פרופיל 21 / בלוג ה-NBA
21 שנה מפרידות בין לוקה דונצ'יץ' (19) לדירק נוביצקי (40). העונה הם יאחדו כוחות בדאלאס, יהפכו אותה לאחת הקבוצות המסקרנות בליגה וינסו להוציא אותה לדרך חדשה. בינתיים המאמן ריק קרלייל כבר הפציר באוהדים לקנות מינויים כדי לא לפספס את הלהיט הסלובני החדש וההתרגשות ממנו בשיאה - אבל לא אם אתם שואלים את שאר הרוקיס
במהלך עונת היורוליג האחרונה בריאל מדריד לוקה דונצ'יץ' סיפק כמה פרומואים מעולים למעבר הצפוי שלו ל-NBA. בין המנות המפורסמות שהכין היו משחק של 33 נקודות נגד אולימפיאקוס, שלשת קלאץ' מרהיבה במשחק מספר 4 של סדרת רבע הגמר מול פנאתינייקוס ופיינל-פור חלומי שהסתיים בדאבל אירופי אחרי הזכייה ביורובאסקט עם נבחרת סלובניה.
דונצ'יץ' גם הפך לשחקן הצעיר אי פעם שזכה בתואר ה-MVP של העונה, ולשחקן היחיד שזוכה במקביל גם בתואר הכוכב העולה. יבול ההישגים וציוני הדרך יוצאי הדופן שלו בתקופה כל כך קצרה, בגיל כל כך צעיר, היה כמו מזכרת מדהימה שהשאיר ממנו בשביל רגעים של געגוע אליו.
הספקטקל האחרון של דונצ'יץ' הגיע דווקא בליגה הספרדית, שבה הפך לשחקן הכי צעיר בהיסטוריה שרושם טריפל-דאבל. פחות משלוש דקות לסיום משחק מספר 4 של גמר הפלייאוף נגד באסקוניה, כשריאל ביתרון 78:81, קיבל דונצ'יץ' כדור על קשת השלוש מרודי פרננדס בסוף ההתקפה. מה שיצא לו מהיד תחת לחץ השעון המשיך בצורה ישירה את גל ההצלחות חסר התקדים שלו מהיורוליג. הוא לא היה שייך ליבשת הזאת.
כל שחקן אחר היה חושב כנראה להעיף את הכדור לכיוון הסל בצורה המקובלת במצבים כאלה, בשתי ידיים, קאץ'-אנד-שוט סטנדרטי. דונצ'יץ' בחר לשחרר את הזריקה הכי וירטואוזית שאפשר כנראה, כי כשדונצ'יץ' מוציא אותה אין לה ברירה אלא להיגמר בסל - על רגל אחת, ביד אחת, תוך כדי ניתור קל לאחור, על הבאזר. אם רק היה רוצה היה מוסיף לפני פליק פלאק, סתם בשביל להראות שהוא יכול. הכדור גם ככה יצלול פנימה.
אם היה מדובר בשחקן אחר אפשר היה לקרוא לזה פוקס, אבל דונצ'יץ' עשה כמה וכמה קסמים, שהמילה הזאת חוטאת לניצוצות שיש לו בידיים. אותו ביצוע לולייני היה אקורד פרידה קלאסי עבורו מאירופה, שעזר לריאל כמובן להחזיר את תואר האליפות בסטייל ולסגור עונה מופלאה בשתי החזיתות. בלעדיו אין סיכוי שהיא הייתה נראית אותו דבר ובאותה מידה, בלי ארגז ההישגים העמוס שלו מהתקופה הזאת יכול להיות שהוא לא היה מגיע ל-NBA מהדלת הראשית, עם כל הציפיות שמעמיסים עליו היום כבחירה השלישית בדראפט 2018.
דונצ'יץ' נלקח על ידי אטלנטה, שהעבירה אותו מיד לדאלאס וקיבלה במקומו את טריי יאנג. מאותו שלב, העתיד של המאבריקס הופקד בידיים של הסלובני. מנמושה בעונה החולפת שמדברת בפומבי על טנקינג היא הפכה לכוח מסקרן ויצרנית באזז בזכות דונצ'יץ' ושיתוף הפעולה הצפוי בינו לבין דירק נוביצקי, שימשיך לעונה 21 בטקסס ויהפוך לשחקן הראשון אי פעם שמשלים 21 עונות במועדון אחד.
