הכדורסל הישראלי זקוק לטיפול שורש
לבטל את התחרותיות בגילאי הילדים ולעבוד על יסודות, לתקצב מחלקות נוער ולחייב מאמני בוגרים לעבוד לפחות פעמיים בשבוע עם כדורסלנים צעירים. כדי שנצמיח כאן שחקנים לא צריך חוק רוסי, אלא בנייה נכונה לטווח ארוך
כבר שנים שהשיחות העיקריות בעולם הכדורסל הישראלי הן סביב כמות הזרים או הישראלים על המגרש בכל רגע נתון. אחד הניסיונות לקדם את השחקן המקומי היה בעזרת החוק הרוסי. לפני עונת 2006 הוחלט לאמץ את החוק, אך ב־2011 הוא בוטל וב־2013 חזר למשך חמש שנים. הגיע הזמן להפנים - הניסיון לא צלח!
נבחרות ישראל בכדורסל כמעט שלא מייצרות שחקנים משמעותיים לליגה וישנה נסיגה משמעותית ביכולות שלהן. הבטחת המקום לשחקנים ישראלים על הפרקט גורמת בעיקר ליצירת אופי חלש לשחקן וחוסר תחרותיות על דקות מול שחקנים חזקים או שחקנים זרים, במילים אחרות בחירה בדרך הקלה והקצרה. בנוסף, גם עניין הזרים יצא מכלל שליטה: אנחנו רואים רכבות של שחקנים זרים שבאים והולכים מידי שנה ולאורך כל העונה הופכות את הליגה לבדיחה עלובה ועצובה בעיקר, שסופרה כבר המון פעמים על ידי המון אנשים.
עולה השאלה, איזו סיבה יש בעולם, שהשחקן הישראלי לא יסתדר עם אותם תנאים שאיתם מסתדרים הספרדי, האיטלקי, הגרמני, היווני, הטורקי או הרוסי? אנסה לתת כמה רעיונות אפשריים לפתרון המשבר הגדול בכדורסל הישראלי:
הכדורסלן הישראלי – יש לבטל את "החוק הרוסי" במתכונת הנוכחית. על השחקן הישראלי להבין שהוא צריך להתמודד, להתחשל וליהלחם על דקות משחק בקבוצתו! רק ככה נייצר (כמות קטנה יותר, לפחות בתחילת הדרך) שחקנים איכותיים בעלי אופי חזק וכוח מנטלי! בעיני ישנה אפשרות פשרה נוספת, לתת לשחקן הישראלי להחליט היכן הוא רוצה לשחק: בקבוצה שמשתתפת באחד המפעלים האירופים (כנראה יחתימו 6 זרים) וישחקו בארץ תחת "החוק הרוסי" או קבוצות שמשחקות בליגה (יחתימו כנראה 4 זרים) וישחקו בליגה ללא "החוק הרוסי".
מינהלת הליגה – הבראת הכדורסלן הישראלי הוא תהליך יותר מורכב ממספר זרים שיורשה לקבוצות להחתים. הבעיה שורשית ועמוקה ויש לטפל בה מהיסוד! יש לבטל את התחרותיות בליגות הילדים ולהתחיל אותן מילדים א' (כיתה ח') על מנת לפתח את יסודות הכדורסל ולמנוע מלחלק את אותם הילדים לעמדות כבר בגיל צעיר (כל שחקן צריך לעבוד על שליטה בכדור, קליעה נכונה, סגירה לריבאונד, שיפור יכולותיו הפיזיות וכדומה).
צריך להשקיע במחלקות הנוער, לתת לשחקני נוער מוכשרים לצאת לקורס מאמנים ולהיות עוזרי מאמן (בתשלום) בגילאים צעירים יותר לצד מאמנים מנוסים, עידוד כספי למחלקות נוער שיצליחו לגדל שחקנים שיגיעו לנבחרות ישראל, ולחייב מאמני בוגרים לעבוד פעמיים בשבוע עם הגילאים הצעירים במועדון על מנת להעניק מניסיונם.
השחקנים הזרים – חובה להגביל את כמות הזרים ולעלות את איכותם! כל קבוצה תהיה רשאית לבחור בין ארבעה לשישה זרים. הקבוצה שתבחר לרשום לליגה מעל ארבעה זרים תשלם 100-150 אלף דולר על כל זר נוסף והכסף יחולק לשאר הקבוצות בליגה (שבתקווה יושקע במחלקות הנוער). יש לתת אישור עבודה ולהתנות זאת במספר הופעות בנבחרות שלהם (10 ומעלה), עבר ב־NBA (היה רשום עונה שלמה אחת לפחות בקבוצה), ובעלי מספר הופעות מסוים בקבוצות מהליגה הראשונה באירופה.
רכבת החלפות השחקנים הזרים חייבת להיעצר! ולבסוף, כל קבוצה רשאית להחליף פעמיים בעונה בין המחזור החמישי ועד סוף הסיבוב השני (בסיבוב השלישי לא תהיה אפשרות תחלופה).
שחקנים מתאזרחים – שני מתאזרחים בלבד בכל קבוצה ושינוי החוק לגבי "המתאזרחים החדשים". כגון: השחקן שיחק לפחות שלוש שנים בליגות נערים-נוער, נשוי פלוס ילד או ילדה לישראלית, חי בארץ לפחות 3 שנים או יהודי מקרבה ראשונה (אחד ההורים).
איתי שגב
צילום: אורן אהרוני
מומלצים