שתף קטע נבחר

 

עשרת אירועי הספורט המשפיעים בתולדות המדינה

ניסינו לאסוף את האירועים המרכזיים שעיצבו את פני הספורט הישראלי לאורך 70 שנות עצמאותה של ישראל: תשעה הישגים ספורטיביים חסרי תקדים ואסון לאומי אחד נורא

ב-70 שנה, או 840 חודשים, קורים הרבה דברים מדהימים. כך גם בספורט הישראלי. לכן ניסינו לדרג את עשרת האירועים המשפיעים ביותר שקרו בו. לרוע המזל, האירוע הכי מתוקשר, היסטורי ומשפיע - היה אירוע מתועב. רצח י"א הספורטאים באולימפיאדת מינכן 1972.

 

הספורטאים הגדולים בתולדות ישראל - פרויקט מיוחד

 

העיקרון המרכזי היה שימוש בודד בכל קטגוריה - עם עדיפות להישג הראשון כרונולוגית. למשל, חמש אליפויות אירופה האחרונות של מכבי תל אביב הן למעשה נספח לאליפות הראשונה הבלתי נשכחת ב-1977 בבלגרד. כך גם הניצחון המזהיר על צסק"א מוסקבה, שהיה חלק מאותה עונה. מסיבה דומה לא נכנסו מדליות הארד האולימפיות של אריק זאבי, מיכאל קולגנוב, שחר צוברי וירדן ג'רבי, שהגיעו לאחר הראשונה. וישנן דוגמאות נוספות רבות - ניצחון נבחרת הטניס מול צ'כסלובקיה ב-1987, והקמפיין המצוין של מכבי לחיפה בליגת האלופות ב-2003. גם הישגים אישיים של ישראלים בחו"ל לא נכנסו - מרשימים ככל שיהיו: דייויד בלאט בקליבלנד, נבחרת רוסיה ודרושפאקה, אברם גרנט בצ'לסי וכו'.

 

  

1. רצח הי"א - אולימפיאדת מינכן 1972

האירוע החשוב ביותר ב-70 שנות ספורט ישראלי היה הדבר הכי רחוק מספורט: רצח י"א הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן 1972. זו היתה אחת הטרגדיות הגדולות בתולדות הספורט הבינלאומי, לא רק הישראלי. הטבח האכזרי פער פצע בלתי ניתן לריפוי במפעל הספורט הגדול בעולם. מחבלים מארגון "ספטמבר השחור", שדרשו שחרור של מאות מחבלים מבתי הכלא בישראל, חדרו בקלות אל הכפר האולימפי דרך גדר הרשת בסמוך לבניין הישראלי, שנשמר ברשלנות וגררה את האולימפיאדה למחוזות אפלים. 11 חברי המשלחת נרצחו, תחילה בבניין עצמו ובהמשך בנמל התעופה במינכן בעת ניסיון חילוץ של הנותרים.

 

הוועד האולימפי, בצעד מחפיר הפסיק את המשחקים ל-24 שעות בלבד וחידש אותם בטענה ש"ההצגה חייבת להימשך". לא רק עולם הספורט הושפע מהאירוע, אלא גם מלחמות הביון וההיערכות הביטחונית לכל תרחיש אפשרי באירועים המוניים השתנו מאז. רצח הי"א היווה מהלומת אגרוף ונוק-אאוט לרוח הספורט שהשלכותיו לא יישכחו לעולם.

 

2. נבחרת ישראל מעפילה למונדיאל 1970

48 שנים חלפו מאז. יש מי שנולדו באותה שנה והם היום סבים לנכדים, אבל זה עדיין הדבר היוקרתי ביותר שהכדורגל הישראלי הצליח להשיג. היה זה דור יוצא דופן.

 

אוסטרליה הייתה כבר אז מוקש וישראל ירקה מולה דם בדרך להבטחת הכרטיס למקסיקו. מוטל'ה שפיגלר, שהבקיע את השער הקובע במוקדמות באוסטרליה, ואת היחיד בטורניר הגמר עצמו מול שוודיה (1:1), הוביל נבחרת גאה שסיימה את הטורניר עצמו עם שתי נקודות. הנקודה השנייה הושגה בתיקו 0:0 מול איטליה, שסיימה כסגנית אלופת העולם אחרי שהפסידה לברזיל של פלה. הגיע הזמן לשחזור.

