שתף קטע נבחר
הוסף כתבה

אוהדים, תפנימו - הומו זו לא קללה

הספורט עדיין מדיר ממנו פתיחות לשונות. מועדון ספורט גאה תל אביב פותר את הסוגייה כל עוד ישנה אפליה

מועדון ספורט גאה תל אביב הוא קהילה ספורטיבית-חברתית שחבריה הם מהקהילה הגאה, לצד חברים נוספים. המועדון קם במטרה לפתוח קבוצות ספורט חברתיות בקהילה בשישה ענפי ספורט שונים: כדורסל, כדורגל, שחייה, טניס, ריצה וכדורעף, כאשר קבוצות בענפים נוספים עתידות להיפתח. השנה מציין המועדון 10 שנים להיווסדו - עשור של פעילויות חברתיות שונות, אירוח טורנירים בינלאומיים ושלל שיתופי פעולה עם גורמים חברתיים נוספים. המועדון מקבל תמיכה ממרכז הספורט "עצמה" (בראשות היו"ר איתן ברק), ארגון ספורט המהווה מסגרת ארגונית המאגדת תחתיה מועדונים, קבוצות וספורטאים מכל רחבי הארץ.

 

עולה השאלה, איפוא, מדוע צריך ליצור מסגרות נבדלות לספורטאים שמגדירים עצמם אחרת? התשובה המתבקשת, קודם כל, כי למה לא? בעידן הנוכחי, לצד מהפכות טכנולוגיות שמייצרות קשרים חוצי יבשות, ברשתות חברתיות מורכבות ובינלאומיות, יש הרגשה שלצד קהילות וירטואליות, הלך משהו לאיבוד באופן וביכולת התקשורת, המפגש והחיבור. משהו במסכים השטוחים, באפליקציות ההודעות המיידיות ובהודעות קצרות של מספר תווים דל גורם למידע להיות דו-ממדי ואפילו שטוח מכך. לכן, ישנה מגמה לחזור שוב למבנים קהילתיים, כשהאדם כיצור אנושי מחפש לפעול, ליצור, לבלות ולתקשר סביב אנשים שדומים לו, במרחב האמיתי - פנים אל פנים. כך נוצרות בארץ ליגות קהילתיות לבתי כנסת, ליגות לעולים חדשים, כשהאירוע הגדול והנוצץ ביותר הוא כמובן המכבייה - אולימפיאדת היהודים, בה התחרו גם שחיינים חברי המועדון וזכו בהישגים והכרה.

 

מועדון ספורט גאה תל אביב (צילום: לאוניד ויינשטיין)
מועדון ספורט גאה תל אביב(צילום: לאוניד ויינשטיין)

 

השנה התרגשתי יחד עם עוד אוהדי ספורט רבים מיציאתו המתוקשרת מהארון של אורי קוקיה - כדורסלן מקצועני ושחקן נבחרת לשעבר. אורי עשה את הצעד וחצי המתבקשים בכך שנתן שירות חשוב לקהילה - ולצד דיון ציבורי סוער, הובנה שוב חשיבות הפעילות המועדון שלצד מאבק בהומופוביה במגרשים. אין ספק שנושא המיניות, כשהוא לא מתיישר עם הסטריאוטיפ הרגיל, מייצר קשת רחבה וצבעונית של תגובות, חלקן אוהדות ותומכות ולצערי אחרות מזלזלות ומקטלגות, ופוגעות. וכמובן יש את אלו שמשתוממים לנוכח "חוסר הרלוונטיות" שבין מיניותו של אדם לבין יכולתו לשחק. פייר, גם אני חושב שאין באמת קשר בין בחירתו של אדם בחיי זוגיות עם גבר לבין יכולתו להפגין ביצועים על הפרקט.

 

אבל "הומו" היא עדיין הקללה הנפוצה ביותר במגרשי הספורט, הנפוצה ביותר בקרב בני נוער וכזו שעולה בקלות מדי על השפתיים, בין אם הדובר מבין ומודע למשמעויות שלה ובין אם לאו. את מה שמייצג הכינוי "הומו", חד משמעית מילת גנאי בסלנג הישראלי, יפגוש נער מהפריפריה בצורה שלילית, גם אם כוונת הדובר היא בעוצמה נמוכה יותר. שליליות זו שמצביעה על היותו של אותו יחיד שונה, עשוייה לבטח להכניסו לדילמה בין בחירה בהשתתפות בספורט תוך התיישרות עם הנרטיב החברתי הכללי, לבין בחירה בחיים פתוחים, אך מחוץ לספורט - מקום שלצערי עדיין מדיר ממנו פתיחות לשונות. המועדון פותר את הסוגייה כל עוד ישנה אפליה.

 

שינוי עושים מלמטה למעלה ומלמעלה למטה

תחת מוטו של השתתפות, הכלה ומצוינות אישית, מייצר המועדון פעילות קבועה כשחבריו מגיעים מרקעים, מגזרים, מגדרים ונרטיבים שונים, ובכך מעצים פריטים מוחלשים שמקבלים בית סביב קהילה תומכת. במקביל, שואף המועדון לייצר שינוי חברתי המקדם ערכים ספורטיביים באמצעות שינויי חקיקה, תקנונים ותפישות בקרב איגודי הספורט השונים, קורסי הכשרות מאמנים ומדריכים, שופטים ונותני שירות אחרים בתחום, כאלו שבאים במגע ועובדים עם נוער, ואף הוביל דיון בכנסת בוועדת התרבות והספורט. במקביל לכל אלו, משתתף המועדון דרך קבע בטורנירים, תחרויות וליגות רשמיות של האיגוד, ובכך בא במגע גם עם האוכלוסייה הרחבה בארץ.

 

מועדון ספורט גאה תל אביב (צילום: שגיא קריספין)
מועדון ספורט גאה תל אביב(צילום: שגיא קריספין)

 

באוגוסט בשנה הבאה ייצאו ספורטאי המועדון למשחקים הגאים בפריז, אירוע שיתפרש על פני שבוע ובו ישתתפו כ-12,000 ספורטאים ב-36 ענפים שונים. המועדון ייצג ערכים חברתיים ולאומיים במפגש עם הקהילה הגאה הבינלאומית, ויראה את הטוב שבמדינה ממקום בלתי אמצעי ואמיתי סביב הקהילתיות, ההשתתפות והמצויינות האישית של כל ספורטאי.

 

הכותב הוא יו"ר שותף של מועדון ספורט גאה ת"א

 

לפנייה לכתב/ת
צילום: לאוניד ויינשטיין
מועדון ספורט גאה תל אביב
צילום: לאוניד ויינשטיין
מומלצים