שתף קטע נבחר

 

10 הפרש: העליונות של מכבי ת"א על הפועל

היציבות הניהולית בקריית שלום מול השכונה בוולפסון. הכסף הגדול מול החובות שנערמו. מודל קרויף מול פארסת כבירי. ערן זהבי מול ערן זהבי. זה מה שקרה מאז ה-2:4 של הפועל ת"א בדרבי שפתח את העשור

כאן בלומפילד

כמעט ארבע שנים חיכו אוהדי מכבי והפועל ת"א לרגע שבו הדרבי יחזור לבלומפילד, והערב (20:15) זה קורה. על המגרש יחסי הכוחות מעולם לא היו כל כך חד־צדדיים, אבל לפחות ביציעים צפוי קרב אמיתי. 30 אלף אדומים וצהובים באצטדיון המחודש אמורים להפוך את האווירה למשהו שלא ראינו זמן רב.

 

לטבלת ליגת העל

 

עד כמה שזה נשמע מוזר, הדרבי האחרון שהסתיים בניצחון צהוב היה אי שם בינואר 2017, 0:1 משער של וידאר קיארטנסון. אבל המשחק הערב לא יעמוד רק בסימן החזרה הביתה, מדובר בדרבי האחרון של העשור, וזה בדיוק הזמן לבדוק את המסלול שעברו שני המועדונים מאז ה־2:4 של הפועל ב־22 בפברואר 2010.

 

איתי שכטר (צילום: עוז מועלם)
חוזרים לבלומפילד. איתי שכטר(צילום: עוז מועלם)

 

ההיסטוריה חוזרת

הימים ימי מוני הראל ואלי טביב. אלי גוטמן על הקווים, ואיתי שכטר בשיאו. צמד של החלוץ שהגיע מנתניה ושערים של ביברס נאתכו ומהראן לאלה לא משאירים סיכוי למכבי ת"א, שמסתפקת בשערים של מאור בוזגלו ויובל אבידור. הדרבי הראשון של העשור נצבע כולו אדום, והעונה נגמרת בדאבל מהדהד עם אותו שער דרמטי של ערן זהבי בטדי.

 

מאמן הפועל כיום, ניר קלינגר, אימן אז קבוצת תחתית בקפריסין (פמגוסטה), ולדימיר איביץ' עוד היה שחקן (פאוק סלוניקי) ולא חשב בכלל על קריירת אימון. ארבעה שחקנים שלבשו אדום הספיקו להחליף לצהוב (זהבי, וינסנט אניימה, גילי ורמוט ושכטר). בוזגלו הוא היחידי שעשה את הדרך ההפוכה. מבין שחקני הקבוצות ששיחקו בדרבי ההוא, רק שכטר יעלה הערב לבלומפילד, הפעם במדי מכבי. אבי נימני, שעמד על הקווים, כבר פרש מזמן והפך לסוכן ופרשן. גם גוטמן נפרד מהתפקיד המלחיץ בעקבות אירע לבבי שעבר.

 

שער מוסף הספורט של
האדומים בימים יפים יותר

 

לא מעט השתנה מאז הדרבי ההוא, אבל דבר אחד ברור: השליטה עברה לצד הצהוב עוד בתחילת העשור, ולא נראה שזה הולך להשתנות בקרוב. הצהובים מגיעים כאלופים אחרי שיא טרי של 11 מחזורים ללא ספיגה, בעוד האדומים שקועים בתחתית ומציגים את אחת משתי ההתקפות הגרועות בליגה. הכל זה מלמעלה. אם מחפשים את הסיבה המרכזית לעשור הצהוב, אז מוצאים אותה בניהול. בשתי מילים: מיץ' גולדהאר. בעוד הפועל החליפה בעלים כמו גרביים ונקלעה לחובות, המיליארדר הקנדי הזרים למכבי מדי עונה תקציב בסדר גודל של 120 מיליון שקל.

 

לא פחות מחמש ידיים עברה הפועל בעשור הזה. השידוך בין מוני הראל לאלי טביב שהתפרק בעסקת הבמבי, האוהדים שסילקו את טביב, הניסיון הלא מוצלח של חיים רמון להבריא את המערכת, פארסת אמיר כבירי שהגיעה לפירוק, וכעת עידן הניסנובים, שאמנם ייצבו כלכלית את המועדון, אבל לא שידרגו אותו מקצועית. אם להפועל היו בעלים שמתקרבים ליכולות הכלכליות של גולדהאר, אין ספק שהדרבי הערב היה מקבל משמעות אחרת לגמרי. בינתיים, האדומים מחפשים בלון חמצן, בעוד הצהובים נושמים אוויר פסגות.

 

קווים מקבילים

לא פחות מ־18 מאמנים עברו בוולפסון מאז תחילת העשור, רק אחד מהם היה זר, ססאר מדיונדו הספרדי. עשור שהחל עם גוטמן, דרור קשטן, יוסי אבוקסיס ורן בן־שמעון, נמשך עם שמות פחות נוצצים כמו פרדי דוד, אסי דומב, וואליד באדיר, מנחם קורצקי וניסו אביטן.

 

במכבי המגמה הפוכה. עידן גולדהאר התחיל עם אבי נימני, אבל הקנדי הבין מהר מאוד שהמודל הישראלי לא יעבוד. ג'ורדי קרויף מונה למנהל המקצועי, במה שסימן את תחילת מהפכת המאמנים הזרים. מכבי ת"א הפכה למקפצה עבור שמות כמו אוסקר גרסיה, פאולו סוזה, פאקו אייסטראן וכמובן פטר בוס. כמעט כל ליהוק היה בינגו, מלבד הכישלונות עם ליטו וידיגאל, שוטה ארבלדזה והתקופה שבה קרויף ירד לדשא.

 

התחיל את המהפכה הזרה. אוסקר גרסיה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
התחיל את המהפכה הזרה. אוסקר גרסיה(צילום: אורן אהרוני)

 

הישגיות. ממוצע הדירוג של הפועל בתשע השנים שלה בליגת העל עומד על 5.7, לעומת 2.2 של מכבי. במחצית העשור הפועל עוד נחשבה לקבוצה לגיטימית, אבל בהמשך זה כבר היה נוקאאוט צהוב.

 

אירופה

אחד הפרמטרים החשובים כשמודדים הצלחה של מועדון הוא מספר הרגעים הגדולים באירופה. כל אחת מהקבוצות השתתפה בעשור הזה פעם אחת בשלב הבתים של ליגת האלופות, כשההופעה של הפועל הייתה מרשימה יותר לעומת קמפיין אפס הנקודות.

 

הצהובים שיחקו שלוש פעמים בשלב הבתים של הליגה האירופית, וב־2014 הגיעו ל־32 האחרונות. האדומים הגיעו פעמיים לשלב הבתים של הליגה האירופית, וב־2010 סיימו במקום הראשון לפני המבורג, סלטיק וראפיד וינה.

 

בן שהר מול פאבלו איימאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בן שהר מול פאבלו איימאר(צילום: רויטרס)

 

זהבי כמשל

לא מעט שמות גדולים עברו בקריית־שלום ובוולפסון בעשור הזה. אניימה, דאגלס דה־סילבה וראדה פריצה הם רק חלק קטן מהשחקנים שעשו את ההבדל, אבל אף אחד לא מהם לא משתווה לדומניננטיות של ערן זהבי, ששינה לגמרי את יחסי הכוחות בין המועדונים. השחקן שהביא במו רגליו את האליפות להפועל ת"א, ולאחר מכן הפך את הצהובים למכבי זהבי ת"א.

 

האיש ששבר את שיא השערים, שכבש שלושער ב־2:3 המטורף בדרבי שזכור בעיקר בגלל הספרינט של סוזה למגרש. הכוכב הבלתי מעורער של הכדורגל הישראלי, שהפך לסמל צהוב ונמכר לסין תמורת שמונה מיליון דולר - הוא הפנים של המהפך בעיר. עשור המחאה. מי היה מאמין שהעשור נפתח במחאת החיתולים של אוהדי מכבי ובמחנאות קשה ביציעים אחרי הפסד בדרבי. בצד השני של העיר הייתה אופוריה וחגיגה על חשבון ההתרסקות של היריבה, אלא שמאז התהפכו היוצרות, והאוהדים הצהובים מסתכלים כיום על האדומים מלמעלה.

 

  ()
זהבי. אחד הרגעים הגדולים בקריירה שלו

 

לאוהדי הפועל לא היו כמעט סיבות לחייך, וההצלחות התחלפו למחאות. עם 20 אלף מינויים העונה לעומת 8,500 בלבד של הפועל בעונת החזרה לבלומפילד, ברור לכולם מי שולט בעיר לקראת הדרבי שינעל את העשור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
עומר אצילי וניר לקס
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים