פרד רוטן מחפש בנרות בעל בית
גם אם המאמן הצליח לשחזר שלישיית חוד אימתנית, מה שניכר יותר מכל במשחק מול מכבי תל אביב הוא חסרונו של קשר מרכזי שיזין אותה. בשנות האליפות קראו לו ברוך ממן
ספק רב אם המאמן ההולנדי של מכבי חיפה, פרד רוטן, שמע על שלישיית החוד האימתנית של מכבי חיפה שהיוותה חלק מרכזי בזכייה בשתי האליפויות הראשונות. ועדיין, באופן מפתיע, שלישיית החוד שהרכיב במשחקה הראשון של מכבי חיפה בעונת הכדורגל 2018/2019 מזכירה מאוד את זו של פעם שהורכבה מרוני רוזנטל, זאהי ארמלי ומשה סלקטר. ניקיטה רוקאביציה על תקן החלוץ המהיר בסגנון רוזנטל, מוחמד עוואד הוא חלוץ מרכזי כמו ארמלי שמצטרף מקו הקישור הקדמי, ומיכיל קראמר הוא חלוץ רחבה בעל משחק ראש משובח בסגנון סלקטר.
אבל גם אם רוטן הצליח לשחזר שלישיית חוד אימתנית, מה שניכר יותר מכל במשחק מול מכבי תל אביב הוא חסרונו של קשר מרכזי שיזין אותה. בשנות האליפות היה למכבי חיפה את ברוך ממן, אך בהרכב הנוכחי של מכבי חיפה, רק שלומי אזולאי הפגין במשחק מול מכבי תל אביב יכולת ראייה ומסירה לעומק. אלא שגם אזולאי אינו קשר מרכזי התקפי בסגנון ברוך ממן, ובגלל יכולותיו היצירתיות המוגבלות הוא מוצב לאורך כל הקריירה בתפקיד אחורי יותר בקישור. לאוהדי מכבי חיפה נותר רק להתבונן מהצד בדור מיכה, קשר עם יכולת משובחת של ראיית משחק לעומק , שמרגע שנכנס לשדה המשחק הפך את התקפת מכבי תל אביב לאפקטיבית. לפי התבטאויותיהם של רוטן והמנג'ר מו אלאך, חיפה אכן מחפשת קשר בסגנון כזה, אך קשה מאוד היום למצוא קשר מרכזי ברמה גבוהה ובמחיר שפוי. בהנחה שקשר כזה לא יחמצא, מה האופציות שעומדות בפני מכבי חיפה?
אופציה ראשונה: עוואד כחלוץ מרכזי
צריך להודות, סגנון המשחק בו משחקים על חלוץ מטרה דוגמת סלקטר או קראמר, הוא סגנון מיושן ולא מקובל עוד בעולם. לא בכדי תומר חמד, חלוץ מטרה מעולה, לא מצא מקום בהרכבה של ברייטון בליגה האנגלית הראשונה ונאלץ לשוב לליגה האנגלית השנייה. בדומה לכך, חלוץ מטרה מצוין נוסף, וידאר קיארטאסון, אינו מצליח למצוא קבוצה באנגליה . חלוצי מטרה שמתבטאים בעיקר ברחבה נחשבים כיום כפחות יעילים ומועילים לקבוצה מחלוצים ניידים יותר שמאפשרים משחק מהיר מול הגנות צפופות. גם אם קראמר יסייע למכבי חיפה להצליח בליגה , הוא ימנע ממנה התקדמות באירופה. רבים מתפעלים מיכולותיו המצוינות של קיארטנסון ברחבה, אבל לא בכדי הקבוצות הישראליות הצליחו באירופה בעיקר כאשר שיחקו עם חלוצים ניידים בהרבה דוגמת יעקובו, קלשצ'נקו וזהבי.
לכן, ייתכן שבחשיבה לטווח ארוך, הרחקתו של קראמר היא הזדמנות למכבי חיפה. במקום להרכיב את שון וייסמן במקום קראמר, רוטן יכול להסיט את עוואד לתפקיד החלוץ המרכזי ולהרכיב את סינטיהו סלליך כקיצוני. במצב כזה חיפה תשחק במערך מודרני יותר בו עוואד וסלליך ניידים יותר ולכן יכולים לייצר התקפות בעצמם ולחפות במשהו על היעדר כוח יצירתי בקישור. מבחינה הגנתית שניהם מהירים יותר ויכולים, יחד עם רוקאביציה, לספק לחץ אפקטיבי יותר על הגנת היריב.
אופציה שניה: רועי קהת
החיזיון של קשר מרכזי דוגמת ברוך ממן, ראובן עטר או איל ברקוביץ' אינו עוד מחזה נפוץ בכדורגל העולמי. מעטות הקבוצות שמשחקות כיום עם שחקן שדרכו עוברות מרבית ההתקפות. בשביל משחק בסגנון שכזה דרוש קשר בעל יכולות עילאיות. אם אין לך ברקוביץ' ובידך קשר מרכזי ברמה בינונית, הסתמכות עליו כמחלק המסירות הראשי רק תפגע במשחק הקבוצתי.
כשלונה של מכבי חיפה בשנים האחרונות יכול להיות מתואר דרך ניסיונותיה הכושלים למצוא את אותו "בעל בית" במרכז המגרש. רבים מאוהדי חיפה עוד מתגעגעים לרובן ראיוס אבל גם הוא היה קשר מרכזי מוגבל ביכולותיו ולכן בתקופתו כשלה מכבי חיפה. לאחריו הגיע לודוביק אוברניאק שגם לא הצליח למלא בהצלחה את התפקיד. גילי ורמוט הוכיח אדישות אין קץ בניסיונותיו להיכנס לנעלי עושה המשחק של מכבי חיפה. בשנה שעברה הביא גיא לוזון בקול תרועה רמה את קאיו שכשל כליל במילוי התפקיד ורק הוכיח ש"בעל בית" במרכז המגרש יכול לעיתים להזיק יותר מאשר להועיל.
השאיפה של אוהדים רבים – שאותה מבטא פעמים רבות איל ברקוביץ '– ל"בעל בית" במרכז המגרש, אינה יכולה כנראה להיענות באמצעות רכש. קשה מאוד למצוא שחקן ברמה של ברקוביץ' במחיר שיעקב שחר יכול לשלם. יתרה מכך, ספק אם בכדורגל של שנת 2018 ברקוביץ' היה אפקטיבי כפי שהיה בשנות התשעים של המאה הקודמת. גם דור מיכה ועומר אצילי – הקשרים היצירתיים של מכבי תל אביב – נוטים להיעלם במשחקים באירופה בשל יכולותיהם הפיזיות הנחותות. עד שיגדל קשר עושה משחק בנוער, פרד רוטן יכול לנסות ולהשתמש ברועי קהת כקשר לצידו של שלומי אזולאי. קהת אינו מדגדג ביכולתו את ברקוביץ' או עטר, אבל אם הוא מתעקש להמשיך ושחק עם חלוץ מרכזי בסגנון סלקטר ולהרכיב את וייסמן במקום קראמר, יהיה זה צעד נבון להרכיב את קהת במקום נטע לביא. קהת ואזולאי הם בעלי ראיית עומק ויכולת יצירתית שיכולה להספיק להזין את שלישית החוד של מכבי חיפה במרבית משחקי הליגה. אפשרות אחרת, שלפי הדיווחים קוסמת לרוטן, היא להרכיב את אופיר מזרחי בתפקיד הקשר המרכזי מאחורי החלוץ. גם לפי חלופה זו, מי שיאבד את מקומו בהרכב הוא נטע לביא.
יותר מזל משכל
למכבי חיפה היה הרבה מזל בחודשים האחרונים. היא הצליחה להיפטר מכמה שחקנים בעלי שם שמצויים הרחק משיאם ועיכבו את התפתחותם של שחקנים צעירים ומוכשרים מהם. מחלקם (דוגמת גילי ורמוט ועומר דמארי) היא נפטרה במכוון, אבל במקרים אחדים המזל שיחק לה יותר מהשכל. כך היה במקרה של מאור בוזגלו, שחקן מוכשר שספק אם יחזור ליכולתו לאחר פציעה חוזרת. למזלה של חיפה דחה אביו יעקב בוזגלו את ההצעה הנדיבה שהציע יעקב שחר. כך גם שיחק המזל שעידן ורד – שחקן מוכשר שכשל בעבר בחיפה בתפקיד "בעל הבית" – נשאר בבית"ר ירושלים או שמיכאל אוחנה – שחקן הנעדר בגרות מנטלית לשמש כ"בעל הבית" – לא שב עדיין מהפציעה ומכבי חיפה נמנעה מלנסות לרכוש אותו מהפועל ב"ש. לו ניתן היה להביא את חנן ממן על המשבצת של אביו ייתכן שהיה זה הפתרון האידיאלי, אבל ברק בכר מבין היטב עד כמה נדירים שחקנים כמו ממן ולא ימהר לשחררו.
עתה נפלה למכבי חיפה הזדמנות נוספת עם הרחקתו של קראמר - לנטוש את מודל החלוץ המרכזי הכבד ולנסות ולפתור את בעיית היצירתיות במרכז השדה באמצעות הסטת עוואד לעמדת החלוץ המרכזי. בדרך זו יישמר במכבי חיפה המבנה הבריא של לפחות שחקן בית בכל אחד ממערכי הקבוצה (חבשי-לביא-עוואד). אפשר היה לראות מול מכבי תל אביב עד כמה האפאתיות של השנה שעברה נעלמה הודות לשילובם של שחקני בית. אם רוטן מתעקש להמשיך ולשחק עם חלוץ מזן סלקטר ולהציב את וייסמן במקום קראמר, טוב יעשה אם יחליף את נטע לביא ברועי קהת או באופיר מזרחי. רוח הנכאים שנפלה על המחנה החיפאי בעקבות ההפסד מוצדקת. בניגוד לשנים שחלפו חיפה משחקת כמו יחידה אחת, גם אם חסר עדיין רועה במרכז המגרש.