סימון ביילס היא ספורטאית העשור של ynet
כשהעשור הזה התחיל היא עוד לא הייתה בת 13, אבל עם כתפיים חזקות מספיק לשאת את עול הציפיות - ולהאפיל עליהן. ארבע מדליות זהב אולימפיות ו-19 תארי אלופת עולם נתנו לה את קולות גולשי ynet, אבל גם חלקה בחשיפת הרופא המתעלל נסאר וההפיכה מקורבן לסמל של עידן Me Too
בגיל 22 ובגובה 1.42 מטר, סימון ביילס היא פורצת דרך, יחידה בדורה - יש יאמרו יחידה מסוגה אי פעם. היא מוכיחה את זה במגוון אופנים, אבל מה שמשותף לכולם הוא שכאשר היא מחליטה לקחת על עצמה אתגר, השדה בו היא בוחרת ללכת בדרך להשגתו - לעולם לא יישאר דומה למה שהיה קודם.
עוד לפני אולימפיאדת ריו 2016, המאמן האגדי בלה קרולי השווה אותה לנדיה קומאנצ'י, ומתעמלת העבר מארי לו רטון הגדירה אותה "כמתעמלת הגדולה בהיסטוריה". בריו היא זכתה בארבע מדליות זהב, עם מעידה בתרגיל הקורה בו זכתה "רק" בארד, אבל אלו רק פתחו את התיאבון לקראת מה שסיפקה בהמשך. במשחקים הבאים בטוקיו 2020 אליהם תגיע כשהיא בת 23, היא כבר תתחיל לכתוב את סיפור העשור הבא שלה.
לתרגיל הקרקע באליפות ארצות הברית האחרונה, באוגוסט השנה, מתעמלת-העל הגיעה כשיש כבר אלמנט אחד שנושא את שמה - "הביילס" - פשוט כי היא הייתה הראשונה אי פעם שניסתה לבצע אותו בתחרות רשמית. זה היה יומיים קודם לכן בתרגיל הקורה של אותה אליפות. זו הסיבה שכאשר ביצעה עוד תרגיל חסר תקדים - מסובך אפילו יותר - שברו העיתונאים ואנשי המקצוע את הראש בניסיון לתת לו שם. בסוף החליטו להישאר קרוב, והלכו על "הסימון ביילס".
"הביילס" כונה גם "דאבל-דאבל", ירידה מהקורה בשתי סלטות ובשני ברגים יחד, ו"הסימון ביילס" כונה גם "טריפל-דאבל" - קפיצה משולשת כפולה, סלטה עם בורג אחד וסלטה שנייה עם שני ברגים - הכל באותה הקומבינציה. כמו בריו, גם באליפות הזו ביילס לקחה ארבע מדליות זהב ואחת מארד.
כעבור חודשיים ביילס הגיעה לאליפות העולם בשטוטגרט, כשהיא כבר מחזיקה בלא פחות מ-14 מדליות זהב עולמיות - הראשונה שבהן ב-2013. היא חזרה שם על האלמנטים הייחודיים לה וזכתה במדליית זהב בכל מה שאפשר היה: קרקע, קורה, סוס הקפיצות, קרב-רב ובתחרות הקבוצתית עם נבחרת ארה"ב. 5. חמש.
וזו הייתה רק השנה האחרונה. ביילס מחזיקה בשיא של 25 מדליות בסך הכל באליפויות העולם, 19 מתוכן מזהב, בחמש אליפויות עולם שונות בהן השתתפה - והיא עוד לקחה שנת חופש אחרי האולימפיאדה. הזכייה שלה בקרב רב באליפות ארה"ב הייתה השישית שלה, גם כן הישג חסר תקדים.
מחושך לאור, מקורבן למנהיגה
האמת היא שלא בהכל ביילס ראשונה.שם פחות מוכר של מתעמלת, שסללה עבורה דרך, היא גבי דאגלס. ב-2012 היא הייתה למתעמלת האפרו-אמריקאית הראשונה שזוכה בזהב אולימפי בקרב-רב. עידן השליטה של ביילס התחיל מיד אחריה, וכשדאגלס חזרה מסיבוב קטיפת הפירות הכלכליים מההישג שלה - כבר הייתה מלכה חדשה בשטח – והמלכה הזו הפכה להיות האישה השחורה הראשונה שזוכה באליפות עולם – עם זהב באנטוורפן 2013.
תחילת הדרך לא הייתה קלה בלשון המעטה - והשיא - או השפל - התגלה רק ב-2018. ביילס גדלה לזוג הורים שסבלו מהתמכרויות שונות. אביה נטש את המשפחה כשהייתה תינוקת ואמה, שהייתה "דמות מוכרת לרשויות החוק" באוהיו, לא הייתה מסוגלת לעמוד בנטל גידול שמונת ילדיה.
Feelings... #MeToo pic.twitter.com/ICiu0FCa0n
— Simone Biles (@Simone_Biles) 15 בינואר 2018
הציוץ של ביילס על נסאר
כשהייתה בת שלוש ביילס עברה לחיות עם שלושה מאחיה אצל סבה וסבתה ביוסטון, שאימצו אותם רשמית ב-2003. זו גם הייתה השנה שבה היא התחילה להתאמן בהתעמלות מכשירים ולהרגיש שמצאה שם בית. אבל לא עבר זמן רב עד שגם הבית הזה חרב – חורבן כואב ומתמשך שהתרחש מתחת לפני השטח.
בפוסט אמיץ שפירסמה ב-2018, גילתה ביילס כי היא אחת מ-250 המתעמלות - לפחות - שנפלו קורבן להתעללות של רופא נבחרת ארצות הברית לארי נסאר. "תקופה ארוכה שאלתי את עצמי אם אני אשמה ואם הייתי נאיבית מדי", כתבה שם. "התשובה לשאלות האלו היא לא. אני לא אשמה ואסור שאני - או מישהי מהאחרות - אשא איתי את רגשות האשמה על מה שלארי נסאר ו-USAG אשמים בו".
האופן בו הוציאה לאור את הסיפור שלה, הטון התקיף בו נקטה מול האיגוד אליו השתייכה והעובדה שלא היססה לדבר
ולתמוך במתעמלות ובנשים אחרות שסבלו מניצול והתעללות מיניים, הפכה אותה למנהיגה בעל כורחה. היא נעשתה לאחד הסמלים הבולטים של עידן Me Too. זו הייתה עוד פריצת דרך שפתחה דלת לנשים מוכרות פחות לשתף את סיפוריהן.
סימון ביילס היא ספורטאית העשור של גולשי ynet, ואין ראויה ממנה.