מוצרט של האתלטיקה: סיפורו של ארמנד דופלנטיס
הוא התחיל להתאמן כבר בגיל ארבע, מעריץ את שיאן העולם רנו לאבילני ולאחרונה ניצח אותו באליפות אירופה בברלין. הכוכב החדש של ענף הקפיצה במוט הוא נער אמריקני שמייצג את שבדיה ועוד לא חגג 19. כעת הוא מאיים לקפוץ הכי גבוה שאפשר בעולם הספורט
לפני שמדברים על הזינוק המטאורי של ארמנד דופלנטיס בשמי הקפיצה במוט, כדאי לתת רקע ולחזור לתחילת חורף 2014. פרק הזמן ההוא במקצוע הטכני ביותר באתלטיקה העניק תחושה כי שיא העולם לגברים של סרגיי בובקה האגדי - תוצאה מגלקסיה אחרת (6.15 מטר מ-1993) - יצבור שנת ותק נוספת ויישמר בדיוק כמו 21 השנים שלפני כן.
אלא שתאוריית השיא הבלתי שביר, לכאורה, התנפצה מול מסע מדהים של האלוף האולימפי מלונדון 2012, רנו לאבילני הצרפתי. בתוך פחות מחודשיים, בשלוש תחרויות עוקבות, הפגין הצרפתי הלא גבוה יחסית למקצוע (1.77 מ') יכולת מדהימה. הוא נכנס ל-2014 עם שיא אישי 6.02, שיפר בתחרות ברואן ל-6.04 מ', המשיך לבידגוץ' בפולין וסיים עם 6.08. הפיצוץ הסנסציוני והמהמם מכולם אירע ב-15 בפברואר 2014 בדונייצק שבאוקראינה, עם תוצאת 6.16 מטרים מהדהדת. זה קרה ממש באותה תחרות שבה בובקה הציב את שיאו, 21 שנה לפני כן. שם האירוע: התחרות על שם בובקה.
מאז, אף לא אחד הצליח להתקרב לתוצאה ההיא. כולל רנו לאבילאני. השאלה איך לאבילני קידם את יכולתו בלא פחות מ-14 ס"מ תוך חודשיים נותרה פתוחה. לא הועלו חשדות כלשהן, אולי גם משום שבעל המסיבה ומארגן האירוע היה סרגיי בובקה עצמו, מבכירי האתלטיקה העולמית. כל תחרויות השיפורים התקיימו באולם, ולאבילני ניצל את החוק החדש מאותה תקופה שאיחד את תוצאות התחרויות באצטדיון ואת תוצאות התחרויות באולם לשיא אחד. יחי המלך החדש.
שלוש שנים בלבד אחר כך, ב-2017 ועוד יותר ב-2018, קם הכוכב החדש בעולם הקפיצה במוט. הוא עוד לא בן 19 (יהיה בנובמבר הקרוב), אמריקני-שבדי שייצג את שבדיה באליפות אירופה בברלין, וקבע שיא עולם לנוער של 6.05 מ'. התוצאה הזו כבר הכניסה אותו לעשירייה הפותחת של גדולי הקופצים במוט בכל הזמנים.
ארמנד דופלנטיס השלים בכך שיפור של 25 (!) ס"מ לשיא העולם לנוער שהוחזק בידי הרוסי מקסים טראסוב. השיפור הראשון היה בתחילת 2017, באליפות בתי הספר התיכוניים של ארה"ב שבה המריא ל-5.82. היה זה שיפור קוסמטי של 2 ס"מ, שהפך בהמשך לשיפורים דרסטיים עד ה-6.05 מ'.
בבוקר התחרות בברלין, ביום ראשון שעבר, פרסמו לא מעט כלי תקשורת בעולם כתבות מקדימות לקראת העימות בגמר בין שיאן העולם לבוגרים, לאבילאני, לבין אלוף העולם לנוער. פרשני האתלטיקה העריכו כי דופלנטיס מכין משהו גדול, והוא אכן שיפר ב-12 סנטימטרים את שיאו עד אז, מ-2018. לאבליני הציג יכולת מצוינת כשקפץ ל-5.95, שהספיקה לו רק לארד. לתוך המשוואה נכנס עוד שם צעיר, טימור מורגונוב הרוסי שבסוף השנה יהיה בן 22, עם 6.00 מ' ומדליית הכסף. מאחר שהתאחדות האתלטיקה הבינלאומית מחרימה את רוסיה בשל חוסר אמינותה בבדיקות הסמים, מורגונוב התחרה תחת דגל הוועד האולימפי הבינלאומי.