הוא יהיה שם כדי להעביר אליו את הלפיד, והשילוב ביניהם מרתק כי הוא יכלול חדש וישן, את דור העתיד עם מי שעוד לא הרבה זמן יהפוך לחקוק בדפי ההיסטוריה של הליגה, את השחקן האירופי הגדול בכל הזמנים ב-NBA עם מי ששואף להיות כזה בעוד שני עשורים מהיום, אולי פחות. אגדה בת 40 תשלב ידיים עם נער פלא בן 19 ותנסה להראות לו איך עושים את זה נכון.
ומעבר להכל, השילוב הזה הופך את דאלאס לאטרקציה ללא תלות בתוצאות. המאבריקס ימשכו עניין העונה גם אם לא יעלו לפלייאוף, בגלל ההבנה שהקשר ביניהם הוא נקודת הזינוק המעניינת ביותר שאפשר היה לחשוב עליה עבור דונצ'יץ' למסע שמחכה לו ב-NBA. בעונה הקרובה כל המצלמות צפויות להתמקד בנוביצקי מורה הדרך ובדונצ'יץ' התלמיד כדי לתעד כל כיף שלהם, טפיחה על הכתף או לחישה באוזן. כולם יהיו צמאים למעקב בזכוכית מגדלת אחרי תהליך החניכה הכי חשוב בליגה, ואחרי האופן שבו נוביצקי מגדל על הפרקט את היורש הפוטנציאלי שלו.
וכדי לתבל עוד קצת את הקשר ביניהם, צריך לזכור גם את המכנה המשותף שלהם מהעבר: כמו לוקה, גם דירק היה האירופי היחיד בעשירייה הראשונה בדראפט, אי שם ב-1998. כמוהו גם הוא נבחר על ידי קבוצה אחרת - אז זאת הייתה מילווקי - לפני שעבר בטרייד לדאלאס.
שווה לקנות מינוי
רגע לפני שהמסך יורד על הקריירה המפוארת, לנוביצקי יהיה פרויקט חפיפה אישי עם תפקיד מוגדר - לעזור בליטוש היהלום. הטוויסט: הוא יעשה את זה מעמדה לא מוכרת. במהלך סוף השבוע הודיע המאמן ריק קרלייל שנוביצקי צפוי להפוך העונה לשחקן ספסל, אחרי שפתח בחמישייה לאורך רוב הקריירה. ההודעה הזאת לא תפסה אותו כועס או מופתע מדי: הוא כבר התרגל לרעיון הזה ברגע שדיאנדרה ג'ורדן הוחתם. "כשזה קרה היה לי די ברור שאני עולה מהספסל", הודה נוביצקי, ששיחק בעיקר כסנטר בשנתיים האחרונות בגלל מה שהוא הגדיר כ"בעיות תנועה".
"דירק נוביצקי הוא דוגמא לכל אחד. הוא השיג כל כך הרבה. הוא אגדה, הוא מנהיג", אמר דונצ'יץ' על הגורו החדש שלו בהערצה, והוסיף: "אני כל כך שמח שהוא חתם לעוד שנה, ואני כל כך שמח שאני יכול להיות איתו, לשחק איתו, ולראות בו מנטור". נוביצקי נשמע נרגש מסט היכולות שהילד מביא איתו לארה"ב: "יש לו את כל המשחק - את החצי מרחק, את העלייה מכדרור, את הסטפ-בק. הוא נהדר עם הכדור. הוא יכול להריץ פיק-אנד-רול, מה שיתאים לו נהדר כאן עכשיו, כי זאת ליגה של פיק-אנד-רול. אני חושב שהוא יהיה מצוין".
"דיברתי הרבה עם דאלאס, הם באמת רצו אותי, והיו מאוד מאוד נחמדים", אמר דונצ'יץ' על הקבוצה החדשה שלו, והיא כבר מחכה לו בכיליון עיניים. קרלייל, שעבר עונה לא פשוטה על הקווים, כבר יצא בהבטחה אופטימית מאוד לאוהדים לגבי התכשיט החדש שלהם, אולי אופטימית מדי. "עם מה שראיתי ממנו ביומיים האחרונים", אמר ל"דאלאס מורנינג ניוז", "אני יכול רק לומר שמי שלא קונה מינוי יתחרט על זה בהמשך".
אחרי הדראפט קרלייל הגדיר את הבחירה בדונצ'יץ' כרגע מכריע בתהליך הבנייה מחדש של המועדון ("אנחנו הולכים קדימה עם הרעיון שאנחנו צריכים להתחיל לנצח משחקים") וקבע בלי להסס: "הוא סוג של שחקן שיהיה מסוגל לשחק עם כל אחד כמעט". בדירוג עשרת הרוקיס שצפויים להשפיע בצורה הכי משמעותית על הקבוצות שלהם ופורסם ב-Cbssports, דונצ'יץ' תפס את המקום הראשון בטענה שמדובר בשחקן הכי מוכשר במחזור שלו. אטורה מסינה, שהספיק לצלול בשנים האחרונות אל תוך ה-NBA כעוזר המאמן של גרג פופוביץ' בסן אנטוניו, קרא לדונצ'יץ' "פנומנלי, במיוחד מנטלית בגיל הזה".
