"כמה פעמים אפשר לקבל בוקס בבטן?"
התופעה שהתפתחה בשנתיים האחרונות, בה עודד קטש לא סופר את הקפטנים שלו, הגיעה העונה לשיא עם בר טימור שלא מקבל קרדיט גם במשחקים שהתוצאה בהם כבר ברורה. הערב (21:00) מול מכבי תל אביב ברבע גמר גביע המדינה, המתיחות יכולה להגיע לשיא
יוני 2018, חצי גמר הפיינל פור - יותם הלפרין, אז קפטן הפועל ירושלים, עומד מאחורי הספסל במשך דקות ארוכות כשהוא מתמתח ושולח רמזים למאמן, עודד קטש. אבל במשחקו האחרון בקריירה הוא לא ראה פרקט.
עונה לאחר מכן, הקפטן ליאור אליהו עף מהאימון במהלך חודש ינואר אחרי עימות קולני עם קטש ומושעה לשבוע בעקבות חילוקי דעות שבאו בעיקר על רקע דקות המשחק המעטות שהוא מקבל מהמאמן.
העונה הנוכחית, הקפטן בר טימור לא נספר בליגת האלופות ואפילו מובך בלא מעט ממשחקי הליגה. רגע לפני שהאדומים מהבירה יפגשו הערב (21:00) את מכבי ת"א בהיכל מנורה מבטחים במסגרת רבע גמר גביע המדינה, בדקנו מה קורה למעמד הקפטן בהפועל ירושלים בשנים האחרונות ואיך מנסים לתקן את המצב עם טימור, אם בכלל.
המבוגר האחראי, הבלגניסט והשקט
לכל שלושת הקפטנים בשנים האחרונות בהפועל ירושלים יש אופי שונה. אם יותם הלפרין לקח את התפקיד של המבוגר האחראי שתמיד מקבל את חוסר הקרדיט בשקט. הבא אחריו, ליאור אליהו, לא עשה חיים קלים לאנשי המועדון בשנים האחרונות בכל הנוגע למעמד ולכבוד שלו. בתקופת סימונה פיאניג'אני, עוד לפני שהתמנה לקפטן, הוא נזרק מהאימון, בעונה שעברה מערכת היחסים הרעועה עם קטש הגיעה לפיצוץ בינואר האחרון, ועד לבר טימור שנראה שבינתיים מקבל את הסיטואציה הבעייתית בצורה מופנמת.
אולי זה יצא במקרה אבל בפועל אפשר לראות שבשנים האחרונות המעמד של הקפטן בהפועל ירושלים ירד משמעותית, ומשחקן שאמור להוביל את הקבוצה על הפרקט הוא הפך להיות זה שפעיל בעיקר באירועים חברתיים, מצטלם בסבלנות עם האוהדים ומעודד את חבריו מהספסל בעיקר במסגרת האירופית.
"כשחתמתי ידעתי מראש שליאור ויותם משחקים בקבוצה", סיפר אקס הקבוצה. "הם ביססו את מעמדם לאורך השנים כשחקנים בכירים עם ניסיון באירופה ופתאום לראות אותם על הספסל במשחקים באירופה ובמעמדים חשובים זה היה קצת מוזר. נכון שלפעמים הם לא נתנו את המקסימום יכולת שלהם והייתה הצדקה לכך שהם לא משחקים, אבל לדעתי לחוסר ביטחון היה פקטור משמעותי".
אחרי הסיפור בין קטש לאליהו מהעונה שעברה הייתה ציפייה שבקבוצה למדו מטעויות, שמעמד הקפטן ישתפר, בטח עם קפטן צעיר כמו טימור שיסגור עונה שישית במועדון ויכול עוד להוביל את הקבוצה שנים רבות. על החיבור בין הגארד בן ה-27 להפועל ירושלים כבר דובר רבות, כך שהמינוי שלו לקפטן בקיץ לא היה מפתיע בשום צורה.
"גם בזמנים שהוא לא היה הקפטן הוא התנהג כמו אחד כזה", סיפר גורם בקבוצה. "תמיד היה דואג לחבר את החדר ההלבשה בין הישראלים לזרים ועושה שיחות מוטיבציה, כך שהמינוי שלו לקפטן תמיד היה באוויר, פשוט הייתה את השאלה מתי התפקיד יתפנה".
בקיץ 2017 הסתיים החוזה של טימור ל-3 שנים והוצע לו סכום נמוך יחסית על מנת שיאריך אותו. העובדה הזאת וההצטרפות של יוגב אוחיון לקבוצה הובילו את טימור להבין שמדובר בחוסר אמון מוחלט מהמערכת, מה שגרם לפתוח במשא ומתן עם מכבי ת״א. הגארד והמועדון קיבלו הודעות מאוהדים על מנת שהמהלך לא ייצא לפועל, ובסופו של דבר הגארד קיבל את ההצעה המקורית של ירושלים והאריך את החוזה - למרות שידע שאוחיון כבר חתם.
