כמו אלופים: הסופרסטארים שתורמים מיליונים למלחמה בקורונה
מכירות פומביות של מדליות אולימפיות, רכישת מכונות הנשמה, קרנות צדקה ותרומות של מיליונים – הרבה מיליונים. כך מתגייסים כוכבי הספורט הגדולים למלחמה בקורונה
רק לפני שבוע השחיינית האיטלקייה האדירה פדריקה פלגריני (31) סיפרה בתסכול על ההחלטה שנאלצה לקבל בגלל דחיית האולימפיאדה. היא התכוונה לפרוש אחרי טוקיו 2020 בגלל שהרגישה מיצוי ונמאס לה מהעיסוק המקצועני, אבל אמרה שלא תוכל להפסיק בלי להתחרות שוב במשחקים האולימפיים, וסיכמה: "אני לא מאמינה שאהיה חייבת לשחות שנה נוספת".
השבוע הדאגות של פלגריני כבר נשמעו שונות לגמרי. האלופה האולימפית ב־200 מטר חופשי מבייג'ינג 2008, שאספה 19 מדליות באליפויות העולם השונות, הודיעה כי תקיים בשבוע הבא מכירה פומבית מקוונת, בה תעמיד למכירה 24 פריטים יקרי ערך מהקריירה שלה – שככל הנראה יכללו גם מדליות – ואת המלתחה שלה כשופטת ב"איטליה גוט טאלנט", כשכל הרווחים יופנו לבית חולים בעיר מוכת הקורונה ברגמו. היא סיפרה בהתרגשות על אחדות העם האיטלקי, והפגינה פטריוטיות בעידן וירוס הקורונה שיצר אסון הומניטרי מחריד במדינה שלה.
פלגריני היא רק אחת מבין ספורטאים רבים ברחבי העולם שהפגינו נדיבות לאור המשבר. בכל ענף שקיים הגדולים ביותר – וגם חלק מהשמות הפחות מוכרים – פתחו את הלב ואת הכיס כדי לסייע איפה שרק אפשר. ראוי לציין שבמקרה של חלקם, כמו כוכבי הכדורגל, התרומה מגיעה בנוסף לקיצוץ גדול בשכר שנעשה גם לטובת עזרה בתשלום לעובדי המועדון. המעניין בדבר הוא הגיוון – ישנם כאלה שפשוט רשמו צ'ק, אחרים היו הרבה יותר ספציפיים, וישנו אפילו סופרסטאר פקיסטני אחד שדאג לטפל בהיבט חשוב במיוחד: המידע. כך נראית מפת התרומות של כוכבי הספורט (והלוואי שגם בארץ יצטרפו לכך כמה שיותר).
מגייסי הכספים
פלגריני תוציא לפועל את המכירה הפומבית בכוחות עצמה, אבל למעשה מדובר בצעד הפעולה הפופולרי ביותר בקרב ספורטאים בתקופת הקורונה. כ־100 הספורטאים המבוססים בארה"ב הצטרפו ליוזמה של הקרן למלחמה בקורונה שהוקמה על ידי עמותה בשם CDP, המרכז לפילנתרופיה בזמן אסון, והעמידו למכירה פריטים חתומים שלהם בניסיון לגייס סכומים גבוהים.
מייקל פלפס, סטף קרי וכוכב הכדורגל המקסיקני חאבייר "צ'יצ'אריטו" הרננדס נמצאים בין השמות, ותוכלו למצוא שם שחקני פוטבול, בייסבול, הוקי קרח, ועוד. אבל באופן מפתיע, נכון לאתמול המחיר הגבוה ביותר (7,700 דולר) הוצע על חולצה של שחקנית נבחרת ארה"ב בכדורגל, רוז לאוול. בין שאר הפריטים שניתן למצוא שם: סקייטבורד של טוני הוק, כפפה וכובע של אגדת הגולף ג'ק ניקלאס, ואפילו בגד גוף שתרמה סימון ביילס.
למען בתי החולים
לפחות על דבר אחד לאו מסי וכריסטיאנו רונאלדו מסכימים: שני ענקי הכדורגל תרמו מיליון יורו כל אחד, והפנו את התרומות לטובת בתי חולים. מסי תרם לשני מוסדות בברצלונה, רונאלדו – יחד עם סוכנו ז'ורז'ה מנדש שהוסיף מיליון משלו – תרמו את הסכום לצורך רכישת ציוד לבתי חולים בפורטוגל. גם מאמן מנצ'סטר סיטי פפ גווארדיולה תרם מיליון יורו למערך הרפואי בקטלוניה.