 

צפו: נשיא המדינה פוגש את כוכב מקסיקו 70

צפו: נשיא המדינה פוגש את כוכב מקסיקו 70

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

3. מדליית כסף ליעל ארד - ברצלונה 1992

בדיוק 40 שנה מכניסת ישראל למשחקים האולימפיים בהלסינקי 1952, נפרצה תקרת הזכוכית. יעל ארד, ג'ודוקאית במשקל עד 61 ק"ג, הפכה בברצלונה 1992 לישראלית הראשונה על פודיום אולימפי. ארד סיימה במקום השני לאחר החלטה שנויה במחלוקת של השופטים. הישראלית והצרפתייה קתרין פלורי סיימו ללא נקודות, אך השופטים העניקו את הזהב לפלורי. ארד הגיעה לגמר לאחר ניצחון על אלופת העולם הגרמנייה, הבלתי מנוצחת באותה תקופה, פראוקה אייקוף.

 

24 שעות בלבד לאחר מכן, כנראה בהשראת ההישג של ארד, הפתיע אורן סמדג'ה במדליית ארד לא צפויה, לאחר שחיסל 5 יריבים באיפונים מהירים - תוך זמן מצטבר של 5:45 דקות. ה-30 וה-31 ביולי 1992 בברצלונה נכנסו למיתולוגיית הספורט הישראלי.

 

1 ()
יעל ארד. הישג ענק

 

4. מדליית זהב לגל פרידמן - אתונה 2004

תריסר שנים אחרי ארד וסמדג'ה, נציג ישראלי ראשון נגע בזהב. בשיוט האחרון בדגם "מיסטרל" שחלף מאז מן העולם, ב-25 באוגוסט, סיים יליד כרכור במקום השני והראשון בסיכום הכללי. פרידמן, שזכה בארד באטלנטה 1996, קבע בכך תקדים נוסף שלא שוחזר עד היום: ספורטאי בעל שתי מדליות אולימפיות. ארבע שנים לאחר שהפסיד לעמית ענבר במבחנים לאולימפיאדת סידני 2000, חזר פרידמן בגדול ונתן הופעה מושלמת.

 

בקרב מול היווני המקומי המנוסה ניקוס קקלמאקיס והברזילאי ריקרדו סנטוס, הוכיח השייט כי גם ישראלים יכולים להגיע הכי רחוק שאפשר. שמונה שנים אחרי שראה את היווני זוכה בזהב באטלנטה, ביצע את המהפך המוזהב.

 

1 ()
פרידמן והזהב

 

5. מקום שני באירופה בכדורסל - איטליה 1979

מה גדול יותר: זכיית נבחרת ישראל במדליית הכסף באליפות אירופה, או הנפת גביע אירופה בידי קפטן מכבי ת"א טל ברודי בבלגרד 1977? גם מיקי ברקוביץ', כוכב שני ההישגים, השחקן המצטיין ומלך הסלים באליפות, כנראה יתקשה לומר. אנחנו בחרנו בנבחרת, מכיוון שמדובר בהישג מאה אחוז ישראלי.

 

ואלה שמות: אריק מנקין, שוקי שוורץ, מוטי ארואסטי, לו סילבר (שהכריז מראש כי ישראל תזכה בכסף), מיקי ברקוביץ, אביגדור מוסקוביץ', סטיב קפלן, שי שרף, פיני חוזז ובועז (בוזי) ינאי, נכנסו להיסטוריה. הכדורסל המזרח אירופי היה באותה תקופה במיטבו, עם נבחרות ענק שחדלו להתקיים אחרי נפילת חומת ברלין ב-1989: ברית המועצות, צ'כוסלובקיה ויוגוסלביה. בשלב הראשון ישראל ניצחה את פולין והפסידה לאיטליה המארחת. מעטים האמינו כי ישראל תחלוף על פני יוגוסלביה, אלופת העולם הנהדרת, אך השחקנים של רלף קליין, נלחמו ותוגמלו בסל ניצחון של ברקוביץ' ממסירה של מוסקוביץ'.

 

 

 (מתוך ארכיון ידיעות אחרונות) (מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)
(מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)

 

93:94 על צ'כוסלובקיה לאחר הארכה ונס נוסף בדמות ניצחון של ברית-המועצות, שכבר הבטיחה מקומה בגמר, על איטליה המארחת. 12 אלף איטלקים השתוללו ביציעים, אך ברית-המועצות לא עשתה הנחות וניצחה 84:90. הישראלים כססו ציפורניים ביציע, ורלף קליין לא עמד במתח והעדיף ללכת לראות סרט.

כמו שחקניו, הוא היה מאושר כאשר שמע את התוצאה הסופית. מאמן ברית המועצות, היהודי אלכסנדר גומולסקי, התקשר לאחר המשחק לקליין ואמר לו: "אני כידוע אוהד של מדינת ישראל. הבטחנו שנילחם עבורכם, כי שיחקתם טוב והגיע לכם לעלות - וקיימנו".

