שתף קטע נבחר

 

לא רק צ'יבוטה ומוחמד: מכרה הזהב של אפריקה

המועדונים בליגת העל מחפשים את הדבר הבא ביבשת השחורה ומביאים כישרונות פוטנציאליים לקבוצות הנוער. המטרה: לגלות יהלום לא מלוטש ולבצע בעוד כמה שנים את האקזיט המיוחל. כך זה עובד

בעיר בנג'ול, בירתה של גמביה, המדינה היבשתית הקטנה ביותר באפריקה, מתקיים בשנים האחרונות טורניר נוער קובע גורלות. לטורניר האזורי שאותו מארגנת אקדמית הכדורגל "סופרסטאר אקדמיק", הנשלטת בידי ישראלים, מגיעים מיטב השחקנים המוכשרים באזור, בהם גם מסנגל השוכנת לאורך גבולה של גמביה.

 

הטורניר נמצא בלוח השנה של כל שחקן מקומי נחשב, מתוך הידיעה שסקאוטים רבים מאירופה מגיעים אליו במיוחד. למשל, נוהג קבוע של סקאוטים המייצגים את ליל הצרפתית, הכוכב האדום בלגרד הסרבית ועוד מועדונים נחשבים באירופה. מהטורניר הזה הגיע סאקה טורה, צעיר אלמוני עבורנו, שהבזיק לכותרות כשהבקיע את שער הבכורה של סקציה נס ציונה בליגת העל אחרי 51 שנה, בתיקו 1:1 מול הפועל ת"א.

 

יושבים מקדימה: ג'קי דהאן ועופר בן-אסא  (צילום: סופרסטארס אקדמי)
הקבוצות בטורניר האזורי בגמביה(צילום: סופרסטארס אקדמי)

 

ועוד פרט חשוב: ארבע מתוך 11 שחקני הקבוצות בליגת העל לנוער (מותר להחזיק שחקן אחד יליד 2001) הם מגמביה. "סופרסטארס אקדמי" היא אחת משתי האקדמיות המובילות באפריקה, כשהשנייה (והוותיקה יותר) היא "ג'נריישן פוט" מסנגל, שקיימת כבר 15 שנה וגילתה את לא אחר מאשר סאדיו מאנה, כוכבה האדיר של ליברפול.

 

מחזיק המיזם בגמביה, אם תהיתם, הוא עו"ד אודי שוכטוביץ' (היועץ המשפטי של מכבי חיפה ואחיינו של יעקב שחר). סוכן השחקנים ג'קי דהאן הוא היועץ המקצועי של האקדמיה. אין ספק, כמו בכל תחום בכדורגל, גם ענף גילוי והחתמת השחקנים הצעירים הוא קטע נחשב. עו"ד עופר בן-אסא, שעובד עם שוכטוביץ' במיזם בגמביה, אומר: "באפריקה יש מספר בלתי מוגבל של כישרונות צעירים, אך רובם הם חומרי גלם שיש ללטש. אחת המטרות של האקדמיה היא לגלות אותם, לטפח ולתת להם את הכלים להגיע מוכנים למעבר באירופה".

 

אינפו אבינעם ()

טורה, קפטן הנבחרת עד גיל 20 של גמביה, ומתוך כך שחקן ידוע באזורו. יחד עם זאת, הידיעה שסקאוטים מאירופה מגיעים גרמה לו להשתלב בטורניר. אשתקד נחת בארץ למועדון הנוער בית"ר טוברוק, שבו שיחק עונה אחת. בסוף העונה, מכבי חיפה רכשה אחוזים מכרטיס השחקן שלו והעבירה אותו לנס ציונה לצבור דקות משחק. תהליך שרבים מהשחקנים האפריקאים הצעירים שמגיעים ארצה עוברים.

 

זאב זלצר, לשעבר מאמן בליגת העל וכיום המנהל המקצועי של מכבי נתניה, נחשב לגורו של סצינת הנוער בכדורגל הישראלי. בעברו, היה תקופה ארוכה מאמן נבחרת הנוער שהעלתה מספר לא מבוטל של שחקנים לנבחרת הבוגרת. "צריך להבדיל בין שתי כוונות של קבוצות המביאות שחקני נוער זרים. רובן, במטרה למצוא שחקנים שבבוא הזמן יעלו לקבוצות הבוגרות, ואם יהיו מספיק כישרוניים יכניסו סכומי כסף משמעותיהם למועדונים. החלק השני, שמספרו נמוך יותר, מייבאים כדי לסתום חורים ולהשלים הרבים בקבוצות הנוער".

 

ליברפול (צילום: רויטרס)
התגלה במקרה. סאדיו מאנה(צילום: רויטרס)

 

"לפני שנתיים, מכבי ת"א שהייתה במקום השמיני בליגה לנוער, ללא שחקן זר, חיפשה אחד כזה שישפר את מצבה. היא מצאה אותו בקבוצת הנוער של קטמון: הניגרי וויליאם אגדה, שהגיע במחזור השמיני. עד סוף אותה עונה נטל חלק משמעותי בזכייה באליפות. יחד עם זאת, זה לא עזר לו לקבל חוזה בקבוצה הבוגרת והיום הוא בסגל של הפועל קטמון".

 

בין אלו שהותירו רישומם, בולט מאוויס צ'יבוטה, שאותו הביא הסוכן המתמחה בשחקני נוער ואיש העסקים אבי ציוני. צ'יבוטה הגיע ארצה כשהיה בן 16. לא בגיל המתאים. מכבי ת"א התרשמה ממנו, מימנה אותו שנה וחצי בלי לשחק עד שהגיע לגיל הנוער הנכסף. "איך ידעתי על השחקן?", שואל ציוני ועונה בעצמו: "מאחר ואני פריק של שחקני נוער. אני זוכר שהתיישבתי ב-3.00 בלילה מול הטלוויזיה וראיתי משחק באליפות העולם לנוער עד גיל 17 במקסיקו. זה היה קונגו נגד הולנד, אלופת אירופה, לא פחות. ושתבין: הוא היה בן 15 עם דריבלים אדירים".

 

מאוויס צ'יבוטה חוגג (צילום: אורן אהרוני)
היה בארץ שנה וחצי מבלי ששיחק. צ'יבוטה(צילום: אורן אהרוני)

 

חוזרים לתקופת הנוער של צ'יבוטה. אחרי שבתום התקופה לא הצליח לפלס דרכו לסגל הבוגרים, עבר בהשאלות להפועל כפר סבא ובני  יהודה. היום הוא שחקן אלופת בולגריה, לודוגורץ המוכחת. צ'יבוטה, נשוי לקרולינה הישראלית, כבר כחול-לבן לכל דבר. ג'קי דהאן, מספר על שחקן נוסף, עומר באבו, המיועד להימכר בעתיד בעסקה גדולה. רמת השרון המשוועת לכסף, לא יכולה להישען אר על האקזיט הבולט שלה בשנים האחרונות, קייס גאנם, שנמכר להפועל רעננה וכבר הפך מטרת רכש לגדולות.

 

מכבי ת"א היא אחת הקבוצות המחזיקות מערך סקאוטינג רציני. לא דבר חדש. את הדיווידנד הראשון היא קיבלה במכירתו ב-2010 של הקשר מזמביה, עמנואל מאיוקה, שהגיע תחילה לקבוצת הנוער ועלה לבוגרים. הוא עבר ליאנג בויז השווייצרית תמורת 1.6 מיליון דולר. בהמשך מסעו נחת בסאות'המפטון האנגלית שרכשה אותו ב-5 מיליון אירו. מכבי ת"א קיבלה נתח בסכום מיליון אירו. מוסא קאנוטה הגיע למכבי ת"א מסנגל בהיותו בן 18. היה שותף מלא להעפלה לשלב הבתים בליגת האלופות. כשנחלש, הוחזר לקבוצת הנוער, מה שלא מנע ממנו להשתתף ולהצטיין בנבחרת סנגל באולימפיאדת לונדון 2012, בה כבש מול נבחרת אורגוואי. כרטיס הביקור סייע לו להמשיך לקרסנודאר הרוסית תמורת שני מיליון דולר ואחר כך לגנואה האיטלקית וסיון השווייצרית.

 

פורץ הדרך. איגביני (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
פורץ הדרך. איגביני(צילום: יוסי רוט)

 

בעיני רבים, המותג המוביל של הגעת כדורגלנים צעירים לארץ, הוא יעקובו איגביני. ברמת העניין, זה נכון. ברמת האיכות, זה גם נכון. בהתאם לנסיבות - זה לא נכון. יעקובו הגיע ארצה בסוף הניינטיז בגיל 17, עוד בטרם שיחקו זרים בליגת הנוער, כ"בייבי" של סוכן העל פיני זהבי (כיום סוכנו של ניימאר) ובצוותא עם ידידו מימי הנוער בנס ציונה, יעקב שחר.

 

הוא הושאל לראשל"צ ומשם עבר לכפר סבא. בזמנו, טען כי ימי החופש שלו נוצלו לנסיעה באוטובוסים מכפר סבא לביקור חברים ניגרים. בהמשך הטאלנט חזר למכבי חיפה שהלכה עליו בכל הכוח, עד שגרמה בהתאחדות לכדורגל להחלטה על חוק שיאפשר שישה זרים, שאחד מהם יהיה בגיל הנוער. לחוק הזה שיזם יעקב שחר קראו "חוק יעקובו".