כל סיפור גמר הקפיצה במוט, הדובדבן שבקצפת האליפות, התרחש במקביל לרגעים שבהם לונה צ'מטאי-סלפטר סיפקה לקהל הישראלי את סיפור הפסילה והעצירה סיבוב אחד לפני סיום ריצת ה-5,000 מ' באצטדיון האולימפי בברלין. באותו ערב, בפינה אחרת באצטדיון, דופלנטיס הצהיר - קודם במעשים ואחר כך בדיבורים בעמדת הראיונות - כי הוא מתכוון להיות בקרוב מאוד על גג העולם. בקרוב הוא יקפוץ הכי גבוה בספורט.
"כל תקופה מגלה את הגאון שלה", אומר אלכס אברבוך, אלוף אירופה שלוש פעמים, שעמד על הפודיום גם בשתי אליפויות עולם. "בשנות ה-90 היה לקפיצה במוט את בובקה, ב-2014 את לאבילני ועכשיו דופלנטיס מועמד חזק לשבור את שיא העולם של לאבליני. ולא רק הוא - צריך לקחת בחשבון גם את מרגונוב, שלטעמי יש לו את הטכניקה הכי טובה", ממשיך גדול האתלטים הגברים של ישראל בכל הזמנים.
ילד פלא
דופלנטיס נולד לאב קופץ במוט אמריקני, גרג, ולאם אתלטית שהתחרתה בקרב-7, הלנה השבדית. הם השתקעו בלאפייט שבלואיזיאנה. בזכות הקריירה של אביו, ארמנד עשה היכרות עם המוט כבר בגיל 4. והוא היה רציני מאוד כבר אז. כשחבריו בשנים הראשונות בבית הספר היו נלהבים מהדבקת תמונות של כוכבי ספורט באלבומים, הילדון כבר הריץ שוב ושוב סרטי וידאו עם ביצועים של גדולי הקפיצה במוט וניתח אותם. הוא גם התחיל לקפוץ בגינת הבית. למרות שסבר כי ארמנד צעיר מדי, האב החליט ליישר קו עם הילד וקנה לו מזרן כדי שינחת בביטחון מקפיצותיו. בגיל 10 כבר התנהג כמו מקצוען וניפץ כל שיא אפשרי לגילו.
כבר שלוש שנים הוא ידוע בארה"ב, ולא רק לעכברי האתלטיקה, ככישרון על. הביטחון שלו גדול, עד כדי כך שאשתקד אמר לאביו בארוחת בוקר משפחתית: "מהיום אחר הצהריים אהיה בעל התוצאה הטובה במשפחה". באותו יום עמדה להתקיים תחרות, ולא פשוט לילד רגיל בן 17 לקבוע תוצאה של יותר מ-5.80 (שיאו האישי של אביו), אלא שארמנד עשה את זה בגדול.
אם בהתחלה גדולי הקופצים התייחסו אליו כגימיק, הם למדו לקחת אותו מהר מאוד ברצינות. "עד היום הסתכלתי עליך כחבר ותופעה, מעכשיו אתה יריב שלי", אמר אלוף העולם סם קנדריקס האמריקני. קנדריקס אפילו נתן לדופלנטיס משימה במגרש האימונים: לעבור חמש פעמים תוך חצי שעה גובה של 5.50 מ'. ומה אתם חושבים? הוא עבר, ועוד איך.
הספורטאי שדופלנטיס מעריץ הוא לאבילני. החיבור ביניהם, למרות הפרש הגילים, הוא מושלם. לאבליני הזמין את דופלנטיס להתארח לאימונים אצלו בצרפת, והאמריקני-שבדי נענה. רק מול לאבליני נוהג דופלנטיס ביראת כבוד. אחרי שניצח אותו באליפות אירופה הוא אמר: "הכבוד הגדול שלי הוא לעמוד על אותו פודיום עם לאבילני". יפה ומכובד, רק שדופלנטיס עמד על המדרגה הגבוהה ביותר. ככה זה בספורט.
שיא ארה"ב בקפיצה במוט של בראד ווקר עומד על 6.04 מ'. בימים שלאחר התוצאה בברלין, המהווה כמובן שיא שבדי, בהתאחדות האתלטיקה של ארה"ב נפתחו ויכוחים - האם אין זה, בעצם, גם שיא אמריקני? לפי התקנון שם, גם מי שמחזיק בשני דרכונים כמו דופלנטיס (אמריקני ושבדי) יכול לקבוע שיא אמריקני. עדיין לא נשמעה תגובת הילד בעניין. הוא, מצידו, הסביר מדוע בחר להתחרות עבור שבדיה ולא לייצג את ארה"ב למרות שהוא מתגורר שם: "בשבדיה בוחרים מראש מי יהיו הנציגים לאליפויות. בארה"ב נערכים מבחנים קשוחים לקביעת הנבחרת, האתלטים מבזבזים עליהן את כל האנרגיות ולא משאירים אותן לתחרויות החשובות".
אברבוך: "גם 6.30 מ' הוא גובה אפשרי עבורו"
בחרנו לשתף שני קופצים מיומנים כדי שינתחו את תופעת דופלנטיס: אחד מהם, ד"ר אודי קרני, הוא קופץ במוט חובב ואינטליגנטי (שיאו 5.25 מ') שעובד בבית החולים תל השומר ומתחיל להתמחות בניתוחי לב; השני, כאמור, הוא אלכס אברבוך. אומרים שכאשר שני קופצים במוט מדברים ביניהם, אף אחד אחר לא מבין את תוכן השיח. מצידנו, התאמצנו להתמקצע באמצעותם כשהם צללו לתחומים הטכניים והפיזיולוגיים.
"אחד הדברים שמייחדים אותו הוא האחיזה במוט בגובה 5.12 מ' בגיל כל כך צעיר", אומר אודי קרני. "להשוואה, אלכס אברבוך נהג להחזיק במוט בסביבות 5.04, וגם בובקה לא אחז גבוה יותר. אחיזה גבוה במוט מאפשרת יצירת מנוף שמעיף את הקופץ חזק יותר ונותנת לו מרווח זמן נוסף להפעיל את גופו במטרה לעבור את הרף, לפני שהגוף מתחיל להתיישר. צריך לזכור שמ-5.12 מ', או כל אחיזה אחרת, נגרעים 20 ס"מ שמאבדים מנעיצת המוט באדמה".
אברבוך מציין: "אחיזה גבוהה היא סיכוי מול סיכון. יש סיכוי להתרומם גבוה יותר, אבל אם אתה מאבד שליטה בגלל שהטכניקה לא מושלמת אתה עלול לסיים בכישלון. יש גם סיכון בריאותי לגב במקרה כישלון, אפילו אם המזרן אמור לבלום את הנחיתה. הטכניקה של דופלנטיס מעולה והיא אחד היתרונות שלו".
"גם למוט עצמו יש השפעה, ולא סתם מותאמים לקופצים הבכירים מוטות מדויקים ליכולות שלהם", ממשיך אברבוך. "החברה העיקרית בארה"ב לייצור מוטות, השייכת לשני אחים יהודים, עובדת גם איתנו. לא ידוע לי מהן התכונות המיוחדות במוט שייצרו לדופלנטיס, אבל בטח יש בו משהו מותאם לכישורים. לפני שמייצרים מוט לקופצים כאלה, בודקים בווידאו את כל זוויות הקפיצה המועדפות עליהם".
אברבוך מספר על מקרה מעברו כאתלט: "בשנת 2000 (לאחר שזכה באליפות אירופה באולם, א.פ) הצעתי דיל ליו"ר איגוד האתלטיקה שלמה בן-גל. אמרתי לו שתמורת בונוס, לא זוכר כמה, אני מתחייב לעבור 6.00 מ' באליפות. לקחתי מוט שחשבתי שהוא מתאים, עברתי בלי בעיות 5.85 מ'.
ואז רצתי איתו לעבור 6 מ'. ומה קרה? המוט נשבר לחלקים. לקחתי מוט אחר כדי לנסות לעבור שישה מטר, אבל כבר לא הייתי במצב שבירה. עצם העובדה שלא עברתי בקריירה שישה מטרים יושבת לי חזק בראש. אני בטוח שהייתי מסוגל".
קרני מוסיף: "המהירות של דופלנטיס, 10.57 שניות ל-100 מטר, מקדמת אותו במוט. נראה שהוא עדיין לא הגיע לשיא העוצמה הפיזית שלו והוא ישתפר בכך בבגרותו. העובדה ששבר קונספציות מקובלות, כמו ההימנעות מאימון בקפיצה במוט בגיל צעיר כל כך, נתנה לו עוד יתרונות - במיוחד בשליטה במוט. כמו שמוצרט התחיל לנגן בגיל הגן, ככה גם דופלנטיס במוט. הוא המוצרט של האתלטיקה. לטעמי, אם ישתתף בליגת היהלום בשבוע הבא הוא יכול, ביום טוב, להשיג גובה 6.10. לשנים הקרובות אני רואה אותו עם גובה 6.20 ואולי יותר". אברבוך מתפרץ לדבריו: "גם 6.30 הוא גובה אפשרי עבורו! ואל תשכח את מורגונוב".