מי שנכנס לפרטים הוא הטניסאי נובאק ג'וקוביץ', המדורג ראשון בעולם. נולה השקיע גם הוא מיליון יורו, אבל במקרה שלו הסכום יועד ספציפית לרכישת מכונות הנשמה עבור בתי חולים בסרביה, לצד ציוד רפואי נחוץ אחר. בלם ריאל מדריד ונבחרת ספרד, סרחיו ראמוס, רכש עבור מולדתו 264 אלף מסכות, 15 אלף בדיקות קורונה ו־1,000 סטים של ציוד מיגון אישי עבור צוותי רפואה. מעניין לציין שגם המגרש הביתי שלו התגייס למאמץ: אצטדיון הברנבאו של ריאל משמש בימים אלה כמרכז לאיסוף ולחלוקת ציוד רפואי.
חושבים על החלשים
לצד אלו שציינו ספורטאים רבים מפנים את תשומת ליבם לאוכלוסיות החלשות בחברה ומנסים לסייע להן בהיבטים שונים. רוג'ר פדרר תרם מיליון דולר, וציין שהסכום מיועד "למשפחות הפגיעות ביותר בשווייץ". כוכב ה־NBA קיירי ארווינג חגג את יום הולדתו ב־23.3, ולשם כך תרם 323 אלף דולר לפרויקט הזנה שיספק בזכות זאת 250 אלף ארוחות לנזקקים בניו־יורק. לברון ג'יימס תרם 1,300 ארוחות לצוות העובדים בבית הספר שהקים בעיר הולדתו אקרון.
חלוקת מזון הפכה לחלק משמעותי בהתגייסות של הפרמייר־ליג למען הקהילה. התרומה של רוב קבוצות הליגה, בראשן ליברפול, היא בארגון ימי איסוף מזון עבור תושבי הערים בהן הן משחקות, לצד תרומה כספית לעידוד הפרויקט. ארסנל, למשל, תרמה כמועדון 100 אלף ליש"ט לסיוע בתחומים שונים. ברייטון ובורנמות' משתתפות בקמפיין אחר, לתרומת 100 אלף כרטיסים למשחקי ליגה שיוענקו לעובדי צוותים רפואיים בבריטניה.
באותה נשימה אפשר להזכיר את עולם הספורט בהודו: כוכב הקריקט רוהיט שארמה תרם מיליון דולר, האגדה המקומית סאצ'ין טנדולקר הוסיף 650 אלף, ובימים האחרונים נוצר גל מדהים במדינה, כאשר ספורטאים פחות מוכרים, וכאלו ששכרם אינו גבוה, תורמים סכום צנוע או משכורת חודשית לקרן ההצלה שהקים ראש הממשלה.
"סכום צנוע" הוא מונח שלא נמצא בלקסיקון של סטיב באלמר. הבעלים המיליארדר של לוס־אנג'לס קליפרס,
שרק לאחרונה רכש את אולם "הפורום" המיתולוגי של הלייקרס תמורת 400 מיליון דולר, תרם 25 מיליון דולר לסיוע למלחמה בנגיף, כש־10 מיליון מהם ילכו למחקר מקיף של הקורונה שמתבצע בימים אלה באוניברסיטת וושינגטון. באופן כללי, ב־NBA ישנה היענות גבוהה: חלק ניכר מהקבוצות, לצד שחקנים בולטים כמו יאניס אנדטוקומבו (100 אלף דולר) וזאיון וויליאמסון, העבירו כספים כדי לממן את משכורות עובדי האולמות השוממים (כך עשו גם קבוצות בייסבול והוקי קרח), וגולדן סטייט תרמה מיליון דולר לקרן צדקה.
וישנו אדם מיוחד בשם שאהיד אפרידי, הקפטן לשעבר של נבחרת פקיסטן בקריקט. עמותת הצדקה שהקים עוסקת בימים אלה בפעילות עם השכבות החלשות ביותר במדינה. אפרידי ואנשי העמותה מסיירים ברחבי פקיסטן, מחלקים מזון, סבונים ונוזלים לחיטוי, ולכל נזקק הם גם מחלקים דף הוראות להתנהלות בטוחה במהלך הקורונה, מצרך חשוב מאין כמוהו במציאות בה הם חיים, כשאין תמיד גישה לתקשורת ולמידע. גם כך אפשר לשנות את העולם.