"זה היה מהלך שהם לא יכלו להרשות לעצמם", סיפר גורם שהיה מעורה בפרטים. "האוהדים שלחו הודעות לכל בן אדם אפשרי בקבוצה, גם עוד לפני ההחלטה של בר להתחיל במשא ומתן עם מכבי הוא ניסה לעשות הכול כדי להישאר וגם הסכים בסוף לקצץ מעט מהשכר".
לאורך כל השנים האחרונות אפשר היה לראות את הדברים שמובילים את טימור בקבלת ההחלטות בקריירה שלו: החיבור עם הקבוצה, ההבנה שסרט הקפטן יוענק לו בסופו של דבר ושני הדברים המהותיים ביותר - הכסף הגדול שיש בהפועל ירושלים לעומת קבוצות אחרות בליגה (נוציא את מכבי ת״א) והעובדה שהקבוצה שמשחקת באירופה.
הבעיה העיקרית של טימור לאורך השנים היא שהוא לא הצליח לעשות את קפיצת המדרגה באירופה. אפשר לראות את הדוגמא לכך בצורה מובהקת בעונת השיא שלו מבחינת דקות משחק ב-2015/16 בה קיבל 17.5 דקות ביורוקאפ אבל סיים את העונה עם שורה סטטיסטית אנמית של 4.5 נקודות, 0.9 ריבאונדים ו-1.3 אסיסטים, מה שכמובן לא הופך אותו לשחקן שמשפיע על הקבוצה במשחקים האירופיים.
יש הרואים את ההיחלשות שלו באירופה בצורה קצת שונה: "דווקא בשנים שהוא היה צריך לעשות את הקפיצה הוא קיבל פחות ופחות דקות", סיפר מקורב לגארד. "קשה להראות את היכולת האמיתית שלך כשאתה עולה לפרקט וחוזר לספסל בדיוק בזמן שאתה מתחיל להתחמם, אין מה לדבר בכלל, זה מוריד את הביטחון".
7 דקות בלבד בשני המשחקים האחרונים באירופה
אוחיון שעזב הקיץ את המועדון, גרם לדילול הקו האחורי הישראלי, ומי שקפץ על המציאה הוא ב טימור שידע שיקבל יותר דקות – למרות שבשיחת תיאום הציפיות עם הצוות המקצועי הובהר לו כי מי שימשיך להיות הרכז הפותח יהיה תמיר בלאט.
בזירה המקומית טימור מקבל קרדיט מכובד עם 17.6 דקות לעומת 23.4 הדקות של בלאט, אבל אותו קרדיט מגיע רק בגלל העובדה שאייזאה קאזינס לא נרשם לליגה. באירופה המצב קצת שונה, כשבצוות המקצועי המשיכו להתעקש בשבועות האחרונים על הכנסת קאזינס לשטף הקבוצתי למרות שכבר התחילו לחפש לו מחליף בתחילת אוקטובר, מה שכמובן לא הצליח לאור השוק הדליל.
את חוסר האמון בטימור אפשר לראות מקילומטרים. בשני המשחקים האחרונים באירופה הסיפור הגיע לשיא - מול פו אורטז בשבוע שעבר הוא שיחק 4 דקות ברבע הראשון בהן קלע 6 נקודות אבל בדיוק אז ירד לספסל ולא חזר בהחלטה מפתיעה. במשחק האחרון מול בורגוס קטש החליט לעלות אותו 4 דקות לפני הסוף כשהתוצאה כבר עמדה על 81:73 לטובת הקבוצה הספרדית ואפילו לא נתן לו לסיים את המשחק, כשהחזיר אותו לספסל דקה לסיום.
"גם אם בר באופי שלו לא נראה אחד כזה חסר ביטחון, על כל שחקן זה יכול ואמור להשפיע במידה מסוימת", המשיך אותו מקורב. "בטח ובטח העונה שגם אחרי משחקים טובים או דקות טובות שלו תמיד דואגים להזכיר לו שמקומו על הספסל, כמה פעמים אפשר לקבל בוקס בבטן?".
למרות הסיטואציה הלא פשוטה, בקבוצה מצפים ממנו להתנהג כמו קפטן אמיתי ובעיקר לא להשליך את הצרות האישיות שלו על כל שאר הקבוצה וחדר ההלבשה ושימשיך להישאר אותו השחקן הרגוע שיודע להכניס אנרגיות לשאר חבריו לקבוצה, אנרגיות שהם צריכים במיוחד הערב מול הצהובים, ואולי הוא עוד יזכה להניף את גביע המדינה.