שתף קטע נבחר

 

על סף ייאוש: הפועל ירושלים במלחמת הישרדות

הקשיים הכלכליים, המאבקים מאחורי הקלעים, ההתעוררות במחלקת הנוער ושחקני העבר שכואבים את המצב. אחרי ההחלטה להפסיק את פעילות המועדון והארכה שניתנה לו, האם הוא בדרך להיעלם מהמפה? תגובת הפועל ירושלים: "כל טענה על הניהול בשנים האחרונות היא לא במקום"

בגלל חוב של 70 אלף שקל שלא שולם בתחילת העונה הופסקה השבוע פעילותה של הפועל ירושלים מליגה א' צפון. נשיא בית הדין העליון, אמנון סטרשנוב, החליט להעניק למועדון ארכה נוספת עד ליום ראשון. אם לא יימצא פתרון, הקבוצה שקיבלה מספר דחיות לתשלום צפויה להיעלם ממפת הכדורגל.

 

מי שמנהלים את הפועל ירושלים הם יוסי סאסי, שהוריד פרופיל לאחרונה, ובנו דודו. הם חוטפים לא מעט ביקורת על דרך הניהול שלהם - לטענתם שלא בצדק.

 

ישראל מאיה ומישל דיין (צילום: יוסי רוט)
מישל דיין וישראל מאיה במדי הפועל ירושלים. אימפריה בעבר(צילום: יוסי רוט)

 

הפועל ירושלים הייתה אימפריה בעבר. ב-1973 היא זכתה בגביע המדינה אחרי ניצחון בגמר 0:2 על הכח רמת גן, וסיימה במקום השלישי בליגה. שנה קודם היא הפסידה בגמר 1:0 להפועל תל אביב.

 

באותן שנים נוהלה הקבוצה על ידי ההסתדרות. היא הגיעה לפסגות אבל גם חוותה קשיים ניהוליים ופיננסיים לא פשוטים. באחת הפעמים השחקנים הגיעו לישון בבית ההסתדרות עם מזרנים במחאה על עיכוב בתשלום שכרם. בסיום עונת 1994/5 ובגלל בעיות כלכליות הקבוצה כמעט נכחדה.

 

באותו שלב נכנס לתמונה הקבלן הירושלמי סאסי, שרכש את הפועל ירושלים ב-1995 מהמפרק עורך הדין עמי פולמן, לימים המפרק של בית"ר ירושלים. לפני הרכישה סייע סאסי להפועל בית שאן ששיחקה בליגת העל.

 

צבר לא מעט אויבים. סאסי (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
צבר לא מעט אויבים. סאסי(צילום: פרטי)

 

יחד עם השותף בניהול ויקטור יונה, ירושלים העפילה לגמר גביע המדינה ב-1998 בו הפסידה למכבי חיפה 2:0. בסופו של דבר יונה עזב אחרי סכסוך עם סאסי חברו הטוב לשעבר, שנשאר לבד ומנהל מאז מאבק ממושך עם חברת "שיכון עובדים" על זכויותיו במתחם האימונים בקריית יובל - בו מתקיימת פעילות של מחלקת הנוער בעיקר. 

 

בדרך סאסי צבר לא מעט אויבים. לאוהדים של המועדון ובראשם אורי שרצקי נמאס לפני כעשור ממה שקורה מאחורי הקלעים ומשלטון היחיד של סאסי. הם הקימו בעונת 2009/10 את קבוצת האוהדים הפועל קטמון, שנאבקת היום על העלייה לליגת העל.

 

"הפועל קטמון ירושלים קמה על מנת להציל את הפועל ירושלים ולהחזיר את הכדורגל לאוהדים", אמרו אתמול (שישי) במועדון האוהדים. "ניסיון העבר מלמד אותנו שהדברים לא תלויים רק בנו, ובכל זאת אנחנו דרוכים ומוכנים ליום בו נוכל להשלים את המשימה באופן סופי ולחזור להיות קבוצה אדומה אחת ומאוחדת. עד היום המיוחל אנחנו מזמינים את כל אוהדי הפועל בירושלים להתאחד תחת קורת גג אחת ולדחוף את הפועל קטמון ירושלים, שעשויה לעשות היסטוריה השנה, להעפיל לליגת העל ולהחזיר את הדרבי לירושלים".

