריכוז של התקפת היריבה כדי לא לספוג. גם בליגה ישנה השפעה מכרעת למזל ונקודות ליגה רבות מגיעות מניצחונות של הרגע האחרון, אבל כמובן שההשפעה של מזל במשחקי נוקאאוט גדולה פי כמה.

 

קרלו אנצ'לוטי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קרלו אנצ'לוטי(צילום: gettyimages)

 

שחקני על – בכדי לזכות בטורנירים גדולים ולקחת תארים נדרשים שחקנים גדולים. מסי או רונאלדו הם כמובן הדוגמה החיה לכך, אך גם לאינטר נדרש החלוץ הארגנטינאי דייגו מיליטו, לפורטו נדרש דקו, ואצל באיירן עשו זאת השוער אוליבר קאן ואחרי 12 שנים רובן ומולר. לכוכבים ישנה אחריות רבה ויכולת ההשפעה שלהם על המשחק מכרעת. לאליפות בליגה, צריכה הקבוצה כוכב יציב שמשפיע בצורה שבועית על משחקי הקבוצה. גם אם לא יתעלה במשחקים מסוימים תוכל הקבוצה לזכות בתואר.

 

מנהיגות על הדשא – מלבד התפקיד של מאמן, יש צורך בשחקן מתוך הסגל שייתן מוטיבציה לשאר השחקנים, יפתח בהם רעב להצלחה ויוביל אותם אל הישגים. הוא צריך לשקף את החיבור אל מסורת המועדון ואל האוהדים, והוא צריך ליצור תלכיד טוב בחדרי ההלבשה. עליו גם להיות מחובר למאמן ולדעת להעביר את ההנחיות הטקטיות של המאמן אל השחקנים על המגרש בזמן אמת. ראמוס, פויול או דה רוסי.

 

ראוי לציין כי הפער בין ליגות מקומיות שונות הוא גם כן משמעותי, ואין ספק שקבוצות כמו באיירן מינכן ופריז סן ז'רמן יוכלו גם ללא תיעדוף וללא כלל המרכיבים הנדרשים לזכות בדאבל המרכזי, בשונה מקבוצות שמתחרות בפרמייר-ליג הקשה והעמוסה או לה ליגה החזקה. חצי הגמר יכלול שלוש קבוצות שלא יהיו אלופות בליגה, ואחת שכבר אלופה מוקדם, אולי מוקדם מדי. ב-26 למאי ואולי כבר בראשון למאי נדע האם זו קבוצה שיש לה את מה שנדרש לאליפות וגם לצ'מפיונס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים