פוגע בול: ארלינג הלאנד שובר שיאים בזלצבורג
החלוץ הנורבגי (19) כבש כבר שישה שערים בשלושה משחקים בצ'מפיונס, ירש את מונס דאבור כמפציץ הבכיר באוסטריה והפך לשחקן שכל הבכירות באירופה לוטשות עיניים לעברו. עכשיו כולם מחכים לראות אם יילך בעקבות אביו ויגיע למנצ'סטר סיטי
רק כדי להבין עד כמה ההישג הזה מדהים מספיק אם נזכיר שלאו מסי נזקק ל-17 משחקים בצ'מפיונס ליג כדי להגיע לשלושה שערים ולכריסטיאנו רונאלדו זה לקח 32 משחקים. הסיפור של הלאנד התחיל במחזור הראשון של ליגת האלופות, כשזלצבורג ניצחה את גנק 2:6 והלאנד כבש שלושער. במחזור השני זלצבורג יצאה לאנפילד למפגש מול ליברפול, אלופת אירופה, שעלתה ליתרון 0:3 אחרי 36 דקות. אבל האוסטרים לא נשברו והישוו ל-3:3.
ומי הבקיע את שער השיוויון? ארלינג הלאנד כמובן, שנכנס כמחליף בדקה ה-56 והבקיע ארבע דקות לאחר מכן. ליברפול ניצחה לבסוף 3:4, אבל הפנומן הנורבגי הותיר רושם אדיר.
ביום רביעי השבוע הוא הוסיף עוד צמד, במשחק הדרמטי מול נאפולי, שניצחה 2:3. ושוב, למרות ההפסד, הלאנד המשיך לייצר כותרות בכל אירופה. ואיך לא? הוא מוליך בראש טבלת הכובשים של הצ'מפיונס ליג, לפני שמות גדולים ומפורסמים כמו רוברט לבנדובסקי, הארי קיין וראחים סטרלינג. הוא מבקיע בממוצע בכל 32 דקות, הוא הטינאייג'ר השני אי-פעם שמבקיע בשלושת משחקיו הראשונים בליגת האלופות (הראשון היה קארים בנזמה בתחילת דרכו בליון), ובאופן טבעי כל קבוצות הצמרת באירופה כבר לוטשות עיניים לעברו.
כשהלאנד נשאל לגבי הטירוף המתחולל סביבו הוא אמר: "העניין התקשורתי הוא עצום. אבל זה לחץ טוב. והמועדון עושה את העבודה ומגונן עלי מעט. אני מקווה שהוא יגונן עוד יותר בעתיד. זה יהיה קשה, אבל אנחנו ננסה. זה מה שאני צריך". כשנשאל על ההתעניינות של הקבוצות הגדולות הוא ענה בבוטות: "זה משעמם אותי. כמה אני משועמם מ-1 עד 10? 9.9".
ארלינג הלאנד הוא מכונת שערים, והוא עושה זאת כל הזמן ובכל מקום. בליגה האוסטרית יש לו העונה 11 שערים ב-9 משחקים והוא חולק את המקום הראשון בטבלת הכובשים עם שון וייסמן, החלוץ הישראלי של וולפסברגר. כולל השלושער שהבקיע בגביע, הלאנד עומד כרגע על 20 שערים ב-16 משחקים בלבד. פסיכי.
אבל השיא היה בכלל במדי הנבחרת הצעירה של נורבגיה ששיחקה בקיץ באליפות העולם שנערכה בפולין. נורבגיה ניצחה בשלב המוקדם את הונדורס 0:12 והלאנד הבקיע לא פחות מ-9 שערים. אף אחד לא היה צריך לבדוק בספרי ההיסטוריה. היה ברור שמדובר בשיא חדש בתולדות גביע העולם עד גיל 20, שספק אם יישבר אי פעם.
למרות שהוא גבוה מאוד, 1.91 מ', יש לו טכניקה נהדרת. המהירות שלו אדירה, וכך גם עוצמת הבעיטה. קשה להגדיר איזה סוג חלוץ הוא, שכן הוא משלב את כל האלמנטים. הוא יכול להיות 9 קלאסי, אבל בזכות התנועה הבלתי פוסקת שלו על המגרש, הוא משחק גם כחלוץ שני ואפילו כשחקן אגף. בקיצור: הוא חלומו של כל מאמן.
חולה על ליגת האלופות
רובי גבריאלסן, הקפטן של מולדה, הקבוצה בה שיחק ארלינג, מספר: "הוא התפתח באופן שלא ראיתי מעולם בכל חיי. הוא חזק יותר ממה שהוא נראה והוא מהיר יותר ממה שהוא נראה. הוא מפלצת".
ג'סי מארש, המאמן האמריקני של זלצבורג, אומר עליו: "אחרי התשיעייה בקיץ והשערים בליגת האלופות, ארלינג הפך לשחקן מוכר בכל אירופה, אבל בתוך הקבוצה שום דבר לא השתנה, וזה בזכות המנטליות שלו. הוא מופיע בכל יום לאימון, עובד ממש קשה וזה לא דבר רגיל לשחקן בן 19. הוא אהוב מאוד בקבוצה, תמיד יש לו אנרגיות וחיוך על הפנים והוא אף פעם לא לוקח יום חופש".
וליגת האלופות מבחינתו היא אובססיה. מגן זלצבורג מקס וובר סיפר שכשארלינג הגיע עם מכוניתו למתחם האימונים בתחילת העונה, מהרמקולים בקע בעוצמה אדירה המון ליגת האלופות...
"אני צופה בליגת האלופות כל החיים ולא מפסיק לשמוע את השיר הזה", הגיב הלאנד על הסיפור. "זה שיר שאני שומע מאז שהייתי ילד קטן, זה השיר האהוב עלי ביותר".
את הגנים המצויינים שלו קיבל ארלינג מאביו, אלף-אינגה הלאנד, שזכור היטב לאוהדי נוטינגהאם פורסט, לידס יונייטד ומנצ'סטר סיטי מהעשור בו שיחק בפרמייר ליג, בין 1993 ל-2003.
אלפי הלאנד היה קשר מעולה שגם רשם 34 הופעות במדי נבחרת נורבגיה, כולל במונדיאל 1994. וכמובן שהוא היה גם המאמן הראשון של ארלינג, שנולד בלידס בתקופה בה אלפי שיחק
בקבוצה.
"ארלינג תמיד היה כשרוני" סיפר האבא הגאה בראיון ל-ESPN. "העניין הוא שיש הרבה ילדים כשרוניים אבל לא לכולם יש את האופי הנחוש. אצל ארלינג תמיד ראיתי את הרעב, מאז שהיה בן 11 או 12. תמיד היה לו את הדחף הפנימי להצליח. יכול להיות שהוא קיבל את זה ממני, כי לי מעולם לא היה את הכישרון שיש לו. ארלינג היה מוכן להקריב למען הקריירה, למשל כשעזב את הבית בגיל 16 ועבר למולדה. הוא הרבה יותר מקצוען ממה שאני הייתי".
ארלינג הלאנד החל לשחק באקדמיה של בריין, העיר בה גדל בנורבגיה אחרי שאביו סיים את הקריירה. כשהיה בן 15 ערך הופעת בכורה בליגה הראשונה במדי בריין. בפברואר 2017 החתימה אותו קבוצת הצמרת מולדה, שאותה אימן אז אולה גונאר סולשיאר. הנער בן ה-16 החל לשחק באופן קבוע וגם החל להבקיע שערים. 4 בעונה הראשונה שלו ו-16 בעונה השנייה.
"לסולשיאר הייתה השפעה גדולה על חיי" סיפר ארלינג. "הוא לימד אותי המון. הוא היה שחקן גדול שזכה בליגת האלופות. הוא אחת הסיבות למקום בו אני נמצא היום". הלאנד נבחר ל"תגלית העונה" ובקיץ 2018 חתם ברד בול זלצבורג. הבחירה דווקא בקבוצה האוסטרית הייתה מחושבת היטב.
יאן פיורטופט, כוכב העבר הנורבגי וחבר המשפחה, מסביר: "ארלינג יכול היה לעבור ממולדה ליובנטוס, אבל הוא ואביו בחרו בזלצבורג כי הבינו שזה הצעד הנכון מבחינת הקריירה שלו. בהמשך יגיע המעבר לקבוצה גדולה בליגה בכירה".
הוא החל לשחק בזלצבורג בפברואר ותחילה היה שחקן משלים. פה ושם הוא שיחק וזכה לשתף פעולה עם מונאס דאבור, מי שהיה הכוכב הכי גדול של זלצבורג בשנתיים האחרונות. את שערו הראשון במדי זלצבורג כבש הלאנד במשחק הליגה האחרון, הניצחון 1:2 על לאסק, שבו חגגה הקבוצה את הזכייה באליפות. ואז החלה העונה הנוכחית עם שלושער במשחק הגביע מול פראנדורף ביולי – והשאר זו היסטוריה.
למרות שיש אפשרות שהוא יעזוב כבר בינואר, רוב הסיכויים שארלינג הלאנד יסיים את העונה בזלצבורג ורק בקיץ ימצא את היעד הבא שלו. היכן זה יהיה? קשה לומר, אבל אם זה תלוי בו, הוא רוצה לשחק באנגליה, המדינה בה נולד.
כולם מדברים על אנגליה גם בגלל ההיסטוריה המשפחתית. מנצ'סטר יונייטד שלחה סקאוט לצפות בו עוד כששיחק במולדה, ביולי 2018. והסקאוט חזר הביתה המום אחרי שהנער הבקיע רביעייה בניצחון 0:4 על בראן.
אם הלאנד יחבור שוב לסולשיאר זה יהיה סיפור נהדר. אבל יש רק בעיה קטנה: לאבא אלפי הלאנד אין יותר מדי סימפטיה ל"שדים האדומים". כולם זוכרים את האירוע ב-2001 שבו רוי קין ניסה לשבור להלאנד את הרגל בכוונת תחילה בדרבי מול סיטי.
אז אולי מנצ'סטר סיטי? הקבוצה של פפ גוורדיולה שלחה סקאוטים לאנפילד כדי לחזות בטאלנט הנורבגי וההתרשמות הייתה כמובן מצויינת. העובדה שאבא אלפי היה אחד השחקנים האהובים ביותר על אוהדי סיטי בוודאי שלא תזיק.
הסכום שמוזכר בתקשורת האנגלית בימים האחרונים הוא 50 מיליון ליש"ט. אבל אם ארלינג הלאנד ימשיך להבקיע בצרורות גם בחודשים הקרובים אין ספק שזלצבורג תדרוש הרבה יותר.