אוקטופאמין: הכל על החומר האסור שנמצא בדמו של שיר צדק
סם מעורר שגורם להגברת קצב הלב ולעליית לחץ הדם, אסור לשימוש בתחרויות ספורט ומתפנה מהגוף בד"כ תוך 24 שעות, זאת בניגוד לרמיזות של ב"ש על כך שהוא נלקח בנבחרת. מסווג בקטגוריה בה העונש נע בין זיכוי ועד השעיה לשנתיים. וגם: מקרי עבר דומים
אחרי ההלם הראשוני וההודעה שהגיעה מאופ"א על כך שבלם הפועל באר שבע, שיר צדק, נכשל בבדיקה למציאת חומרים אסורים, היום (שני) נפתח גם בקבוקון B שבישר על תוצאה דומה.
עם היוודע התוצאות במבחנה הנוספת, נודע גם שם החומר האסור שנמצא באחד מתוספי התזונה שלקח הבלם - אוקטופאמין.
אוקטופאמין הוא סם מעורר, הדומה למעביר העצבי אדרנלין (אפינפרין). לצד פעילותו המעוררת (סטימולנטית), הוא גורם להגברת קצב הלב, עליית לחץ דם, עליה בהרחבת האישונים והתכווצות כלי דם בעור ובמעיים.
אוקטופאמין האסור לשימוש בספורט מגיע כמרכיב בתוספי תזונה שונים. לאחר בליעתו הוא מועבר לכבד ומשם נספג בזרם הדם. כבר כארבע שעות לאחר בליעתו ניתן לאתר סימנים שלו בבדיקות שתן, כך שקל לאתר חשד לשימוש בו לפני או אחרי הפעילות הספורטיבית התחרותית. לרוב הסם מתפנה ברובו מהגוף דרך השתן בתוך 24 שעות.
ראוי לציין את הרמיזות הבוטות של אנשי הפועל ב"ש, שטענו כי צדק עלול היה לקחת את תוסף התזונה ובתוכו החומר האסור במדי הנבחרת, אך כמובן שמקרה כזה לא אפשרי, שכן הנבחרת התכנסה ביוני ובספטמבר והבדיקה נעשתה באוגוסט.
אוקטופאמין עלול לגרום לסכנת חיים בשל פעילותו הן על כלי הדם והן על מערכת העצבים, והוא עלול לגרום במקרים מסויימים גם להפרעות קצב לב, אוטם שריר הלב ודימומים מוחיים.
כאמור, החומר, ששייך לקטגוריית הממריצים, מסווג בקטגוריה שבה העונש נע החל מזיכוי ועד השעיה לשנתיים. אם לשפוט על פי מקרה עבר של שימוש בחומר, צדק עלול לקבל השעיה לא קצרה. כמובן שהכל תלוי בשאלת תום הלב של השחקן והאם צדק לקח את החומר במודע או קיבל אותו כחלק מתוספי התזונה במועדון.
בשנת 2014 נכשלה רוכבת האופניים הרוסייה, אולגה זבלינסקאיה, בבדיקה שגרתית ושאריות של החומר נמצאו בדמה. זבלינסקאיה כפרה בהאשמות והגישה מספר ערעורים, שהגיעו עד לבית הדין הגבוה לערעורי ספורט (CAS).
בתום הליך מסובך של מעל שנתיים, הרוכבת הרוסייה הגיעה בסופו של דבר להסדר לפיו היא תושעה רטרואקטיבית לשנה וחצי ולכן יכלה לקחת חלק במשחקים האולימפיים שנערכו לפני כשנה בריו.
מקרה נוסף, הפעם בכדורגל, הוא של בלם נבחרת פרגוואי לשעבר, חוליו ססאר
קאסרס שהושעה לארבע שנים לאחר שנמצאו שרידים של החומר בדמו בבדיקה שעבר. הבלם, ששיחק עם פרגוואי בשלושה גביעי עולם, נכשל בבדיקה באוגוסט 2016 וחצי שנה מאוחר יותר קיבל את העונש הקשה.
למעשה, קאסרס הושעה על ידי ההתאחדות המקומית לשני משחקים אחרי שהתגלה שנכשל בבדיקה הראשונית וההשעיה קיבלה תפנית כשהוא סרב לעבור בדיקה נוספת, מספר חודשים מאוחר יותר.