 

סאקו טורה, עומד שני משמאל (צילום: סופרסטארס אקדמי)
סאקו טורה, עומד שני משמאל(צילום: סופרסטארס אקדמי)

 

ואכן, יעקובו שמעטים האמינו כי הוא "רק" בן 18, נוכח ממדיו הענקיים (ואף נשלח לאימות הגיל בבית-חולים חיפאי), עשה נפלאות במכבי חיפה. בגילו הצעיר הוא סחף את קבוצת הבוגרים להיסטוריה ישראלית בעליית קבוצה כחול-לבן לשלב הבתים בליגת האלופות ב-2002. זהבי הצליח מאוד במיזם יעקובו. השחקן נמכר לאנגליה ושם הבקיע במהלך הקריירה למעלה מ-150 שערים. אם נתעלם מהפרטים בשורות הקטנות, אין ספק שיעקובו הוא השחקן הכי גדול שנחת בישראל בגיל נוער. מיד לאחר-מכן ניסתה הפועל כפר סבא לעבוד לפי אותו פיילוט והביאה את המפציץ הניגרי פיטר אמולה, אלא שההצלחה הייתה קטנה יותר. לא כישלון, אבל גם לא הצלחה בסדר גודל של יעקובו.

 

חמש קבוצות מליגת העל לנוער לא מחזיקות זרים. אשר אלון, בעלי הפועל רעננה, הוא אחד מהם. "זה לא מכיוון שאנחנו מתנגדים, להיפך. פשוט עוד לא מצאנו העונה את השחקן שאנחנו מחפשים ושנהנה ממנו גם בעתיד", הסביר. לפני שנתיים, הקבוצה של אלון הביאה את עלי קמארה (19), הבלם מגיניאה. הוא עבר במעט את גיל הנוער ושיחק בבוגרים. "בסוף אותה עונה יאנג בויז פנו אלינו, והציעו סכום יפה, אז מכרנו". הסכום, אלון מאשר, הוא שני מיליון אירו. קמארה, הפצוע לאחרונה, השתתף בזכייה בק-טו-בק של יאנג בויז באליפות שווייץ, והצטיין במשחק מול מנצ'סטר יונייטד אשתקד באולד טראפורד. המזל שיחק בענייינו לרעננה, אחרי שכבר הספיקה למכור את טוני ווקאמה הענק לבאר שבע, ואחר-כך את אבנס קאנגואה לטורקיה. כיום מופיע קאנגואה בארסנל טולה הרוסית.

 

עלי מוחמד חוגג (צילום: ראובן שוורץ)
גם הוא סיפור הצלחה. עלי מוחמד(צילום: ראובן שוורץ)

 

והנה לכם עוד סיפור על שחקן שהגיע בן 20, קצת לפני סיום גיל הנוער. עלי מוחמד. אבי ציוני, הסוכן שלו, מספר: "עלי הגיע לארץ בשתי פעימות". מי שהמליץ עליו היה מאוויס צ'יבוטה, ששיחק בנבחרת הצעירה של קונגו מול ניז'ר. "אתה מוכרח להביא אותו", אמר צ'יבוטה. ציוני הצליח להחתים את מוחמד שכבר היה סגור בבורדו. "נתתי לו הבטחות שהייתי

 בטוח בקיום שלהן. ומה קורה? הוא מגיע ארצה, הפועל פ"ת שאצלה התאמן, הודיעה לו להפסיק להגיע. רעננה רצתה אותו והייתה צריכה 150 אלף דולר לרכוש אותו, אבל גם היא ירדה מזה. היינו בבעיה והיו שחשבו כי יצטרך לעזוב את הארץ בלי לשחק. עלי התחיל להתאמן בבית"ר ת"א/רמלה כשחקו אגף שזה לא התפקיד שלו".

 

לפני משחק האימון הבא מול בית"ר ירושלים, הוא ביקש מסלובודן דראפיץ' ושי ברדה, מאמני רמלה באותה תקופה, לשחק באמצע בתפקיד הנכון. אחרי המשחק החתימו אותו. הספיק לשחק בגביע הטוטו, אבל בגלל הפצצות שעפו באזור מגרש האימונים במבצע "צוק איתן", הוא עזב. "הצלחתי להחזיר אותו אחרי שנה", ממשיך ציוני. "הכיוון הטבעי להמשך שלו בארץ היה להצטרף לדראפיץ' וברדה שהאמינו בו, אבל הם כבר אימנו את בית"ר ירושלים ואי-אפשר היה אז להביא שחקן בשם מוחמד. באופן טבעי, כשהמשיכו לנתניה הם לקחו אותו איתם והשאר היסטוריה". כך או כך, כישלונות או הצלחות, באפריקה יש מכרה זהב. לא רק באתלטיקה, גם בכדורגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים