שתף קטע נבחר

 
אורי קופר

עבודת שטח: על שחקן הרכש המרתק של מכבי חיפה

בקבוצה אומרים שהם חקרו לעומק את יאניק וילדסחוט, שהוא השחקן שהם רצו להביא מהרגע הראשון. כשרואים את המהירות והכוח המתפרץ של שחקן האגף ההולנדי אפשר להבין מה מקור ההתלהבות, אבל התשובות לשאלות הנוגעות לשטח המחיה שלו יהיו מכריעות להצלחתו בישראל

לא משנה אם יאניק וילדסחוט יהיה הצלחה מסחררת או נפילה רצינית, במכבי חיפה ישוו אותו תמיד לקרים פריי. אמנם שניהם הגיעו בגיל צעיר לאנגליה ושניהם מעדיפים את אותה עמדה במגרש, כנף שמאל, אבל מדובר בשני שחקנים שונים לגמרי.

 

ההשוואה מתבקשת, אין מה לעשות, וזאת מכיוון שאוהדי מכבי חיפה, או לפחות רובם, חיכו לראות האם פריי יישאר ומי יגיע על העמדה שלו במקרה שיעזוב. אז וילדסחוט הגיע, אבל קשה לעשות ביניהם הקבלה מקצועית, ולא רק מפני שההולנדי גבוה מהטורקי כמעט בראש שלם.

 

יאניק וילדסחוט (צילום: getty images)
יאניק וילדסחוט. בנוריץ' הוא נחשב להחתמה גרועה(צילום: getty images)

וילדסחוט, יליד אמסטרדם, גדל באקדמיה המפוארת של איאקס, אבל כשסיים לשחק בקבוצת הנוער בגיל 18 הוחלט שלא להציע לו חוזה מקצועני והוא שוחרר. וילדסחוט הלך לזוולה, מהליגה השנייה, ומשם החל לטפס מעלה, לוונלו ולהרנבן. ב-2014 מידלסברו מליגת המשנה האנגלית רכשה אותו, ועם וויגן עלה מהליגה השלישית לשנייה. הייתה לו שם עונה מצוינת, אבל אז החלה הנפילה.

 

חלון ההעברות של ינואר 2017 נחשב לאחד הגרועים בהיסטוריה של נוריץ', אז גם היא שיחקה בליגת המשנה. הקבוצה הייתה בהיסטריה והוציאה סכומים גבוהים על שחקנים שונים, כולל וילדסחוט. ההעברה של ההולנדי לנוריץ', ביום האחרון של חלון ההעברות, עלתה בסופו של דבר לקנריות שבעה מיליון ליש"ט. שנתיים וחצי חלפו והוא מגיע למכבי חיפה בחינם.

 

התקופה הזו, אותן שנתיים וחצי שכללו השאלות לקרדיף ולבולטון, היו מעוטות כדורגל עבור וילדסחוט, ובחצי השנה האחרונה לא שיחק כלל בגלל פציעה. לא מזמן בחר בו אתר אוהדים לאחת מחמש ההחתמות הגרועות של הקבוצה במאה ה-21. בעוד שבזמנו בוויגן קראו לו אוהדים "סופה" בזכות מהירותו, בנוריץ' הכינויים היו שליליים בהרבה. בתקשורת קיבל לפעמים את הכינוי "panic boy", כיוון שנרכש ברגע האחרון, רגע של פאניקה, ותמורת סכום שלא קרוב להצדיק את הרכישה.

מכבי חיפה, הפועל חיפה (צילום: גיל נחושתן)
קרים פריי. שחקן שונה מאוד מווילדסחוט, ולא רק בגובה(צילום: גיל נחושתן)

 

מהירות מסחררת

וילדסחוט, ואת זה ידעו בנוריץ' מראש, מעולם לא היה סקורר גדול. פעמיים בקריירה הבקיע שבעה שערים בעונה (בוונלו לפני שמונה עונות ובוויגן בליגה השלישית), אבל לא יותר. הם כן ציפו שיתרום יותר דווקא במסירה, ובעניין הזה נשמעו טענות. וילדסחוט היה עובר את השומר שלו, אבל בפעולה הבאה לא מכניס היטב כדור לרחבה. חשוב לציין שהרגל הדומיננטית של ההולנדי היא ימין; באנגליה ציפו ממנו לכדורי רוחב מהקו, והדבר התאים לו פחות. הוא מעדיף לחתוך מאגף שמאל למרכז, להיכנס במהירות ובכוח לרחבה.

 

אלה הם גם המאפיינים הבולטים של וילדסחוט. כל מי שמכיר אותו מדבר על המהירות המסחררת ומדובר במחמיאים שרגילים לכדורגל אנגלי מהיר במיוחד, ולא משנה באיזו ליגה. לפחות לפי הסיפורים, וילדסחוט אמור להיות אחד השחקנים המהירים ביותר בליגת העל. בניגוד לפריי – הנה, חזרנו אליו – וילדסחוט לא מתמחה במעבר שחקן על שטח קטן אלא מנסה לנצח בזכות מהירות וכוח מתפרץ, כדי לרוץ עם הכדור לשטח קצת יותר דליל. אם תרצו, ולא מדובר על השוואה מבחינת רמת השחקן אלא בסגנון – פריי מעדיף שהיריב יבוא אליו, כמו טוני ווקאמה, בעוד וילדסחוט רוצה שהיריב יהיה טיפה רחוק ממנו, כמו נייג'ל האסלביינק.

 

יאניק וילדסחוט (צילום: getty images)
וילדסחוט. מוציא מעצמו יותר בקבוצות שיוצאות להתקפות מעבר מהירות(צילום: getty images)

 

וילדסחוט, כאמור, זקוק לשטח כדי לאיים על השער ולכן הוא גם מוציא מעצמו יותר בקבוצות שמנסות לצאת להתקפות מעבר מהירות, ודווקא לא בקבוצות שמחזיקות הרבה בכדור. בהקשר למושג "שטח", לווילדסחוט יש תנועה לא רעה בכלל ללא הכדור. הוא לא חייב לקבל את הכדור לרגל. זה מצרך חשוב בליגת העל. שחקנים עם תנועה חכמה מביאים איתם ערך מוסף.

 

עכשיו נשאלת השאלה מי ימסור לו אחרי תנועה כזו, שאלת מפתח במכבי חיפה כבר כמה חלונות העברות ברציפות. המיקום הקלאסי ביותר לווילדסחוט הוא באגף שמאל במערך 3-3-4, זאת במקרה שמרקו בלבול יוותר על משחק עם שלושה בלמים. במקרה הזה, אחד משני הקשרים המרכזיים יהיה חייב להיות בעל יכולת מסירה עילאית. יש את מקסים פלקושצ'נקו ודולב חזיזה יודע לחלק כדורים, אבל לא בטוח שהם הולכים להיות שחקני הרכב. ובכלל, מכבי חיפה צריכה מוסר מוכח יותר.

 

מרקו בלבול (צילום: גיל נחושתן)
מרקו בלבול. השאלה היא מי ישתף פעולה עם וילדסחוט(צילום: גיל נחושתן)

 

האפשרות השנייה, די ריאלית האמת, היא שבלבול ינסה את וילדסחוט כחלוץ ליד ירדן שועה, ממש כמו שעשה עם ניקיטה רוקאביצה. וילדסחוט שיחק בעמדה בעבר. במצב כזה ירדן שועה יכול

 לתרום לו המון, אפשר לראות את השניים משחקים יחד, אבל האיכויות המרכזיות של ההולנדי מעט נעלמות.

 

בשנים האחרונות היו במכבי חיפה כמה מקרים שבהם שחקן היה יכול להצליח יותר אם אלה שסביבו היו מתאימים לו. זה יכול להיות גם המקרה של וילדסחוט. מעבר ליכולת שלו – הפוטנציאל תמיד היה שם, אבל הכושר ממש לא ברור - הוא יעלה וירד הרבה בזכות (או בגלל) רכש נוסף שיגיע. אחרי שזה יבוא, יהיה אפשר לנבא טוב יותר גם מה וילדסחוט עצמו יתרום לקבוצה.


פורסם לראשונה 05/07/2019 07:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
יאניק וילדסחוט
צילום: getty images
אריה מליניאק
מומלצים