ההשפעה החיובית של פעילת גופנית על בריאות הנפש
מחקרים רבים שנערכו לאורך עשרות שנים מלמדים שפעילות ספורטיבית, אירובית או אנאירובית, עוזרת להתמודד עם לחץ, חרדה, דיכאון ועוד
עוד בשנות ה-60, מספר חוקרים הציגו כי פעילות גופנית מסייעת בשיפור של מדדי בריאות פיזיולוגיים ונפשיים כאחד. אותם חוקרים גם הדגישו כי פעילות גופנית מהווה כלי זול, יעיל ומשמעותית פחות מאיים מטיפול פסיכולוגי. מחקרים ראשונים אלו הובילו חוקרים רבים נוספים להתחיל לחקור ולראות מה באמת קורה למצב הנפשי כאשר אנחנו פעילים גופנית באופן קבוע. ובהחלט, מספר עצום של מחקרים מציג השפעות חיוביות ביותר. נמצא כי פעילות גופנית מסייעת בהתמודדות עם מגוון רחב של בעיות נפשיות נפוצות כגון דיכאון, לחץ וחרדה. כמו כן, פעילות גופנית קבועה משפרת מדדים של ביטחון עצמי, וביטחון עצמי גבוה מקושר לרמות אושר גבוהות. ישנו אף מחקר אחד משנות ה-90 שמצא כי פעילות גופנית עשויה להוות טיפול יעיל כמו טיפול פסיכולוגי.
למעשה, נמצא כי פעילות אירובית שנמשכת בין 40-20 דקות עשויה לשפר בצורה משמעותית את מצב הרוח, ועשויה להוריד תסמינים של חרדה, אחת ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר בעולם המודרני. חרדה משפיעה על יכולותיו של האדם להתרכז, לישון ולתפקד בצורה יעילה במהלך היום. ואכן, סקירת מחקרים ענקית שכללה 42,264 אנשים קבעה כי פעילות גופנית מסייעת בשיפור מדדים של חרדה, כאשר הפעילות הגופנית הייתה יעילה יותר אצל אלו אשר סובלים מהפרעת חרדה קלינית, מאשר אלו שחווים חרדה בטווח הנורמלי ואינם בעלי הפרעות נפשיות. הסקירה פורסמה במגזין CNS & Neurological Disorders - Drug Targets בשנת 2014.
לעומת זאת, סקירה מחקרית נוספת מ-2015 שכללה 7 מחקרים, הציגה כי גם אצל אלו אשר אינם סובלים מהפרעת חרדה או דיכאון קליני, כלומר אוכלוסיה שברוב הזמן היא בריאה בנפשה, יש שיפור משמעותי במדדים של לחץ. הפרעה נפשית אחרת, אשר נפוצה לא פחות מחרדה, היא הדיכאון הקליני. נמצא כי פעילות גופנית קבועה עשויה למנוע התפתחות של דיכאון קליני מלכתחילה. בנוסף, פעילות גופנית מסייעת בהתמודדות עם תסמינים של דיכאון; סקירת מחקרים ענקית נוספת שכללה 48,207 משתתפים, מצאה כי פעילות גופנית מורידה תסמינים של דיכאון. זאת ועוד, מחקר מ-2015 שכלל 269 אנשים בוגרים הציג כי אלו אשר פעילים גופנית באופן קבוע סובלים פחות מתסמינים של דיכאון וחרדה, לעומת אלו שאינם פעילים גופנית. יתר על כן, מצב רוח ירוד, אשר מקושר עם כעס מוגבר, בלבול, עייפות, מתח וירידה בחשק המיני, יכולים להשתפר משמעותית על ידי פעילות גופנית.
אז איזו פעילות גופנית עדיפה – אירובי או אנאירובי? הרוב הגדול של המחקרים בתחום בריאות הנפש ופעילות גופנית בדקו בעיקר האם וכיצד פעילות אירובית משפיעה. עם זאת, ישנן לא מעט עדויות על כך שגם פעילות אנאירובית( משקולות) מסייעת בשיפור הבריאות הנפשית. במחקרים שפורסמו עוד בסוף שנות ה-80, הוצג כי לא נמצאו הבדלים בשיפור מדדים של בריאות נפשית בין פעילות אירובית לאנאירובית. כמו כן, מחקר מ-2017 שפורסם במגזין Journal of Anxiety Disorders הציג כי לפעילות אירובית ואנאירובית השפעות שונות על מדדים שונים של בריאות נפשית, ולכן יש לשלב את שתיהן כדי להשיג תוצאה מקסימלית.
בנוסף לכך, מחקר קוריאני שכלל 7,550 משתתפים הציג כי אימון משקולות ואימון אירובי שיפרו משמעותית מדדים של איכות חיים, ללא הבדל ביניהם, לעומת אלו שלא היו פעילים גופנית. ולמרות שפעילות אירובית מקושרת יותר לשיפור במדדים של בריאות נפשית, יש לבצע את האימון שהכי מתאים עבורכם, שהכי אהוב עליכם, שתוכלו להתמיד בו לאורך זמן, כדי שתוכלו להרוויח את היתרונות הבריאותיים הרבים שפעילות גופנית מציעה.
לשאלות נוספות, ניתן לפנות אליי בעמוד האינסטגרם שלי:
https://www.instagram.com/manor_noam/
*חשוב להתייעץ עם מדריך לפני כל עבודה בחדר כושר