זו הקטנה גדולה תהיה: חזון ליגת האומות העולמית / "מר עולם"
נכון להיום, המפעל החדש של אופ"א זוכה ליחס לא רציני במיוחד, מין גביע טוטו לנבחרות. אלא שמתחת לפני השטח, לנשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו יש תוכנית שעשויה להפוך אותו לכוח הכלכלי הגדול ביותר בכדורגל העולמי
נכון לעכשיו, התחושה היא שליגת האומות, המפעל החדש והמוזר למדי של אופ"א, היא קצת כמו גביע הטוטו של הנבחרות. יש את המונדיאל, שהוא הטורניר הכי חשוב, ויש את היורו, המכובד בפני עצמו. לפתע, משום מקום, נולד הטורניר השלישי בחשיבותו, שאף אחד לא בדיוק יודע איך לאכול אותו.
בנבחרות רבות, כולל ישראל, ערכו לשחקנים הרצאה שבה הסבירו להם במה בדיוק מדובר ומדוע זה טורניר חשוב שלא צריך לזלזל בו. ובכל זאת, כריסטיאנו רונאלדו החליט לוותר ונבחרת פורטוגל תצטרך להסתדר בליגת האומות בלעדיו. יש למישהו ספק אם הוא היה מתייצב למוקדמות המונדיאל או מוקדמות היורו?
זלאטקו דאליץ', מאמן נבחרת קרואטיה, סגנית אלופת העולם, אמר בפירוש: "אנחנו ננצל את ליגת האומות כדי לבחון שחקנים חדשים לקראת תחילת מוקדמות היורו, בעוד שבעה חודשים".
אז כן, החשדנות כלפי המפעל החדש מובנת. הרי מלכתחילה המטרה הייתה להחליף את משחקי הידידות המשמימים במשחקים שבכל זאת יהיה בהם מימד תחרותי כלשהו. רק שכרגע זה נראה מעט מאולץ, גם אם בסופו של הטורניר ארבע נבחרות יזכו בכרטיס ליורו 2020.
כל זה נכון, רק שמתחת לפני השטח קורים דברים שעשויים להפוך את ליגת האומות בעתיד הנראה לעין לאחד הטורנירים החשובים ביותר, גם מבחינה ספורטיבית ובעיקר מבחינה כלכלית.
הבייבי של אינפנטינו
איש המפתח הוא ג'אני אינפנטינו, הנשיא החדש של פיפ"א, ומי שכיהן עד לפני כשנתיים כמנכ"ל אופ"א. חשוב לזכור זאת. לפני כחמש שנים בערך נולד הרעיון של ליגת האומות ואינפנטינו, אז בתפקידו הקודם בראש התאחדות הכדורגל האירופית, היה אחד היוזמים והתומכים הראשיים של המפעל החדש.
אבל אז נחשפו פרשות השחיתות של פיפ"א, רבים מראשי ההתאחדות הבינלאומית נכנסו לכלא ואחרים, כמו הנשיא הכל-יכול ספ בלאטר, נאלצו לפרוש. אינפנטינו נבחר לתפקיד הבכיר ביותר בכדורגל העולמי והודיע כי הוא מתכוון לבצע שינויים מרחיקי לכת.
ההחלטה המשמעותית ביותר של נשיא פיפ"א החדש הייתה להגדיל את מספר הנבחרות שישתתפו החל מ-2026 במונדיאל ל-48, במקום 32 כעת. ההחלטה הזו עוררה כצפוי ביקורת קשה, שכן מדובר בעוד 16 נבחרות שרובן יגיעו מהדרג השלישי והרביעי בעולם, מספר המשחקים יעלה ל-80 במקום 64 ורמת הכדורגל תרד. חוץ מזה, מעט מאוד מדינות בעולם מסוגלות לארח טורניר ענק שכזה.
מצד שני, הגדלה של המונדיאל ל-48 נבחרות משמעותה גידול של כמיליארד אירו בהכנסות. ואם ההגדלה תביא לכך שנבחרות ממדינות כמו סין או הודו יעפילו, הגידול בהכנסות יהיה עוד יותר משמעותי.
