בראד פיק: האיש שמאחורי ההצלחה של אשדוד
עם שמונה ניצחונות רצופים, כדורסל מהנה ושילוב נפלא בין אמריקאים לישראלים, הפך בראד גרינברג את מכבי אשדוד ללהיט החם של הליגה - ופתאום בעיר לא חוששים לדבר על אליפות
אם תערכו סקר בקרב שופטי ליגת העל בכדורסל בנושא "מיהו המאמן המעצבן בליגה", בראד גרינברג ממכבי אשדוד יזכה בתואר המפוקפק בוודאות. אין כמעט מחזור שבו היהודי-אמריקאי בן ה-64 לא סופג עבירה טכנית על הצקה בלתי פוסקת לאנשים עם המשרוקיות. אבל זהו אולי גם סוד הקסם של האיש שהפך את אשדוד להפתעת העונה.
נגד כל הסיכויים ועם תקציב של 5.5 מיליון שקל בלבד, הדולפינים מובילים את ליגת העל אחרי שמונה ניצחונות רצופים. כשמסתכלים על סגל הישראלים בקבוצה, עם שמות כמו נתנאל ארצי, גיל אמיתי, נמרוד לוי ומתאזרחים ששיחקו במקרה הטוב בליגה השנייה במכללות, ההישג נראה אפילו הזוי.
אז איך גרינברג וצוותו עושים זאת? קודם כל בעזרת הגנה חזקה ובלתי מתפשרת. אשדוד היא אחת מארבע הקבוצות היחידות בליגה שסופגות פחות מ-80 נקודות למשחק (79.6). היא מבצעת 20.8 עבירות בממוצע (מקום שני בליגה), ונחשבת לקבוצה הביתית ביותר (שלושה הפסדים בלבד לעומת עשרה ניצחונות).
אולם הקריה הפך לסוג של מבצר, למרות שהקהל המקומי לא מגיע בהמוניו. על פי נתוני המינהלת, ממוצע של 845 צופים בלבד פוקדים את משחקי הבית. אחרי שמונה עונות רצופות בליגת העל, לא הצליחה הקבוצה למלא את האולם בן 2,200 המקומות, גם לא במשחקים נגד מכבי ת"א (1,600 צופים) והפועל ירושלים (1,100).
מסרים בפייסבוק
מכבי אשדוד היא לא מקום קל לעבוד בו. תשאלו את צביקה שרף ומאיר טפירו, שנפרדו מהקבוצה בטונים צורמים. ההתחלה תמיד נראית קוסמת, אבל משהו ביחסים בין המאמן להנהלה עולה על שרטון לקראת סיום העונה. עם גרינברג, היחסים התפתחו לכיוון אחר לגמרי.
הוא לא היה הבחירה הראשונה. בקיץ, הנהלת אשדוד דיברה עם רמי הדר, שרון דרוקר ושרון אברהמי, ואפשר לומר שגרינברג היה האופציה הרביעית. בניגוד למאמנים ישראלים שהיו נפגעים מכך, ואולי מוותרים על הג'וב, את גרינברג זה לא עניין. הוא רק חיכה להזדמנות לשוב לישראל אחרי שנתיים נהדרות במכבי חיפה (אליפות) והפועל ירושלים (רבע גמר היורוקאפ).
המנטליות והפשטות של גרינברג, שמרבה לדבר בקלישאות במסיבות עיתונאים ובאימונים, קונות את שחקניו. חשוב לציין שהוא בנה קבוצה אמריקאית לכל דבר, עם רוב של זרים (ארבעה אמריקאים ושלושה מתאזרחים), כך שהרבה יותר קל לו ליישם את פילוסופיית המשחק שאימץ. מצד שני, הוא כן הציב לעצמו מטרה לקדם ישראלים.
שימו לב לנמרוד לוי, שנחשב להבטחה במכבי ראשל"צ וחתם במכבי ת"א, אבל לא עמד בציפיות. באשדוד הוא פורח, וברצף שמונה הניצחונות האחרונים רק הולך ומשתפר. גם אדם אריאל (הקפטן הצעיר בליגה) ונתנאל ארצי מתפתחים יפה אצל גרינברג. "יש הרבה ישראלים טובים, והצלחתם תלויה בכך שהם יקבלו דקות משחק, והרבה", ציין מאמן אשדוד.
גרינברג גם משתמש בחוכמה בפייסבוק. אחרי כל משחק הוא מפרסם פוסט, שבו הוא מציג את הזווית שלו ומרבה לפרגן לשחקניו גם אחרי הפסדים. במנהג הזה החל עוד לפני העונה ואין ספק ששחקנים בעידן הנוכחי, שמתחברים לסלולרי כבר בחדר ההלבשה, קוראים את הדברים ושואבים מהם ביטחון.
"הוא משוגע"
נקודת המפנה בעונה של אשדוד הגיעה אחרי המחזור העשירי. בקיץ החתים גרינברג את הסנטר דייויד לורי, שמבחינת מספרים היה אחד השחקנים הטובים בליגה. בזווית הקבוצתית העסק פחות דפק והמאזן הורה על שלושה ניצחונות ושבעה הפסדים. אלא שאז התגלתה אצל לורי בעיה בלב והוא נאלץ להפסיק לשחק כדורסל. מאותו רגע לקח על עצמו הרכז סק הנרי את הקבוצה ושינה אותה מן הקצה אל הקצה.
מהמחזור העשירי הפסידה אשדוד עוד שני משחקים בלבד, וניצחה לא פחות מ-14. הנרי כמעט הכפיל את מספריו כשעלה ל-20 נקודות, 7 אסיסטים ו-4.7 ריבאונדים. "שיחקתי עבור
בראד בוונצואלה, וקודם לכן הוא ניסה לגייס אותי לאוניברסיטת וירג'יניה טק כשעבד שם, אז אנחנו מכירים מצוין", מספר הנרי. "הוא מאמן משוגע, חי את המשחק ומקבל המון עבירות טכניות. מצד שני הוא תמיד מגבה אותנו מול השופטים. לפעמים הוא עושה את זה כדי שאחד השחקנים לא יקבל טכנית בגלל שצעק על השופט".
בשבוע הבא מחכים לאשדוד שני המבחנים הגדולים שלה עד כה העונה - מול מכבי ת"א והפועל ירושלים. ניצחונות על שתי הגדולות של הכדורסל הישראלי ימשיכו את הרצף המדהים, ויוכיחו שהמומנטום הוא לא עניין זמני. וגרינברג? אל תתפלאו אם תראו אותו בעונה הבאה במועדון גדול יותר. בגיל 64, נראה שסוף-סוף הוא זוכה להכרה שכל כך הגיעה לו בישראל.