 

אורי שרצקי (צילום: אורן אהרוני)
אורי שרצקי. יוצא בחריפות נגד סאסי(צילום: אורן אהרוני)

 

"את הגוף שנקרא הפועל ירושלים מצליח יוסי סאסי להרוג לאט לאט ובאכזריות", תוקף שרצקי בחריפות. "כל טיפת דם הוא סוחט ממנה. מזל שאת הלב והנשמה לקחנו ממנו כשהקמנו את קטמון, כך שהמחזה הזה הרבה פחות כואב, אם כי הוא מאוד מאוד עצוב".

 

הפועל ירושלים הגיעה גם לפיפ"א, שדרשה מההתאחדות להוריד לה שלוש נקודות. הסיבה: ירושלים לא שילמה לשחקנה בעבר מריאנו סוארס חוב של כ-35 אלף שקלים. סוארס התלונן בפיפ"א באמצעות עורך הדין ליאון אמיראס. ההתאחדות פעלה לפי הנחיית פיפ"א, ודאגה להוריד לירושלים את הנקודות. כעת דורשים בפיפ"א אישור עד ה-19 בפברואר שהנקודות אכן הורדו, ומאיימים בהטלת סנקציות נגד ההתאחדות. בירושלים כבר הבהירו שהשחקן חתם על מסמכים לפיהם קיבל את כל הכספים המגיעים לו, בעוד שעורך דינו של השחקן טוען כי הוא עדיין לא קיבל את הכסף. מההתאחדות נמסר בתגובה כי לירושלים הורדו שלוש נקודות בהתאם להוראת פיפ"א.

 

אופטימיות מכיוון מחלקת הנוער

הקבוצה הבוגרת אותה מאמן אופיר עזו נמצאת בתחתית ליגה א' צפון, והיא בסכנת ירידה לליגה ב'. דווקא במחלקת הנוער, שמתנהלת בנפרד מהבוגרים אבל עדיין תחת סאסי, יש התעוררות מסוימת. לניהול המחלקה צורף איש עסקים ירושלמי, יחד עם שחקני העבר מישל דיין, יאיר אסייג ועידן טל. דיין הוא המנהל המקצועי, אסייג מאמן את קבוצת הנוער המובילה את הליגה השלישית בדרך לעלייה לליגה השנייה, וטל אחראי על בית הספר לכדורגל. במחלקה רשומים כ-350 ילדים, וגם הם מקווים שהמועדון ישרוד.

 

"אם האנשים שעומדים בראש לא מסוגלים לפתור את הבעיות הכספיות, שיעזבו את הקבוצה. זה הכל", אומר אלי בן רימוז', מלך השערים של הפועל ירושלים בכל הזמנים, ששיחק בה בשנות ה-60 וה-70.

 

אלי בן רימוז' (צילום: דוד רובינגר)
אלי בן רימוז' במדי הפועל ירושלים. "כבר לא עצוב לי"(צילום: דוד רובינגר)

 

עצוב?

"זה כבר לא עצוב לי. בעבר, לפני 10 ו-15 שנים, התרעתי שיגיעו למצב הזה. מעניין שלאף אחד לא היה אכפת ואני באמת לא מתפלא שהם הידרדרו למקום שהם נמצאים בו".

 

אלי לוי, עוד אחד ששיחק בהפועל ירושלים בעבר: "במילה אחת - עצוב. במחשבה שנייה, כועס על ההתאחדות. בגלל 70 אלף שקל לא סוגרים קבוצה. אני לא מאמין. אגודה מפוארת הופכת להיות הפועל יהוד השנייה. כך או כך הבנתי שהסיכוי להישאר בליגה אפסי. באחד המשחקים האחרונים הבנתי שלא היו מספיק שחקנים והמאמן אופיר עזו שיתף את עצמו. חבל, כואב הלב, אבל אם הקבוצה תרד לליגה ב' היא תתפרק".

 

"המצב עכור וכה כואב", אומר שחקן העבר חגי קול. "קבוצה שהייתה גאווה בכדורגל הישראלי עם אלפי אוהדים תומכים נעלמה כלא הייתה. הייתה לי זכות להיות חלק מהיסטוריה של מועדון גדול. ליבי ליבי עם הקהל שתמך בקבוצה לאורך השנים".

 

יוסי מזרחי. "הקבוצה לא מתפקדת הרבה מאוד זמן" (צילום: ראובן שוורץ ) (צילום: ראובן שוורץ )
יוסי מזרחי. "הקבוצה לא מתפקדת הרבה מאוד זמן"(צילום: ראובן שוורץ )

 

גם יוסי מזרחי, שאימן בקבוצה בכמה קדנציות, לא מופתע מהקריסה: "יש דברים שבמשך שנים היו צפויים, והם קרו עכשיו. הקבוצה לא מתפקדת הרבה מאוד זמן וכואב הלב. חבל מאוד על מועדון כזה, שיכול היה לא בהרבה כסף להחזיק את עצמו. כנראה שלבעלים אין את האפשרויות להחזיק אותו".

 

תגובת הפועל ירושלים: "ההתאחדות חייבת לקבוצה כ-80 אלף שקל"

"לאחר למעלה מ-20 שנים שסאסי בעלים ומממן בלעדי של הפועל ירושלים, קצה נפשו", טוענים בירושלים. "תחת כל עץ רענן מפורסם כי הקבוצה למסירה - לא למכירה. למסירה ללא תמורה. כל טענה על הניהול בשנים האחרונות לא במקום - משום שסאסי לא מעוניין בקבוצה, הוא מקיים אותה עד אשר יבוא הבעלים הבא. עם זאת סאסי מעמיד תקציב ראוי עם שחקנים ראויים אשר מגיעים לליגות הגבוהות מדי שנה, ראו רוסלן ברסקי, אנתוני וראן ועוד. ולכל המצקצקים למיניהם שאוהבים לדבר במקום לעשות, מי שלא עושה לא טועה, והם מוזמנים מחר לקחת את המפתחות לממלכה. להפועל ירושלים יש מחלקת נוער מפוארת שגידלה ועוד תגדל רבים וטובים".

 

על ההחלטה להפסיק את פעילות המועדון ולהעניק לו ארכה נוספת:

"זה לא סוד כי ההתאחדות לכדורגל עשתה לה את בית הדין כקופה רושמת מהקבוצות. דוגמה לחלמאות המשתוללת - באחרונה הורחק מאמן הקבוצה לשלושה משחקים על התנהגות בלתי הולמת וראו זה פלא, הקבוצה הועמדה שלוש פעמים בזמן ההרחקה של בית הדין עצמו לדין על הופעה ללא מאמן, ושוב נקנסה בסכומי כסף בכל פעם. בנוסף, לאורך השנים גבו מהקבוצה למרות התנגדותה מדי חודש אלפי שקלים בניגוד לדין לכיסוי הגירעון מתקופת היו"ר הקודם לוזון. קצרה היריעה מלהכיל את אוסף הטענות. ההתאחדות היום חייבת לקבוצה 35 אלף שקל עבור הקצבות ו-45 אלף שקל עבור החזרי אבטחה, סך הכל כ-80 אלף שקל. בכרטסת של ההתאחדות, שאנו לא מקבלים את החיובים ההזויים שחויבנו בה, נוצר גירעון של 73 אלף שקל. הקבוצה ביקשה לקזז את החוב מול מה שמגיע לה ולהישאר ביתרה".

 

בהתאחדות ציינו: "היה להפועל ירושלים חוב, והם לא שילמו אותו. נקבע מועד לתשלום, והם לא שילמו. נקבע שאם עד תאריך מסוים לא ישלמו, תוקפא הפעילות. הם לא שילמו שוב, לכן הוקפאו. עכשיו הם מערערים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רובינגר
אלי בן רימוז'
צילום: דוד רובינגר
מומלצים