 

הגמר, שהיה חד-צדדי כצפוי (76:98 לברית-מועצות), לא גרע מגודל ההישג. "מי יודע מתי ישראל תגיע שוב למקום השני באליפות אירופה", אמר בסיום מוטי ארואסטי, וצדק. אנחנו עדיין מחכים.

 

6. גביע אירופה בכדורסל של מכבי תל אביב - בלגרד 1977

1977 הייתה אחת השנים המשפיעות ביותר ב-70 שנות המדינה. ב-7 באפריל באולם "פיוניר" בבלגרד, הניף קפטן מכבי ת"א, טל ברודי, את גביע אירופה לאלופות הראשון של קבוצה ישראלית. בארץ, יצחק רבין נאלץ להמתין לסיום שידור המשחק מול וארזה האיטלקית בתחנה היחידה שהופעלה אז בארץ, לפני שיצא בהודעה על הסרת מועמדותו מראשות מפלגת העבודה בעקבות חשיפת חשבון הדולרים הקטן, אך הבלתי חוקי של אשתו בארה"ב.

 

ארבעת המטוסים שהביאו את אוהדי מכבי ת"א לבלגרד היו הראשונים אי פעם מישראל שהורשו לנחות ביוגוסלביה הקומוניסטית. המסע המזהיר, שכלל ניצחון פנטסטי 79:91 בעיירה וירטון בבלגיה על צסק"א מוסקבה הענקית (בעלת ארבעה גביעי אירופה באותו הזמן), לא יכול היה להסתיים בלי הגביע הנכסף. הצהובים של רלף קליין ניצחו את וארזה 77:78 דרמטי, ומאז בכל פעם שמושגת התוצאה הזו עולה בזיכרון המשחק ההיסטורי. בניגוד למציאות הנוכחית, שלושה ילידי הארץ כיכבו בזכייה: מיקי ברקוביץ', מוטי ארואסטי ושוקי שוורץ. טל ברודי, שעלה מארה"ב ונתן תרומה אדירה לקידום הכדורסל בארץ, סיפק את הניסיון והתבונה. ג'ים בוטרייט, לו סילבר ואולסי פרי הענק היו חלק חשוב בקבוצה החזקה.

 

ברקוביץ'. הכוכב הגדול (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
ברקוביץ'. הכוכב הגדול(צילום: יוסי רוט)

 

 

7. אסתר רוט-שחמורוב, גמר אולימפי - מונטריאול 1976

אסתר רוט שחמורוב יכולה היתה לזכות במדליה האולימפית הראשונה, זאת גם יכולה הייתה להיות מדליה של נקמה, ארבע שנים אחרי רצח הי"א, וביניהם מאמנה ומי שבנה אותה, עמיצור שפירא.

 

אי אפשר להעניק ניקוד על אפשרויות היפותטיות לכן נציין את ההישגים הממשיים שלה: הישראלית הראשונה בגמר אולימפי באתלטיקה, ריצת הגמר ב-100 משוכות לנשים במונטריאול 1976, שבו סיימה אמנם במקום השישי, אך הייתה הראשונה בין רצות העולם המערבי, כולל ארצות הברית. כל החמש שהקדימו אותה - מדליסטית הזהב יוהאנה שאלר (מזרח גרמניה), טטיאנה אניסימובה ונטליה לבדייבה בעלות הכסף והארד מברית-המועצות, המזרח גרמנית גודרון ברנד והפולנייה גרז'ינה ראבשטיין, היו מהגוש המזרחי. כיום, ישנן עדויות חותכות למדי על כך שהן השתמשו בסמים ממריצים.

 

אחד ויחידה. אסתר רוט שחמורוב (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אחד ויחידה. אסתר רוט שחמורוב(צילום: ראובן שוורץ)

 

עבור רבים, גם בעולם, אסתר, שקמה מהטרגדיה הגדולה במינכן, הייתה המנצחת האמיתית. עוד קודם לכן, רוט-שחמורוב החמיצה ב-4 אלפיות השניה (!) את גמר ריצת ה-100 מטר היוקרתית במינכן כשנכנעה בפוטו-פיניש לאמריקנית ברברה פרל, שקבעה זמן זהה, 11.49 ש', ועלתה לגמר הגדול. רוט שחמורוב זכתה גם בשבע מדליות זהב במשחקי אסיה ובאליפות אסיה באתלטיקה. אתלטית ישראלית חסרת תקדים ובלתי ניתנת לשחזור.

 

8. נבחרת ישראל ברבע הגמר האולימפי - מונטריאול 1976

נכון, נבחרת ישראלית קודמת בכדורגל הייתה קרובה למדליה באולימפיאדת מקסיקו 1968. אבל היא הייתה השלד של הסגל המופלא למונדיאל 1970. הנבחרת הבאה למונטריאול, בהדרכת דוביד שווייצר, שהקדימה את יפן ודרום קוריאה במשחקי ההעפלה, סיימה במשחקים עצמם בתיקו 0:0 עם גואטמלה, ב-2:2 מול מקסיקו (ירון עוז ויצחק שום), ואז הגיע המשחק האחרון והקובע מול צרפת.

 

בארץ לא שידרו אז ישירות משחקי נבחרת בשבת, אך צו על תנאי בערכאה המשפטית התיר שידור. ויקי פרץ כבש לישראל, בחור בשם מישל פלאטיני הבקיע עבור צרפת 1:1. ישראל העפילה לרבע הגמר עם שלוש תוצאות תיקו, שם פגשה את ברזיל והפסידה לה 4:1, שוב עם שער של פרץ. זו הייתה ההופעה האחרונה של הנבחרת בטורניר האולימפי.

 

9. ישראל בחצי גמר גביע דייוויס - 2009

22 שנה אחרי הניצחון המזהיר של נבחרת הטניס על צ'כוסלובקיה החזקה ב-1987 (עמוס מנסדורף ושלמה גליקשטיין), שהביא אותה לרבע גמר גביע דייוויס, נבחרת ישראל הגיעה לעוד שיא. עונה מזהירה של דודי סלע והראל לוי הובילה להדחת אריות כמו שוודיה ורוסיה בדרך לחצי הגמר.

 

תחילה גברו השניים על שוודיה במאלמו 2:3. סלע ניצח את תומאס יוהנסון, אחרי שהשוודי זכה באליפות אוסטרליה ודורג בעשירייה הראשונה בעולם, והשלים צמד בניצחון על ויניסגוורה הבלתי מדורג. גם לוי גבר על ויניסגוורה, כשכל שלושת הניצחונות הושגו לאחר חמש מערכות. אנדי רם ואמיר חדד הפסידו בזוגות, אך הדבר לא מנע עלייה לרבע הגמר.

 

דודי סלע נבחרת ישראל טניס גביע דייויס צ'כיה (צילום: Pavel Lebeda/Ceska sportovni)
דודי סלע. הציג יכולת שיא(צילום: Pavel Lebeda/Ceska sportovni)

 

בשלב הבא היכתה ישראל ביד אליהו את רוסיה 1:4. ביחידים, לוי וסלע ניצחו את איגור אנדרייב ומיכאל יוז'ני בהתאמה, והצמד אנדיוני ניצח בזוגות את מראט סאפין ואיגור קונצין. ישראל, שמצאה עצמה לראשונה אי פעם בין ארבע הבכירות בעולם, הודחה בחצי הגמר מול ספרד - 4:1.

 

10. אלכס אברבוך, זהב באליפות אירופה - מינכן 2002

שלוש שנים לאחר עלייתו ארצה התייצב הקופץ במוט לאליפות אירופה במינכן, בדיוק 30 שנה אחרי רצח הי"א, ובמרחק קילומטר אחד מבניין המשלחת הישראלית הארור ההוא. "החתול", שהתייצב לתחרות הגמר עם תוצאת עונה בינונית יחסית, 5.72 מטר, בעיקר בשל פציעות, התעלה ברגע הנכון וניתר ל-5.85.

 

אסתר רוט שחמורוב, שצורפה למשלחת כאורחת הכבוד, ראתה את אברבוך מסתכל ממרום הפודיום על שני יריבים גרמנים בדוכנים מספר 2 ו-3. כך התחילו ארבע שנות שלטון אירופי של אברבוך, עם זהב שני בגטבורג 2006, הפך לקופץ המוט השלישי בהיסטוריה שזכה פעמיים ברציפות בתואר היבשתי.

 

אברבוך. אגדה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אברבוך. אגדה(צילום: אורן אהרוני)

 

המשחק הנצפה ביותר בתולדות המדינה

מאחר וב-1956 עדיין לא היו האמצעים הטכניים לנקוב במספר הצופים, אין אומדן קהל

מדויק למשחק הזה. בכל זאת, ההיסטוריונים מסכימים ביניהם שהמשחק הכי נצפה בישראל היה זה מול ברית-המועצות בטורניר הקדם אולימפי ב-1956 באצטדיון ר"ג.

 

המאופקות שבהערכות גורסות כי במשחק נכחו 60,000 איש, יש שסבורים שמספר הצופים חצה את רף ה-70,000. ברית-המועצות הייתה אז אימפריית כדורגל, תחת משטר שמנע את יציאת מיליוני היהודים שהתגוררו בה. ישראל הפסידה 2:1, אך זכור מכל הוא השער היחיד של נחום סטלמך, "ראש הזהב", שהשווה ל-1:1 זמני מרגש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבחרת ישראל בכדורגל, גל פרידמן ומיקי ברקוביץ
מומלצים