ערימת הסופרלטיבים שהושלכה עליו בתקופה האחרונה מלמדת במקצת על ההתרגשות הגדולה שההגעה שלו ל-NBA יצרה עוד לפני שרשם דקה אחת על הפרקט, אבל קשה לומר שיש קונצנזוס לגביו. לא כרגע, לפחות. שאר הרוקיס למשל, אולי מתוך חשדנות אוטומטית לשחקנים או מאמנים שזוללים גביעים באירופה ומגיעים לנסות את מזלם מעבר לים (עיינו ערך דייויד בלאט), לא חוזים לדונצ'יץ' עתיד ורוד כמו נוביצקי וקרלייל.
בתשובה לשאלה לאיזה רוקי תהיה את קריירת ה-NBA הטובה ביותר בסקר השנתי שקיימה הליגה, דונצ'יץ' קיבל אפס קולות מ-36 הקולגות שלו. כשהם נשאלו מי יהיה רוקי העונה, רק תשעה אחוזים מהם בחרו בו. הספקנות כלפיו, כמו שנכתב גם ב"יורוהופס" בהקשר הזה, היא עניין די מובן. כמה מהם צפו בו בפעולה ביורוליג או ביורובאסקט? כמה הספיקו להתרשם מהרפרטואר שלו באירופה, או מייחסים חשיבות של ממש לתארים כמו אלוף היורוליג או אלוף ספרד?
סימני השאלה
הסוגיות העיקריות שעלולות להיות בעייתיות מבחינת דונצ'יץ' ב-NBA הן הקליעה לשלוש והאתלטיות, במיוחד מול גארדים. בעניין הקליעה המספרים מדליקים נורה אדומה: מאז עונת היורוליג הראשונה של דונצ'יץ' הם בירידה, וב-61 משחקים בשתי המסגרות העונה הוא דייק מבחוץ ב-30.9 אחוזים. לגבי ההגנה שלו הדעות חלוקות, ובכל מקרה היא טעונה הוכחה מול השחקנים הנמוכים, העוצמתיים והזריזים שיפגוש ב-NBA, אתגר מורכב בהרבה לעומת היורוליג.
דונצ'יץ' יכול לשחק בדאלאס בעמדות 3-1, אבל לפי טים מקמהון מ-ESPN צפוי לפתוח דווקא כפאוור-פורווד, כלומר בעמדה 4, בחמישייה שצפויה לכלול על פי התכנון את סמית' גו'ניור ו-ווסלי מתיוס בקו האחורי, לצד האריסון בארנס כסמול פורוורד וג'ורדן כסנטר. זה יהיה שינוי משמעותי עבור דונצ'יץ', שכמו שהסביר אנטוניס סטרוגילקיס מ"יורוהופס" התרגל לשחק בעמדות שונות בריאל מדריד, בעיקר 3-2.
ולצד השותפות הקרבה עם נוביצקי, יהיה מסקרן לא פחות לבדוק את היכולת שלו לשחק עם דניס סמית' ג'וניור. הפוינט גארד הפותח של דאלאס, הבחירה התשיעית בדראפט 2017, העמיד אשתקד ממוצעים מבטיחים של 15.2 נקודות, 5.2 אסיסטים ו-3.8 ריבאונדים ונתן עונת פריצה טובה. לקרלייל, שהודה אחרי הדראפט בכך שהוא לא בטוח מה התפקיד של דונצ'יץ' על המגרש, כבר יש סוג של תוכנית ראשונית איך למקסם את האיכויות של שניהם זה לצד זה. מבחינתו, המהירות והיכולת של סמית' ג'וניור לתקוף את הטבעת ישלימו את יכולת הריווח וניהול המשחק של דונצ'יץ'.
במקביל נוביצקי ינסה ליצור שפה משותפת עם דונצ'יץ', שיחד עם סמית' ג'וניור וג'יי.ג'יי בראה הוותיק יצטרכו גם להפעיל את ג'ורדן מתחת לסלים כדי לנצל את הנוכחות שלו. אם הדברים האלה יקרו, סביר להניח שדאלאס לא תספק חוויה מתקנת לעונה האחרונה שעברה עליה רק בעוד שנתיים-שלוש, אלא כבר בעוד כמה חודשים. הרבה מזה, כמו שאפשר להבין, תלוי בדונצ'יץ'.