אינפנטינו לא עצר כאן. רעיון מהפכני אפילו יותר שלו הוא להקים ליגת אומות גלובלית. במילים אחרות, לשכפל את ליגת האומות של אירופה בכל היבשות, ואז לקיים בכל שנתיים טורניר גמר עולמי, מעין מונדיאל קטן.
את התוכנית הגרנדיוזית הזו הציג אינפנטינו לפני מספר חודשים בפני ראשי שש ההתאחדויות היבשתיות והוא הבטיח כי מאחורי הפרויקט יש ספונסרים שמוכנים להעמיד סכום עתק של לא פחות מ-25 מיליארד דולר לתקופה של 12 שנה.
על פי התוכנית, טורניר הגמר יתקיים בכל שנה אי זוגית, ויכלול שמונה נבחרות – שלוש מאירופה, שתיים מדרום אמריקה, אחת מאפריקה, אחת מאסיה ואחת מצפון ומרכז אמריקה.
מה יכול להיות רע בטורניר שבו ישתתפו, לדוגמה, צרפת, גרמניה, ספרד, ברזיל, ארגנטינה, יפן, ארה"ב ומצרים? זה יהיה טורניר קצר ומרוכז שיארך שבוע, שבעה משחקים בסך הכל ורק שלושה לנבחרות שיגיעו לגמר. והכי חשוב – ההכנסות יהיו עצומות.
הנבחרת שתזכה בתואר תקבל 75 מיליון דולר, שזה יותר כפול ממה שמקבלת הנבחרת שזוכה במונדיאל. גרמניה קיבלה 35 מיליון דולר ב-2014 וצרפת גרפה הקיץ 38 מיליון. גם יתר הנבחרות שיגיעו לטורניר הגמר לא יקופחו. כך למשל ארבע המפסידות של הסיבוב הראשון יתנחמו ב-37.5 מיליון דולר כל אחת.
למעשה, כל 223 הנבחרות הקיימות, שכולן ישתתפו בליגת האומות הגלובלית, יזכו בסכומי כסף נכבדים. זה כולל את הנבחרות הקיקיוניות שנמצאות בתחתית הדירוג של פיפ"א, שההתאחדויות שלהן חיות מהיד אל הפה.
השיטה תהיה דומה לזו שנהוגה כעת בליגת האומות של אירופה, רק שבמקום ארבעה דרגים יהיו שבעה דרגים עולמיים - בהתאם לדירוג פיפ"א. כמו בליגת האומות האירופית יהיו עליות וירידות בין הליגות, ובנוסף לטורניר הגמר הגדול על התואר העולמי, יהיו גם טורנירי גמר של ששת הדרגים הנוספים. וגם שם יהיו פרסים כספיים משמעותיים.
אבל רגע, מאיפה הכסף?
ג'אני אינפנטינו סירב עד עתה לחשוף את הגופים שעומדים מאחורי הפרויקט המגלומני בהקשר הכלכלי, אבל בעיתון הכלכלי "פייננשל טיימס" חקרו ומצאו. מדובר בקונגלומרט הטכנולוגי היפני "סופטבנק", במשקיעים מסין ובעיקר בממשלת סעודיה. אינפנטינו מקורב מאוד למוחמד בין סלמן, הנסיך הסעודי הצעיר והכריזמטי, ונראה בחברתו גם במהלך המונדיאל ברוסיה.
הסעודים רואים את ההשקעה האדירה של שכנתם הקטנה קטאר, זו שתארח את המונדיאל הבא ב-2022, ומקנאים. אבל זו לא רק קנאה, אלא גם מאבק פוליטי לא פשוט. סעודיה ומצרים הפכו להיות אויבות בנפש של קטאר ושל ערוץ "אל ג'זירה" הקטארי, והטילו עליה חרם מסחרי ומצור מדיני.
לסעודיה אין מגבלות כלכליות, יש לה אמביציה אדירה להפוך לשחקן משמעותי בספורט העולמי וזו ההזדמנות שלה לעשות את הפריצה הגדולה. שאף אחד לא יתפלא אם טורניר הגמר הראשון של "ליגת האומות הגלובלית" יתקיים בסעודיה.
