קורט של מבוכה: הפדיחות של אגדת הטניס
ג'ון מקנרו כינה אותה "דודה משוגעת", מרטינה נברטילובה תוקפת אותה בלי הפסקה, ולעולם הטניס נשבר ממנה. אז למה כולם שונאים את הטניסאית המעוטרת בהיסטוריה מרגרט קורט?
ספרי ההיסטוריה של הטניס מלאים בשמות אגדיים שהשלימו הישגים גדולים, כשאת חלקם רואים בדרך כלל בסביבה של צירוף המילים: "לפני העידן המודרני". דון באדג', מורין קונולי, רוד לייבר, בילי־ג'ין קינג. אבל מה קורה כאשר נתקלים במצב משונה - כשהאגדה עושה בושות?
מרגרט קורט האוסטרלית כבר בת 77, אבל את מה שעשתה על המגרש השנים לא מחקו. ב־1970 היא זכתה בגראנד־סלאם האולטימטיבי, כאשר הוכתרה כאלופה באוסטרליה, רולאן גארוס, ווימבלדון וארה"ב. בין העידן החובבני למקצועני היא לקחה 24 מייג'ורים, וכל רשימה של הגדולים ביותר חייבת לכלול אותה. רק שהאמירות ההומופוביות שיוצאות ממנה לאחרונה מכתימות את מורשתה.
ג'ון מקנרו, ענק בפני עצמו, יצא במתקפה נגדה בסרטון שפירסם: "מרגרט קורט היא הדודה המשוגעת של הטניס. ישנו רק דבר אחד שארוך יותר מרשימת התארים שלה, וזו רשימת ההתבטאויות ההומופוביות והפוגעניות שלה". למעשה, אין מקרה אחד ספציפי שהוביל את המרמור כלפי שחקנית העבר. מדובר בשילוב של דעות שמרניות, פה גדול ועימותים סביב ציון שנת ה־50 לגראנד־סלאם שלה, שהוביל למצב שבו נמצאת קורט כיום, מושא ללעג ולביקורת של רבים.
דעותיה קשורות עם העובדה שאחרי פרישתה התחזקה בדת, והוסמכה ככומר בכנסייה הפנטקוסטלית. לדבריה, היא סבלה מבעיות פיזיות ונפשיות אחרי הפרישה, וב־1979 מצאה את הגאולה בכתבי הקודש.
מחיאות כפיים יבשות
הנה טעימה ממה שאמרה בעבר: "הטניס מלא בלסביות. כששיחקתי היו רק שתיים, אבל הן לקחו את הצעירות למסיבות". היא הוסיפה וטענה כי ארגונים להט"בים מנסים להיכנס לראש של ילדים דרך תוכניות למניעת בריונות בבתי הספר. קורט, שהודיעה כי תחרים את חברת התעופה האוסטרלית קוואנטס בגלל תמיכתה בנישואים חד־מיניים (עוגנו בחוק באוסטרליה ב־2017), הוסיפה באחת הדרשות שלה לאחרונה: "קהילת הלהט"ב בבתי ספר היא השטן. לא ייתכן שילדים בני שש או שמונה מחליטים לשנות את המגדר שלהם. רק תקראו את שני הפרקים הראשונים של ספר בראשית, גבר ואישה".
זה לא הכל. בזמן האפרטהייד בדרום־אפריקה, קורט הדהימה כששיבחה את המדינה: "היא מאורגנת טוב יותר מכל מקום, במיוחד ארה"ב. אני אוהבת את דרום־אפריקה". עם מטען כבד של ציטוטים שהביאו את הקריזה לרבים בעולם הטניס, הגיעה הדרישה הפומבית של קורט לטקס לכבודה במהלך אליפות אוסטרליה 2020, ואיגוד הטניס האוסטרלי מצא את עצמו קרוע בין שמירת המורשת לרגישות כלפי הנפגעים. אז קורט הוזמנה, אבל מהאיגוד נמסר: "איננו שותפים להשקפותיה שהשפילו ופגעו ברבים מהקהילה שלנו במשך שנים. הן לא תואמות לערכי השוויון, הגיוון וההכללה שלנו".
המילה "חגיגה" נעלמה בהדרגה, ובמקום לחגוג את הגראנד־סלאם של קורט, המארגנים דיברו על כך ש"יציינו" את העניין. אז הטקס עבר בשלום, אבל בלי התלהבות מיוחדת, רק מחיאות כפיים יבשות. רוד לייבר העניק לקורט העתק מדויק של הגביע שזכתה בו באוסטרליה ב־1970, ולמרות חששות המארגנים מכך שהקהל ישרוק בוז, היו רק כמה בודדים שעשו זאת. ובכל זאת, במהלך הטקס אוהד אחד נעמד ביציע, לא צעק ולא קילל, אלא הניף את דגל הגאווה.
"דעות ששייכות לעבר"
בין המאבק בהומופוביה בחדרי ההלבשה, לשיתוף הפעולה על המגרש של בנות הזוג הבלגיות חריט מינן ואליסון ואן אאוטוואנק, עולם הטניס לא מוכן לקבל יותר דעות כאלו.
במהלך אליפות אוסטרליה האחרונה, שני המבקרים הבולטים של קורט, מקנרו ומרטינה נברטילובה (לוחמת למען זכויות הלהט"ב), חידשו את הקריאות שכבר עלו להסרת שמה של שחקנית העבר מהמגרש במלבורן פארק, שמארח את אליפות אוסטרליה. מקנרו צעד על המגרש עם שלט שעליו נכתב "איבון גולאגונג ארינה" (שחקנית אוסטרלית אגדית אחרת), ונברטילובה פירסמה מכתב מפורט שבו הסבירה מדוע צריך לשנות את השם ל"מגרש גולאגונג".
נברטילובה טענה: "לא צריך לשכתב את ההיסטוריה בכל הנוגע להישגים של מישהו, אבל גם לא חייבים לחגוג אותם. קורט מתחבאת מאחורי התנ"ך כפי שרבים נהגו בעבר. היא לא מבינה בכמה אנשים היא פוגעת".
אחרי המתקפה הכוללת על קורט, שבה כונתה בשלל שמות גנאי, היא החליטה לענות לסרטון של מקנרו בשבוע שעבר. בין השאר אמרה: "תמיד הסתדרתי טוב עם ג'ון, ואני מרחמת עליו בגלל שהוא לא יודע לעשות את ההפרדה בין חלקים שונים של החיים. לעולם לא הייתי נוסעת למדינה אחרת ודורשת להסיר את השם של מישהו מבניין. אני קורבן של יחס מפלה".
את הסיומת נשאיר למקנרו, שביטא את דעתם של רבים: "סרינה וויליאמס, תעשי לנו טובה, תזכי בעוד שני גראנד־סלאמים ותגיעי ל־25, כדי שנוכל להשאיר את קורט והדעות הפוגעניות שלה בעבר, לשם הן שייכות".