בית"ר צריכה לוותר על ערן לוי, בן חיים וגורש
אסור להסתנוור מהניצחון על הפועל ת"א, קלינגר חייב שוער, בלם ומגן ימני. הבעיה של הקבוצה היא בעיקר מנטלית – רוב הסגל לא רגיל למאבקי הישרדות
לאחר פתיחת העונה הגרועה של בית"ר ירושלים, החלו להשמע דיבורים על היותה קבוצת תחתית שתילחם על חייה עד הסוף. בהמשך לקביעה הזו, נשמעו קולות מתוך המועדון ובראשותם של המאמן ניר קלינגר שעל שחקני בית"ר ועל המועדון לשנות פאזה ולחשוב כקבוצת תחתית לכל דבר ובהתאם לזה כך לתפקד. ואסור להסתנוור מהניצחון על הפועל ת"א.
הבעיה המרכזית שמתעוררת בסיטואציה כזו היא בעיקר מנטאלית ומתייחסת לסגל השחקנים. לא פעם דובר על מסע הרכש של משה חוגג לאחר הפיכתו לבעלי הקבוצה. מסע רכש שנראה כמו כניסה של ילד קטן לחנות ממתקים עם תקציב בלתי נגמר. הסגל כולל שחקני צמרת, כאלה שרגילים להתחרות על תארים ובמקרה הגרוע על התמודדות בפלייאוף העליון.
כשקבוצת כדורגל בונה את עצמה היא מגדירה מטרת על עבורה ועבור שחקניה. בעקבות מסע הרכש של חוגג, המטרה שהוצבה היא התמודדות על כל התארים – והרכש היה בהתאם. הסיטואציה אליה בית"ר נקלעה הפוכה ב־180 מעלות ממטרת העל אליה כיוון המועדון בקיץ האחרון. בסיטואציה מהסוג הזה, שבה על הצוות המקצועי והשחקנים לאסוף כל נקודה על מנת להבטיח עונה נוספת בליגת העל, החוסן המנטלי הופך להיות השחקן המרכזי.
איינבינדר, בוזגלו, ערן לוי, בן חיים, קריאף, סילבסטר, ורד וגם כחילה, טיירה ושיימן חוו בעונות האחרונות הצלחות. יש ביניהם כאלו שזכו באליפות, כאלה שבגביעים וכאלה שמרכז הלחץ המנטאלי שלהם הסתכם בשאלה "האם יעפילו לפלייאוף עליון/יזכו בכרטיס לאירופה או לא?". מנטאלית, מדובר בלחץ אחר ושונה בתכלית מהלחץ של התמודדות בתחתית הליגה.
לא מעט אנשי מקצוע שטעמו מהצלחות ומאי הצלחות טוענים לא פעם שההתמודדות במאבקי התחתית מספקים וקשים יותר מזכייה בתארים. הסגל של בית"ר ירושלים לא מסוגל להתמודד במאבקי תחתית. יתרה מזו, האיש שעל הקווים, לאחר שרשם עונה מסחררת עם הפועל חיפה אמר לא פעם למיקרופונים של מי שרק רצה לשמוע, כמה הוא מאמן של צמרת ולא של תחתית, ובכך הסביר את ההצלחה בהפועל חיפה לעומת חוסר ההצלחה בזמנו עם הפועל באר שבע ואשדוד, שהתמודדו תחת שרביטו במאבקי תחתית.
במצב שנוצר בבית"ר ירושלים קיימות שתי דרכים שבהן הקבוצה תצליח להתגבר במאבקי התחתית שככל הנראה מצפים לה עד סוף העונה: הדרך הראשונה והלא ריאלית הינה מהפכה מוחלטת בסגל השחקנים ובצוות המקצועי. הבאת שחקנים בעלי ניסיון במאבקי תחתית ומאמן שכזה. בחירה בדרך הספציפית הזו אינה ריאלית, הן מבחינה מקצועית והן כלכלית. ברמה המקצועית החתמת שחקנים בעלי מנטליות ואופי ספציפי כזה תהיה בסימן בניית קבוצה חדשה לחלוטין. לקבוצה הזו ייקח לא מעט זמן להתחבר וללמוד לשחק יחד.
תכניסו לתבשיל הזה את הלחץ של למידה וחיבור תוך כדי תנועה והנה לכם מתכון לכישלון חרוץ. בנוסף לחיבור המקצועי הזה, העלויות של מהפכה מהסוג הזה תעלה לחוגג כפול (חוזים של שחקנים קיימים ושל חדשים יובילו את הקבוצה להתרסקות כלכלית). עיינו ערך הפועל ת"א לפני שתי עונות.
הדרך המומלצת היא חיזוק בעמדות הדחופות (שוער, בלם ומגן ימני) ויחד עם זה בחירה בשיטת וסגנון משחק התואמים לסגל, כפי שעשתה בית"ר תחת בני בן זקן (או טביב?). במקרה כזה, הכלים העומדים לרשותו של קלינגר הם סופר התקפיים, כאלו שמסוגלים לייצר רגעי כדורגל טובים ומספקים עם כיבוש של לא מעט שערים, כמו בניצחון על הפועל ת"א.
תוך כדי מציאת איזון בהרכב, בית"ר תוכל לחזור להיות הקבוצה האטרקטיבית של השנים האחרונות. על מנת לפנות מקום לשוער, מגן ימין ובלם בית"ר תצטרך להיפרד מאחד השוערים (עדיף גורש), טל בן חיים (לא להאמין שהועדף על פני קרלוס קוויאר) ולסיום להיפרד גם מערן לוי וטיירה (הראשון פשוט לא מתחבר, ולגבי השני עדיף לשמור את קלטינס קרוב לרוטציה).
בבחירת דרך כזו, ברמה המנטאלית שחקני בית"ר יצטרכו להבין שהם באמת בסכנה, אבל כזו שאפשר לצלוח אותה.
קלינגר
צילום: אורן אהרוני
מומלצים