אז מה הבעיה? פוליטיקה, אלא מה. באופ"א טוענים כי הרעיון הוא שלהם וכי הם רצו לארגן את המפעל יחד עם חמש ההתאחדויות היבשתיות האחרות, ועם התערבות מינימלית של פיפ"א. אולם אינפנטינו, לטענת ראשי אופ"א, החליט "לחטוף" את הרעיון לאחר שחצה את הקווים ונבחר לנשיא פיפ"א ב-2016.
אינפנטינו הבין שהמפעל החדש ייצר הכנסות אדירות לא רק לנבחרות אלא גם להתאחדות הבינלאומית, ש-90 אחוזים מהכנסותיה מגיעים ממונדיאל הגברים שמתקיים רק פעם בארבע שנים. בנוסף, כמובן שאם הוא ידאג להתאחדויות הקטנות בעולם, הן צפויות לתמוך בו בבחירות הבאות.
פיפ"א גם איבדה בשנים האחרונות כמה מנותני החסות הגדולים ביותר שלה, שנטשו אחרי פרשיות השחיתות, מה שהקטין את ההכנסות מספונסרים במונדיאל 2018. אינפנטינו יודע שאם התוכנית שלו תקבל אור ירוק, מצבה הכלכלי של פיפ"א מובטח להרבה מאוד שנים קדימה.
כשהוא ניסה ללחוץ על אנשי הוועד הפועל של פיפ"א לאשרר את ההצעה של ליגת האומות הגלובלית, בקונגרס שהתקיים במארס בקולומביה, הוא נתקל בהתנגדות, בעיקר מצד האירופאים.
אלכסנדר צ'פרין, הנשיא הסלובני של אופ"א, אמר בראיון ל"קיקר" הגרמני: "היה לנו רעיון לגבי ליגת האומות הגלובלית, הגשנו את ההצעה לנשיא פיפ"א, ואז להתאחדויות הלאומיות ולמועדונים. פתאום פיפ"א מודיעה שהיא כבר מכרה את הרעיון, ששייך לנו, לנותני חסות עולמיים - וכל זה בלי הסברים. זו הצעה מאוד מוזרה".
ההערכות כעת הן כי פיפ"א ואופ"א ימשיכו בקרב הורדות הידיים בתקופה הקרובה, אבל לבסוף לא יהיה מנוס ויימצא הפתרון. מאחר ומדובר באמת בסכומי כסף חסרי תקדים, וגם הרעיון עצמו הוא בעל הגיון, סביר להניח שליגת האומות הגלובלית תצא לדרך. אם לא ב-2020 אז ב-2022.
אחרי אירופה שהייתה הראשונה, גם בצפון ובמרכז אמריקה יצא השבוע לדרך טורניר חדש במתכונת של "ליגת האומות". זה יקרה גם באסיה, בתוך שנה או שנתיים, ולאחר מכן
גם באפריקה ובדרום אמריקה.
אגב, חוץ מליגת האומות העולמית, אינפנטינו מציע לשנות גם את המתכונת של אליפות העולם לקבוצות. במקום המפעל הנוכחי, שמתקיים בכל דצמבר בהשתתפות שבע קבוצות ומעורר עניין מועט ביותר, הכוונה היא לייצר אליפות עולם אמיתית, מעין מונדיאל מועדונים שייערך פעם בארבע שנים וישתתפו בו 24 קבוצות מהטובות בעולם. המפעל הזה יבוא על חשבונו של גביע הקונפדרציות הכושל, שנערך תמיד שנה לפני המונדיאל, והוא צפוי להניב הכנסות של שלושה מיליארד דולר לטורניר.
המונדיאל ברוסיה הוכיח שלמרות כל נבואות הזעם, כדורגל הנבחרות עדיין חי ובועט ומרתק את ההמונים. הוא ימשיך כנראה להיות טורניר הכדורגל היוקרתי והחשוב ביותר גם בעתיד. אבל מי יודע, אולי בקרוב מאוד נתלהב לא פחות מ"גמר ליגת האומות הגלובלית", שייפטר מההשוואה המעליבה לגביע הטוטו.