שתף קטע נבחר

 

המוצרט של הכדורסל / עושה היסטוריה

רפאל נאה חוזר לימים הגדולים של דראז'ן פטרוביץ', שהיה בלתי ניתן לשמירה וכיכב בכל קבוצה אליה הגיע עד למותו הטראגי. איך רלף קליין נותר המום ומה עשתה ריאל מדריד כשלא הצליחה לעצור אותו

ללא תחרות, גדול הכדורסלנים שראיתי וראיינתי באירופה (וגם כשביקר בארץ) היה הקרואטי המתולתל דראז'ן פטרוביץ', השחקן שהפך לאגדה בחייו ונהרג בגיל 28 בתאונת דרכים, ב-7 ביוני 1993. בעיניי, עד היום לא נמצא לו מחליף.

 

מדובר בפנומן, והסיפורים בהתאם. מי שרוצה לספוג את הגדולה שלו ולהתרשם בעצמו יכול להגיע למוזיאון על שמו בזאגרב, בו ביקרתי כבר חמש פעמים. כמובן שזה לא דומה לדבר האמיתי עבור מי שפגש אותו, אבל כל מי שמבקר שם יוצא המום - אמו דאגה להכניס לשם כל פרט מחייו.

 

כתבה לזכרו של דראז'ן פטרוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דראז'ן פטרוביץ' (צילום: AP)
דראז'ן פטרוביץ' במדי נבחרת יוגוסלביה(צילום: AP)

 

כשאני מתחיל לכתוב עליו, אני נזכר בגמר גביע אירופה באתונה ב-1985, ביום שלפני המשחק בין ריאל מדריד לציבונה זאגרב. נפגשתי באולם עם המאמן רלף קליין ז"ל, שהגיע עם רעייתו רותי מגרמניה (שם אימן). רלף ראה את הבלגן באימון של הקבוצה היוגוסלבית (דאז), כאשר הכוכב פטרוביץ' לא התאמן לדקה והיה עסוק בעשרות ראיונות עם עיתונאים שהגיעו מארצו, בדומה למאמן מירקו נובוסל, שלא העביר אפילו דקת אימון. רלף אמר: "אם זו ההכנה של הפינאליסטית בגמר באירופה, אין לה שום סיכוי. כך לא מתכוננים לגמר, ציבונה מתנהלת כמו שכונה". אבל זו הייתה קבוצה מיוחדת.

 

דראז'ן בילבל מדקות הפתיחה את מאמן ריאל לולו סאינס, שהרים דגל לבן בשלב מוקדם. הוא הפקיד את השמירה על הכוכב בידי 7-6 משחקניו, אבל אף אחד מהם לא הצליח להצר את צעדיו של דראז'ן. בסופו של משחק הוא קלע 36 נקודות וקבוצתו זכתה בקלות בתואר. התחזית של רלף , שנשאר בהלם, לא התממשה.

 

פטרוביץ' מול מייקל ג'ורדן בברצלונה 92' (צילום: Gettyimages imagebank) (צילום: Gettyimages imagebank)
פטרוביץ' מול מייקל ג'ורדן בברצלונה 92'(צילום: Gettyimages imagebank)

 

ומעניין מי עוד זוכר את ההופעה שלו מול הפועל ת"א ביד אליהו אחרי שלוש שנים? קשה לזכור הופעה כזו של אורח בישראל. משה וינקרנץ הציב עליו ארבעה שומרים בנקודה מסוימת, אבל פטרוביץ' המטיר 59 נקודות על הראש של האדומים בדרך לניצחון 93:103 (ציבונה ניצחה גם בגומלין, אבל במפגש הגמר הכפול היא הפסידה לריאל). אתם בטח חושבים שהקהל חטף קריזה, אבל 6,000 הצופים בהיכל היו בטירוף מוחלט מהשואו של פטרוביץ' ונפרדו ממנו בתשואות סוערות. הוא אהב את זה.

 

הסיפור של השמירות, שחזר כאן פעמיים, היה מוטיב קבוע לאורך הקריירה של פטרוביץ'. כשהם חשבו שמאלה הוא הלך ימינה ולהפך, ולא היה איך למנוע ממנו להשיג את הסל. כשציבונה הגיעה ליד אליהו בפברואר 85' וצביקה שרף שבר את הראש איך לשמור עליו, הוא הטיל את המשימה על לי ג'ונסון, שהיה גבוה ממנו ב-14 ס"מ. פטרוביץ' אכן לא קלע אפילו נקודה ב-12 הדקות הראשונות, אבל אחרי שג'ונסון התעייף הוא צלף 30 נקודות ב-28 דקות, מה שלא מנע ממכבי ת"א לנצח 87:88. אותו ניצחון לא עזר למכבי לעלות לגמר.

 

דראז'ן פטרוביץ' (צילום: AP)
אהב את המחווה של אוהדי הפועל ת"א. פטרוביץ'(צילום: AP)

 

ב-1989, כשכבר היה שחקן ריאל (כבר לא היה לבלאנקוס כוח לחטוף ממנו בראש, אז הם צירפו אותו), הוא קלע 62 נקודות בגמר גביע המחזיקות מול קאזרטה. זה היה מחזה מיוחד, וגם במקרה הזה הצד המפסיד ידע לתת כבוד, כשב"גאזטה דלו ספורט" האיטלקי כינו את פטרוביץ' "המוצרט של הכדורסל".

 

כל מה שעמד מול עיניו היו הנקודות. היה משחק בו קלע 112 כאלה נגד הנוער של אולימפיה לובליאנה, ששחקניה הבוגרים נענשו ולא הורשו להשתתף במשחק. היה לו ברור שיספוג ביקורות על כך למחרת, וזה לא הזיז לו. כאשר חבריו לקבוצות השונות כבר היו בחלום השלישי, הוא עדיין עמד וזרק לסל, שוב ושוב. ואז מגע הקסם שלו האיר גם את מגרשי ה-NBA, עד לסוף הטראגי.

 

ביסרקה פטרוביץ', אימו של דראז'ן (צילום: AP)
ביסרקה, אימו של דראז'ן, הכניסה למוזיאון כל פרט מחייו(צילום: AP)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty images imagbank
דראז'ן פטרוביץ'
צילום: Getty images imagbank
מומלצים